Dodaj do ulubionych

Wniosek o obywateltstwo Tureckie

22.02.12, 17:04
Kilka pytan, gdyz zamierzam niedlugo zlozyc wniosek i bede wdzieczna za odpowiedzi.
1. Czy potrzebny jest akt urodzenia i jesli tak to czy moze byc taki kt zostal wystawiony w pazdzierniku 2011(chodzi mi o pelny akt ur.)Gdzies czytalam o uplywie waznosci tego dokumentu lub i zasw z USC o ustanowieniu aktu slubu( bralam slub w TR)
2. Czy musze wybrac imie tureckie? W formularzu znajduje sie taka rubryka.
3. Czy pole 'religia' moze pozostac puste?
4. Gdzie najlepiej tlumaczyc?Chodzi o Stambul
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • grazynalydia Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:07
      Witaj Semimentalsentimental,

My będziemy składać wniosek w kwietniu tego roku...więc jak najbardziej zaciekawił mnie Twój wątek... wczoraj w nocy przeczesywałam forum odnośnie obywatelstwa, paszportu i takie tam.... sama od siebie mogę odpisać na Twoje pytania tak:
      ad.1. W grudniu 2011 wziełam sobie Zupełny Akt Urodzenia(z USC) i zapytałam pana w okienku(który wydaje) czy taki dokument ma okres ważności bo potrzebuje go na kwiecień... odpowiedzć była taka: ten dokument nie ma daty ważności ! i bez problemu mogę go użyć tr.

Odnośnie aktu małżeństwa może im chodzić o : Ilçe Nüfüs Müdüre' den Evlenme Kayıt Örneği- FORMÜL B( Kaynakamlık)?

ad.2. moja koleżanka która składała podanie w ubiegłym roku mówiła mi, że wręcz jej wmawiali aby sobie wybrała tureckie imie.... po starciu słownym napisała pismo odręczne że sobie nie życzy zmieniać imienia i tyle...
      ad.3. ja tłumaczyłam zawsze dokumenty u Pana Kocaka, niestety tłumacz ten mieszka aż w Maltepe i tam osobiście tłumaczy(u siebie w domu). Po uzgodnieniu tel można mu wysłać wcześniej dokumenty emailem... a potem przyjść i odebrać...

Jeśli możesz mi powiedzieć gdzie znalazłaś wniosek o obywatelstwo...?

Pozdrawiam,
      Grażyna
      • bengusia Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:24
        Ja juz mam obywatelsto tureckie. Dostalam je w czerwcu 2011. Dokumenty skladalam w 2010roku. Jakie one byly nie pamietam ale pamietam ze nikt nie namawial mnie do zmiany imienia mam swoje polskie imie w tureckim dowodzie. Ja skladalam dokumenty w Izmirze.
        Pozdrawiam
    • migda33 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:28
      o ile pamiętam (a było to rok temu) to nie było potrzeby składania aktu urodzenia ,,, natomiast potrzebne było zaświadczenie o niekaralności i o ile sobie przypominam to było potrzebne tłumaczenie paszportu, które robiłam w ambasadzie w Ankarze ,,, poza tym nie stresuj się ,,, dostaniesz wykaz dokumentów jakie są potrzebne i nie będzie problemu z ich przedstawieniem ,,, u mnie wszystko załatwiał mąż ,,, to jest proces wieloetapowy ,,, trwa około 6 miesięcy ,,, ja już dokładnie nie pamiętam jakie dokumenty były niezbędne ,,,na policji pobierano mi odciski palców,,, pamiętam też, że z policji przyszli robić wywiad do domu ,,, no i oczywiście był też tzw. egzamin ,,, razem z mężem odpowiadaliśmy na listę około 20 pytań (w tym samym czasie ale osobno) ,,, pytania typu ulubione jedzenie ,, gdzie spędzaliśmy urlop itd. ,,, było jeszcze kolejne spotkanie tzw. rozmowa z komisją ,,, proszono o to aby przedstawić życiorys ,,, jak się poznaliśmy z mężem i tego typu pytania ,,, taka luźna rozmowa.,,, po złożeniu podania o obywatelstwo dadzą Ci wykaz jakie dokumenty i pokierują Cię co masz robić ,,, do jakiego urzędu się zgłosić ,,, więc dasz radę,,, na zapas się nie przejmuj. pozdrawiam
      • bengusia Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:51
        U nas nie bylo listy pytan a jedynie rozmowa na ktorej pytano tylko jak sie poznalismy i to wszystko. Kazdy urzad ma inne wymagania i metody sprawdzania czy malzenstwo jest prawdziwe smile Wywiad srodowiskowy byl, policjanci wypytywali o mnie sasiadki a ze mnie znaly wiec problemu nie bylo smile
    • migda33 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:33
      co do imienia jeszcze to oczywiście pytali mnie czy zmieniam a ja mówię że nie i nikt nie nalegał aby to zrobić ,,, co do religii to wpisałam chrześcijaństwo i też nikt nie miał obiekcji ,,, moją koleżankę na komisji pytali czemu nie chce zmienić imienia, że łatwiej byłoby turkom zapamiętać tureckie imię a ona odpowiedziała im, że właśnie w jej grupie malarskiej na którą chodziła, to nauczycielka pamiętała tylko jej imię smile więc nie daj sobie wmówić, że tylko tureckie jest dobre wink
      • grazynalydia Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 20:42
        Aż się uśmiałam.... pierwsze słysze o zaświadczeniu o niekaralnośći...hehe, super znowu moja mama musi śmigać po urzędach..hehe

Co do imienia, ja i tak już zmieniłam... w Turcji używam mojego drugie imienia, wszyscy mnie tu znają jako Lidia.... bo było łatwiej więc chyba wystarczy!

Zapytałam właśnie męża o mój ulubiony kolor i oblał testsmile chyba musze go przetrenować !

Dzięki dziewczyny za info!
        • migda33 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 22.02.12, 21:16
          zaświadczenie o niekaralności załatwiasz w Turcji w sądzie, a nie w Polsce ,,, z tym, że załatwiałam dwa jedno na panieńskie nazwisko i drugie na drugie nazwisko (trochę było zamieszania z tym zaświadczeniem bo w końcu nie wiem, które było potrzebne czy oba koniecznie czy tylko na nazwisko po mężu. wszystkie dokumenty do obywatelstwa załatwiasz w Turcji więc nie ma potrzeby ganiać rodziny po urzędach w Polsce.
          • annalanya Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 11:20
            witaj migda33,
            jestem w trakcie załatwiania papierów do obywatelstwa i coś mi się tu nie zgadza, bo i odpis aktu ur musi być z urzędu miasta/gminy w Polsce i zaświadczenie o niekaralności musi być z Polski (mi załatwia obydwa dokumenty Ambasada). Równolegle ze mną o obywatelstwo stara się jeszcze dwie moje koleżanki (Alanya) i jestem z nimi w kontakcie więc podsyłam moją podręczną liste tego czego wymaga urząd w Antalyi:
            1.formularz wnioskowy- 2 org.
            2. nufus kayit ornegi -męża 2 org.
            3. paszport-tłumaczenie przysięgłe 2 org.
            4.odpis zupełny aktu urodzenia -przetłumaczony przysięgle i potwierdzony przez ambasadę 2 org.
            5. kopia zapisanych stron ikametu na a4 2 egzempl.
            6. zaświadczenie o niekaralności-można załątwić z pl samemu lub przez ambasadę
            7. evlenme cuzdany kopia 1
            8. kimlik męża-kopia 2
            9. opłata skarbowa 100 tl
            10. zaświadczenie o zameldowaniu z nufusa
            11. 7 zdjęć
            12. 3 plastikowe dosya
            Wnioskuję też o obywatelstwo dla córki - wtedy trzeba dodatkowe dokumenty.
            JEŚLI POTRZEBUJECIE sprawdzone i aktualne INFORMACJE ZWIAZANE Z BIUROKRACYJNO-FORMALNYMI SPRAWAMI, Z KTÓRYMI SPOTYKAJĄ SIĘ POLACY W TURCJI zapraszamy na www.polonialanya.org
            Na stronie podane są warunki korzystania z serwisu (info dostępne dla członków i sympatyków Polskiego Stowarzyszenia Kultury i Przyjaźni w Alanyi).

Pozdrawiam i wszystkim ubiegającym się o TC iyi sanslar smile
            • migda33 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 13:28
              na 100% świadectwo o niekaralności załatwiałam w Turcji i moje inne 2 koleżanki również tak samo,,, więc nie wiem dlaczego od Ciebie chcą świadectwo z Polski ,,, proponuję się zapytać czy może być świadectwo o niekaralność z Turcji ,,, co do aktu urodzenia to nie przypominam sobie abym dawała ,,, jedyne co tłumaczyłam w ambasadzie to tylko paszport ,,, ja wnioskowałam rok temu więc być może obecnie się coś zmieniło w przepisach co do wymaganych dokumentów ,,, lub też być może chcą akt urodzenia bo nie wiem gdzie braliście ślub (my w Turcji) ,,, ja tylko dawałam turecki akt ślubu
              • annalanya Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 14:42
                ślub braliśmy w tr
                szersza odpowiedź poniżej smile
            • grazynalydia Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 13:42
              witaj Annalanya,

Bardzo ciekawe co piszesz... bo z tego co patrzyłam to w Stambule wymaga się czegoś innego, w każdym mieście coś innego.... kopiuje:
              Vatandaşlık Başvurusunda İstenen Belgeler
              * Pasaportun ve ikamet tezkeresinin aslı
              * İki adet fotoğraf
              * Yabancı uyruklu şahsa ait Cumhuriyet Başsavcılığından alacağı Sabıka kaydı
              * Çalışma izni varsa fotokopisi, öğrenim görüyorsa Öğrenim Belgesi
              * T.C. Vatandaşı akrabalarının nüfus cüzdanlarının fotokopisi ve adresleri
              * Nüfus ve vatandaşlık Müdürlüğüne müracaat edildikten 1 ay sonra Muhsine Hatun Mah. Çifte Gelinler Cad. No:29 Kumkapı/Fatih adresinde bulunan Yabancılar Şube Müdürlüğü Vatandaşlık Büro Amirliğine müracaat edilmesi gerekmektedir.
              * T.C. Vatandaşı ile evlilerden: Türk vatandaşı eşine ait ait 2 adet fotoğraf, Nüfus Müdürlüğünden alacağı adrese dayalı Nüfus Kayıt Örneği, yazımız sayısı ve Türk vatandaşı Eşi ile billikte Muhsine Hatun Mah. Çifte Gelinler Cad. No:29 Kumkapı/Fatih adresinde bulunan Yabancılar Şube Müdürlüğü Vatandaşlık Büro Amirliğine müracaatının sağlanması

Czyli bez aktu urodzenia, zaświadczenie o niekaralności( z Turcji), 2 zdjęcia, palstikowe akta....

Pozdrawiam
              • annalanya Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 14:40
                To, że każde województwo rządzi się tu swoimi prawami już mnie nie dziwi smile
                Ostatnio przekonuje się coraz częściej, że dotyczy to również każdego poszczególnego pracownika w danym urzędzie...niestety. I stąd właśnie jest "lekkie " zamieszanie. Poczynając od wyrabiania ikametek, na TC kończąc, zainteresowani dostają od urzędnika info, które jest ważne "na teraz i tu" smile i już za chwilę może się zmienić. Przedłużałam ikametkę po raz któryś i Pan przyjmujący wniosek, stwierdził,że brakuje mi "czegoś" ...gdy wróciłam po słynnej Alanijnej przerwie na jedzonko (smile kolega szanownego Pana, przyjął wniosek bez tego "czegoś " i bez problemu .W efekcie po 5 dniach miałam ikametke do obioru.
                Więc niestety w Turcji szablony, reguły, zasady tudzież listy potrzebnych dokumentów jak widać są ważne "na tu i teraz" .
                Co do zaświadczenia o niekar. to jest kolejnym potwierdzeniem powyższej reguły.
                Załużmy,że tutejszi urzędnicy myślą, a wiadomo każdy ma ograniczoną przestrzeń mózgową....(albo i nie smile. Jeden urzednik przyjmujący wniosek o TC chce zaśaidczenie z PL, co by sprawdzić czy dany "ktoś" nie jest seryjnym ściganym prawem zabójcą sprzed 10 lat, drugi urzędnik, ma w nosie Polską przeszłość petenta i jemu wystarczy żąswiadczenie z tureckiego sądu, który zgodnie z prawem może wydać takowe żaświadczenie, ale tylko za okres w jakim petent przebywa na terenie Turcji. Sąd turecki nie ma prawa wglądu (ani technicznej możliwości) w Polski Rejestr Karny. Bardziej inteligentny urzędnik powinien chcieć zaświadczenia i z PL i z TR, co by mieć jasne czy "ktoś" ma czyste sumienie czy nie smile
                Skracając, jeśli dany urzednik chce z tr to dajcie z tr, jedna jednak uwaga:
                Jeśli dokumenty powędrują do wyższej instancji (jak to miało miejsce bodajże miesiąc temu, w przypadku jednej z moich znajomych) nie zdziwmy się,że zaczniemy sage wniosku o TC od nowa, bo dokumenty nie spełniają wymogów ( a wymogi znowu będą zinterpretowane przez kolejnego "mądrego" urzednika.
                smile
                Ale to jeszcze nic smile
                Rozmawiałam przed chwilą z wicekonsulem RP , który jest po spotkaniu z naczelnikiem SGK -to ci dopiero saga się zapowiada ..
                gecmis olsun WSZYSTKIM NAM NAWZAJEM smile

dla osób zamężnych z ob. tr inne wymagania
                • migda33 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 15:49
                  może powiesz o czym rozmawiali?
                  • annalanya Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 20:09
                    jutro ide raz jeszcze do sgk-napisze co i jak...
            • grazynanowa do annalanya 02.03.12, 13:52
              Witaj Annalanya ,czy moglabys podac dokladny adres ,gdzie skladalas wniosek i dokumenty o przyznanie obywatelstwa tureckiego w Antalii?
              Pozdrawiam
      • ahati Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 25.02.12, 21:19
        Z tego co piszecie, cała ta procedura zdaje się być strasznie poniżająca… policja przychodzi do waszego domu i wypytuje o was sąsiadów, pobierają od was odciski palców na komendzie, grupa obcych ludzi wypytuje o szczegóły waszego życia rodzinnego i to namawianie do zmiany imienia… No ciekawa jestem, czy Turcy ubiegający się o polskie obywatelstwo zmieniają sobie imiona na polskie ‘żeby Polakom łatwiej było je zapamiętać’….
        • kamilka2153 Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 25.02.12, 21:30
          Ahati z tego co pamietam jestes mezatka ale twoj maz nie mieszka w PL. Ale uwierz mi , że to jakie pytania zadaje komisja i ile to trwa (znam pary ktorym ponad 4h zlecialy na masie pytan kto co lubi, co jedliscie danego dnia,po ktorej stronie spi maz/zona,kolor scian,drzwi i innych bzdetach do tego tez przychodza do ciebie do domu wypytuja ze i to jest bardziej upadlajace a to wszystko tylko po to zeby twoj maz dostal KCP a nie obywatelstwo bo do tego droga dluga...) a sama dostalam obywatelstwo tureckie (mieszkamy z mezem i slub wzielismy we Francji) tutaj poczatkowo wtedy moj narzeczony wypelnil taka karteczke moje dane plus tam bylo pytanie o wyznanie
    • klovi Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 16:06
      Zgadzam sie z annalanya tutaj co miasto to inne przepisy i co urzednik to inne przepisy.

Dawaj im to czego chca i modl sie zeby sie nie czepneli i przyjeli wyzej! A jak bedzie czegos brakowalo =/ po prostu doniesiesz - bo chyba tylko tyle mozesz zrobic. Urzednicy z ktorymi ja mialam przyjemnosc sa w swoşch pokoikach chyba tylko po to zeby siorbac cay.

Ja np. z ikametka mialam istny cyrk. Jak bylam tu w zeszlym roku 6 miesiecy to przebywalam "nielegalnie" bo urzednicy nie chcieli mi wydac ikametki bo twierdzili ze sie nie da jak nie jestem zona mojego faceta. po wydzwanianiu do yabanci dep. do stambulu i izmiru a nawet telefonie szefa yaba.dep. z izmiru - z info ze przepisy sa jasne i moge dostac ikametka, wymyslali inne powody ....... nie dalo sie tego przeskoczyc.
      Teraz po slubie np. chcieli od nas tylko kopii naszych dok. tozsamosci i jego zaswiadczenia z nufusu ze jest zonaty ze mna.
      TC kimlik no. tez mowili ze trzeba czekac okolo 10 dni !!! a dzieki uprzejmosci "kolegi" meza dostalam po 4 dniach.

Co do zaswiadczenia o niekaralnosci to ja np. mimo ze slub bralam w polsce to musialam zdobyc kilka dokow aby moj luby dostal pozwolenie na slub ze mna (jest policjantem i to standardowa procedura). Wysylalam mu wtedy zupelny akt urodzenia, zaswiadczenie o zameldowaniu oraz wlasnie zaswadczenie o niekaralnosci. Nie wiem czy da rade zalatwic to przez np. Twoja mame - ale samo zdobycie zaswiadczenia jest banalnie proste a ja swoje zalatwilam w 5 minut! (pojechalam do pierwszego sadu gdzie byl wydzial karny, wypisalam podanie, kupilam znaczki i z gotowym podaniem podalam Pani za lada - ktora to wstukala w kompa moj pesel a poniewaz nie figurowalam postawila pieczatki i pozegnala - ot cale zalatwianie zaswiadczenia - oczywiscie mialam szczescie bo nie bylo "kolejek" - wlasciwie nikogo nie bylo.)

powodzenia =)
      • semimentalsentimental Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 23.02.12, 17:25
        Dzieki za info, ja patrzylam wlasnie na str internetowa i nie bylo nic napisane na temat aktu urodzenia ani zasw o niekaralnosci. najlepiej to przed zlozeniem dokumentow chyba tam po prostu pojechac i sie zapytac. W Stambule wnioski sklada sie chyba jedynie na Çemberlitaş...
        A co do SGK to mezatki chyba nie beda miac problemow, aczkolwiek faktycznie wszytskie dane cudzoziemcow zostaly skasowane i trzeba je aktualizowac...
        • kiranna Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 02.03.12, 20:34
          semimentalsentimental napisała:
          > A co do SGK to mezatki chyba nie beda miac problemow, aczkolwiek faktycznie wsz
          > ytskie dane cudzoziemcow zostaly skasowane i trzeba je aktualizowac...

ciekawe czy dane mezatek - cudzoziemek z obywatelstwem tureckim tez byly kasowane? mam nadzieje, ze nie. wiecie cos na ten temat?
    • klovi Re: Wniosek o obywateltstwo Tureckie 03.03.12, 11:50
      ja obywatelstwa nie mam.
      ale Ci idioci skasowali i moje dane, choc wprowadzone byly 17 stycznia br.
      Sadzilam ze "nowych" juz kasowac nie beda, ale mocno sie zdziwilam jak miesiac pozniej poszlam do "lekarza" i okazalo sie ze nie ma mnie w systemie!!!
      najlatwiej spr. podajac kimlik w aptece - oni sprawdza czy widnieje sie w systemie czy nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka