Dodaj do ulubionych

mleko sojowe - dodatki

21.05.15, 11:41
Co dodajecie do mleka sojowego wlasnej roboty, żeby sobie urozmaicić? Ja dodaję ksylitol, albo stewię, orzechy, babkę płesznik, waniliię, nasiona kakaowca, siemię lniane...ostatnio kończy mi się wena. Czasem próbuję z przepisów internetowych, nie zawsze jednak wychodzi coś dobrego. Może być też nie na słodko, ale żeby nadawało się do picia.
Obserwuj wątek
    • domcyb Re: mleko sojowe - dodatki 21.05.15, 13:44
      a ni ze spróbuj dodać sobie pistacji i zblenduj?:D
      • m.a.l.a_syrenka Re: mleko sojowe - dodatki 21.05.15, 14:39
        Ok, pistacje jak tylko kupię, to część zmiksuję, a część zjem w międzyczasie;-)
        Na razie gotowe mleko się skisło, wrzuciłam na pewien czas "grzybek" kefirowy opłukany z mleka i wypiłam potem napój z bąbelkami.
    • aquella Re: mleko sojowe - dodatki 21.05.15, 19:04
      moim dodatkiem do mleka jest jedynie kawa, ale ja akurat za sojowym nie przepadam
      • m.a.l.a_syrenka Re: mleko sojowe - dodatki 21.05.15, 19:21
        Kawa z mlekiem sojowym w wersji waniliowej jest super:-)
        Lepiej taką toleruję niż z mlekiem od zwierzaka.
        Ale marzy mi się zaszaleć z czymś jeszcze i nie wiem co by tu;-)
        • aquella Re: mleko sojowe - dodatki 23.05.15, 09:58
          ja też nie toleruję krowiego ale sojowe to nie jest jedyna alternatywa, sojowe zawsze ma niepotrzebne dodatki typu guma gellan, cukier itp.dlatego piję ryżowe
          • m.a.l.a_syrenka Re: mleko sojowe - dodatki 23.05.15, 16:02
            Jedzenie typu "gotowiec ", to ostatnia rzecz, którą w siebie wrzucam. Suplementy, które pochłania moja miesozerna rodzina jakoś mnie nie przekonują. Odżywiam się tym,co uzbieram, tym co kupię u bezpośrednio u producenta i na targowisku, w sklepach kupuję w ostateczności. Jakoś nie czuję, żebym miała przez to mniej czasu niż bywalcy supermarketów.
            Nie robiłam nigdy mleka ryżowego, za to często robię z podkielkowanego owsa, czasem z pszenicą (odcedzam na bardzo drobnym sitku),
            • aquella Re: mleko sojowe - dodatki 23.05.15, 17:42
              mleka ryżowego raczej chyba nie da się zrobić w domu
              ja się w każdym razie nie bawię w produkcję mleka, jedyne co mi się chce to jogurt z owsianki albo "serek"
              kupuję ryżowe gotowe dlatego że jako jedyne nie ma dodatków
              i niemożliwością dla mnie jest wszystko sobie przygotowywać samodzielnie właśnie ze względu na czas, choć lubię gotować
              • meriza Re: mleko sojowe - dodatki 25.05.15, 01:17
                O rany, jak tak czytam to się mobilizuję, żeby w końcu samej zrobić takie mleko. Mam w planach szczególnie migdałowe, kokosowe, owsiane no i sojowe.
    • pani.truskawka Re: mleko sojowe - dodatki 29.05.15, 08:56
      Ja robię sobie koktajle z mleka sojowego. Ostatnio z bananem, garścią szpinaku i kilkoma kostkami lodu. Wszystko blenduję i jest pysznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka