Dodaj do ulubionych

Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM

IP: *.acn.waw.pl 01.12.01, 19:12
Zastanawiam sie na d tuning boxem do tego samochodu. Ile KM wiecej moge
osiagnac. Ponadto nie wiem ile teraz to autko ma momentu obrotowego i w jakim
zakresie, poniewaz w roznych czasopismach i zrodlach podaje sie rozne wartosci
od 285 Nm do 310 Nm, od 1750 rpm do 1900 rpm (max)???Oczywiscie pytanie ile
wiecej Nm osiagne dzieki tuning Box'owi??? I jeszcze jedno pytanie, jak to
bedzie wygladalo w praktyce (przyspieszenie, spalanie, predkosc max)???
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:36
      Zerknij sobie jaka propozycje ma dla Twojego autka ChipTronic:

www.chiptuning.com.pl/oferta/td/d_techn/index.php?idp=26&idm=175&ids=274
      • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:42
        Zobacz co napisal i jaka propozycje ma VTech:

www.vtech.pl/tdi_box_-_modu3_do_tdi.htm
        • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:46
          A moze intersuje Cie propozycja KOCAR'u:

kocar.tuning.pl/tuningbox.html
          • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:50
            A moze jednak Godula:

www.godula.cc.pl/firma/of_tun_diesel.htm
            • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:57
              ... albo Swiatek z Bydgoszczy:

www.swiatek-tuning.com.pl/chipyceny.htm
      • Gość: sand Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.acn.waw.pl 05.12.01, 14:34
        dzieki, ale juz tam bylem. Wydaje mi sie, ze proszke przesadzaja z danymi po
        wlozeniu tuning boxa..... szczegolnie ten moment obrotowy...???
        a moze nie???? czekam na opinie!
        dzieki i PZDR
        sand
        • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 14:38
          Roznica jest zdecydowana. A ja moge to odczus montujac i demontujac centralke.
          Prawda jest, ze nie badalem auta na hamowni u Pana Jacka, ale wydaje sie, ze
          wzrost momentu o deklarowane wartosci jest realne. Na tym forum jest kilka
          moich opisow. Przeczytaj.

Pozdr ;-)
          • Gość: sand Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.acn.waw.pl 05.12.01, 15:01
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Roznica jest zdecydowana. A ja moge to odczus montujac i demontujac centralke.
            > Prawda jest, ze nie badalem auta na hamowni u Pana Jacka, ale wydaje sie, ze
            > wzrost momentu o deklarowane wartosci jest realne. Na tym forum jest kilka
            > moich opisow. Przeczytaj.
            >
            > Pozdr ;-)

to co wczesniej napisalem o tym ze wzrost momentu obrotowego jest zbyt duzy
            dotyczylo tego pierwszego linka ktory mi podales z 310 do 410 to wyglada na
            bardzo duzo...
            Czytalem inne wypowiedzi, ale mi chodzi glownie o ten silnik 130 KM, prawie
            wszystkie firmy oferujace tuning box nie maja w ofercie takie go do tego 130 KM!:)
            PZDR
            sand
            • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 17:13
              Gość portalu: sand napisał(a):

> to co wczesniej napisalem o tym ze wzrost momentu obrotowego jest zbyt duzy
              > dotyczylo tego pierwszego linka ktory mi podales z 310 do 410 to wyglada na
              > bardzo duzo...

Fakt. Moze to jakas pomylka u ChipTronic'a? Moje HDi podniesli z 250 na 300 Nm (o
              20%), ale "podbicie" o ponad 30% moze tez jest mozliwe? Ale od czegosz mail'e. Po
              prostu wyslij zapytanie.

> Czytalem inne wypowiedzi, ale mi chodzi glownie o ten silnik 130 KM, prawie
              > wszystkie firmy oferujace tuning box nie maja w ofercie takie go do tego 130 KM
              > !:)

Spoko, spoko. Jest regula, ze jeden box pasuje do kilku silnikow tego samego
              producenta - tak na przyklad jest w przypadku mojego HDi (2,0 HDi 90 KM, 2,0 HDi
              110 KM, 2,2 HDi 136 KM - ten sam box). Podejrzewam wiec, ze centralka pasujaca do
              1,9 TDi 100KM PD powinna pasowac do Twojego autka, ale... tak jak wyzej wyslij
              mail'e z zapytaniem i powinienes miec jasnosc.

Pozdr
    • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 11:42
      Zerknij sobie jaka propozycje ma dla Twojego autka ChipTronic:

www.chiptuning.com.pl/oferta/td/d_techn/index.php?idp=26&idm=175&ids=274
    • Gość: Jarek Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 12:14
      Gość portalu: sand napisał(a):

> Zastanawiam sie na d tuning boxem do tego samochodu. Ile KM wiecej moge
      > osiagnac. Ponadto nie wiem ile teraz to autko ma momentu obrotowego i w jakim
      > zakresie, poniewaz w roznych czasopismach i zrodlach podaje sie rozne wartosci
      > od 285 Nm do 310 Nm, od 1750 rpm do 1900 rpm (max)???

Twoj silniczek ma 130 KM/4000 obr., moment obr. 310 Nm/1900 obr., bezposredni
      wtrysk paliwa za pomoca pompowtryskiwaczy (oznaczenie PD)

> Oczywiscie pytanie ile wiecej Nm osiagne dzieki tuning Box'owi???

Odpowiedz znajdziesz w linkach, ktore zamiescilem we wczesniejszych postach.

> I jeszcze jedno pytanie, jak to
      > bedzie wygladalo w praktyce (przyspieszenie, spalanie, predkosc max)???

Goraco polecam lekture watkow o nastepujacych nr 28, 35, 50 i 103.

Proba odpowiedzi na ostatnie pytanie:

Silnik HDi 110 KM/4000 obr., 250 Nm/1750 obr. przysp. do 100 km/h - 13,7 s.,
      spalanie srednie (glownie po miescie) - 7,1 l/100 km, predkosc max. (dane
      producenta) 196 km/h

Modyfikacja - dodatkowa centralka sterujaca ChipTronic montowana u Pana Jacka
      Chojnackiego

Po modyfikacji: 130 KM/4000 obr., 300 Nm/2000 obr., przysp. do 100 km/h - 10,7s.,
      spalanie - 7,5 l/100 km (chociaz ostatnio na trasie spalil 6,06 l / 100 km),
      predkosc max. - nie testowalem, bo sie boje ;-)

Praktyka - SUPER!!!

Pozdr
      • Gość: sand Dzieki za pomoc... IP: *.acn.waw.pl 05.12.01, 15:06
        Wielkie dzieki za informacje, a teraz jeszcze jedno. Jezeli zdemontuje sobie
        tego TB i pojade na przeglad (gwarancja..) to czy oni nic tam nie wykryja, ze
        cos takiego bylo montowane, tzn. czy nie bedzie sladu po tym TB w pamieci
        komputera????
        • Gość: Jarek Re: Dzieki za pomoc... IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 16:01
          U mnie temat wyglada w ten sposob, ze istnieje "doinstalowana" kostka do
          podlaczenia centralki. Jak bylem na przegladzie to sie zapytali "A to co?", a
          ja na to, ze chcialem zainstalowac tuning box'a i nawet wykonalem jazde probna,
          ale sie rozmyslilem, bo podyskutowalem sobie na temat gwarancji z wylacznym
          importerem. Usmiechneli sie, mrugneli okiem i powiedzieli: "Bardzo madrze".
          Przy wydawaniu auta podszedl do mnie szef mechanikow i sie pyta "Jak sie jezdzi
          z box'em?" "Z jakim box'em? Nie mam zadnego box'a!" On sie smieje, plepie mnie
          po ramieniu i mowi "O.K., O.K. tylko niech pan przyjedzie na kolejna wymiane
          oleju za 10 tys. km". W efekcie na kolejny przeglad pojechalem z box'em, a szef
          serwisu sobie chwalil "wyczuwalna" poprawe osiagow.

Demontaz centralki powoduje u mnie powrot do pierwotnych ustawien komputera,
          ale wybadaj ten temat przed montazem, bo moze byc wymagany restart komputera
          (chociaz nie wydaje mi sie). Od Kocialowskiego mialem informacje, ze ich box
          wpinany byl w kostke fabryczna, wiec nie istniala koniecznosc "dostawiania"
          kostki.

Jakby jeszcze jakies watpliwosci, to sluze.

Pozdr
      • Gość: sand Dzieki za pomoc... IP: *.acn.waw.pl 05.12.01, 16:10
        Wielkie dzieki za informacje, a teraz jeszcze jedno. Jezeli zdemontuje sobie
        tego TB i pojade na przeglad (gwarancja..) to czy oni nic tam nie wykryja, ze
        cos takiego bylo montowane, tzn. czy nie bedzie sladu po tym TB w pamieci
        komputera????
    • auto_dzis_i_jutro Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM 14.12.01, 12:04
      Witam
      Passat 1.9 TDI posiada 285 Nm z pięciobiegową skrzynią
      biegów przy 1750 obr./min i 310 Nm przy 1900 obr/min z
      sześciobiegową skrzynią. Tuning box podniesie moc w
      zależności od skrzyni do 146 - 150 KM. Osiągi trudno
      określić, zależą od zawieszenia, opon itd.
    • auto_dzis_i_jutro Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM 14.12.01, 12:05
      Witam jeszcze raz
      Moment obrotowy podniesie się do około 350 Nm.
      • Gość: sand Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.acn.waw.pl 14.12.01, 14:34
        auto_dzis_i_jutro napisał(a):

> Witam jeszcze raz
        > Moment obrotowy podniesie się do około 350 Nm.

thanx
        sand
        • Gość: mmario Re: Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: 195.205.211.* 17.12.01, 23:31
          Box do 1,9 TDI PD 130 KM (310Nm) jest taki sam jak do 1,9 TDI PD 115 KM (285Nm)
          i niestety jest o 1000 zł droższy niż do zwykłego 1,9 TDI (90, 110 KM).
          • Gość: Jarek Tuning Passata 1,9 TDi 130 KM IP: *.unregistered.formus.pl 27.12.01, 08:57
            Nowe wiadomosci i informacje nt. box'ow i chipow w Auto dzis i jutro nr 1/2002
            str. 66-69.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka