Dodaj do ulubionych

pytanie o dokumenty

22.01.07, 18:40
witam wszystkie nowe kolezanki i kolegow smile
mam pewien problem-licze ze mi pomozecie bo na pewno wiele z was przechodzilo
przez to cale zamieszanie zwiazane z dokumentami potrzebnymi na slub z
obywatelem turcji.wiem ze ten temat byl juz walkowany kilka razy i
przeczytalam wszystko ale sa jeszcze takie rzeczy niejasne dla mnie.
w lutym bede wszystko zalatwiac i juz teraz musze sie przygotowac(takze
finansowo) na to wszystko.
szukam tlumacza jezyka tureckiego-dostalam namiary na niektorych
mieszkajacych w warszawie(osobom, ktore odezwaly sie na maila serdecznie
dziekuje ) ale ze wzgledu na ogromna odleglosc i to ze wyjazd do warszawy to
dla mnie duzy problem- polecono mi zalatwienie tego tlumaczenia kurierem. Czy
mozecie mi napisac w jaki sposob to wyglada? Jak ja pozniej zaplace temu
tlumaczowi i ile to kosztuje?ile trwa? i czy wyslanie takich waznych
dokumentow to bezpieczna sprawa?chodzi oczywiscie o te 2 dokumenty-akt
urodzenia i o zdolnosci prawnej.mysle a raczej mam nadzieje ze innych nie
beda w turcji chcieli(jak przeczytalam co pisala jedna dziewczyna tutaj o
ilosci wymaganych dokumentow w kemer to sie normalnie wystraszylam!). slub
bedzie w antalyi bo tam zameldowany jest moj chlopak.moze nawet ktoras z was
tez tam miala?

i drugie pytanie.Z tymi przetlumaczonymi dokumentami musze podobno jechac po
pieczatke-i tu kolejny problem-czy to prawda, ze tylko ambasada w warszawie
moze mi ja dac? juz sie cieszylam ze do krakowa tylko bede musiala jechac(to
dla mnie duzo blizej) ale na forum ktos napisal, ze w krakowie nie podbijaja
bo tam jest tylko konsulat honorowy sad

czekam na wasze rady a w przyszlosci jesli tylko bede mogla to tez wam bede
chciala w czyms doradzic smile papa

Obserwuj wątek
    • dominika.cekmekoy Re: pytanie o dokumenty 22.01.07, 20:16
      A moze przeslij najpierw tlumaczowi kopie dokumentow faksem, a przy odbiorze
      tlumaczen stawisz sie z oryginalami (jezeli w ogole masz w planach przyjazd do
      Warszawy).
      • evamalgorzata Re: pytanie o dokumenty 23.01.07, 12:48
        czesc dominika!dzieki za odpowiedz.....to dla mnie duzy problem jechac do
        warszawy....ale moze da sie zalatwic to wszystko w
        krakowie...........................
        tak sobie mysle-skoro w turcji jest ambasada w ankarze to w konsulacie w
        istanbule tez nie mozna nic zalatwic?na pewno sa tu osoby ktore zalatwialy to
        wszytko...i wiedza jak to jest z tym konsulatem w krakowie.pozdrawiam
        milosnikow turcji smile
        • dominika.cekmekoy Re: pytanie o dokumenty 23.01.07, 15:52
          W Krakowie raczej nic nie zalatwisz, bo jak mowilas jest tam tylko Konsulat
          Honorowy - a to nie urzad. Konsulat RP w Stambule to co innego. Pieczatke
          (poswiadczenie) mozesz zdobyc zarowno w Ambasadzie Turcji w Warszawie, jak i w
          Ambasadzie RP w Ankarze oraz w Konsulacie RP w Stambule.
    • evamalgorzata Re: pytanie o dokumenty 25.01.07, 11:13
      dziekuje dominika-przynajmniej ty chcialas pomoc nowemu uczestnikowi forum smile
      • sommak Re: pytanie o dokumenty 25.01.07, 14:27
        Witaj Evamalgorzata,
        Ja zalatwialam wszystkie formalnosci tu na miejscu w Turcji-przyjechalam z
        wymaganymi dokumentami do Turcji,wyslalismy je kargo do konsulatu do .Ankary
        (piszesz,ze przebywasz w Alanyi w watku Witajcie,wiec wlasnie ten konsulat jest
        ci przynalezny).Doslownie w ciagu 2-3 dni dokumenty do mnie wrocily do rak
        wlasnych-przetlumaczone i podstemplowane.Nie wiem jak to wyglada dokladnie
        teraz,ale poltora roku temu jak bralismy slub,wymagano od nas,gdybym te sprawy
        zalatwiala w Polsce,przynajmniej kilku kopii tlumaczen i kilku na nich stempli
        potwierdzajacych-oczywiscie za kazda kopie i stempel trzeba bylo placic i to
        nie malo-taniej mnie wyszlo zalatwic ta sprawe tu w Turcji na miejsu,nawet
        wliczajac koszty kargo,no i krocej-mialam ten sam problem-najblizszy tlumacz
        przysiegly z jez tureckiego byl w Warszawie-musialabym tam ze 2 razy
        jechac,albo zalatwiac przez jedno z biur tlumaczen w moim miescie,ktore zreszta
        jak sie okazalo i tak wysyla te dokumenty do tlumacza do Warszawy(mialo to
        trwac ok tygodnia).
        A tak przy okazji jesli jestes akurat w Alanyi,mialabys jakies jeszcze pytania
        i mialabys ochote sie spotkac-daj znac.Ja przeciez mieszkam w Alanyi.
        Pozdrowienia!
        • sommak Re: pytanie o dokumenty 25.01.07, 14:37
          Acha i jeszcze zapomnialam ci napisac-my tez bralismy slub w Antalyi w Talya
          Hotel,urzedniczka z USC przyszla na wesele i tam udzielila nam slubu.Nie
          wymagano od nas zadnych innych dokumentow z Polski,oprocz tych,o ktorych
          piszesz.Ale faktycznie poza tym jest troche zamieszania-trzeba zrobic badania
          krwi,w Usc jest lista laboratoriow,ktore sa uprawnione do robienia tych badan-z
          innego miejsca nie beda akceptowac.Z gotowymi badaniami idzie sie tez do
          wyznaczonej przychodni,aby uzyskac cos w rodzaju swiadectwa zdrowia,ze wszystko
          z toba ok i mozesz wziac slub-w praktyce to taka najzwyklejsza formalnosc,jeden
          podpis-tyle,ze trzeba sie nachodzic.Tak przy okazji-my na wyniki badan
          czekalismy nie dluzej niz 2 dni,a reszte zalatwilismy nastepnego dnia.
          A i jeszcze mi sie przypomnialo-tu wydaja tzw ksiazeczki rodzinne w dniu
          slubu,sa tam zdjecia-wiec musisz przygotowac sie na zrobienie zdjec do
          dokumentow,maja byc kolorowe(mnie cudem zaakceptowali czarno-biale)-ale to tez
          mozesz zrobic tu w pol godziny.
          Pozdrawiam raz jeszcze!
          • wanienka Re: pytanie o dokumenty 26.01.07, 12:29
            mam pytanie
            a ile tych kopii polskich dokumentow ma byc?
            bo ja to wlasnie teraz zalatwiam w polsce i nied;lugo bede szla do tlumacza

dzieki z gory za odpowiedz
          • evamalgorzata do sommak :) 26.01.07, 13:22
            hej sommak smile, nie masz pojecia jak sie ucieszylam po przeczytaniu tego co
            napisalas!dla mnie wyprawa do Warszawy to ogromny wydatek a co dopiero dwie.No
            i tez duzo czasu by to mi zajelo(5 godzin pociagiem)sad
            Jezeli jest taka mozliwosc ze w Turcji to wszystko tak sprawnie mozna zalatwic
            to chyba bedzie mi wygodniej zalatwic wszystko tam.
            jestem troche spanikowana bo co ja zrobie jesli zarzadaja ode mnie wiecej niz
            te 2 dokumenty??mam nadzieje ze nie spotka mnie to samo co te dziewczyne w
            kemer ktora pisala o tej strasznej biurokracji sad
            w lutym pojde do mojego USC a reszte czyli tlumaczenie i stempel to chyba
            rzeczywiscie w Turcji zalatwie.
            Dla upewnienia jeszcze tylko zapytam- w moim USC wydadza mi tylko ten dokument
            o zdolnosci prawnej czy cos jeszcze???
            Sommak-do tej pory bylismy zawsze w Alanyi(dokl. w side).jezeli moj chlopak
            dalej tam bedzie pracowal(pracuje w turystyce) to na pewno sie jakos zgadamy i
            mam nadzieje poznamy smile
            aja raz jeszcze dziekuje ci ze sie odezwalas i za cenne rady 3maj sie pa
            • dominika.cekmekoy Re: do sommak :) 26.01.07, 13:33
              Pamietajcie tez o obowiazkowych badaniach lekarskich, ktore wymagaja tureckie
              USC! (pluca, zoltaczka, na obecnosc HIV i chyba cos jeszcze)
              • sommak Re: do sommak :) 26.01.07, 14:05
                Witam Was ponownie,
                Dominiko-nie wiem,kiedy bralas slub i czy cos od czasu jak ja bralam swoj sie
                zmienilo,a bylo to 1.10.2005-nie potrzebne byly nam ani badania pluc,ani na
                obecnosc HİV-wystarczylo jedno pobranie krwi i tyle,dalej ta wizyta u lekarza.
                Poza tym do Ciebie Evo-w Belediyesi,gdzie bedziecie zalatwiac formalnosci
                slubne,zwykle majataki specjalnie przygotowany druk,gdzie wszystkie
                warunki,ktore trzeba wypelnic sa dokladnie opisane-sa tam tez adresy tych
                wyznaczonych laboratoriow i przychodni,gdzie zalatwia sie stempel od lekarza-my
                otrzymalismy nawet taka notatke informacyjna i po turecku i po polsku.Mam
                nadzieje,ze od czasu mojego slubu niewiele sie zmienilo,a jakby co dopytacie
                sie w Belediyesi.
                Jezeli chodzi o Twoje pytanie dotyczace polskiego USC-bierzesz stamtad PELNY
                (!!!)odpis aktu urodzenia-to wazne,bo skrocony to za malo oraz wlasnie to
                oswiadczenie o zdolnosci prawnej-zakladam,ze bylas osoba wolna,bo w przypadku
                rozwodek wydaja jeszcze jeden dokument,dotyczacy wlasnie wpisu o rozwodzie.
                Moze ja mialam szczescie,ale w kazdym z urzedow,gdzie bylam pracownicy byli
                dobrze doinformowani i bardzo pomocni w tych kwestiach,nie musialam nic
                uzupelniac ani dodatkowo dowozic.Nie wiem jak jest u Ciebie,u mnie byly dosc
                dlugie terminy oczekiwania na wystawienie potrzebnych dokumentow,ale z
                usmiechem uprosilam urzednikow o przyspieszenie i udalo sie-sprawdz wczesniej i
                to.
                Jakby co odsylam cie tez do internetu-prawie kazdy USC ma swoja strone
                internetowa,gdzie wypisuja,co jest potrzebne do konkretnych spraw,podaja tez
                czesto oplaty,jakie za to pobieraja.
                Aha,i jeszcze jedno mi sie przypomnialo-dowiedz sie,bo moze kwestie tlumaczenia
                i potwierdzenia twoich dokumentow bedziesz mogla zalatwiac w samej Antalyi-jest
                tam przeciez punkt konsularny.
                Pozdrawiam serdecznie!
                • sommak Re: do Wanienki 26.01.07, 14:09
                  Niestety nie pamietam juz jak duzo kopii dokumentow ode mnie zadano-chyba ze
                  3,tlumaczac,ze jedna zostaje w ambasadzie itd..Tak mnie informowano w
                  Ambasadzie Turcji w Warszawie-moze poprostu przedzwon,zanim wybierzesz sie do
                  tlumacza.
                • evamalgorzata Re: do sommak :) 26.01.07, 15:46
                  sommak-jeszcze raz ogromne dzieki, bardzo mi pomoglas.dominiko tobie tez
                  tessekur ederimsmile jak bede w moim USC to zapytam o pelny odpis aktu urodzenia
                  no i o ten drugi dokument.rozwodka nie jestem wink
                  w razie dodatkowych pytan to pojawie sie jeszcze w tym watku smile
                  pozdrawiam was kochane i dziekuje!!!!!
                • evamalgorzata Re: do sommak :) 16.02.07, 12:10
                  sommak-jeszcze jedno mam pytanie bo w poniedzialek bede juz zalatwiala w moim
                  usc te dokumenty-sciagnelam sobie druk do wypelnienia na stronie mojego usc i
                  tam jest napisane ze do slubu z cudzoziemcem trzeba przyiesc ze soba skrocony
                  akt urodzenia.Wiem ze Turcy wymagaja pelnego.domyslam sie ze 'pelny' akt
                  urodzenia to ten orygialny?a ja mam 2 dokumenty (akt urodz.)i one sa takie same!
                  licze ze mi w usc powiedza ktory jest wlasciwy i zrozumieja ze potrzebuje pelny
                  ale z ciekawosci chce zapytac po czym poznac ktory z aktow urodzenia jest pelny
                  a ktory skrocony? te moje 2 dokumenty sa pisane na maszynie,maja te same
                  pieczatki. jezeli inne osoby znaja odpowiedz to oczywiscie tez bardzo prosze o
                  wypowiedzsmilepozdrawiam z deszczowej Polski
                  • sommak Re: do sommak :) 16.02.07, 15:37
                    Witaj Evo,
                    prawde mowiac nie wiem czy roznia sie te dwa dokumenty,bo ja zawsze
                    potrzebowalam PELNEGO aktu urodzenia i taki byl mi wystawiany.Cokolwiek jest
                    napisane na stronie USC-dotyczy to zapewne sytuacji,gdy slub z cudzoziemcem
                    zawierany jest w Polsce-natomiast tu zagranica wymagaja ZAWSZE pelnego aktu
                    urodzenia.Wnioskuje,ze jesli slub z cudzoziemcem jest zawierany w
                    Polsce,poprostu w USC i tak maja twoje wszystkie dane i niezbedne papiery,a ze
                    prawdopodobnie taki slub bedzie w wiekszosci wypadkow zawierany w Twoim
                    macierzystym USC,badz w przypadku slubu konkordatowego tam wlasnie idzie
                    informacja-stad prosba tylko o skrocony akt urodzenia.Czy tak czy siak biorac
                    slub tu w Turcji-potrzebujesz pelnego aktu urodzenia.A ze one wygladaja tak jak
                    wygladaja(mam na mysli tu pisanie na maszynie)-troche jak za Krola Cwieczka,coz-
                    nadal w wiele miejsc nie dotarla komputeryzacjasmile.Skoro masz juz 2 dokumenty w
                    reku-wypytaj sie dokladnie,ktory jest wlasciwy i sorry,ale jeszcze raz powtorze-
                    biorac slub zagranica wymagany jest PELNY akt urodzenia.
                    Mam nadzieje,ze uda ci sie wszystko pomyslnie zalatwic,pozdrawiam serdecznie!
                    • evamalgorzata Re: do sommak :) 18.02.07, 09:09
                      dziekuje sommak,na pewno w moim usc bede do skutku mowila ze potrzebny jest
                      pelny a nie skrocony akt ur.,bylam tylko ciekawa jak wyglada skrocony a jak
                      pelny tzn czym sie roznia w wygladzie ale zdaje sie ze co urzad to
                      inaczej.kutro sie dowiem papa pozdrawiam
                      • wanienka Re: do sommak :) 18.02.07, 16:08
                        droga ewo,
                        pozwol ze rozwieje Twoje watpliwosci bo ostatnio tez przechodzilam przez to samo
                        wiec akt zupelny od skroconego rozni sie po pierwsze NAZWA
                        po drugie na zupelnym co odkrylam po dokladnym przestudiowaniu tresci ze w
                        zupelnym wyszczegolnione sa daty i miesca urodzin rodzicow-voila!

pozdrawiam
                        • evamalgorzata Re: do sommak :) 18.02.07, 20:10
                          dzieki wanienko-tez wlasnie zauwazylam ze nazwa sie roznia te 2 dokumenty i
                          iloscia liter w tej nazwiesmile tylko ze ja na moich dokumentach nazw "pelny"
                          i "skrocony" nie mam.posiadam 2 dokumenty-pierwszy jest podobno aktem skroconym
                          a drugi pelnym-tak mi powiedziala przez telefon pani z mojego usc ale niestety
                          jeden nie rozni sie od drugiego-tzn oba posiadaja ogolne dane dotyczace mnie i
                          tylko imiona moich rodzicow.ale dzieki twoim informacjom dowiedzialam sie ze
                          prawdopodobnie posiadam 2 skrocone akty urodzenia-jeszcze raz dzieki.bede
                          musiala chyba napisac jakis wniosek o wydanie mi pelnej wersji no nie mam
                          pojecia i ciekawe ile to znowu wszystko potrwa sad pozdrawiam
                          • wanienka do evamalgorzata 24.02.07, 20:26
                            moja droga
                            prosze Cıe jak juz wszsytko zalatwısz to napısz mı jak poszlo
                            bo ja zadzownılam do ambasady turcjı ı panı powıedzıala mı ze dokumenty
                            potrzebne ustala kazdy usc w turcjı oddzıelnıe ı tam trzeba sıe dowıedywac
                            ale jej nıe uwıerzylam ı ı tak z wıelkımı problemamı to wszsytko porobılam
                            teraz przyjechalam ı moj narzeczony mowı ze rozmawıal w usc tutaj w stambule w
                            naszej dzıelnıcy ı pan mu powıedzıal ze dla mnıe potrzebna jest tylko fotokopıa
                            paszportu wıec sıe wkurzylam zasmucılam zdzıwılam...sama nıe wıem co o tym
                            myslec
                            jeszcze tam nıe poszlam sıe dopytac ale bardzo jestem cıekawa czy tak jest
                            naprawde

pozdrawıam
                            anıa
                            • evamalgorzata Re: do evamalgorzata 25.02.07, 16:28
                              jasne wanienko dam ci znac smileja sie strasznie rozchorowalam i nawet w swoim usc
                              w polsce jeszcze nie bylam. ale juz ci moge napisac ze to jest niestety prawda
                              to znaczy ze wszystko ustala dany usc w turcji..o tym tez pisano na tym forum-
                              inne wymagania co do dokumentow maja w antalyi(mniejsze) a inne na przyklad w
                              kemer(wieksze).nie wiem czy dobrze zrozumialam-ale przyjechalas do polski po
                              dokumenty ze swojego usc?i twoj askim dzwonil do usc w istanbule i sie
                              dowiedzial ze wystarczy tylko fotokopia paszportu?my slub cywilny bedziemy
                              zalatwiac w usc w antalyi bo tam jest moj chlopak zameldowany i w tamtejszym
                              usc tylko te 2 dokumenty sa potrzebne.jesli w usc w istanbule jest inaczej to
                              jest to jak najbardziej mozliwe-wszystko zalezy od urzednikow w tureckim usc i
                              oni decyduja jakie papierki do slubu sa wymagane w danym miescie. odezwe sie
                              jak sie czegos dowiem i ty tez daj znac jakby co wink pozdrawiam cie
    • afet13 Re: pytanie o dokumenty 03.03.07, 15:55
      witam wszystkich

widze ze kilka dziwczyn wybiera sie w tym roku do turcji w celach
      matrymonialnych wiec postanowilam nie byc gorsza i tez mam taki zamiar smile

dziekuje eviemalgorzacie smile za rozpoczecie tego watku bo dzieki Tobie juz wiem
      jaki akt urodzenia mam zalatwic

mam pytanie czy ktos wiec cos o tłumaczu przysieglym Muracie Harku (tak sobie
      odmienilam po polsku ale pan nazywa sie Murat Hark o ile dobrze usłyszałam przez
      tel.). wydało mi sie to troche podejrzane ze ambasada akceptuje tylko jego
      tłumaczenia polskich aktów. moze ktos wie cos na ten temat albo załatwial juz
      jakies interesy (czyt. tłumaczenia) z tym panem?

pozdr
      afet13
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka