Dodaj do ulubionych

Jako, ze watek bedzie powazny

06.06.08, 16:18
to moge pisac jako kryzys smile
Ok, mozecie mnie wysmiac, zbiczowac, zmieszac z blotem (byle nie za bardzo),
ale powiedzcie mi (z detalami), jak rodzice maja sie przygotowac na chrzest
dziecka. Pomijam tu fakt wysylania zaproszen, ubrania dziecka i tego typu
bzdurki. Chodzi mi bardziej o ta tradycje koscielna. Czy trzeba cos dac
ksiedzu w kopercie i kiedy i ile? No i jak w ogole wyglada ta cala ceremonia
chrztu, czy tez sa jakies formulki do wygloszenia? Kurcze, ostatni raz chrzest
widzialam 15 lat temu i niewiele kojarze. No i ze sie glupio zapytam - jakas
gromnica byc musi, nie? I kto ja trzyma, odpala, gasi? Boze, ja nic nie wiem,
a tu dziecko do oltarza prowadzic bede. No dobra, niesc bede. Nie sadzilam, ze
to napisze, ale blagam, potraktujcie mnie jak kretynke i napiszcie z detalami
co i jak. Aaaaaaaa wink
Obserwuj wątek
    • amia1000amia Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:37
      Gromnice trzyma chrzstny,szatke chrzestna.
      Płaci się przed chrztem - koperta nie wymagana.
      Pleban pyta - rodzice i chrzestni odpowiadają ,
      Spokojnie do przeżycia.
      Samodzielnie wypowiadasz imie dziecka,dasz rade big_grin
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:40
        mowilam z DETALAMI. Co to za szatka????????
        Ile sie placi???
        Co odpowiadaja: tak? tak jest? obiecuje? przysiegam? jak bum cyk cyk? smile
        Dac rade to dam, ale co sobie obciachu narobie, to moje smile))
        • amia1000amia Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:59
          Szatko to taka chusteczka smile
          chrzestna głowe dziecięciu obciera po plebanie smile
          płaci sie cholera co łaska ile pleban sobie zażyczy wink
          AAAAAAAAAAAaaaaaaaaaa nic nie obiecuj big_grinbig_grinbig_grin
          i nie przysięgaj qrwa konam.
        • amia1000amia Poczytaj 06.06.08, 17:01
          Sakrament chrztu

I. Uwagi ogólne

1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:
          - aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich;
          - aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku;
          jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć (Kodeks Prawa Kanonicznego 868).

2. W kancelarii należy przedłożyć:
          - akt urodzenia dziecka z USC;
          - dane personalne rodziców i rodziców chrzestnych (uwaga: w szczególnych
          przypadkach może być jeden chrzestny)

3. Sakramentu chrztu świętego udzielamy:
          - II sobota miesiąca - godz. 18.30;
          - IV niedziela miesiąca - godz. 12.00.
          - w innych terminach udzielamy chrztu świętego tylko w wyjątkowych sytuacjach.

4. Przygotowanie przed chrztem dla rodziców i chrzestnych z terenu naszej
          parafii jest obowiązkowe. Odbywa się w: drugi poniedziałek miesiąca, po Mszy św.
          o godz. 18.30 oraz w trzeci poniedziałek miesiąca, po Mszy św. o godz. 18.30.

II. Rodzice chrzestni

Kandydat na chrzestnego musi spełniać konkretne, ustalone przez Kościół warunki:
          - ukończył 16 lat;
          - jest katolikiem;
          - przyjął sakramenty wtajemniczenia chrześcijańskiego, czyli chrzest, Komunię
          św., bierzmowanie)
          - prowadzi przykładne życie (rodzinne i religijne) zgodne z wiarą;
          - prawo kościelne nie zabrania mu bycia chrzestnym (np. nie może być to osoba
          żyjąca w konkubinacie, czy związku niesakramentalnym; osoba nie życząca sobie
          wizyty duszpasterskiej kapłana podczas "kolędy", nie akceptująca nauki Kościoła).

Kandydaci pochodzący z innych parafii winni przedstawić stosowne zaświadczenie
          od własnego proboszcza i kartkę od spowiedzi. Rodzice obojętni religijnie lub
          zaniedbani religijnie wraz z chrzestnymi podpisują oświadczenie o zobowiązaniu
          się do wychowania dziecka po katolicku. Za wychowanie dzieci z rodzin
          zaniedbanych religijnie odpowiadają rodzice chrzestni.

Przygotowanie przed chrztem dla chrzestnych z terenu naszej parafii jest
          obowiązkowe. Odbywa się razem z przygotowaniem dla rodziców dziecka: drugi
          poniedziałek miesiąca, po Mszy św. ogodz.18.30 oraz w trzeci poniedziałek
          miesiąca, po Mszy św. o godz. 18.30.

III. Wydawanie świadectwa chrztu św. do sakramentu małżeństwa:

1. Świadectwo chrztu św. do ślubu jest dokumentem ważnym i ten fakt odnotowywany
          jest w księdze chrztów:

a. dokument ten powinny odbierać osoby zainteresowane, nie poprzez przypadkowych
          pośredników;
          b. jeśli nie można tego uczynić osobiście, to świadectwo może wybrać osoba
          upoważniona, legitymująca się dowodem osobistym;
          c. o świadectwo chrztu św. może starać się osoba, która była ochrzczona w danej
          parafii,
          d. w przypadku zmiany nazwiska lub danych personalnych, trzeba przedłożyć akt
          urodzenia z USC lub stosowny dokument sądowy, aby po uzyskaniu pozwolenia Kurii
          Metropolitalnej w Przemyślu, można było dokonać zmian w akcie chrztu św. i wydać
          świadectwo chrztu św.

2. Świadectwo chrztu do małżeństwa musi mieć ważność co najmniej 6 miesięcy.

• dr.verte Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:39
      chyba duchowo przede wszystkim się trzeba przygotować , wyspowiadać
      u księdza z antykoncepcji i innych ciężkich grzechów
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:41
        boze verte, ja mam nieslubne dziecko, wiec i tak mam przerabane na maksa smile)))
        Duchowo to sie przygotuje, jak juz formalnie bede wiedziala co robic i mowic smile
        • six_a Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 16:55
          uuuu, fatalnie, ksiądz może fochy stroić, z drugiej strony mam
          przykład ochrzczenia po rozwodzie, czyli jak najbardziej nieślubnego
          dziecka, chyba trzeba było w łapę dać.
          a tę świczkę to sobie zachowaj i uważaj żeby się nie pogięła, bo
          poteom do komunii musi być.
          jak bum cyk cyk.
          • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 17:18
            wlasnie nie i tu mile mnie zaskoczyli. Postepowi jacys. Termin juz ustalony, mam
            tylko dokumenty doniesc i zakonczyc formalnosci. No jak bum cyk cyk, dziecie sie
            za matke wstydzic bedzie jak mi nie pomozecie smile
        • dr.verte Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 17:45
          kryzysowa_narzeczona75 napisała:

> boze verte, ja mam nieslubne dziecko, wiec i tak mam przerabane na
          > maksa

to będziesz bulić hehe , z resztą dawniej grzechy też się odkupywało
          kasą
    • amia1000amia A tutaj już bez śmiechu i franciszkanów 06.06.08, 17:03
      Celebracja
      Znaczenie chrztu i jego łaska ukazują się w obrzędach jego celebracji.
      Na początku kapłan robi na czole chrzczone znak krzyża – wyciska to na nim
      pieczęć Chrystusa i oznacza łaskę odkupienia, jaką Chrystus nabył dla nas.
      Następnie głoszone jest Słowo Boże, która oświeca kandydatów i zgromadzenie i
      pobudza ich do udzielenia odpowiedzi wiary, nieodłącznej od chrztu. Później nad
      kandydatem wypowiadany jest egzorcyzm wyzwalający kandydata od grzechu i
      kusiciela. Celebrans kładzie na jego głowie rękę a kandydat (bądź w przypadku,
      kiedy kandydatem jest dziecko, jego rodzice) wyrzeka się Szatana. Przez
      trzykrotne zanurzenie kandydata w poświęconej wodzie chrzcielnej (lub częstą
      stosowaną alternatywę – trzykrotne polanie nią czoła) dokonuje się chrztu w
      sensie ścisłym. Towarzyszą temu słowa:

", ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego".

Teraz kapłan namaszcza kandydata krzyżmem świętym (wonnym olejem poświęconym
      przez biskupa). Oznacza to dar Ducha Świętego dla nowo-ochrzczonego (neofity).
      Neofita otrzymuje białą szatę – symbol przyobleczenia się w Chrystusa i
      zmartwychwstania razem z Nim. Ojciec chrzestny zapala świecę od paschału co
      oznacza, że neofita został oświecony przez Chrystusa i został ochrzczony
      „światłem świata”. Teraz nowo ochrzczony jest dziedzicem Bożym w Jedynym Synu.
      Może odmawiać modlitwę „Ojcze nasz”. Obrzęd kończy uroczyste błogosławieństwo (w
      przypadku chrzczenia niemowląt szczególne miejsce zajmuje błogosławieństwo matki).

• kryzysowa_narzeczona75 Re: A tutaj już bez śmiechu i franciszkanów 06.06.08, 17:25
        no i wielkie dzieki. Juz cos wiecej wiem. Tylko kto mi powie, od czego ta
        gromnice sie odpala, bo znajac tatusia dziecka mego, to bedzie chcial
        zapalniczke do kosciola wziac, hehehe. Rozumiem, ze musze zakupic szatke (boze,
        zebym przy zakupie nie powiedziala szmatke) i gromnice. Dalej nie wiem o tych
        sprawach bardziej przyziemnych. Ile dac co laska, bo raczej cennika moja parafia
        nie wywiesza. Kto trzyma dziecko? Mamusia, tatus, ktores z chrzestnych? Czy
        mozna zwiazac dziecku nozki, bo moja mala jak siedzi u kogos na rekach, to
        zaczyna podskakiwac i machac nogami jak szalona (nauka tanca przez mamusie)?
        Kurde, nie pomyslalam, ze jak zagraja organy, to moja mala zacznie sie bezzebnie
        szczerzyc i tym bardziej uaktywnia jej sie wymachy nogami. Jak nic bedzie
        kompromitacja smile)))
        • six_a Re: A tutaj już bez śmiechu i franciszkanów 06.06.08, 17:31
          odpala się od świecy przy ołtarzu, spoko.
          świecę, szatkę, nie wiem dlaczego to się szatka nazywa - wygląda jak
          taka ozdobna serwetka, kupisz w sklepiku przy kościele albo w
          dowolnym z dewocjonaliami.
          już ty się nie martw cennik mają na pewnosmile ostatnio poszłam po
          odpis aktu chrztu i 25 zeta było, to za chrzest ja wiem? stówa? no
          chyba nie więcej do jasnej anielki.
        • amia1000amia Re: A tutaj już bez śmiechu i franciszkanów 06.06.08, 17:43
          matka trzyma dziecie,gromniecę ospala się od paschału (chrzestny odpala) Ty
          zachowaj spokój smile
    • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 17:54
      kryzysowa, ja dawałam 100, ale to zależy od parafii, poza tym u mnie chrzestna
      nie robiła LITERALNIE nic, stała dla ozdoby, do przy Lindzie. Ja miałam młodą
      cały czas na rękach i ja nakładałam szatkę.
      Sorry, że tu, niestety zajechana jestem, młoda już wstaje bez trzymanki!!! i w
      ogóle mała rakieta jest. tylko wstaje i chodzi wzdłuż łóżeczka, kojca lub łóżka...
      • to-wlasnie-ja Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 18:55
        Bedziecie sami, czy chrzest zbiorowy?
        • dr.verte Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 18:59

raczej zawsze jest zbiorowy przynajmniej w miastach , ale ja tam się
          nie znam na takich imprezach
          • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 19:03
            phi, ja miałam w sobotę, ojciec satanista, to nie chciałam obciachu przy wszystkich.
            • dr.verte Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 19:08

ale przynajmniej zakrył tatuaże?
              • to-wlasnie-ja Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 19:12
                ja mialam dwa rozne, wiec dlatego pytam , faktem jednak jest, ze teraz glownie sa zbiorowe. Gromnice dobrze zachowac na pamiatke, ale do Pierwszej Komunii kupuje sie nowa.
              • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 19:57
                jeszcze nie ma tatuaży, ale się niestety przymierza, normalnie wstyd.
        • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:38
          sami, bo chcielismy w sobote. Raz, ze bardziej kameralnie, dwa, ze polowa
          rodziny przyjezdna i ma troche kilometrow do przejechania, a ze pracujaca, to po
          jaka ma po nocach wracac.
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:39
        teeej, czy twoja Linda, to nie przegina czasem? Moje dopiero siadac zaczela i
        swoj kuper podnosic do ewentualnego raczkowania. Jestes pewna, ze urodzilas
        swoja zaledwie tydzien przede mna? wink))
        • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 08.06.08, 11:13
          przegina, przegina, a dzisiejsza noc była straszna, młodej wyszła lewa dolna
          jedynka smile. Gorączka, płacz, do tego katar. Paula tak strasznie nie ząbkowała.
    • raduch Re: Jako, ze watek bedzie powazny 06.06.08, 21:31
      Nie panikuj. Byłem w obu rolach, w róznych parafiach, zwyczaje są z
      lekka różne. Za to zawsze na dzień-dwa przed ksiądz zwołuje
      spotkanie i cierpliwie wszystko wyjaśnia. smile
      • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 08:14
        pierwsze słyszę o takich zebraniach, to chyba dla niepraktykujących smile
        • raduch Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 08:21
          No popatrz. smile W trzech różnych parafiach chrzty się odbywały i
          spotkania zawsze były. Fakt, że wszystkie w tym samym mieście.
          • alpepe Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 09:47
            w sumie, to ja nie wiem, bo ja sobie życzyłam zawsze chrztu w sobotę, tak było
            kameralniej i podnioślej smile.
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:41
        eeee, to jak u mnie tak bedzie, to spoko - wyucze sie na szkoleniu smile
    • annajustyna Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 08:25
      Generalnie zawsze pada pytanie o slub koscielny rodzicow (brak nie stanowi w
      zasadzie problemu) i rodzicow chrzestnych. Znajomy mojej mamy, az do biskupa
      dzwonil, aby na chrzestnego dopuscic osobe jedynie po slubie cywilnym, biskup
      sie nie zgodzil i osoba ta zostala swiadkiem chrztu (w praktyce to samo). A nie
      mogliscie od razu slubu z chrztem polaczyc (ok, jesli jestes
      niepraktykujaca/niewierzaca to uznaj pytanie za niebyle, pytanie tylko, czy w
      ogole w takim razie powinnas chrzcic dziecko)?
      • bertrada Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 10:06
        > ... (ok, jesli jestes niepraktykujaca/niewierzaca to uznaj pytanie za niebyle,
        pytanie tylko, czy w
        > ogole w takim razie powinnas chrzcic dziecko)?

Czego się nie robi dla świętego spokoju. Dziecko będzie żyło w katolickim kraju
        i czy tego chce czy nie, będzie miało katolickich rówieśników, którzy będą
        ochrzczeni i pójdą do komunii. Trudno dziecka pozbawiać takich atrakcji i
        jednocześnie narażać na dyskryminację.
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:22
        no masz ci. Jak nie mam slubu, to od razu niewierzaca i niepraktykujaca. Albo
        jak nie chce slubu z chrztem polaczyc to tez?? No droga kobieto, toz to
        przykrosc czytac. Ksiadz jakos byl bardziej wyrozumialy i tolerancyjny. Na
        szczescie smile
        • annajustyna Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:28
          Nie no ok, jak planujesz slub dopiero za pare miesiecy to tez ok. Nie o to mi
          chodzilo.
          • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:44
            noooo, bo ja lubie jak kazdy ma swoja impreze. I podwojnie najesc sie mozna smile
            Ze nie wspomne o kieckach tongue_out
            • annajustyna Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:46
              Fakt, kiecki tez waznesmile)) Nie chcialam Ciem urazic, w koncu ludziska maja rozne
              swiatopogladykiss
              • kryzysowa_narzeczona75 Re: Jako, ze watek bedzie powazny 07.06.08, 19:49
                spoko, zmeczona dzisiaj jestem, wiec moj prog tolerancji jest zdeczko obnizony smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka