Dodaj do ulubionych

Syn wegetarianin

06.12.22, 11:31
Witam wszytkich,

Ostatnio dostałem wieści od syna że staje sie wegetarianinem, no i go popieram w tej decyzje ale nie wiem za bardzo gdzie zacząć.
Po pierwsze: moja córka i ja dalej plaujemy jeść mięso co oznacza że mój syn będzie miał osobne obiady.
Po drugie: Nie wiem za bardzo co mu gotować.

Moje pytania brzmią: Czy mu sprawiam przykrość lub utrudniam mu po przez konytnuowanie jedzemia mięsa? Czy powiniemen przez określony czas samemu przejść na wegetarianizm by mu pokazać że go wsperiam?
Oraz jakie potrawy moge zrobić żeby dalej jadł fajne obiady a nie miske trawy z wodą?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Syn wegetarianin 01.05.23, 23:32
      robi źle wykończy się
    • j-k a co Cie to obchodzi ? 04.07.23, 17:20
      kosiarz_ecpu napisał:
      > Moje pytania brzmią: Czy mu sprawiam przykrość lub utrudniam mu po przez konytn
      > uowanie jedzemia mięsa?

a co Cie to obchodzi ?
      jego zycie - jego jadlospis.
    • heidelbeere1 Re: Syn wegetarianin 25.11.23, 20:23
      Pewnie się zakochał w jakiejś wegetariance. Nie martw się, jak mu przejdzie miłość, to wróci do normalnej diety.
    • discocarrot Re: Syn wegetarianin 03.02.24, 00:23
      A ja odpowiem jako ktoś, kto jest wege już od kilku lat. Mi przykrości nie sprawia to, że moi bliscy jedzą mięso, ale to, że komentowali mój wybór, próbowali mnie "nawracać" - już tak. Nie trzeba robić tego, co druga osoba, żeby okazać wsparcie :)

Jest mnóstwo potraw, które można ugotować najpierw jako wege, a potem rozdzielić na obie opcje, oczywiście w takim wypadku odejdą takie rzeczy jak zupy gotowane na mięsie, lasagne, jakieś gulasze mięsne, ale to też da się rozwiązać.

Ja po przejściu na wege, a potem wegan będąc jeszcze w domu rodzinnym po prostu zaczęłam gotować sama dla siebie, a potem moja mama jadła ze mną to, co ja ugotowałam :)

Nie wiem jakie syn ma podejście do tej kwestii, więc radziłabym po prostu porozmawiać jak on to widzi. Już samo to, że napisałeś gdzieś w poszukiwaniu wsparcia, a nie wylewaniu na ten temat żalu, dużo dobrego o Tobie mówi :) Szkoda tylko, że na takim portalu, polecam bardziej tematyczne grupy facebookowe.

Jest mnóstwo kanałów na YT i blogów z wege przepisami. Polecam np. Jadłonomię, tam można znaleźć nawet wegetariańskie przepisy tradycyjnych obiadów.
      • discocarrot Re: Syn wegetarianin 03.02.24, 00:25
        A i jeszcze - cokolwiek nie sprawiło, że podjął taką decyzję, czy się zakochał, czy obejrzał jakiś dokument czy po prostu to przemyślał i podjął taką decyzję - nie jest to ważne, najważniejsze jest pokazać dziecku, że może na Ciebie liczyć i że taka decyzja musi być też rozważna - planowanie zapotrzebowania organizmu.
    • kornel.malczak Re: Syn wegetarianin 25.10.24, 14:00
      moja córka też wystąpiła z oświadczeniem o przejściu na wegetarianizm i co więcej oczekuje od reszty rodziny akceptacji, ale ja osobiście nie zamierzam w tym kierunku wariować i zmieniać nawyków, jeśli ona chce to prosze bardzo ale w imię czego ja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka