Dodaj do ulubionych

wybory sołtysa

02.03.11, 14:58
Czy ktoś wie kiedy w Iwicznej będą wybory sołtysa i rady sołeckiej? I czy są jacyś kandydaci?
Obserwuj wątek
    • niwiczanka Re: wybory sołtysa 03.03.11, 09:54
      Cisza,

Natomiast ja mam prośbę, o przedstawienie na najbliższym zebraniu wiejskim rozliczenia imprez takich jak wielka majówka,a przede wszystkim rozliczenia finansowego i zbiórki pieniędzy na CIS - gdzie są te pieniądze i na co zostały wydatkowane?

Oczekuję także wyjaśnienia wydatkowania środków z funduszu sołeckiego na zajęcia w świetlicy OKO ( podobno są jakieś nieścisłości ).

• kawa_tea Re: wybory sołtysa 04.03.11, 15:58
      To ja może z innej beczki,
      Czy Pani Radna Justyna Gawęda jest przeciwko wydzieleniu funduszu sołeckiego z budżetu gminy? ( zabranie środków finansowych radzie sołeckiej)

Jak Pani głosowała na dzisiejszej komisji społecznej?

Czy sytuacja finansowa gminy jest tak beznadziejna, że konieczne było podniesienie podatków a dodatkowo zabranie środków z funduszu sołeckiego?

• polabar Re: wybory sołtysa 04.03.11, 17:11
        Pani Justyno proszę odpowiedzieć w tej sprawie, jak i w sprawie CIS.
        Proszę nie chować głowy w piasek!
      • ordyl Re: wybory sołtysa 05.03.11, 11:58
        no to przynajmniej nie będzie dylematu czy wydać na patrole czy wycieczkę dla seniorów.

Zdrówka
        • mariuszsocha Re: wybory sołtysa 06.03.11, 13:38
          (…)no to przynajmniej nie będzie dylematu czy wydać na patrole czy wycieczkę dla seniorów.(…)

Drogi Tadeuszu,

I Ty, który tyle swojego czasu poświęciłeś dla samorządu mysiadłowskiego takie rzeczy piszesz?
          Swoją drogą nie uważasz, że powinny być środki i na bezpieczeństwo i na seniorów ? Moim zdaniem zwykłym cynizmem jest przeciwstawianie tych dwóch spraw. Ale ja nie o tym chciałem, jeśli prawdą jest co pisze „kawa_tea” to jest to skandal i koniec idei samorządności w naszych sołectwach. Fundusz Sołecki to było faktyczne urzeczywistnienie tej idei, dzięki tym środkom mogliśmy budować prawdziwe społeczeństwa obywatelskie poprzez organizacje różnych imprez kulturalnych, poprzez wpieranie zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży czy poprawę bezpieczeństwa w naszych miejscowościach. Różniliśmy się na pewno, co do metod budowy takiego społeczeństwa, ale przekonany byłem, że zgadzamy się w sprawie fundamentalnej, że środki Funduszu Sołeckiego są gwarancją niezależności takich organów jak Sołtys i Rada Sołecka. Odebranie ich jest faktycznym końcem niezależności Sołtysa i Rady Sołeckiej. Nie chce wierzyć, że jest to prawda, jak radna wybrana głosami ludzi z Iwicznej może głosować przeciw środkom finansowym dla Iwicznej. Chciałbym żeby była to pomyłka i nieporozumienie, szkoda że Pani radna nie wyjaśnia tej bulwersującej sprawy. Brak środków Funduszu Sołeckiego to w praktyce likwidacja wydarzeń takich jak Wielka Majówka, teatrzyk dla dzieci czy lekcje angielskiego dla dzieci. Czy Iwiczna ma się stać pustynią kulturalną ? Czy ma być to tylko sypialnia, gdzie ludzie są anonimowi? Iwiczna to wspaniałe miejsce, w którym żyją ludzie z pasją i ambicjami ! Pani radna, proszę powiedzieć, jakie jest Pani stanowisko czy naprawdę Pani głosowała za likwidacją Funduszu Sołeckiego?

Sołtys Nowej Iwicznej
          Mariusz Socha
          • ordyl Re: wybory sołtysa 06.03.11, 19:31
            To byl sarkazm. Przyzwyczaiłem się już do tego, że w naszej gminie tak jest. Raz się zwiększa budżety sołeckie a potem się je likwiduje. Najpierw tłumaczy się że trzeba dać szansę radom sołeckim a potem że się nie sprawdziły i wydają bez sensu pieniądze. Czy aby na pewno wszystkie rady się nie sprawdziły i szastają kasą. Jak zebranie w Mysiadle uchwaliło zakup tablicy informacyjnej LED to rada gminy to odrzuciła ale jak inne sołectwa "wyrzucają pieniędze w błoto" to zlikwidujmy fundusz sołecki jakby również nie mogła odrzucić poronionych pomysłów.

Czy mój sprzeciw coś zmieni? Czy jakakolwiek moja propozycja uzyskała aprobatę tej (podobnej do poprzedniej) Rady Gminy?
            Czy logiczne i sensowne tłumaczenie wpłynie na radnych i podejmowane przez nich decyzje?

Najważniejsza dla nas inwestycja CEiS w Mysiadle opóźnia się, czy coś się dzieje w tej sprawie? Obserwuje jak postępuje budowa - wcześniej jedna koparka, teraz żywego ducha. Skoro mamy opóźnienie czy coś się dzieje żeby je nadrabiać?
            Czy może mamy ważniejsze sprawy na głowie np. wycieczki seniorów w Mrokowie?

Zdrówka
            • niwiczanka Re: wybory sołtysa 07.03.11, 14:12
              Technologicznie chyba nie jest możliwe, aby w 6 miesięcy postawić (etap) szkołę i ją oddać do użytkowania.
              W szkole nad stawem już się mówi, że są szykowane jakieś inne pomieszczenia ( tam gdzie świetlica) na klasy lekcyjne?

Dziwne w tym wszystkim jest, zachowanie Pani Justyny - która to niby znikła z forum, zresztą jak i jej poplecznicy, którzy byli tak bardzo aktywni przed wyborami.
              • owrank Re: wybory sołtysa 08.03.11, 12:06
                6 miesięcy ? masz na myśli wrzesień 2011 ?
                ja szukam teraz zerówki i wykonałem kilka rozmów i telefonów m.in. do gminy i mam wrażenie że już NIKT nie mówi o CEIS w kontekście roku szkolnego 2011/2012 tylko 2012/2013 czyli start za 16 miesięcy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka