Dodaj do ulubionych

Bus-pas na Modlińskiej

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.10, 20:13
Jest wreszcie czy go nie ma ???

I nie chodzi mi o to, czy jest formalnie, bo to wiem. Raczej o to, że każdego ranka coraz bardziej czuję się jak frajer, stojąc na lewym lub środkowym pasie i patrząc, jak jakieś 20% samochodów śmiga pasem dla autobusów. Jeśli ma tak być dalej, to rzeczywiście w tym kraju nie ma sensu być uczciwym, bo zostaje się na końcu.

Gdzie jest Policja? Gdzie jest dyskutowany swego czasu fotoradar? Ani miastu (dzielnicy) ani Policji nie zależy na promowaniu europejskich zachowań, a działanie samych praworządnych najwyraźniej nie wystarcza, co zresztą jest normalne. Gdyby Policję zlikwidować w ogóle, pewnie w ciągu roku doszlibyśmy do klasycznej anarchii, a ludzie w porannym korku zaczęliby się mordować.
Obserwuj wątek
    • Gość: arek Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 07.10.10, 20:47
      Syndrom "psa ogrodnika".
      • ss2005 Re: Bus-pas na Modlińskiej 07.10.10, 20:57
        błupi jesteś arek
        • ss2005 Re: Bus-pas na Modlińskiej 07.10.10, 20:57
          sorki za błąd, miało być głupi oczywiście
          • ss2005 Re: Bus-pas na Modlińskiej 07.10.10, 20:58
            głupi jesteś arek
        • Gość: ela Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 22:31
          mnie się podoba najbardziej jazda naszych kierowców na ul. Światowida między Myśliborską a Modlińską. Chociaż bus-pas (prawy pas jak napisane na znakach drogowych) obowiązuje między 6 a 10 od poniedziałku do piątku. To oni twardo jadą lewym pasem po południami, w sobotę i niedzielę, żeby przy wjeździe i wyjeździe z Carrefoura , jak dostrzegą strzałkę w lewo wchrzanić się na prawy pas. W sobotę wieczorem obtrąbił mnie dupek, za to że jechałam prawym pasem i on przy Carreforze nie mógł sciąć pasa i wjechać na mój pas. Pewnie zajechałam mu drogę bo nie mógł zmienić pasa. Albo dał mi znać że popełniam przestępstwo jadąc bus-pasem(po godzinach jego obowiązywania).Szkoda że nie zapisałam dokładnie rejestracji, ale było coś na L!!!!!! Czyli nasze białołęckie województwo;-))) Pozdrawiam wszystkie L-ki...(ale nie naukę jazdy)
      • Gość: E-4 Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 81.15.148.* 08.10.10, 08:27
        Oj tam, od razu pies ogrodnika... Ja sam bym się chętnie tym luźnym pasem przejechał. Miałem raczej na myśli to, żeby Dzielnica, ZDM, Policja, czy kto tam jeszcze władny w tej sprawie, zdecydowali się, czy bus-pas ma zostać utrzymany (i ma być bezwzlędne egzekwowanie przepisów), czy może warto analizę ruchu wykonać ponownie (wszak minęło 5 lat) i być może ten bus-pas zlikwidować w cholerę. Ja, jeżdżąc samochodem, uszanuję każdą z tych decyzji. Obecna sytuacja jest najgorszym rozwiązaniem.
        • Gość: Czesław z Tarcho Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 212.160.172.* 08.10.10, 11:49
          nie jest tak zle
          kierowcy raczej to respektuja- co obserwuje jako pasazer E4
      • Gość: Tarchonińczyk Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 22:14
        ...nie syndrom "psa ogrodnika" tylko brak przyzwolenia na normalną "KRADZIEŻ". Czas, który Ty Arku zarobisz jadąc nieprzepisowo do pracy/szkoły lub gdzieś indziej (np 15min) rozkłada się równo na wszystkich użytkowników drogi, którzy jadą przepisowo - każdy straci po np 5 sekund. Dawno już stwierdzono, że "czas to pieniądz", tak więc ten, kto tak jeździ jest dla mnie normalnym ZŁODZIEJEM ...i czym tych złodziejów (czy jak kto woli cwaniaków) jest więcej, tym normalny (przepisowy) czas przejazdu danego odcinka znacznie wzrasta - np 100 złodziei każdy ukradnie 5 sek i mamy przeszło 8 minut w plecy.

Nieuchronna kara - jedyne lekarstwo.

• Gość: arek Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.infor.net / 192.168.72.* 03.12.10, 08:47
          Prosiłbym o wyjasnienie:
          1) kradnę czas przejazdu pasażerom autobusów i to prawda niepodważalna
          2) ale uzytkownikom pasów nieuprzywilejowanych skracam czas - bo im nie zabieram miejsca.

Więc Pańskie uogólnienie jest nieco za szerokie.
          A karę dostałem - w poniedziałek, ale i tak uważam, że przez 2 lata korzystania z buspasa zaoszczędziłem więcej - codziennie około 1/2 h.
          • Gość: Tarchonińczyk Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 20:31
            ...no i prawidłowo jeśli chodzi o tę karę - ten kto nie powinien jeździć a jeździ powinien zostać ukarany - tylko moim zdaniem to nie powinno być widowiskowe zatrzymanie przez srebrzysty radiowóz a niezauważalne cykanie fotek i następnie rozsyłanie do "zainteresowanych". A tak to Pana zatrzymali na te 1/2 godziny dali ten 1pkt i 100zł mandatu i tyle, a proszę pomyśleć ile osób na sąsiednich pasach zwalniało oglądając takie "show" - moim zdaniem więcej szkody niż pożytku.

A co do kradzieży czasu to nie da się cały czas jechać buspasem, wcześniej czy później musi się Pan ze swoim autem pojawić na pasie normalnym, i właśnie o to miejsce, które Pan tam niejako bezprawnie zajmuje (~5m) mi chodzi, o tyle każdy z tyłu jest w plecy. Zakładając w dużym korku prędkość poruszania się ~4km/h czyli pana ~5m daje te prawie 5sek.

...niech spróbuje Pan tak jak na drodze wepchnąć się wózkiem w kolejkę przed kasą w supermarkecie (i tu kolejka i tam kolejka), przypuszczam że zabraknie Panu odwagi...
          • Gość: Tarchonińczyk Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 20:36
            dobra, bo się zagalopowałem:
            - dla tych, którzy dołączają do korka za Panem, Pana sposób jazdy jest obojętny (oni nic nie tracą, nic nie zyskują);
            - tracą wszyscy ci, którzy jadą normalnie i zostaną przez Pana minięci;
            - zyskuje tylko Pan (...no i inni do Pana podobni);
    • Gość: Rurecki Rozwiazanie jest proste IP: 195.117.162.* 08.10.10, 15:02
      Większość autobusów posiada z przodu kamery rejestrujące obszar przed wozem. Wystarczy tych nagrań użyć jako ujawnienia wykroczenia jazdy po buspasie. Polskie prawo na to pozwala.
      • ultra79 Re: Rozwiazanie jest proste 08.10.10, 16:19
        Tak to chyba dziala w Londynie...Chyba z rok albo dwa temu rzucilem ten pomysl na forum, ale bez wiekszego odzewu.
        • Gość: E-4 Re: Rozwiazanie jest proste IP: 81.15.148.* 19.11.10, 15:46
          Tu też żaden z kandydatów się nie upublicznia z pomysłami. Za trudna sprawa? Kandyduje się przecież, żeby rozwiązywać trudne sprawy mieszkańców, z łatwymi każdy poradzi sobie we własnym zakresie.
          • Gość: Rurecki Re: Rozwiazanie jest proste IP: 195.117.162.* 19.11.10, 15:53
            > Tu też żaden z kandydatów się nie upublicznia z pomysłami.

Tumasz o tym mowil.
    • Gość: gromanik Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.sgsp.edu.pl 23.11.10, 09:08
      Przy Budowie Mostu Północnego za obrazkowo zrobiono wykop na buspasie, także jego "ciągłość" została przerwana. Zamiast zrobić tak, że buspas przechodziłby na środkowy pas Modlińskiej na tym odcinku, to kończy się na barierze przed wykopem. Tak niestety wygląda w Warszawie priorytet dla komunikacji publicznej. Inna sprawa, że ten bus pas powinie być całodobowy i oddzielony oddzielony separatorami od pozostałych pasów ruchu, bo poza szczytem samochody byłyby w stanie płynnie poruszać się po 2 pasach, a w sytuacjach niespodziewanych utrudnień, wypadków, itp. autobusy miałyby zapewnioną możliwość przejazdu także w godzinach, w których obecnie bus pas nie obowiązuje...
      • Gość: podroznik Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 09:23
        Ciebie do reszty pokopało. Twoje propozycje byłyby ignorowane przez absolutnie wszystkich kierowców, no chyba, że postawiłbyś zapory betonowe na tym "środkowym buspasie". Kiedyś chyba trafiłeś w taką zaporę.
      • Gość: bergami9 Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.memrb.com.pl 23.11.10, 11:56
        Całodobowy, bez przesady. Jeżeli "coś' dzieje się na drodze, stłuczka itp, to w godzinach szczytu właśnie, Poza tymi godzinami autobus i tak sobie poradzi bo ruch jest mały, jak na warszawskie warunki. Nie potrzebna nam na Tarcho powtórka z TŁ
      • Gość: zapalmy gromnice zapalmy gromnice IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.10, 21:03
        Tak, k...wa.... a środkowy dla rowerzystów, a na lewym zasiać trawnik.
        Chyba żeś w taką betonową barierę kiedyś uderzył głową i to kilkadziesiąt razy.....
    • ultra79 Re: Bus-pas na Modlińskiej 03.12.10, 09:45
      Dziś bus-pas był pilnowany na całej długości. Koguty policyjne było widać z daleka co powodowało, iż kierowcy od razu jechali bus-pasem, a nie zjeżdzali z niego w ostatniej chwili przed patrolem. Korek samochodowy nie był specjalnie długi, natomiast autobusem jechało się błyskawicznie - BRAWO, oby to nie byla jednorazowa akcja.
      • Gość: E-4 Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.10, 11:46
        Świetnie, tylko ile taka jednorazowa akcja kosztuje?

Fotoradary !!! Koszt instalacji i eksploatacji będzie niższy niż kilka takich akcji. Kolejne nagłe akcje należy uznać za marnowanie naszych pieniędzy. Albo fotoradary albo likwidacja bus-pasa.

Mam dość cwaniactwa i jednocześnie wydawania mnóstwa kasy na nagłe, jednorazowe akcje policji.
        • Gość: Olo Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.subscribers.sferia.net 03.12.10, 19:42
          Wczorajszy diałog z E-4 :" Panie rano tym pasem to tylko autobusy powinny jeździć, pani kochana tu jest Polska więc tu wolno wszystko bo władzę tylko władza i kasa obchodzi a nie to , że pani 3 godziny do roboty jedzie".
          • gromanik Re: Bus-pas na Modlińskiej 06.12.10, 12:32
            W szafie zapomnienia w Zarządzie Dróg Miejskich od kwietnia 2006 r. kurzy się opracowanie pt. "ANALIZA I OCENA SKUTECZNOŚCI WPROWADZENIA WYDZIELONEGO PASA AUTOBUSOWEGO NA UL. MODLIŃSKIEJ W WARSZAWIE", które zawiera w ostatniej części wnioski, jak poprawić jego respektowanie, poprzez zmiany oznakowania, oddzielenie separatorem od pozostałych pasów ruchu oraz zastosowanie fotoradarów.

Z opracowaniem można zapoznać się tu:
            bialoleka.masa.waw.pl/images/modlinska.pdf
            • Gość: Rurecki Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 195.117.162.* 06.12.10, 12:59
              > oddzielenie separatorem od pozostałych pasów ruchu

Nie ma opcji separowania, ponieważ buspas jest czasowy.
              • Gość: Czesław z Tarcho Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 212.160.172.* 06.12.10, 13:05
                a niby potem co bedzie? Armagedon?
                czy twoje ulubiona linia 186 bedzie latac?
              • Gość: Czesław z Tarcho Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 212.160.172.* 06.12.10, 13:06
                mam wrazenie Rurecki ze jestes zwyklym trollem ktory jezdzi samochodem
                wszystkie twoje zajebiaszcze "pomysly" maja na celu zmniejszenie ilosci autobusow
                • Gość: Rurecki Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 195.117.162.* 06.12.10, 13:49
                  > mam wrazenie Rurecki ze jestes zwyklym trollem ktory jezdzi samochodem
                  > wszystkie twoje zajebiaszcze "pomysly" maja na celu zmniejszenie ilosci autobusow

Dziękuję za poprawienie humoru :) Grunt to znajomość tematu na który się odpowiada :)
            • tarantula01 Re: Bus-pas na Modlińskiej 06.12.10, 13:38
              I na wniosek:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspas/zdm-mod080915buspas_zdm-ir-ztm.jpg
              ZDM odpowiedział:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspas/zdm-mod081029buspas_zdm.jpg
              ZTM nie jest władny:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspas/zdm-mod081128buspas_ztm.jpg
              IR:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspas/zdm-mod081215buspas_ir.jpg
              A potem:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspa/zdm-mod081117buspas.doc
              ZDM:
              radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mod/modlinska-buspas/zdm-mod081203buspas_zdm.jpg
              • Gość: E-4 Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: 81.15.148.* 06.12.10, 14:44
                No dobrze, a gdzie kontynuacja? Korespondencja kończy się w roku 2009, a za chwilę mamy 2011.

Rozumiem, że Policja nie podjęła tematu i nadal woli ekstra kasę za jednorazowe akcje, zamiast fotoradarów?

Jeśli tak, to jest to jasny komunikat dla wszystkich, których denerwuje cwaniactwo jeżdżących bus-pasem: róbcie to samo. Cwaniactwo przestaje być opłacalne, jeśli nie daje zysków. Jeśli wszyscy zaczniemy równo jeździć bus-pasem, to zostanie w praktyce przywrócony stan z roku 2005 lub wreszcie odpowiedzialni doprowadzą do ustawienia fotorejestratorów.
                • tarantula01 Re: Bus-pas na Modlińskiej 07.12.10, 13:16
                  Podlinkowane dokumenty kończą się na 2009 r.
                  Reszta jest w katalogu, z którego linkowane są dokumenty (tam też jest analiza...). Wszystko ewoluuje w kierunku Automatycznego Rozpoznawania Tablic Rejestracyjnych.
                  • Gość: E-4 Re: Bus-pas na Modlińskiej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.10, 20:14
                    Ewoluuje, ok, ale czy nie tylko w odległych wizjach?

Dziś w tvn warszawa mówił Pan o tym, ale niestety dopiero pod koniec bytności na antenie, co mogło już wielu telewidzom umknąć, a powinien Pan pokazać to jako pierwszą rzecz, którą należy wykonać. Zajęcie się głównie zatoką autobusową przy UD Białołęka wyskoczyło trochę jak królik z kapelusza, bo do tej pory nie było zagadnieniem omawianym. Na zdjęciach pokazywanych w tv wyraźnie było widać, iż przestoje tworzą się przez tych, co widząc policję gwałtownie próbują wrócić na dozwolony pas. Jeśli bus-pas byłby wreszcie monitorowany elektronicznie, nie byłoby już takich zachowań, a i policja mogłaby zająć się innymi sprawami.
                    • tarantula01 Re: Bus-pas na Modlińskiej 09.12.10, 14:58
                      Mam nadzieję, że władzom miasta nie umknie. Pan Sokołowski otrzymał prezentację ARTR, którą pokazałem na wizji - ma być o tym osobny program.
                      Można też w internecie poczytać i pooglądać:
                      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,korki-na-buspasie-quot-kamery-zdyscyplinuja-kierowcow-quot-,20017.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka