Dodaj do ulubionych

Złe wiesci z placu budowy

14.11.06, 16:05
Witam,
dzwoniłem na RJ no i zaczyna się chyba jazda, o ile dobrze zrozumiałem to wgląd
do mieszkań będzie po demontażu żurawi ca 1 dekada grudnia. natomiast
prawdopodobnie będzie opóźnienie w oddaniu budynku ca 15 05 2007 (wg. p.
Sączka) a 3 miesiące w p. Adamiaka) (sorry ale weryfikowałem w dwóch źródłach) .
Prawdę mówiąc jestem mocno skonfudowany. Podobno przyczyna leży po stronie JAZ
BUD, specjaliści nie zabezpieczyli dostaw prefabrykatów. ale moim zdaniem
wykonawca jest na tyle mały że nie miał ekip do obsłużenia naszej budowy. Albo
celowo to zrobił bo ma własne budowy w Wawie i na nich rentowność jest wieksza
. Oj trzeba będzie wystąpić o
refundację kosztów ubezpieczenia kredytu, aneksu do umowy kredytowej, itd. no
cóż będzie potrzebna pomoc fachowca w konstrukcji pisemka. na koniec jedna
dygresja, oczywiście smutno mi ze nasz developer dał dupy ( a właściwie i
wykonawca), ale z drugiej strony zastanawiałem się jak oni do jasnej cholery
zrobią chodniki i zieleń na przełomie roku. No i się okazało że nie zrobią .
Może teraz jak będą mieli 4 pieprz... ne miechy więcej to będzie lepiej
zrobione. dobrze że okna wstawili to śnieg nie napada
zatem wszystkim co planują glazurnika niech lepiej przesuną go na czerwiec smile
Niech moc będzie z nami, idę po relanium czy inny ogłupiacz

PS
podobno ocieplają nam chałupę wink
Obserwuj wątek
    • elwirra28 To jest skandal!!!!!! 14.11.06, 16:56
      No jeśli to prawda, to trzeba się tym zająć od strony prawnej. To spowoduje
      przesunięcie podpisania aktów notarialnych, a co za tym idzie będziemy bulić
      większe raty kredytu. Czytałam na temat JAZ-BUD na stronie osiedla Pogodne
      Skorosze i takiej fuszerki już dawno nie widziałam. JAZ-BUD jest tam
      developerem i współpraca pomiędzy tą firmą i mieszkańcami jest co najmniej
      tragiczna.
      --
      Blok nr 9
    • rajscy Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 17:07
      tak chałupę ocieplają, dachem kryją, budynek 9 ma być oddany około kwietnia
      2007 taka informacja od biura RJ. Każdy ma dostać na piśmie, przesuną się także
      terminy wpłat wyznaczonych przy podpisaniu umowy, co wiąże się z dodatkowymi
      aneksami do umów kredytowych ( co kosztuje w większości banków), mam tylko
      nadzieję, że te nowe terminy zostaną dotrzymane, a może developer zrobi nam
      niespodziankę i wysili się na to, żeby oddać wcześniej....
    • elajna1 Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 18:25
      Witam Ja już wiedziała o ty z miesiąc temu. Nie powiem z jakiego źródła bo się
      urwie. Jak by cos to możemy być w kontakcie

• rajscy Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 18:31
        co jeszcze złego wiesz? zdradź tajemnicę, czy powodem są ten niby "brak
        prefabrykatów"?
        • elajna1 Re: Złe wiesci z placu budowy 17.11.06, 08:24
          Proponuje porozmawiać na skype Fioneczka2skype
    • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 19:43
      27 października wysłałam do Mennicy e-mail z prośbą o ostateczne okreslenie
      terminu oddania budynków. Uzyskałam nastepującą odpowiedź: "Terminy oddania
      budynków realizowanych w 4 etapie przewidziane są na: bud 9 - 15.02.2007, bud
      10 - 15.01.2007, bud. 11 - 30.03.2007. W tym tygodniu (po spotkaniu z
      Generalnym Wykonawcą) zostanie do Państwa wysłana informacja o postępie prac i
      --------------------------------------------------------

ewentualnych przesunięciach tych terminów."
      -------------------------------------------
      Minęły już trzy tygodnie i cisza. Uwazam, że już dawno powinniśmy dostać
      informację od Mennicy skoro wiadomo było o tym już miesiąc temu. Nie
      dopuszczalne jest żebysmy dowiadywali sie o takich sprawach na forum,
      zwłaszcza, ze termin wpłaty II transzy ustalony jest na grudzień.
      • malyking Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 20:05
        Witam Wszystkich przyszlych mieszkańcówsmile
        Widze ze znowu maja problem z "prefabrykantami",ale jak sadze to stała wymówka
        Mennicy (tez tak mi mowili w poprzednim etapir), a jeszcze nie mieliscie nic
        mowione o zimie? Bo napewno sie okaze zaraz ze opoznienie bedzie przez zime,
        zaskoczy napewno dewelopera i wykonawce,jakby zimy w Polsce nie bylosmile Niestety
        tez to przerabialismysad alezycze Wam odebrania mieszkan jak najszybciej
        pozdrawiam
    • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 20:13
      Oj tak w tej części świata zima to ewenementsmile Ile mieliscie opóźnienia?
    • przyszlymieszkaniec Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 21:39
      Jesli sledzicie uwaznie forum to informacja o tym pojawila sie juz pod koniec
      pazdziernika. Ja rowniez czekam na oficjalne pismo informujace o przesunieciu
      terminu oddania jednak mimo obietnic wyslania go kilka tygodni temu wciaz go
      nieotrzymalem. Dzis na onecie pojawil sie ciekawy artykul :
      biznes.onet.pl/5,1371858,prasa.html. Proponuje poszukac analogii w
      naszych umowach. Mam tylko nadzieje ze dobro klienta oraz dobre imie firmy jest
      dla nich priorytetem w kontekscie nowych inwestycji na osiedlu. Wierze ze sprawa
      zostanie jak najszybciej wyjasniona a terminy jednoznacznie i ostatecznie ustalone.
      • przyszlymieszkaniec Re: Złe wiesci z placu budowy 14.11.06, 21:41
        biznes.onet.pl/5,1371858,prasa.html
    • albercik_wawa Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 08:28
      Witam,

No no wieści delikatnie mówiąc nieciekwawe. To że będzie opóźnienie było
      wiadomo ale że aż takie ?
      Z drugiej strony co mnie jako klienta Mennicy obchodzą problemy JAZ-BUDu z
      prefabrykatami ? Umowę mamy podpisaną z Mennicą a nie za JAZ-BUDem.
      Odnośnie sadzenia zieleni i możliwości JAZ-BUDu do prowadzenia iluś tam budów
      jednocześnie zgadam się z Krzyśkiem.

Jutro wybiorę się do Rajskiej i dowiem się u źródła dokładnie co i jak.

Pozdrawiam
      Robert
    • assessander Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 08:40
      Teoretycznie 4 miesiące powinny już uwzględniać zimę, bo de facto roboty
      rozpoczęły się na przełomie lipca i sierpnia. (wcześniej to była symulacja robót).
      Poza tym nie sadze żeby spólka giełdowa należąca do jednego z najbogatszych
      Polaków (jakubas ) życzyła sobie dużego skandalu. Faktycznie można wiele mówić o
      braku profesjonalizmu wykonawcy i developera (który winien nadzorować postęp
      budowy), jednakże na razie nie widzę przesłanek żeby goście nie postawili nam
      chaty. W przypadku upadłości (moim zdaniem nierealne) ostatnie raty będzie można
      skierować na samodzielne wykończenie budynku, na szczęście nie mamy dziury w
      glebie tylko główna konstrukcja stoi.
      Kolejny aspekt jest taki, iż dzięki dodatkowym 4 miesiącom prawdopodobnie tynki
      bedą kładzione o normalnej porze roku (temp na plusie ), zatem zmniejszy się
      ryzyko odpadnięcia tynków. podobnie w innych pracach.
      Nie mniej jestem mocno wk...ny i z niecierpliwością oczekuję jakiegokolwiek
      pisma od developera, który chyba już powinien coś napisać. Proponuję powołać
      grupę kontaktową która będzie pośredniczyć informować, wywierać stały
      permanentny nacisk na developera, oraz koordynować działania wszystkich
      lokatorów (w skrajnym przypadku nawet prawne). Dzizas może się zagalopowałem
      ??? Mam pewne wypaczenie bo raz już utopiłem kasę u developera który nie
      wybudował mi mieszkania, zaznaczam jednak że tu na razie nie widze wałka.
      PS .
      No i dziękuję za wakacje zmarnowane które prawdopodobnie spędzę na wykańczaniu
      domku, może by nam developer chociaż sfinansował jako zadośćuczynienie
      tygodniowy pobyt na RODOS we wrześniu, niewielki koszt a atmosferka by się
      poprawiła. (podobny manewr zrobił kiedyś mostostal invest )
      • marcenek Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 10:15
        Ciekawe bardzo to wszystko... człowiek dowiaduje się z forum o problemach z wybudowaniem mieszkania za które zapłacił już 50%. Zastanawiam się czy oni mają nas za idiotów... Poczekam spokojnie na wiadomość od nich i oczywiście poczytam nowości na forum, a jak cierpliwość się skończy, to trzeba ruszyć do ataku...
        Tak ogólnie myślmy pozytywnie...
    • medynska.izabela Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 16:40
      witam, przed chwilką rozmawiałam z Panem z biura sprzedaży na temat planowanych
      opóźnień. Obawy o których piszesz zostały potwierdzone. Otrzymałam informację,
      że budynek numer 10 zostanie oddany 15 maja 06, natomiast budynek numer 9 - 30
      kwietnia 06. Podobno w tej sprawie zostały do nas już wysłane pisma. Opóźnienie
      jak się dowiedziałam wynika z braku prefabrykantów - a dokłanie dotyczy to
      elewacji oraz drogi i chodników. Jestem załamana )-: na pocieszenie usłyszałam,
      że być może warunki bedą sprzyjać i uda się wczesniej oddać nasze mieszkania.
      Póki co nie jest to dla mnie pocieszeniem, przede mna jeszcze dlugie zimne
      miesiace w wynajmowanym mieszkaniu bo gdzies mieszkac trzeba. No a płacić
      odsetki od kredytu trzeba )-: Myślę, że wprowadzimy się do naszych mieszkać
      dopiero w lecie przyszłego roku. A miło być tak pięknie...
      Pozdrawiam
      Izabela
      • medynska.izabela Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 16:42
        hmmmm....miałam na mysli 15 maja 07, oraz 30 kwietnia 07, przepraszam za
        pomyłkę smile
        • rembelski Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 18:32
          ...a co z blokiem 11...wogóle go nie wybudują...czy ktoś moze wie kiedy bedzie
          oddana 11???..
          • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 15.11.06, 18:51
            Czy już ktoś z was myślał o zastosowaniu par. 14 umowy przedwstępnej? Do sprawy
            prefabrykatów dochodzą jeszcze kłopoty kadrowe JAZ-BUD. Czyżby brak rąk do
            pracy?
            • marcenek Re: Złe wiesci z placu budowy 16.11.06, 01:57
              Nie znam się na budownictwie, ale dziwie się opuźnieniem. Jeżeli mamy budynki pokryte dachem, ze wstawionymi oknami i w etapie ocieplania, więc powinno być z górki... Ale cóż - Polska to dziwny kraj, większość fachowców wyjeżdża na zachód, więc brakuje rąk do pracy. Sam jestem wkurzony, gdyż myślałem że już na wakacje się wprowadze, ale cóż... z czasem się okaże czy jest więcej minusów czy plusów...
              PS. co do paragrafu 14 - czekam na listowne wyjaśnienie developera, bo jeśli to nie przez zimę są opóźnienia, to przez co??
          • gabrielakisiel Re: Złe wiesci z placu budowy 16.11.06, 09:08
            zgodnie z informacja uzyskana od pana sączka w dniu wczorajszym blok 11 ma byc
            oddany na 30 maja 2007 tyle cytat reszte pokaże życie....
      • albercik_wawa Re: Złe wiesci z placu budowy 16.11.06, 07:27
        Witam,

No to pieknie nas załatwili ( żeby nie użyć mocniejszego słowa). Czy ktoś wie
        coś więcej o karach umownych ? W końcu to nie jest siła wyższa tylko ktoś dał
        ciała. Trzeba poczekać jeszcze na oficjalne uzasadnienie ( pisma od
        developera ) ale wydaje mi się że Mennica powinna nam zapłacić.
        Co do tego że jeśli warunki będą sprzyjać to być może mieszkania będą
        wcześniej - wiadomo że każdy chciałby to usłuszeć a w biurze sprzedaży powiedzą
        wszystko żeby uspokoić klienta.
        Już wcześniej miałem pewne obwawy co do terminowiści prac i Pan Adamiak
        zapewniał mnie że wszystko idzie zgodnie z planem, że budynek nr 10 będzie
        oddany przed 9 i takie tam. I co ? I nic ... Niestety ...

Pozdrawiam
        Robert
    • apdutkiewicz małe pytanie 16.11.06, 07:42
      Przepraszam, że się wtrącę. Planuję zakup mieszkania w bloku 18 i jak czytam Wasze posty, to jestem przerażona. I jedno mam pytanie: czy według umowy wpłaty dokonujecie według ustalonych wcześniej dni czy wraz z postępem prac? Bo płacić pieniądze za to, że olewają sobie budowę, to mi się nie widzi.
      • assessander Re: małe pytanie 16.11.06, 09:02
        wpłacasz ok 50 % a resztę po zakończeniu budowy, firma wydaje się stabilna
        finansowo, ale mało kompetentna w sprawach kontaktów z klientami. Myślę, że
        projekt Rajska Jabłoń przerósł organizacyjnie MP (smutny spadek po spólce córce).
        Jeśli zdecydujesz się na mieszkanie w 18 to licz że oddane będzie w kwietniu
        2008 lub czerwcu . Przecież nikt z panów nie wpadł że trzeba zaplanować
        dostawy, a tego uczą na 1 roku zarządzania.
        Jestem zły, bo kostkę brukową można zamówić u dowolnego producenta, byle
        spełniała normy, pozostałe prefabrykaty również mogą mieć swoje substytuty.
        Na koniec powiem, że wybrałem mennicę bo myślałem że są profesjonalną firmą , a
        oni po prostu spieprzyli sprawę. Oczywiście brałem pod uwagę obsuwkę 2 miesiące
        ( na takie słowa jeden z pracowników wręcz się opóźnił i mówił że będzie w
        terminie ) , ale 4 czy 5 to normalnie świadczy o braku kompetencji umiejętności
        w planowaniu dostaw.
        Nie mniej uważam, że osiedle jest atrakcyjne i z cierpliwością poczekam na
        oddanie mieszkania, a jeśli nie to chyba spotkamy się na Al. Solidarności.
        • agus256 Re: kary umowne 16.11.06, 13:23
          wczoraj jak rozmawiałam przez telefon z biurem sprzedaży to usłyszałam, że będą
          wypłacane kary umowne (jezeli opóźnienie jest dłuższe niż 30dni)Ale wcześniej
          zapewniali też że skończą budowę w terminie.Martwię się bo nie podpisałam umowy
          w formie aktu notarialnego a w umowie mam zapis, że jak opóźnienie jest powyżej
          90 dni to developer może wypowiedzieć umowę. A widać jak ceny wzrosły. Przed
          podpisaniem umowy zapewniali mnie że umów nie wypowiadają bo są poważną firmą,
          ale stres i tak mam.pozdrawiam
          • rajscy Re: kary umowne 16.11.06, 13:35
            raczej większość, jak nie wszyscy nie podpisywali umowy w formie aktu
            notarialnego, ponieważ nie było takich przesłanek. Firma zbyt poważna, żeby
            robić jakieś machlojki. Nie ma co się denerwować na wyrost. Wszystko będzie w
            porządku, nie ma chyba budów bez opóźnień. Wystarczy poczytać co ludzie
            wypisują na forum o developerach (ja się cieszę, Mennica to chyba dobry wybór).
            Chyba wszyscy, którzy w Polsce czekają na mieszkania muszą się trochę
            wystresować i nerwów trochę stracić.
            Mam jeszcze pytanie co z tymi parkingami, które miały leżeć na rzekomo
            wykupionej przez gminę ziemi? co z nami?
            pozdrowienia
            • assessander Re: kary umowne 16.11.06, 14:17
              W tym miejscu zgadzam się z Rajskimi, faktycznie opóźnienia się zdarzają, MP
              jest jednak firmą giełdowa (wyniki można sprawdzić w internecie, no i poza
              spadkiem rentowności (o 6,mln zł ) w stosunku do IIIQ 05 nadal pozostaje chyba w
              dobrej kondycji (wynik +24 mln zł i nadpłynność). Zatem wątpię aby chłopcy
              chcieli zrobić wałek. Bo z drugiej strony wartość umowy wartością umowy ale w
              przypadku gdyby developer chciał rozwiązać z nami umowy, moim skromnym zdaniem
              są podstawy do roszczeń z tytułu utraconych korzyści w kwocie między różnica
              ceny umownej a wartością lokalu analogicznego sprzedawanego w V etapie. Ten
              temat wymaga analizy prawnej ale moim zdanie w kc ma jednoznaczną wykładnię w
              przedmiotowej sprawie .
              Mam nadzieję że w końcu ktoś od developera stuknie parę zdań wyjaśnień, no bo
              chyba miło by było. Na razie nie panikujmy roboty wciąż trwają, wczorajsze
              zdjęcia Gosi wskazują że coś się dzieje na placu budowy (choć moim zdaniem
              dynamika spadła), firma nadal pracuje (na budynku MP nie ma plakatu Upadłość).
              teraz tylko proszę o weryfikacje JAZ BUDU bo myślę że tu może być sedno
              problemu.W razie czego proszę o kontakt na gg lub emailem kklet@wp.pl
          • elwirra28 Re: kary umowne 16.11.06, 16:53
            ale to chyba chodzi o okoliczności siły wyższej, a w tym przypadku to zwykłe
            zaniedbanie.
            • elwirra28 Re: kary umowne 16.11.06, 16:54
              wiec chyba ten punkt umowy nie ma zastosowania, natomiast umowa może być
              rozwiazana przez KUPUJĄCEGO, jeśli termin oddania lokalu jest dłuższy niż 90
              dni. Jesli się myle proszę o poprawienie.
              • assessander Re: kary umowne 17.11.06, 09:17
                Witam, przejeżdzałem wczoraj obok RJ no więc mimo zdjęć otrzymanych od Gosi
                musiałem obejrzeć budowę. No i o godz 16 20 pracowały ekipy w bloku 9 lokal na
                II piętrze skrajny w klatce najbliżej wjazdu (światełko się paliło). W klatkach
                widoczne są instalacje wodne (widok z ulicy ), blok 9 prawdopodobnie w części
                północnej (równoległej do Modlińskiej) jest pokryty czerwoną blachodachówką
                (zatem potwierdza się teoria o kolorystyce ), dźwig przy 9 zdemontowany zatem
                niedługo będzie wgląd. do bloku 10 niestety nie miałem dobrego dostępu jednakże
                sciana wschodnia została ocieplona, trwają prace nad ociepleniem klatek I i II,
                zainstalowano elementy dachu (stelaże te czerwone co nachodzą na okna na III
                piętrze).
                Wciaż się dziwię skąd takie planowane opóźnienie 4 miechy to jednak za dużo.
                Trochę się uspokoiłem po tej inspekcji, bo w pewnym momencie myślałem że
                zakonserwowali budowę i poszli zimować .
                Wciążnie dostałem kwita z Mennicy

• marcenek Re: kary umowne 17.11.06, 11:30
                  no to ciekawie...
                  czekamy więc nadal na pisemka z mennicy, może postarają się o miłą niespodziankę wink
                  • zmijkowata Re: kary umowne 17.11.06, 11:55
                    Wiem , ze sytuacja nie jest najciekawsza, ale na pocieszenie chciałam Wam
                    przypomnieć, że jakby nie było, to i tak już bliżej niż dalej do własnego
                    mieszkanka. My też mieliśmy opóźnienie, później czekanie na klucze bo kolejka,
                    później jakieś poprawki, wykończenia, ale.... w końcu mamy własne M. Po paru
                    latach mieszkania w wynajętych mieszkaniach, jest to boskie uczucie. Naprawdę to
                    wszystko rekompensuje.
                    Zresztą codziennie obserwuję jak Panowie na budowie dość szybko zasuwają, więc
                    może nie będzie tak źle. Nosy w górę zatem i koniec z czarnymi scenariuszami...

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę cierpliwości.
    • elajna1 Re: Złe wiesci z placu budowy 17.11.06, 14:22
      Witam!

Jestem właśnie po rozmowie z Panem Adrianem i 10 ma opóźnienie 4 miesiące. To
      już pewne smile i wcześnie nas nie wpuszczą ja po otrzymaniu decyzji o mozliwości
      użytkowania. Pytałam ze względu na prace wykończeniowe w środku. Pomyślałam, że
      przeciez drogi mogą robić, a my możemy sobie środki wykańczać. Ze względu na
      wcześniejsze doświadczenia nie będzie to możliwe. sad
      • kaskada13 Re: Złe wiesci z placu budowy 17.11.06, 15:20
        przepraszam, a jakie te doświadczenia poprzednie?
        Myślę, że pomysł miałaś/eś dobry, ponieważ tak naprawdę to,jeżeli chodzi o
        budynek 9 to od strony klatek chodnik przecież już istnieje! Brakuje może parę
        centymetrów od schodów do chodnika i od garaży (ale przecież nikt nie będzie
        się tam garażował na razie- więc ekipa mogłaby działać przy chodniku (o kurcze
        ale się zagalopowałem - przecież nie ma prefabrykatówsmile).
        Ludzie z 9 mogliby się w międzyczasie swobodnie remontować.
        no nic, zresztą reszta chyba też...jestem za.pozdrawiam developerasmile
      • albercik_wawa Re: Złe wiesci z placu budowy 17.11.06, 15:46
        Witam,

Byłem dziś w biurze RJ co by się dowiedzieć z pierwszej ręki co i jak.
        Opóźnienie będzie bo ktoś nie zamówił jakiś prefabrykatów któte podobno są
        robione w jednym zakładnie w Polsce ( jak by to tego była potrzeba jakaś
        kosmiczna technologia) no i są problemy z brakiem odpowiedniej ilości ludzi do
        pracy ( a mimo tego piąty etap już w sprzedaży). Prace na zewnątrz mają być
        prowadzone do kiedy pogoda pozwoli - reszta praca w przyszłym roku wiosną. W
        środku budynku prace wykończeniowe mają być cały cas prowadzone. Nowego
        harmonogramu prac w Mennicy jeszcze nie mają.
        Odnośnie zastosowania kar umownych pan Adamiak powiedział że Mennica wcale nie
        twierdzi że jest to okoliczoność siły wyszej i nie wypiera się że pod wykonwaca
        zawalił sprawę ( jako ze JAZ-BUD nie jest dla nasz klientów stroną winę ponosi
        developer).

Tak więc szanowi Państwo: Byle do wiosny wink

Pozdrawiam
        Robert
        • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 17.11.06, 15:55
          O to widzę, że dzis była istna pielgrzymka do Rajskiej, bo ja też byłam u Pana
          Adamiaka i usłyszałam dokładnie to samo. Telefony się rozdzwoniły w sprawie
          opóźnień i oczywiście Pan Adamiak informował o pisemkach, które mamy dostać. Ja
          czekam na to z utęsknieniem, bo muszę jeszcze aneks do umowy kredytowej zrobić.
          To prawda, Pan Adamiak nie ukrywał, że to wina JAZ-BUD i w razie opóźnienia
          powyżej 30 dni należy się nam kasa. JAZ-BUD dostanie po kieszeni, ale w sumie
          mam to gdzieś. Wg zapewnień developera nowe terminy są raczej nieprzekraczalne
          i jak dobrze pójdzie, to może wyrobią się szybciej. W kazdym razie mam taką
          nadzieję.
    • kaskada13 Re: Złe wiesci z placu budowy 20.11.06, 21:13
      CZY KTOŚ JUŻ DOSTAŁ TO PISMO Z MENNICY ODNOŚNIE PRZESUNIĘTYCH TERMINÓW ODBIORU
      LOKALU?? BO COŚ DŁUGO IDZIE, A PRZECIEŻ Z BANKAMI TRZEBA POZAŁATWIAĆ!
      Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODZEW POZDRAWIAM
      • mikiiwiki Re: Złe wiesci z placu budowy 20.11.06, 21:29
        Nie stety u nas skrzynka nadal pusta.Powoli nasza cierpliwość się kończy.A
        MENNICA wydawała się taką solidną firmą(szkoda że nie developerską)
        pozdrawiam
        • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 20.11.06, 23:20
          A mnie się wydaje, że to sa skutki strajku Poczty Polskiej, bo listonosze się
          podobno zbuntowali...
          • assessander Re: Złe wiesci z placu budowy 21.11.06, 08:16
            faktycznie w Wawie strajk doręczycieli, ale ile w tym całym zamieszaniu jest
            winy związkowców a ile mennicy kto wie ? Na razie nie dostałem faktur za telefon
            i innych rachunków). Jeśli chodzi o aneks do umowy kredytowej to spokojnie można
            poczekać do stycznia z tym nie ma pośpiechu. Pytanie co z kosztami aneksów.
            • anathea78 Re: Złe wiesci z placu budowy 21.11.06, 10:52
              ja właśnie czekam na decyzję w sprawie kredytu i przyznam, że nie jestem na
              bieżąco w psrawie bloku nr 9, a tam mam mieszkaćsmile Czy ktoś mógłby mnie
              wprowadzić w temat?
            • kewals80 Re: Złe wiesci z placu budowy 21.11.06, 14:17
              Wydaje mi sie ze w tym momencie glowna wine ponosi Poczta. Developer zapewnial
              mnie ze pisma zostaly wyslane a w skrzynce nie znajduje nie tylko pisma ale i
              innej korespondencji.
              Mam pytanie co do tych aneksow. Jakie zmiany do umowy kredytowej bedzie nalezalo
              wprowadzic ze wzgledu na opoznienie w oddaniu budynkow.
              Domyslam sie ze moze to zalezec od konkretnego banku, ale moze sie myle.
              • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 21.11.06, 16:35
                Mój małżonek własnie wrócił z poczty, ale oprócz rachunków nic nie było.
                Czekamy dalej...
                • medynska.izabela Re: Złe wiesci z placu budowy 21.11.06, 17:20
                  witam,
                  wygląda na to, że jestem szczęściarą, pismo od Mennicy dotarło do mnie w dniu
                  wczorajszym, ale uprzedzam, że jeszcze tego pisma nie widziałam. Ponieważ
                  zostało ono wysłane na mój adres zameldowania (2oo km od wawy) nie miałam okazji
                  jeszcze tego pisma zobaczyć, ale brat przeczytał mi je przez telefon. Napisane
                  jest w nim, że zgodnie z informacja od wykonawcy budowy -z powodu braku
                  prefabrykantow nie zdarza oni na czas wybudować bloku. W zwiazku z tym mennica
                  jest "zmuszona" przesunąć termin oddania mieszkań na 15 maja 07 (jestem
                  szczesliwa posiadaczka mieszknia w budynku numer 10 i to tego budynku dotyczyło
                  pismo o innych budynkach nie napisano).
                  I teraz najlepsze pismo datowane jest na 15 listopada 06. I napisane jest w nim,
                  że z powodu opóźnień zostaje przesuniety termin wpłaty transzy przypadającej na
                  dzień 15 listopada !!!! nowy termin to - 15 marca 07, tylko po co mi taka
                  informacja skoro mój bank już przelał tą transzę. Teraz nie pozostaje mi nic
                  innego jak wybrac się do banku i zapytać co w takiej sytuacji mam zrobić
                  wychodzi na to, ze mennica bedzie trzymala na swoim koncie moje (banku)
                  pieniadze, ktore w zasadzie im sie nie naleza na ta chwile. W dniu jutrzejszym
                  bede miala juz to pismo przeslane faksem, wiec rano napisze Wam dokladna tresc
                  tego jakze ciekawego listu.
                  Nie wiem w jakich miastach strajkuja lstonosze ja w kazdym razie pochodze z woj.
                  lubelskiego i pismo tam zostalo dostarczone 20 listopada 06.
                  życze wszystkim dużo cierpliwości, na pewno nam się przyda wink
                  pozdrawiam
                  Izabela
                  • przyszlymieszkaniec Re: Złe wiesci z placu budowy 27.11.06, 15:47
                    Listonosze zawiesili protest na czas rozmow negocjacyjnych i wrocili do pracy. W
                    oczekiwaniu na hiobowa wiesc otworzylem skrzynke na listy jednak oprocz rachunku
                    za kablowke nic wiecej w niej nie bylo. Czy ktos z W-wy otrzymal moze juz to pismo ?
                    • elwirra28 Re: Złe wiesci z placu budowy 27.11.06, 17:38
                      Ja odebrałam list bezposrednio na poczcie. Z powodu strajku mają podobno bardzo
                      dużo listów do posegregowania i pewnie zaczeli od rachunków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka