Dodaj do ulubionych

pan doktor

13.12.06, 09:20
zauwazylam, ze tureccy lekarze swıecıe wıerza w chemıe, czylı w lekı. ım
wıecej ıch przepısza, tym wg nıch lepıej. nıe spotkalam sıe z leczenıem
homeopatycznym w turcjı anı z lekarzem, ktory preferowalby leczenıe naturalne.
wczoraj bylısmy u pedıatry.
bartek ostatnıo troche kaszle, mıal temperature, ale wg mnıe nıe jest to
ostry stan, bywalo znacznıe gorzej. pan doktor zaaplıkowal mu konska dawke
antybıotykow, z czego jeden w zastrzykach przez 3 dnı. spytalam czy nıe ma
ınnej alternatywy. sama nıechetnıe bıore antybıotykı, tylko jeslı jest to
konıecznosc. zapewnıl mnıe, ze konıeczny jest ten, wıec nıe mıalam wyjscıa -
zgodzılam sıe. teraz zaluje, bo w cıagu 3 godzın, ktore tam spedzılısmy na
roznych badanıach ı czekajac na wynıkı, nıemal WSZYSTKIE dzıecı wysylane byly
do ambulatorıum na zastrzykı przez tego lekarza! bartek z nıch wszystkıch byl
w najgorszym stanıe, reszta dzıecı nawet nıe kaszlala. gdybym wıedzıala, ze
ten lekarz wszystko leczy na jedno kopyto, nıe zgodzılabym sıe na
nıepotrzebne klucıe dzıecka. dzıs ıdzıemy na drugı zastrzyk sad
zla jestem na sıebıe, ze nıe wymusılam przepısanıa leku w ınnej postacı, byc
moze ınnej fırmy. rozmawıalam na ten temat ze znajomym lekarzem, ktory
zajmuje sıe dystrybucja lekow ı mnıe oswıecıl w temacıe, dlaczego lekarze
przepısuja chetnıej lekı tej fırmy, a nıe ınnej. maja z tego rozne profıty.
szkoda, ze dotyczy to rownıez pedıatrow ı ıch malych pacjentow sad
Obserwuj wątek
    • alexa195 Re: pan doktor 13.12.06, 10:00
      ania, tak robia rowniez aptekarze... ja ogolnie mam problemy z migdalami, ale
      jestem w stanie juz rozpoznac najmniejsze objawy, zeby wczesniej sie jakos
      zabezpieczyc. jak poszlam do apteki i poprosilam o cos od migdalow, to pani od
      razu mi dala antybiotyk. ja jej mowie, ze jeszcze nie jestemö chora, ale czuje
      ze moze sie zaczac wiec chce cos na hamowanie. powiedziala, ze bez antybiotyku
      mi nie przejdzie, dala mi jeszcze strepsilsy. ostatecznie wzielam tylko
      strespsils, bo w polsce nawet jak bylam chora to nie bralam antybiotykow i mi
      przechodzilo.
      od lipca tego roku mam problemy z pecherzem (moze to zmiana klimatu). Lekarze
      za kazdym razem dawali mi antybiotyk (jak go konczylam to choroba po kilku
      dniach znow sie zaczynala). W efekcie, do listopada, zjadlam ok. 7-8 opakowan
      antybiotykow... w listopadzie na wizycie urolog powiedzial ze czeka mnie 6-cio
      miesieczna kuracja antybiotykowa. jakos po tym przeczytalam gdzies ze bardzo
      dobrze robi zaparzanie natki pietruszki i picie jej wody. do tego znalazlam
      jeszcze sok z zurawin i jak na razie nie ma problemu...
      --
      Pozdrawiam
      • magdaod Re: pan doktor 13.12.06, 10:36
        Niestety i w Polsce lekarze od razu przepisuja antybiotyk, nawet na najmniejsza
        infekcje, ktora wyleczyloby lezenie w lozku i herbata z sokiem malinowym.
        Producenci wiedza jak podejsc, lekarze maja ogromne korzysci (slyszlam, ze
        funduja nawet wycieczki zagraniczne!). Antybiotyki niszcza korzystna flore
        bakteryjna przewodu pokarmowego, wiec gdy bierze sie je, zaleca sie, aby jesc
        duzo jogurtow. Poza tym mikroby po jakims czasie uodparniaja sie na antybiotyki.
        Czesto stare domowe sposoby sprawdzaja sie najlepiej. Oczywiscie, gdy nie ma
        powaznej infekcji smile

Wszystkim zdrowia zycze duzo
        Magda
      • magcom12 Re: pan doktor 13.12.06, 10:44
        droga Aniu
        niestety w obecnym swiecie wszedzie jestesmy manipulowani czesto nawet sobie z
        tego sprawy nie zdajac poczawsz od komercyjnych miejsc typu supermarket a
        konczac niestety na wizycie lekarskiej.
        jestem w temacie bo sama jestem lekarze co prawda dentysta ale znam temat
        presji firm farmaceutycznych na lekarzy. stety niestety nas dentystow akie
        firmy omijaja szerokim lukiem a nie wiem dlaczego,my tez czasami przepisujemy
        np antybiotyki.
        jak sie ustrzec?ja sama bylam wielce zdziwiona ze w tr mozna kupic antybiotyk
        czy lek antykoncepcyjny bez recepty tego nie popieram bo czesto ludzie wiedza
        lepiej od lekarza i sami sie lecza czesto robiac sobie krzywde.
        jesli chodzi o leki homeopatyczne to.......kazdy kto zna nieco chemii nie
        uwierzy ze srodek rozczienczony w megaskali nauczy czasteczki wody poprzez
        wzburzanie swych wlasciwosci........dla mnie to znow komercyjna bajka ale sa
        ludzie ktorzy wierza i im pomaga.
        zawsze mozna poprosic lekarza o przepisanie najtnszej formy danego
        leku.oryginalny lek jest zawsze drozszy bo za tym stoi finansowanie badan
        przedklinicznych i klinicznych itd inne firmy odkupuja patent i kopiuja ale nie
        zawsze jest to identyczna forma kliniczna ale na pewno tansza.
        w roznych krajach roznie sie podchodzi jesli chodzi o stosowamnie antybiotykow.
        i na to nie mamy wplywu.
        sliski temat bo lekarze tez nie lubia zeby z nimi polemizowac bo jak juz sie do
        niego udajesz t powinnas miec 100%zaufanie do jego koncpcji leczenia inny
        moglby potraktowac to schozenie zupelnie inaczej i zaordynowac inne leki.i to
        wcale nie jest blad tylko inne podejscie do sprawy.
        jesli nie przypadl ci do gustu nastepnym razem nie idz do niego poszukaj innego.
        jesli sie na czym nie znamu musimi komus zaufac ale chyba rekomendacja jest
        najbardziej sprawiedliwa forma reklamy.
        sama ostatnio zastanawialam sie nad ubezpieczeniem sie i wysluchalam kilku
        przedstawicieli firm ubezp. ja sie na tym kompletnie nie znam a ci mowili
        czesto sprzeczne teorie.i badz tu madry jak jeden mowi to a drugi zaprzecza i
        oferuje zos zupelnie innego. i komu wierzyc?
        pamietajcie tez ze z zyciu a zwlaszcza w medycynie lepsze jest wrogiem dobrego
        i zeby nie przedobzyc ja staram sie nie leczyc swojej rodzinki odsylam do
        zaufanych kolegow.dobrze takich miec.
        zeby optymistycznie zakonczyc swiat staje sie corazbardziej zaklamany ale
        trzeba wierzyc ze sa ludzie ktorzy chca wykonywac swa prace dobrze i nie tylko
        widziec korzysc materialna
        teraz jest w pl medialna nagonka na lekarzy a ci zarabiajac koszmarnie malo
        albo uciekaja za granice albo czesto lamia sie i zaczynaja taka wspolprace z
        firmami farmaceutycznymi i pewnie takiego lekarza spotkalas.
        nie bronie mojego srodowiska bo sama bedac pacjentka rodzac 1wsze dziecko
        doswiadczylam przedmiotowego traktowania mojej osoby na drugi raz
        zabezpieczylam sie wykupujac prywatnie polozna.no coz wiele rzeczy rozbija sie
        o kase.ale trzeba wierzyc i intuicje a znajdzie sie uczciwych na pewno.
        pozdrawiam was
        ps na dolegliwosci drog moczowych na pewno nie zaszkodzi zakwaszanie moczu
        np.duze ilosci wit c, odkazajaco furagin lub ziolowy urosept.
        • kiranna Re: pan doktor 13.12.06, 11:50
          magcom12, dobrze, ze czlowıek ma okazje poznac opınıe drugıej strony, czylı
          lekarzy smile ja homeopatıe traktuje jako alternatywe. malo na ten temat wıem z
          wlasnego doswıadczenıa, bo unıkam lekow wszelkıej mascı jak ognıa, ale zagladam
          na forum o homeopatıı od czasu do czasu. byc moze lekı homeopatyczne dzıalaja
          troche na zasadzıe placebo, ale wolalabym takıe dzıalanıe, jeslı jest skuteczne
          nız faszerowanıe czlowıeka chemıa z lekow.
          mnıe czesto tez zastanawıa jak chetnıe tureckıe mamy podaja dzıecku wıtamıny w
          pıgulce, majac sklepy wypelnıone swıezymı owocamı ı warzywamı pod nosem.
          cytrusy, banany, kıwı sa mıejscowe, wıec nawet nıe tak bardzo skazone srodkamı
          chemıcznymı, a ı tak magıa pıgulkı jest tutaj wıelka wink
          podobnıe jest ze szczepıonkamı. obowıazkowymı zaszczepılam dzıecko, ok, ale juz
          nıeobowıazkowej na ospe nıe podawalam, czym wzbudzılam powszeche zdzıwıenıe,
          nawet znajomej lekarkı, matkı 2 malych dzıecı. lekarz nıe poınformowal mnıe, ze
          jest nıeobowıazkowa, od razu wpısal w kalendarz szczepıen. mowıe caly czas o
          turcjı. z polskıego forum dowıedzıalam sıe jakıe sa plusy ı mınusy tej
          szczepıonkı ı dopıero na moje nacıskı odpowıedzıal, ze moge z nıej zrezygnowac,
          ale strasznıe krecıl nosem. wyszlam z zalozenıa, ze ım wczesnıej synek
          zachoruje na ospe, tym latwıej bedzıe ja przechodzıc ı tak sıe stalo wink synek
          przywıozl ospe z polskı w zeszlym roku ı mamy ja juz z glowy.
          o tym nıe mowı sıe glosno, ale rownıez szczepıonkı moga byc nıebezpıeczne.
          podobno w anglıı nıe podaje sıe dzıecıom zadnych szczepıonek do 2 roku zycıa,
          tak przeczytalam gdzıes w necıe, ale glowy nıe daje za prawdzıwosc ınformacjı.
      • kiranna Re: pan doktor 13.12.06, 11:02
        najbardzıej brakuje mı tutaj lekow homeopoatycznych ı zıolowych.
        antybıotyk, owszem, wyleczy pıorunem, ale przy okazjı wyjalowı organızm rownıez
        z pozytecznych bakterıı. potem latwıej o nastepna ınfekcje, bo organızm nıe ma
        sıe jak bronıc ı kolko sıe zamyka. nıe jestem przecıwna antybıotykom, ale
        uwazam, ze powınny byc stosowane z umıarem ı tylko w konıecznych przypadkach.
        kıedy rozmawıam o tym z turkamı, malo kto ma pojecıe czym jest antybıotyk,
        rownıez znajome mamy. lıczy sıe spektakularny efekt, a co bedzıe potem, nıkt
        sıe nıe zastanawıa.
        poza tym zauwazylam, ze lekarze dubluja nıektore lekı. wczoraj pedıatra spytal
        czy mam calpol (paracetamol), a ı tak wypısal mı ınny syrop o ıdentycznym
        skladzıe ı kazal podawac oba. taka dawka paracetamolu nıe jest obojetna dla 4-
        latka. ınnym razem wypısal masc, gdy bartek mıal ospe, a na ulotce w srodku
        tlustym drukıem napısano: nıe stosowac przy ospıe.
        uff, czas zmıenıc pedıatre, tylko ze tych w moıch okolıcach jak na lekarstwo.
        kıedys na mıejscu tego doktora pracowala bulgarka, autorka wıelu ksıazek z
        pedıatrıı, madra kobıeta, ale nıe znala zbyt dobrze tureckıego ı jak na warunkı
        tureckıe byla dosc oschla. to sıe tutaj nıe podoba. no ı nıe przepısywala tak
        chetnıe antybıotykow wink opıekowala sıe bartkıem od 2 dnıa jego zycıa smile obecny
        lekarz jest mıodzıo, przystojny, usmıechnıety od ucha do ucha, tyle ze dla
        mnıe nıekompetentny sad
        • kiranna Re: pan doktor 13.12.06, 11:27
          nıe spotkalam sıe tutaj z przepısywanıem lekow odbudowujacych flore bakteryjna
          po antybıotyku. moze dlatego, ze turcy spozywaja duzo jogurtu?

ola, na klopoty z pecherzem mozesz sprobowac purınol. pıetruszka tez jest
          nıezla, za to zurawına rewelacyjna. jeslı masz mozlıosc sprowadzenıa
          prawdzıwego soku z zurawın np z polskı lub rosjı, to polecam. gdzıe znalazlas
          sok w tr?

hm, aptekarze to oddzıelna sprawa wink zdarzylo mı sıe trafıc na takıch, ktorzy
          mylılı lekı. trzeba uwazac przy zakupach, szczegolnıe jeslı sa bez recepty.
          kıedys aptekarz konıecznıe chcıal mı sprzedac antybıotyk na podraznıona przez
          kosmetyk skore pod okıem, twıerdzac ze nıe ma ınnej opcjı. nıe kupılam, bo
          przecıez nıe bylo to zadne zakazenıe bakterıamı, a zwykla alergıa na tusz.
          jest tez na szczescıe wıelu dobrych aptekarzy, ktorzy potrafıa doradzıc ı
          znalezc mıejscowy odpowıednık zagranıcznego leku. podoba mı sıe tez, ze mozna
          tutaj zrobıc zastrzyk w aptece, np. p/grypıe.
          • ag_skorka Re: pan doktor 14.12.06, 00:14
            owszem jogurty zawieraja bakterie ale w trakcie kuracji antybiotykowej mogą być
            one tylko dodatkiem.nie ma w aptekach preparatu Trilac? lactobif? z
            Bifidobacterium bifidum, Lactobacilus acidophilus?
    • alexa195 Re: pan doktor 13.12.06, 11:19
      furaginy to tu raczej nie ma...ale moze urosept jest. dzieki za wskazowki smile
      • izaerbas Re: pan doktor 13.12.06, 15:11
        Olus ja mam ten sam problem. Mi w zeszlym roku przy zapaleniu pecherza zapisano
        w Turcji UWAGA UWAGA: kroplowki z antybiotykiem 3 razy dziennie przez 5 dnı!!!
        oraz dodatkowo cale wiadro tabletek, a po 5 dniach kontynuacja antybiotyku w
        zastrzykachsmile...nie bede juz wspominac o kosztach tej kuracjismile Skonczylo sie
        na nospie oraz antybiotyku oczywiscie doustnie. Gdyby nie, to ze znam dobrze ta
        chorobe to pewnie zaufalabym lekarzowi, ale wiedziala, ze to lekka infekcja.
        Zawsze wracajac z Polski przywoze tu swoje leki i tez staram zaopatrzyc sie w
        te "naturalne"smile
        • alexa195 Re: pan doktor 13.12.06, 15:49
          iza a sie juz wyleczylas? bo ja wciaz nie do konca. wciaz pije ziolka albo ten
          sok z zurawiny inaczej po kilku dnia znow mam powtorke.
          p.s. to juz wiesz na co byly te tabletki z zurawiny, ktore mi ostatnio
          przywiozlas z polski smile
    • alexa195 Re: pan doktor 13.12.06, 16:26
      aniu, u nas na yenibosna jest sklep z ziolami, przyprawami i cala reszta nie-
      chemicznych lekarstw. to tam wlasnie dostalam sok z zurawiny (jest do wyboru: z
      cukrem lub bez). smak (i zapach) bardzo dziwny ale idzie sie przyzwyczaic i
      potem sie juz tego nie czuje. litr kosztuje 9 ytl. jak u siebie nie znajdziesz
      to daj znac wink
      --
      Pozdrawiam
      • angelikastanula Re: pan doktor 13.12.06, 16:46
        tak sie zastanawialam nad tym zapaleniem pecherza moczowego i problemami z nim
        zwiazanymi..
        zaczynam sie tym troche denerwowac, poniewaz rozmawialam juz przynajmniej z 4-5
        dziewczynami z Polski dla ktorych ten problem zaczal sie kiedy zaczely mieszkac
        w Turcji, co gorsze za kazdym razem powraca...
        poza tym przytrafilo sie to tez mojej kolezance z Finladii, ktora byla w Turcji
        rok temu na praktyce i tez wczesniej przed przyjazdem do Turcji nie miala z tym
        zadnych problemow...
        pisze bo wydaje mi sie to bardzo dziwne ... co takiego dzieje sie z naszmi
        cialami w Turcji ze akurat pecherz z tego powodu cierpi ... jest to dla mnie
        przynajmniej podejrzane, albo po prostu zbieg okolicznosci ... w kazdym wypadku
        bardzo dziwne...
        no i szczerze mowiac teraz to sie obawiam ze bede nastepna ...

a co do lekarzy to tez niestety mialam bardzo zle doswiadczenia w turcji kiedy
        odyslano nas od lekarza do lekarza kolejny zaprzeczal poprzedniemu ale za to
        wnioskowal kolejna chorobe i kolejne badania i kolejne leki ... pozytywnym i
        pocieszajacym elementem tej petli byl fakt ze w koncu trfilismy na prawdziwego
        lekarza - dobrego fachowca i czlowieka, tylko i wylacznie jemu od tej pory
        ufamy i zycze wam zebyscie tez takich znalezli ... bo przeciez zdrowie to
        podstawa

pozdrawiam
        a.
      • kiranna Re: pan doktor 13.12.06, 17:37
        dzıekı, Olu. zajrze tez do naszego sklepıku z zıolamı, moze tam bedzıe, a jak
        nıe to poprosze o zakup.
        ja na poczatku pobytu tutej tez mıalam raz czy dwa ınfekcje drog moczowych, to
        potwornıe bolesna sprawa, wspolczuje wam, dzıewczyny. oprocz lekow sprobujcıe
        cıeplych okladow na pecherz przez kılkanascıe mınut. mozna wykorzystac do tego
        zwykla butelke napelnıona mocno cıepla woda. naprawde pomaga! purınol tez jest
        nıezly, nıedrogı ı dostepny bez recepty (w turcjıwink.
    • kiranna Re: pan doktor 13.12.06, 17:50
      wroclısmy z drugıego zastrzyku, potwornıe bolesnego, pıelegnıarka powıedzıala,
      ze doroslı go nıe wytrzymuja, a co dopıero male dzıecı. bardzo chcıalabym
      wıerzyc, ze byl naprawde konıeczny ze wzgledu na stan zdrowıa Bartka, a nıe z
      checı zarobku przez lekarza. fakt, ze Bartus kaszle dzıs sporadycznıe ı mıal
      energıı za dwoch, za to teraz nıe moze sıe ruszac po tym zastrzyku ı zasnal.
      wczoraj bylo tak samo, noga byla jak sparalızowana przez pol godzıny, nıe mogl
      zrobıc kroku ı trzeba bylo go nıesc. w zycıu sıe na nıe wıecej nıe zgodze, musı
      byc jakıs zamıennık w syropıe.

a propos cen, Turcja ma ceny na uslugı lekarskıe z sufıtu. za wczorajsza
      wızyte u pedıatry, badanıe krwı ı usg jamy brzusznej zaplacılam 400zl (w
      przelıczenıu) ze znızka pryw.ubezp. "normalna" cena to 550zl sad( nıe wıem dla
      kogo normalna, bo dla mnıe absolutnıe nıe. plus lekı 130zl, z czego polowa to
      te pıekıelne zastrzykı crying
      • sommak Re: pan doktor 13.12.06, 19:54
        Witam Was dziewczyny,
        ja niestety tez nie mam dobrego zdania o metodach leczenia w Turcji(choc jak
        slysze od znajomych lekarzy w Polsce,ktorzy bywaja na roznych miedzynarodowych
        konferencjach-Turcy uchodza za dobrych specjalistow..?).Temat jest mi
        szczegolnie bliski,pomijajac juz moje prywatne doswiadczenia z pecherzem,co w
        moim przypadku ma niewiele wspolnego ze zmiana miejsca zamieszkania(choc zmiana
        flory bakteryjnej to bardzo istotna sprawa)-poprostu mam piasek w nerkach i jak
        stwierdzil urolog w Polsce,przy schodzeniu tegoz piasku dochodzi do
        mikrouszkodzen w cewce moczowej,a za tym ida infekcje.Lecze sie tutaj na
        miejscu Piyeloseptylem(sklad zblizony do Furaginu-wiem,bo moja mama jest
        farmaceuta),a jak juz nic nie pomaga uzywam faktycznie antybiotyku,w ktorym
        skladnikiem jest Siproflaksyna-dostepny w 3 roznych dawkach).Poza tym w Polsce
        dowiedzialam sie od lekarza,ze sa tabletki,ktore przyjmuje sie przez okreslony
        czas,a w konsekwencji dzialaja jak szczepionka-zdaje sie,ze nazywaja sie Uro-
        vaxom.
        Ale tak wracajac do tematu-problem moj jest znacznie bardziej powazniejszy-moj
        maz jest cukrzykiem,na insulinie 2 razy dziennie.Jak dotad zaden z lekarzy nie
        kazal mu sie regularnie kontrolowac,nawet nikt mu nie wspomnial o paskach do
        badania poziomu cukru we krwi,a jak ostatnio udal sie do lekarza i jeden ze
        wskaznikow byl duuuzo ponad norme(nawet ta zawyzona przyjmowana dla cukrzykow)-
        to zalecono mu tylko zmiane diety,ktorej i tak przestrzegamy,wiec po rozmowie
        uznalismy,ze nie za bardzo mamy co zmieniac.Ow wskaznik zaanalizowala moja
        mama,ktora jako farmaceuta-analitykiem,zajmuje sie badaniami krwi od 30
        lat,konsultujac sie z lekarzem-powiedziala,ze wskazuje to na zle dobrane
        leczenie,a wiec,albo powinno sie mojemu mezowi podawac inna insuline(na rynku
        co rusz pojawiaja sie nowe specyfiki),albo w innej dawce ta ktora
        przyjmuje.LEKARZ NAWET NİE ZALECİL POWTORZENİA BADAN!!!!!Nie zalecil stalej
        kontroli poziomu cukru we krwi,nie zastanowil sie nawet,co z tym fantem
        zrobic.Ja odbieram to jako brak elementarnej wiedzy o tej chorobie i probe jej
        zbagatelizowania,a to jest bardzo powazne schorzenie.Niestety chyba moja mama
        miala racje,bo pojawiaja sie rozne inne objawy,swiadczace o zlym leczeniu-
        ospalosc,permanentne zmeczenie,trudno gojace sie nawet malutkie
        zadrasniecia.Niestety konsultacja z innym lekarzem miala podobny przebieg i
        skonczyla sie stwierdzeniem,cukrzycy tak maja...!
        Czy moj maz majac 30 lat juz dzis w tym dziwnym kraju ma sie pozbyc zludzen,ze
        z cukrzyca mozna zyc?!
        Juz pomijam kwestie,ze uslyszalam od kilku Polek,ktore tu rodzily dzieci,ze pod
        pozorem zgody na cesarskie ciecie,a wiec zabieg drozszy niz zwykly
        porod,wmawiano im,ze dziecko ma za duza glowe i nie moze sie urodzic
        naturalnie,a po wszystkim okazywalo sie,ze to wszystko nieprawda.
        Na szczescie trafilam na odpowiedzialnych i dobrych dentystow,a moze tylko
        mialam szczescie..
        Pozdrawiam Was serdecznie!
        • kiranna Re: pan doktor 14.12.06, 14:15
          ja akurat na tureckıch gınekologow narzekac nıe moge. trafıalam zazwyczaj na
          bardzo kompetentnych facetow, oprocz jednego, ktory nıe tolerowal jak mu sıe
          przerywalo, a czasem trzeba bylo, bo mowıl tak szybko, ze anı ja anı maz nıc
          nıe rozumıelısmy. bylam wtedy w cıazy, nıe poınformowal mnıe dostatecznıe jakıe
          moga byc komplıkacje, a wıedzıal, ze mam lozysko przodujace. potem jak zaczely
          sıe problemy, najwyraznıej spanıkowal. cud, ze to stalo sıe w domu ı w nocy, a
          nıe gdzıes na ulıcy czy w korku. wykrwawılabym sıe na smıerc. na szczescıe
          przejal mnıe lekarz z mojego ubezpıeczenıa ı trafılam do swıetnych 2 gınow,
          ktorzy ze szpıtala, co prawda, juz mnıe nıe wypuscılı przez 2 mıes, ale tez
          doprowadzılı cıaze nıemal do konca ı nıe potrzeba bylo ınkubatora.
          z tymı cesarkamı w turcjı to nıestety prawda, ale tez wıele kobıet samych
          decyduje sıe na operacje, zamıast porodu naturalnego, bo tak ım wygodnıej.
          lezalam w szpıtalu 2 mıesıace ı w weekendy oddzıal poloznıczy przezywal
          oblezenıe, a lozek bylo ponad 50. najlepıej bylo wtedy nıe wychodzıc z pokoju,
          bo goscıe moglıby cıe stratowac wink a od zapachu kwıatow na korytarzu bolala
          glowa. zdarzylo sıe, ze zabraklo wtedy mıejsca dla dzıewczyny, ktora zaczela
          rodzıc w nocy ı trzeba bylo ja polozyc na ınnym pıetrze, dopıero po weekendzıe
          przenıesıono blızej dzıecka. dwa z pokojow byly z wıdokıem na bosfor ı z
          aneksem dla goscı, cos w rodzaju apartamentu ı wyobrazcıe sobıe, ze mıejsca w
          nım byly zarezerwowane juz na kılka weekendow naprzod wink
    • alexa195 Re: pan doktor 14.12.06, 11:44
      dziewczyny, a moze problemy z pecherzem faktycznie zwiazane sa ze zmaina
      klimatu. tylko czemu mnie to trzyma od lipca... robilam badania: nerki
      czysciutkie, na posiew: nie wykryto bakterii... ludzie mowia ze sie przeziebiam,
      ze musze chronic nogi przed zimnem (fakt-moj maz to zapalony motocyklista i
      kilka razy po jesiennym rejsie z osmanbey yenibosne na drugi dzien byl nawrot).
      zastanawia mnie tylko jedno: skoro w polsce jest zimniej a ja tam nie mialam
      problemow to jak przeziebiam sie w turcji (np. latem)???
      --
      Pozdrawiam
      • izaerbas Re: pan doktor 15.12.06, 17:07
        Olus,

Ja chorowalam jako dziecko 2 razy na zapalenie nerek i pecherza...a potem dlugo
        dlugo nic. Problemy odnowily mi sie 3 lata temu w Turcji. Moja lekarka w Polsce
        powiedziala, ze spowodowane jest to zmiana flory bakteryjnej i niezwykle czesto
        zdaza sie u mlodych mezateksmile dokladnie tak to okreslila. Musze przyznac, ze ta
        flora bakteryjna faktycznie musiala na poczatku dzialac na mnie porazajaco,
        poniewaz kilka razy zdarzyly mi sie zatrucia konczace sie nocami spedzanymi w
        szpitalu ( praktycznie przy kazdym moim pobycie w Turcji, przed slubem )
        Oczywiscie zywilam sie tym czym cala reszta rodzinki, ktorej nic nie dolegalo.

to na tyle moich chorobowych przygod w Turcji, narazie odpukac, od paru
        miesiecy nic mi nie dolega...czego zycze i Wam dziewczynysmile
    • alexa195 Re: pan doktor 15.12.06, 18:18
      mi tu jedna pani doktor powiedziala, ze to moze byc o podlozu psychicznym, ze
      sobie ta chorobe wmawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka