six_a 04.06.07, 19:57 septosan normalnie przed oczami mi stają wszystkie epizody dentystyczne z okresu przedszkola. brr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 20:12 chcialam napisac o smaku dziecinstwa.. rosole.. mimo, ze nie bylo problemow zywieniowych, byla kasa, to zawsze w tygodniu byla jakas zwykla zupa, a w niedziele rosół plus w temacie: - kogel mogel - placki ziemniaczane z cukrem - jajecznica babci na śmietanie - świeże włoskie orzechy Odpowiedz Link
vandikia Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 20:13 i jeszcze w pol temacie... jak dzis pamietam 1 wizyte u dentysty u pana dr Wagnera (swoja droga swietnego specjalisty) wiertla byly zakonczone okrągłą, wielką główką...darłam się w niebogłosy, mama stała nade mną z gumą Donald jako nagrodą, a pielęgniarka trzymała mnie za głowę. jazda na najwyższych obrotach )) Odpowiedz Link
raduch Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 20:41 A nienie, wiertarki były niskoobrotowe, takie warczące. Stąd cała przyjemność. Odpowiedz Link
vandikia Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 20:42 omojBoze teraz to napewno ide okropny jestes!!!!!!!!! a brrrrrrrrr yyychhh aaaaa )) Odpowiedz Link
raduch Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 21:20 Kto okropny? Ja? Wiertarka. <urażona niewinność> Odpowiedz Link
pink.freud Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 04.06.07, 20:47 Hehe.. naprawdę, a do tego leczenie kanałowe na żywca A nie każdy był Winnetou)) Odpowiedz Link
six_a Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 06.06.07, 00:45 kto Cię tak strasznie skrzywdził? kanał na żywca? be, dentysta, be. a propos dentysty-sadysty, polecam film maratończyk Odpowiedz Link
six_a Re: :) mialam dzis zalozyc taki watek :))) 06.06.07, 00:50 a co było po rosole? bo u mnie pomidorowa, jakoś tak na resztkach rosołu powstawała chyba, w każdym razie było wiadomo, że jak rosół, to potem pomidorowa. no kogel też, u mnie taki był z pianą ubijaną oddzielnie z cukrem i wkładaną na to żółtko. najpierw się jadło białe, a potem białe ze smugami żółtego, a na końcu żółte. ech. likier mi się skończył, cholera jasna! Odpowiedz Link
marta.uparta Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:12 ooo całe mnóstwo, a najbardziej zupa owocowa mojej mamy kochanej. To była zupa wiśniowa, do której mama dawała takie kuleczki ryżowe, które nazywały sie "sago" i które mama przywoziła z enerdowa. I teraz tego sago już chyba nie produkują, bo za chiny w sklepach ani naszych, ani niemieckich ani żadnych nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link
marta.uparta znalazłam sago na niemieckiej wikipedii... 04.06.07, 20:16 ... ale cóż z tego((( no i wcale nie są ryżowe, tylko z manioku)) Odpowiedz Link
baba_krk Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:19 a ja głupia ustosunkowałam się tylko do tego septosanu PP no to jeśli mam mieć "normalne" skojarzenia to niech będzie: - visolvit & vibovit - oranżada w woreczku - napój Ptyś w takiej wielkiej szklanej butelce - donaldy - zastanawiam się jeszcze nad dmuchanym, kolorowym ryżem i takimi różowymi piankami, ale nie wiem czy to przypadkiem nie były już późniejsze czasy ) Odpowiedz Link
pink.freud Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:39 Hehe.. to chyba standard, do tego jeszcze guma rozpuszczalna mamba30 Odpowiedz Link
dr.verte Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 15:29 guma mamba30 jest do tej pory,były też takie ochydne prażynki czyli takie pra-chipsy,no obrzydliwe to było ale się jadło Odpowiedz Link
dr.verte Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:35 pasta "biały ząbek",była słodka,niektóre dzieciaki ją po prostu jadły Odpowiedz Link
baba_krk Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:45 też zdarzyło mi się zjeść jakąś pastę, ale chyba inaczej się nazywała... jeszcze mi się przypomniała sól do kąpieli Kinga (tego nie jadłam ) Odpowiedz Link
baba_krk Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 13:48 pamiętam jak dostałam od ojca pierwsze kasy w życiu i to były: Queen, Nabucco perły muzyki operowej i właśnie NKOTB )) chyba nie mógł zdecydować co mi się spodoba Odpowiedz Link
dr.verte Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 15:19 i co wybrałaś,ta decyzja mogła zaważyć na twoich przyszłych gustach Odpowiedz Link
baba_krk Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 22:59 wybrałam wtedy Queen, potem z własnej woli "przerzuciłam się" na zupełnie inny gatunek muzyczny (13 czerwca zrealizuję jedno z młodzieńczych marzeń i wybiorę się na koncert grupy, która wyparła Queen tak czy siak później jako osoba już uświadomiona muzycznie poszłam w jeszcze inną stronę a jak potoczyły się Twoje losy? Odpowiedz Link
aguszak Re: smak dzieciństwa 06.06.07, 09:49 baba_krk napisała: > też zdarzyło mi się zjeść jakąś pastę, ale chyba inaczej się nazywała... Była taka pasta dla dzieci do dostania w pewexach - tuttifrutti się nazywała i nieźle smakowała Odpowiedz Link
pink.freud Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 20:37 Chleb ze śmietaną gestą jak masło, cukrem i jagodami)) Odpowiedz Link
vandikia aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaa 04.06.07, 20:40 ja nie jadłam obiadu jeszcze!!!!!!! wezcie sie zlitujcie !!!!!!!! ide se stad bo rosol jeszcze z pol godz, a zapiekanka z karkowki z godzine buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
pink.freud Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa 04.06.07, 20:43 I kto tu komu robi smaka? Odpowiedz Link
maretina Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 21:08 wygrales! tak sie rozsmkowalam, ze zamiast maretina w pole logowania wpislam "mnim" Odpowiedz Link
baba_krk do smaku to się nijak ma,ale kiedy było szaleństwo 04.06.07, 20:49 na taki album z pandą? bo pamiętam, że z kim się dało wymieniałam się naklejkami Odpowiedz Link
monalisa.pl z panda nie pamietam ale ja zbieralam Barbie 05.06.07, 10:40 i sie naklejki kupowało i wymienialo z kolezankami byl jeszcze oprocz barbi jakis inny album ale mam zanik pamieci teraz co to bylo moze i panda Odpowiedz Link
khaki3 Re: smak dzieciństwa 04.06.07, 21:35 ciasto na zacierke "pieczone" na plycie starego prawdziwego pieca. ptys w butelce, i do tego syfon z woda gazowana, kazdy z nim latal taka oranzada w platikowych bezbarwnych torebkach, guma donald i TURBO, i juz nie smakowe ale jednak zbieranie kolorowych karteczek, i wymienianie sie nimi, gra w gume pod blokiem i w tropy, pozniej badmington, i jazda na rowerze Odpowiedz Link
vilaviollet Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 08:28 miod i herbata lipowa...sok malinowy i zapach igliwia...) dentyste tez źle wspominam...brrr...czasem jak mam koszmar to po przebudzeniu czuje zapach lizolu....biech... Odpowiedz Link
monalisa.pl ja do tej pory kupuje sobie vibovit i JEM;-) 05.06.07, 10:38 zostalo mi z dziecinstwa nigdy nie piłam tylko jadlam - raz zjadlam cale opakowanie - mialam 7 lat Odpowiedz Link
aasiula1 Re: ja do tej pory kupuje sobie vibovit i JEM;-) 05.06.07, 15:31 samo zdrowie, ale visolwit lepsiejszy był bo musujący lekko Odpowiedz Link
monalisa.pl z tych dobrych to kinder biovital a z tych złych 05.06.07, 10:37 to fluoryzacja w szkole - na samo wspomnienie mam odruch wymiotny! brrrrrrrrrr Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 11:21 vibovit i oranzada w proszku. z przedszkola natomiast pameitam rzadka kasze z kozuchami ktorej NIENAWIDZE. Odpowiedz Link
margot84 Re: smak dzieciństwa 05.06.07, 16:26 Hhmmmm....smak dzieciństwa...oprócz kożuchów w mleku (sic!) to na pewno zapach a później smak pysznego babcinego ciasta, które podjadało się jeszcze przed upieczeniem, za co zawsze dostawałam po łapkach, że niby mnie brzuch rozboli ))) Odpowiedz Link
six_a Re: smak dzieciństwa 06.06.07, 00:42 a z przyjemniejszych to tak: chleb ze smalcem kanapki do szkoły, najlepiej z jajkiem na twardo i sałatą lody bambino taka pomarańczowa guma do żucia, polska, wyglądała jak tofik, była w zielonym papierku, miękka w przeciwieństwie do dętkowatego donalda. tik-taki pomarańczowe i białe i zupa mleczna w każdej postaci - no coooo? niektórzy są zboczeni doprawdy nie wiem, jak ktoś mógł wpieprzać wibowit, mi to normalnie przez gardło nie przechodziło w żadnej postaci, wapno zresztą też było ohydne i chlorchinaldin - koooooszmar! za to tussipect... no dobsz, idę coś łyknę Odpowiedz Link
aguszak Re: smak dzieciństwa 06.06.07, 09:17 rabarbar lub świeży ogórek z cukrem pomarańcze na święta oranżada w proszku Odpowiedz Link