01.03.06, 13:03
Obywatel Turcji dostaje wizę do Niemiec,czy w ramach tej wizy może przyjechać
do Polski.Czy wizę dostaje się konkretnie do danego państwa?Dziękuję za
wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amicka Re: Wiza 01.03.06, 14:12
      Niestety nie. Polska nie nalezy jeszcze do ukladu z Schengen. Za pare lat
      powinnno juz to byc mozliwe. Narazie majac wize niemiecka mozna wjechac do
      Francji, Belgii, Holandii, zeby nie sklamac i jeszcze kilku innych panstw
      Europy Zachodniej, ktore do ukladu z Schengen naleza. Tak ze do Polski trzeba
      miec osobna wize ...Tez serdecznie pozdrawiam
      • xxxgosia Re: Wiza 01.03.06, 14:27
        Jest dokladnie tak jak napisala amicka.Chcialam w ten sposob sciagnac tesciowa
        do Belgii gdyz tej staruszce odmowili wizy do tego kraju,no ale niestety.Niby
        Polska jest w UE ,a prawa ma ograniczone roznymi ukladami i wlasciwie sie
        zastanawiam po co ta Unia bo niewiele sie zmienilo bo i tak jestesmy tymi
        ktorzy tu maja niewiele do gadania.No ale nie o polakach tu mowa.Byc moze wize
        do Polski uda sie uzyskac dla tej osoby w Polskim konsulacie w
        Niemczech.Przypuszczam ze jest to mozliwe ale pewnosci nie mam.
    • kiranna Re: Wiza 01.03.06, 16:31
      gdzies mi sie obilo o uszy, ze majac wize schengen latwiej jest dostac wize
      polska, choc rzeczywiscie jeszcze nie mozna na niej do nas wjechac.
      • monikay Re: Wiza 06.03.06, 14:06
        Witam,

A ja ostatnio bylam z moim chlopakiem w Polsce i wiem, ze wize trzeba miec
        odzielna do naszego kraju. O wize ubiegalismy sie w ambasadzie polskiej w
        Londynie i jak juz oddawalismy aplikacje i paszport powiedziano nam,ze po
        odbior mamy sie zglosic trzy dni potem, takze z wiza nie ma raczej problemusmile
        gorzej z polska odprawa graniczna, gdzie czepiali sie kazdego szczegolu nie
        tylko jesli chodzi o Sinana, ale takze o mnie... sprawdzanie paszportow, innych
        dowodow tozsamosci w tym mojego osobistego - czy nie jest podrobiony itd.
        musialam podac im nasz adres pobytu, numer telefonu i jak dlugo dokladnie
        zamierzamy zostac...Srednio mile to bylo zwlaszcza, ze Sinan pierwszy raz
        jechal do Polski i zalezalo mi na tym, aby cala podroz wywarla na nim dobre
        wrazenie... podobnie bylo z wyjazdem - co juz moze wydawac sie nieco smieszne,
        bo w koncu co ich to obchodzi kto z kraju wyjezdzasmile na szczescie Sinan ma
        dobre poczucie humoru i smieszyla nas ta cala sytuacja. Ale tak swoja droga to
        mysle, ze cale to zamieszanie jest zbedna i wynika tylko z arogancji polskich
        urzednikow pracujacych na lotniskach - paszport mojego chlopaka przez trzy dni
        byl w ambasadzie i mysle, ze to daje wladzom Polskim wystarczajaco duzo czasu
        aby sprawdzic dana osobe.

Pozdrawiam,

Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka