Dodaj do ulubionych

slub + viza

07.03.06, 15:40
Bardzo licze na odpowiedz, mam taki problem:
od kilku lat mam narzeczonego w Turcji ale dopiero teraz stwierdzilismy ze
zamieszkamy jednak w Turcji.Niestety wiza jest tylko na miesiac, stad moje
pytanie-czy jesli sie wkoncu pobierzemy to dostane od razu pozwolenie na
dluzszy pobyt w Turcji?czy bede jego zona ale niestety dalej z prawem tylko 1-
miesiecznego pobytu w Turcji?
Prosze, napiszcie o swoich doswiadczeniach na ten temat.
Pozdrawiam mocno!
Obserwuj wątek
    • yoannay Re: slub + viza 07.03.06, 18:00
      Czesc,
      sprawdz swoj mail na gazeta.pl
      Napisalam Tobie jak to mniej wiecej wyglada...
      pozdrawiam,
      Joanna
      • miss_e Re: slub + viza 07.03.06, 21:10
        dziekuje za odp., odpisalam! Pozdrawiam smile))
        • yoannay Re: slub + viza 08.03.06, 10:51
          ja tez odpisalam,
          milego dnia
    • kiranna Re: slub + viza 08.03.06, 10:55
      Jesli to nie sa bardzo osobiste zwierzenia, to moze napisalybyscie na forum jak
      sie zalatwia takie sprawy? Dosc czesto podobne pytania pojawiaja sie w sieci.
      Za moich czasow procedura byla inna, wiec sama jestem ciekawa jak zmienilo sie
      prawo w miedzyczasie? Kiedys np. obywatelstwo mozna bylo dostac automatycznie
      po slubie, jesli tylko wyrazilo sie taka chec, teraz ponoc trzeba czekac 3 lata.
      • yoannay Re: slub + viza 08.03.06, 13:26
        Oczywiscie,nie sa to bardzo osobiste sprawy wiec tak ogolnie napisze.
        Po slubie teraz nie otrzymuje sie obywatelstwa automatycznie jak to bylo
        jeszcze kilka lat temu(ja bralam slub 4 lata temu i dostalam obywatelstwo wraz
        z zawarciem zwiazku)ale od jakis trzech i pol roku niestety na obywatelstwo
        trzeba sobie poczekac min 3 lata(oczywiscie slub musi byc zalegalizowany w
        Turcji jesli byl w innym kraju), po slubie mozna ubiegac sie o pobyt (z tego co
        wiem na rok kosztuje ok 400TL-500TL, mozna tez na dluzej po zaplaceniu
        odpowiedniej sumy), sprawy z tym zwiazane zalatwia sie w wydziale dla
        obcokrajowcow na Eminonu.
        Szczegolowe informacje mozna uzyskac przy zawieraniu zwiazku(lub jego
        legalizacji),na policji wydzial dla obcokrajowcow lub w konsulacie(ambasadzie).
        • miss_e Re: slub + viza 08.03.06, 20:13
          Jeszcze raz bardzo dziekuje za obszerne informacje smile
          No szkoda, ze nie otrzymuje sie juz obywatelstwa automatycznie.Ale w Polsce
          chyba tez nie jest obywatelstwo od razu przyznawane obywatelowi Turcji?
          Ja bardzo ubolewam mad tym, ze wiza turystyczna jest tylko na miesiac sad(( gdyz
          dla obywateli Niemiec czy np Holandii sa to 3 miesiace...to
          niesprawiedliwe!!!!!!!!!Mam tylko nadzieje, ze kiedys to sie zmieni.
          Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!
          • bkowalek1 Re: slub + viza 10.03.06, 15:55
            Szkoda, że nawet po ślubie trzeba załatwić tyle spraw papierkowych.
            • kiranna Re: slub + viza 11.03.06, 14:45
              Zle sie wyrazilam, nie dostawalo sie obywatelstwa automatycznie, ale jesli
              poprosilo sie o nie przed slubem, to uzyskiwalo sie je zaraz po slubie.
              Jesli ktos skladal podanie juz po slubie, to tez trzeba bylo czekac 3 lata, tak
              jak teraz.
              W Polsce dostac obywatelstwo jest znacznie trudniej niz w TR. Nie wiem czy
              jeszcze obowiazuje taki przepis, ale kiedys malzonkowie obywatela RP mogli
              ubiegac sie o obywatelstwo polskie po 5 latach pobytu, a malzenstwa
              cudzoziemskie, ktore postanowily osiedlic sie w naszym kraju, tylko po 3
              latach wink To byla jawna dyskryminacja polskich rodzin mieszanych, bo szybciej i
              latwiej dostawaly obywatelstwo np. rodziny wietnamskie niz takie jak nasze.
              Podobno bylo wiele protestow ze strony polskich rodzin mieszanych i przepis
              mial byc zmieniony, ale nie wiem czy tak faktycznie sie stalo.
              • yasemin1 Re: slub + viza 11.03.06, 20:23
                W tej chwili obowiązuje przepis, że małżonkowie obywateli polskich mogą
                otrzymać obywatelstwo polskie po 3 latach związku małżeńskiego. Z tym że jest
                problem z jego nabyciem bo żądają zrzeczenia się swojego. Ciekawa jestem jak to
                wygląda u waszych małżonków czy mają to polskie obywatelstwo i jednocześnie
                tureckie?

Ale jeśli chodzi o obywatelstwo tureckie to ja nic nie zgłaszałam przed ślubem.
                Poprostu po slubie poszliśmy do Ambasady Turcji złozyliśmy dokumenty o moje
                obywatelstwo tureckie i po 6 miesiącach powiadomili mnie abym odebrała
                dokumenty. Ta procedura była długa bo przez Ambasadę na miejscu pewnie szybciej
                by było.
                • kiranna Re: slub + viza 11.03.06, 23:26
                  Znam osobiscie malzenstwo, ktore pobralo sie rok przed nami w Turcji i
                  urzednicy nie poinformowali ich o tym, ze to podanie ma byc zlozone przed
                  zawarciem zwiazku malzenskiego. W rezultacie dziewczyna czekala 3 lata na
                  obywatelstwo, przebywajac na karcie czasowego pobytu i nielegalnie pracujac,
                  podczas gdy ja mialam kimlik w reku w tydzien po slubie. Zla byla okropnie, bo
                  wlasnie ze wzgledu na prace zalezalo jej na tym obywatelstwie. To byly lata '97-
                  98. Byc moze w miedzyczasie przepisy sie zmienily, bo w sumie to troche bylo
                  bez sensu wink Yasemin, w ktorym roku braliscie slub, jesli to nie tajemnica?

Moj maz nie ma obywatelstwa polskiego, bywa bardzo rzadko w PL i raczej nie
                  bedziemy u nas mieszkac. Mnie jest poki co dobrze w Turcji, a przynajmniej zyje
                  mi sie spokojniej niz w Polsce wink Ludzie uprzejmiejsi, pijakow na ulicy nie ma,
                  nikt nie sika po klatkach, kluczyki od samochodu mozna zostawic parkingowemu
                  bez stresu czy kochane autko bedzie sie znajdowac na swoim miejscu po naszym
                  przyjsciu. Sa tez i minusy, ale zdazylam sie do nich przyzwyczaic na tyle, ze
                  chyba przestaly mi przeszkadzac lub ich nie zauwazam smile))

Czy pewna jestes, ze przy staraniu sie o polskie obywatelstwo trzeba zrzec sie
                  poprzedniego? Pytam z ciekawosci, my przeciez mamy dwa obywatelstwa, wiec
                  dlaczego nasi mezowie mieliby sie pozbywac swojego? Ktos mi kiedys wyjasnial to
                  w USC czy w Urzedzie Paszportowym, ze w PL nie istnieje pojecie podwojnego
                  obywatelstwa, ale to drugie jest honorowane, czyli na terenie RP jestesmy
                  traktowani wylacznie jako POlacy. Myslalam, ze tak samo jest z cudzoziemcami,
                  ktorzy jednoczesnie sa obywatelami RP.
                  • yasemin1 Re: slub + viza 12.03.06, 12:19
                    Oczywiście, że nie tajemnica: ślub odbył się 27 kwietnia 2002 roku. Do Ambasady
                    poszliśmy 30 we wtorek bo jeszcze musiałam przetłumaczyć akt ślubu, ale
                    naprawdę nic wcześniej nie deklarowaliśmy.

Jeżleli chodzi o te zrzeczenie się to niestety ale to prawda. W urzędzie
                    mazowieckim tylko od członków UE nie wymagają co jest jawną dyskryminacją za
                    względu na pochodzenie - naruszenie konwencji międzynarodowej, ale nie można
                    tego im udowodnić no chyba, że w odmowie jasno tak napiszą, ja jeszcze odmowy
                    nie mam tzn mój mąż bo czekamy na decyzję i walczymy do końca. Nasza sprawa
                    toczy się już od lipca. A jeśli chodzi o te nasze podwójne to niby w Ambasadzie
                    Tureckiej mówią aby się z tym nie afiszować bo tu chodzi o przepis, że obywatel
                    polski nie może być uznany za innego obywatela. Ustawa jest bardzo stara i
                    nadużywana była w komunie teraz znalazłam interpretację na stronie Rzecznika
                    Praw Obywatelskich, że chodzi o to, że np my będąc w Polsce traktowane jesteśmy
                    jak Polki nie jak Turczynki.
                    Oczywiście jest to paranoja, że my mamy podwójne obywatelstwa a nasi mężowi
                    ich mieć nie mogą no ale tak jest głupio skonstrułowany ten przepis, że
                    wojewoda lub prezydent "może zarządać". Co równie dobrze oznacza jaki mam dziś
                    humor to temu dam obywatelstwo.
                    Na razie czekamy w razie czego będziemy się odwoływać pow wszystkich szczeblach
                    ja tego nie odpuszczę.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    Yasemin
                    • aylin34 Re: slub + viza 14.03.06, 14:33
                      Chcialam dodac,ze zaraz po slubie w Niemczech pojechalismy do Konsulatu
                      Tureckiego w Niemczech i tam tez zarejestrowalismy malzenstwo.Takze jestesmy
                      legalnie w Turcji malzenstwem i tez w Polsce.
                    • thomaspawel Re: slub + viza 15.03.06, 11:36
                      nie rozumiem jednego. skoro państwo polskie stosuje zasadę wyłączości w
                      traktowaniu obywateli polskich z podwójnym obywatelstwem (tzn. mając dwa
                      obywatelstwa jesteś na terenie RP traktowana wyłącznie jako obywatel RP)to
                      dlaczego domaga się zrzeczenia dotychczasowego obywatelstwa przez wstępującego
                      w polski paszport małażonka? Gdzie tu logika?
                      Komu przeszkadza turecki paszport w kieszeni razem z polskim, skoro i tak ważny
                      będzie w RP tylko polski?
                      Zapytam się jeszcze raz w trochę innej sprawie. Czy 3 letni okres konieczny do
                      nabycia obywtelstwa tureckiego (po zawarciu związku małżeńskiego) wymaga
                      fizycznego przebywania na terenie Republiki Turcji w tym czasie?
                      • yasemin1 Re: slub + viza 15.03.06, 12:56
                        Logiki się nie dopatruj w polskich przepisach bo jej nie ma. Poprostu tak
                        durnie skonstruowany przepis jest jak widać wygodny do nadużyć przez
                        urzędników, co ciekawe w województwie śląskim ten problem na przykład nie
                        występuje wszystko zależy od kto siedzi na stołku.
                        Co do pobytu fizycznego w Turcji przez 3 lata to wydaje mi się że jest taka
                        konieczność ale może ktoś lepiej zorientowany ci udzieli odpowiedzi.
                  • aylin34 Re: slub + viza 14.03.06, 14:30
                    Witam a ja mam do was pytanie ja nie mieszkam ani w Turcji ani w Polsce i
                    jestem mezatka juz z 10 lat z obywatelem turcji czy ja tez moglabym dostac
                    odrazu i czy wogole obywatelstwo tureckie?Chociaz nie mieszkam w Turcji?
                    • kiranna Re: slub + viza 15.03.06, 22:05
                      aylin i thomaspavel, przeczytajcie ponizszy tekst. wynika z niego, ze nie
                      trzeba mieszkac na terytorium TR, by otrzymac obywatelstwo po 3 latach od
                      slubu. mam nadzieje, ze nic sie nie zmienilo w ostatnio, gdyz skopiowalam go
                      dla kogos jakis czas temu i teraz znalazlam w starych mailach. na wszelki
                      wypadek mozna kliknac w linka na dole i sprawdzic czy sa jakies zmiany:

4- Bir Türk vatandaşı ile evlenme, kendiliğinden Türk vatandaşlığını bahşetmez,
                      ancak bir Türk vatandaşı ile evlenme nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanmak
                      isteyen yabancılar en az üç yıldan beri evli olmaları, fiilen birlikte
                      yaşamaları ve evliliğinin devamı kaydıyla, yurt içinde en büyük Mülki İdare
                      Amirliklerine, yurt dışında ise Türk Konsolosluklarına yazılı olarak başvuruda
                      bulunabilirler. Başvuru üzerine İçişleri Bakanlığınca yapılacak inceleme ve
                      soruşturma sonucunda , aranan şartları taşıdıkları anlaşılan kişiler, bu
                      durumun tespitine ilişkin karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını
                      kazanırlar.
                      Ancak, bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancı, evlenmekle eski vatandaşlığını
                      kaybediyorsa Türk vatandaşlığını kendiliğinden kazanır.
                      Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazananlar, evlenmenin butlanına karar
                      verilmesi halinde,akitte hüsnüniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza
                      ederler.

www.nvi.gov.tr/114,Vat_Kaz_Kanun.html
                      • thomaspawel Re: slub + viza 15.03.06, 23:10
                        od razu mi się polepszyło... smile
                        zaraz dam tekst do tłumaczenia nad Porsuk smile
                        mam nadzieję że władza dyskrecjonalna wojewody łodzkiego wykaże znaczny rozmiar
                        zdrowego rozsądku.
                        Dzięki serdeczne!
                        • aylin34 Re: slub + viza 16.03.06, 19:16
                          Dzieki Kiranna zaraz powiem mezowi,zeby mi przetlumaczyl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka