Dodaj do ulubionych

Metro w Stambule-pytanie

21.03.14, 15:38
Witam,
czy ktoś może podpowiedzieć - potwierdzić, że z Aksaray dojedzie się prawie do Taksimu metrem?
Znalazłam dwie mapki. Na tej poniżej widać z Aksaray odnogę lini T1, którą można dojechać do Kabatas. Potem F1 (co to jest? - też metro?).
mapa-metro.com/mapas/Estambul/mapa-metro-estambul.png
Natomiast na tej tu poniżej odnogi nie ma - jest za to "biała łącząca linia" Aksaray z Yusufpasa. Co to oznacza?
www.nawstecznym.com/wp-content/uploads/2011/03/istanbul_metro.jpg
Ile mniej więcej czasu potrzeba na pokonanie drogi Aksaray-Taksim

Od której rano jeździ metro? Z tego co wiem to niezbyt rano.

Jaki jeszcze łatwy sposób na pokonanie tej drogi? Tramwaje? Jakie połączenia?

Będę wdzięczna za informacje.

Joanna
Obserwuj wątek
    • km_la Re: Metro w Stambule-pytanie 21.03.14, 18:01
      Hej

linki które podałaś przedstawiają stare wersje mapy komunikacyjne. Najnowsza: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Istanbul_Rapid_Transit_Map.png

Linia T1 to tramwaj, F to funikular-kolejka liniowa, M- metro.

Dojazd do Taksimu zależy od tego skąd wyruszasz. Jeśli z Aksaray to Tramwajem do Kabatas a później Fenicular do Taksimu. Tak ja bym pojechała, ale może ktoś ma inne pomysły.

• schwinn1 Re: Metro w Stambule-pytanie 21.03.14, 21:43
        Dziękuję za odpowiedź.
        Tak, wyjazd to z okolic metra Aksaray. Wiem, że tam jeżdżą tramwaje, ale nie wiedziałam, że na mapce to tramwaj. Rozjaśniło mi się smile Rozumiem, że każdy jadący tamtędy tramwaj ma taką samą trasę?
        Czy kolejka linowa jeździ często? Czy jest łatwo "zauważalna"?
        Drążę tak, bo pytam nie dla siebie, tylko dla kogoś i chciałabym go rzetelnie poinformować.
        • kiranna Re: Metro w Stambule-pytanie 21.03.14, 21:59
          z okolic m. aksaray na taksim - autobus lub dolmusz - najprosciej i bez zbednego szukania przystankow.
          funikule jezdzi co 2 min bodajze, wejscie jest na kabatas w dol schodami, do podziemi tak jak do metra wink to jest tylko jedna stacja.
          jesli jazda tramwajem to mozna tez wybrac opcje przesiadki na karakoy i przejscie do tzw. tunelu, to tez jest kolejka jadaca jedna stacje - na beyoglu (np. blizej do wiezy galata), w dodatku zabytkowa ok. 100 letnia. jesli ktos ma czas polecam obejrzenie starych zdjec przy wejsciu, wagony i stacje oczywiscie juz dawno sa wymienione na nowoczesne. stamtad mozna przesiasc sie w tramwaj historyczny albo przejsc piechota na plac taksim. zalezy gdzie komu blizej pasuje. tramwaj tez jedzie jedna stacje, koszt tak jak normalna komunikacja miejska.
    • kiranna Re: Metro w Stambule-pytanie 21.03.14, 21:44
      na dniach oddano do uzytku nowa stacje metra vezneciler, to jest na tylach uniwersytetu stambulskiego. nie wiem dokladnie gdzie jest wejscie, jeszcze nie mialam okazji skorzystac, ale jest to przedluzenie linii z taksimu. podroz nie powinna zajac wiecej niz kilka minut i jest swietna alternatywa dla tramwaju + funikule, zarowno czasowo jak i odrobine finansowo. jedzie sie nowym mostem, w zeszly weekend widzialam z daleka, ze metro rzeczywiscie kursuje, w przeciwienstwie do marmarayu, ktorego stacja sirkeci przez pierwsze tygodnie byla zamknieta dla pasazerow, po wczesniejszym hucznym otwarciu z udzialem zarowkowych wink
      metro o 7 rano na pewno kursuje, ludzie musza jakos dojechac do pracy. problemem jest dostanie sie do srodka w godzinach szczytu.
      inna dogodna opcja to autobus lub dolmusz, ale trzeba wziac pod uwage korki poranne, 10-15 minut minimum. tramwaj zajmie tez ok 20 min. plus przesiadka w kabatas.
      metro to imo najlepsza opcja, trzeba tylko zlokalizowac te nowa stacje smile
      • schwinn1 Re: Metro w Stambule-pytanie 24.03.14, 18:06
        dziękuję za odpowiedzi.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka