13.10.06, 22:32
za niedlugo wybieram sie znowu do Turcji i podobnie jak Kiranna mam juz
reisefieber i tez tego uczucia nie lubie uncertain
Mam takie 2 pytania...mam nadzieje, ze pomozecie bo napewno ktos zna
odpowiedz.
gdzies w necie przeczytalam, ze w Turcji kazdy telefon komorkowy jest
zarejestrowany i te niezarejestrowane po prostu przestaja dzialac. Ja mialam
zawsze na abonament ale doslownie niedawno sobie zmienilam na karte(orange) i
czy to oznacza, ze moj telefon nie bedzie dzialal? Jakie macie doswiadczenia
w tym temacie?
i drugie pytanie.Nie bylam w Turcji po tych calych zamieszaniach na lotnisku
w zwiazku z udaremnionymi zamachami na samoloty lecace do UK i nie wiem czy
teraz mozna do samolotu wnosic torebke+bagaz podreczny(ja mam w nim zawsze
kosmetyki)??????
Uciesze sie z kazdej odpowiedzi i pozdrawiam bardzo papa
Obserwuj wątek
    • monikay Re: 2 pytania 14.10.06, 00:10
      hej,
      Moj chlopak byl niedawno w Turcji i z tego co mowil to wiem, ze telefony z
      innych krajow musza byc zarejestrowane, ale na szczescie przestaja dzialac po
      jakims czasie (jakis miesiac), tak wiec powinno Ci to wystarczyc na rejestracje
      Twojego aparatusmile bedziesz potrzebowac dowod zakupu no i troche papierkowej
      roboty jest z tym zwiazane... aha, spytaj moze o ta rejestracje na lotnisku, bo
      moj chlopak mowil ze na miejscu robili mu z tym troche problemu i ze powinien
      byl to zalatwic przy wjezdzie do Turcji.
      Powodzenia i milego pobytusmile
    • juulita Re: 2 pytania 14.10.06, 09:18
      Hej Ja niedawno wrócilam z Turcji Do samolotu mozna spokojnie wniesc torebke i
      bagaz podreczny (kosmetyki tez )Telefony na karte działaly, ale jesli lecisz na
      dłuzej to nie wiem Pozdrawiam
    • miss_e Re: 2 pytania 14.10.06, 14:12
      dziekuje Wam za odpowiedzi smile
      jesli ktos jeszcze ma doswiadczenia z telefonami na karte podczas pobytu w
      Turcji-to bardzo prosze o odpowiedzi.
    • kiranna Re: 2 pytania 14.10.06, 14:19
      telefony niezarejestrowane, a dokladnie te, ktore nie zostaly kupione w turcji
      i za ktore nie zaplacono cla, przestaja dzialac po jakims czasie, ale tylko
      wtedy, gdy masz numer w tureckiej sieci. mojemu mezowi wylaczyli dopiero po
      pol roku.
      o ile rozumiem, ty bedziesz korzystac z roamingu i karta sim bedzie polska?
      jesli tak, to nie powinnas miec problemow, choc ostatnio na forum turcja ktos
      sie skarzyl, ze orange przez 2 tyg nie zlapal zasiegu w turcji. z plusem i era
      podobno nie bylo takich problemow.
      • miss_e Re: 2 pytania 14.10.06, 14:33
        tak Kiranno, dokladnie-telefon polski, tzn.karta sim polska i niby roaming w
        orange na karte mam miec.Znajoma mnie postraszyla, gdyz wrocila z Turcji i jej
        telefon na karte przez caly czas nie dzialal bo szukal sieci(a byla w Turcji
        miesiac).Z kolei inna kolezanka(bedaca w erze na karte) bez problemu mogla
        korzystac z komorki. Na to wyglada, ze Orange na karte cos szwankuje sad
        Pozdrawiam
        • kiranna Re: 2 pytania 14.10.06, 14:57
          skoro karta polska, to nie bedzie problemow, jesli tylko orange nie nawali wink
          gdyby turysci zaczeli miec problemy ze swoimi telefonami w turcji, na pewno
          zaprotestowaliby sami operatorzy tureccy, ktorzy na roamingu zarabiaja przeciez
          spore pieniadze.
          • miss_e Re: 2 pytania 14.10.06, 18:17
            dziekuje Kiranno- pocieszylas mnie smile
            a co do Orange to ta siec cos czesto nawala wiec jestem przygotowana na
            najgorsze.pozdrawiam wink
    • alexa195 Re: 2 pytania 14.10.06, 18:42
      ja mam polski telefon, ale z kolei nie chca mi zdjac simlocka, bo chca miec
      dowod, ze faktycznie ja jestem jego wlascicielka smile
      • karolina_mat Re: 2 pytania 14.10.06, 21:00
        Co do telefonow... Problem pojawia sie jeśli do polskiego aparatu włożysz
        turecką kartę SIM. Telefon (aparat) przestaje działać po 3 tygodniach, po
        prostu dostajesz SMS, że następnego dnia wyłączą Ci telefon i tak naprawdę
        robią (oficjalnie mówi sie o miesiacu ale moim znajomym wyłączyli po 3
        tygodniach).

Dlaczego? W Turcji jest silnie rozwinięty nielegalny rynek handlu telefonami
        komorkowymi, jest sporo kradziezy i w związku z tym przyjęto prawo, że telefony
        zagraniczne o ile nie beda zarejestrowane w Turcji zostaną wyłączone, tak aby
        nie można z nich korzystac na terenie Turcji. Telefony będą działać z powrotem
        jak tylko opuścisz grancie Turcji.

Co do rejestracji to slyszalam, ze trwa dluzej niz 3 tygodnie i trzeba pokazac
        paszport i rachunek za telefon. Rejestracji mozna dokonac m.in. na lotnisku
        Attaturka.

Problemu nie będzie jeśli bedziesz używać polskiego telefonu z polską karta
        SIM, jesli jednak chcesz mieć turecki nr komórkowy polecam kupienie nawet
        najprostszego aparatu. Ja tak właśnie zrobiłam.

Pozdrawiam!
        • miss_e Re: 2 pytania 16.10.06, 11:13
          karolina_mat- rowniez bardzo dziekuje za cenne informacje.
          z tego wynika, ze nie powinnam sie zbytnio martwic gdyz mam polski telefon, z
          polska karta sim...
          selamlar
    • leyla44 Re: 2 pytania 22.10.06, 23:25
      telefony z kartami polskich sieci działają tak długo jak jesteś w Turcji.
      Natomiast jeśli do telefonu kupionego poza granicami Turcji ( np w Polsce)
      włożysz kartę tureckiego operatora, taki telefon zostanie zablokowany w ciągu
      ok 1-5 miesiący. Oczywiście jeśli na granicy zaplacisz cło od aparatu
      telefonicznego, będzie on działał także z turecką kartą. chodzi o to żeby
      Turcy nie kupowali w Europie telefonów (sa tansze niz w Turcji, i to o wiele),
      a jeśli już kupią zeby zaplacili cło. Więc problem ten nie dotyczy turystów,
      przecież w Turcji i tak uzywamy swoich polskich kart sim.
      • bojana2 Re: 2 pytania 23.10.06, 00:38
        Mojej córce teraz po 2 tygodniach zablokowali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka