13.07.05, 23:04
a ja szukam kogoś kto mógłby dac mi kilka lekcji jazdy na rolkach..bardzo
chciałabym się nauczyć ale jakos brak motywacji..
Obserwuj wątek
    • jareczek5 Re: rolki 14.07.05, 13:20
      Ja sobie czasem jeżdżę na rolkach po parkingu przed wjazdem do zarządu metra.
      Zapraszam do wspólnej jazdy. Nauki sie nie podejmuję smile. To tak samo jak na
      łyżwach smile
      • shnupke Re: rolki 22.07.05, 22:00
        jareczek5 napisał:

> Zapraszam do wspólnej jazdy. Nauki sie nie podejmuję smile.

No pewnie, nauki się pobiera wink)

Pozdrowienia dla sąsiadów smile
    • makmar Re: rolki 17.07.05, 20:59
      Ja przez pare lat nie moglem sie zdecydowac na kupno, ale zawsze chcialem.
      Teraz juz mam rolki od 2 tygodni. Na Kabatach sprobowalem raz przed wjazdem do
      metra, srednio mi szlo, ale chce jeszcze jezdzic tylko rowniez krucho z
      motywacja. Mozemy razem pouczyc sie na bledach jak chcesz.
      • malgosia75 Re: rolki 17.07.05, 22:57
        Chętnie. Mniejszy wstyd gdy więcej próbujących..
    • jareczek5 Re: rolki 18.07.05, 15:31
      To kiedy jeździmy????
      • malgosia75 Re: rolki 18.07.05, 15:56
        Dziś i jutro nie mogę ale od środy ok. godz. 19 jestem wolna.
    • jareczek5 Re: rolki 19.07.05, 10:25
      To jak? Jeździmy w czwartek? O 19?
      • malgosia75 Re: rolki 19.07.05, 10:47
        W czwartek jest spotkanie forum...może też przyjdziesz to się wtedy dogadamy co
        do rolek.
        • makmar Re: rolki 19.07.05, 12:15
          ja rowniez caly czas podtrzymuje chec wspolnego jzezdzenia tylko teraz przez
          pare dni jestem zabiegany, po srodzie wolniejszy. Dajcie znak jak sie umowicie
          ja sie dostosuje. Generalnie od jutra ewent. od czwartku moge nawet w ciagu
          dnia. I pamietajcie - my tu gadu, gadu a pogoda i lato mija. Kiedys jak bylem
          maly to spadlem z wrotek bo sie poslizgnalem na mokrych lisciach wiec wiem co
          mowie smile
        • jareczek5 Re: rolki 22.07.05, 08:57
          No i nie przyszłaś. A ja byłem ... na rolkach.
          • jareczek5 Re: rolki 22.07.05, 08:57
            Na rolkach w Garden Clubie oczywiście
            • malgosia75 Re: rolki 22.07.05, 10:29
              No nie byłam choć bardzo chciałam przyjść..Ale może jak pogoda na to pozwoli
              umówimy sie na wspólne jezdzenie..
              • jareczek5 Re: rolki 22.07.05, 15:29
                Może w niedzielę ok. 20-21. Jak będzie pogoda oczywiście...
                • malgosia75 Re: rolki 22.07.05, 18:17
                  ok, pasuje mi niedziela. może ktoś jeszcze się przyłączy?
                • agatka_s Re: rolki 23.07.05, 08:51
                  A gdzie sie jezdzi na rolkach ?

ja umiem ale chetnie bym pojezdzila z kims (nawet nie umiejacym, bo w 5 minut i
                  bedzie umial bo to zadna sztuka, jak na lyzwach)!
                  • malgosia75 Re: rolki 24.07.05, 13:47
                    Przy stacji końcowej metra jest dobre miejsce...Albo uliczki Borsuka,
                    Villardczyków..
                    • jareczek5 Re: rolki 25.07.05, 12:20
                      I jak tam po wczorajszych rolkach?
                      • malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:14
                        Było naprawde super aczkolwiek trochę czuję łydki...Do śody.
                        • malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:14
                          Środy oczywiście..
                          • agatka_s Re: rolki 26.07.05, 10:34
                            A czy Panie ktore kilka dni temu mialy 38 urodziny (ale niezle sie trzymaja)
                            tez sa akceptowane ?

jesli tak to poprosze o bardziej szczegolowe dane dotyczace tej srody (sody
                            jutrzejszej ?)

Dzieki

Agata
                            • malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:38
                              Oczywiście że są akceptowane..Jeżdzimy przy zajezdni metra, około 20.
                              • ello7 Re: rolki 26.07.05, 13:00
                                Czesc Gosia, czesc Jarek i wszyscy rolkarzesmile Przyznaje, ze bylo bardzo fajnie,
                                chociaz troche stopy mnie bolaly, ale juz nie moge sie doczekac kiedy bedziemy
                                sie rolowac w srodesmile
                                • malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 13:09
                                  cześć!! fajnie ze trafiłaś na forum. do środy!
                                • jareczek5 Re: rolki 26.07.05, 14:03
                                  To następnym razem po rolkach będziemy organizować masaż stóp : )
                                  • malgosia75 Re: rolki 27.07.05, 20:52
                                    ja byłam,samej sie nudno jeżdzi ale przed 21 musiałam już wracać...
                                    • jareczek5 Re: rolki 28.07.05, 08:17
                                      No to pojeździliśmy.... Ja przyjechałem o 20.45 i jeździliśmy do 23 smile
                                      • malgosia75 Re: rolki 28.07.05, 09:32
                                        A teraz kiedy jeżdzicie?
                                        • jareczek5 Re: rolki 28.07.05, 12:34
                                          Może w niedzielę tak ok. 21 do bólu, tj. do 23 smile
                                          • malgosia75 Re: rolki 28.07.05, 13:18
                                            W sobote rano jadę nad morze...odezwe sie po 15 sierpnia to bedziemy sie
                                            umawiać. Pozdrawiam
                                • jareczek5 Re: rolki 09.08.05, 14:05
                                  Wypogadza się... na rolki trzeba wieczorem...
                                  • elo7 Re: rolki 12.08.05, 14:09
                                    To co z tymi rolkami, ludzie kiedy?smile
                                    • jareczek5 Re: rolki 12.08.05, 16:52
                                      Może w poniedziałek wieczorem, bo dzisiaj i w weekend nie mogę... A na razie to
                                      Ty nie przyłaś we środą jak się umawiałaś...
                                      • elo7 Re: rolki 13.08.05, 11:58
                                        ok. w poniedzialek o 20,00. Gosia przyjdziesz?
                                        w srode nie moglam niestetysad
                                        • malgosia75 Re: rolki 13.08.05, 17:18
                                          cześć Elu. ja jeszcze nie wróciłam z wakacji...bedę od środy to się mozemy
                                          umawiać. pozdrawiam
                                          • elo7 Re: rolki 15.08.05, 12:09
                                            oki, to daj znac kiedy bedziesz gotowasmile Na zdjecia oczywiscie glosujemysmile
                                            • jareczek5 Re: rolki 16.08.05, 10:39
                                              No i jak tam było na rolkach?
    • czarna_a Re: rolki 19.07.05, 12:02
      Hej, jeśli nie macie nic przeciwko temu, to ja też chętnie się przyłączę – im
      więcej uczących się tym mniej wstyduwink Jednak będę miała czas dopiero od
      drugiej połowy sierpnia, bo teraz jadę nad morze – NARESZCIE!!!
      • malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:19
        To czekamy na ciebie po 15 sierpnia..
    • jareczek5 Re: rolki 01.08.05, 08:20
      No i zapał rolkowy jakoś osłabł...
      • malgosia75 Re: rolki 01.08.05, 17:43
        Mój zapał absolutnie nie ostygł. Po prostu wyjechałam na wakacje, ale po 15
        melduję się.. Pozdrawiam
    • amlutka Re: rolki 01.08.05, 16:23
      Witam,

Ja też chętnie się dołączę ale dopiero pod koniec sierpnia bo rolki mam u
      rodziców na wsi (w Wawie jakoś nie mogłam sobie znaleźć miejsca do jeżdżenia) i
      przywiozę je po urlopie. A póki co może rower? Taką większą grupką chętnie się
      wybiorę choćby do Lasu Kabackiego bo samej to nudno sad Dodam że liczę sobie 30
      wiosen smile
      • ol4 Re: rolki 03.08.05, 15:25
        Co do roweru to ja owszem!
        • ol4 Re: rolki 03.08.05, 15:26
          Dodam tylko ze informacja o 30 wiosnach nie odgrywa tu zadnej rolisuspicious
          • amlutka Re: rolki 03.08.05, 15:56
            ol4 napisał:

> Dodam tylko ze informacja o 30 wiosnach nie odgrywa tu zadnej rolisuspicious

To było czysto informacyjnie smile Jak znajdę chwilę (w najbliższym czasie pracuję
            przeważnie wieczorami) to mogę się gdziesik przejechać smile
            • ol4 Re: rolki 04.08.05, 13:09
              a co to za praca wieczorowa jakas?
              • amlutka Re: rolki 04.08.05, 13:35
                Ano czasem wieczorowa a czasem poranna smile
                • ol4 Re: rolki 04.08.05, 16:09
                  no to daj znac - moze kogos jeszcze zwerbujemy
                  • chingachgook Re: rolki 10.08.05, 23:59
                    Ja sie dam zwerbowac... ale do hokeja na rolkach... gra ktos moze...?
    • czarna_a Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 18.08.05, 12:52
      ...bo moje stoją i czekają na wypróbowaniesmile Przy okazji chciałam się zapytać
      czy jeździcie w ochraniaczach, a także poddać pod rozwagę alternatywną
      lokalizację: koniec ul. Zaruby przy szkole Sióstr Niepokalanek - rok szkolny
      jeszcze się nie zaczął, więc jest tam spokojnie, czasami spotykają się
      deskorolkarze.
      • jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 20.08.05, 02:45
        Rolki sa jak najbardziej aktualne. Jezdzi sie najlepiej po parkingu przy
        wjezdzie do zarzadu metra. Jak bedie pogoda to bede 8 ok 21. A na razie
        pozdrawiaam z drugiej strony swiata, tj USA.
        • elo7 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 15:58
          Ludziesmilesmile......jezdzimy czy spimy?
          • malgosia75 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 16:28
            może środa?
            • czarna_a Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 21:48
              super, dla mnie może być środa. Ja mam już jazdę próbną za sobą i niestety
              kiepsko mi poszłosad Trochę mnie to zdziwiło, bo np. z łyżwami w ogóle nie
              miałam problemów. Najwięcej kłopoptów sprawia mi hamowanie, muszę kilka razy
              solidnie przyciskać rolkę zamnim się zatrzymam – strach pomyśleć co by było
              gdybym się solidnie rozpędziła. Myślałam nawet, że coś nie tak z hamulcem, ale
              jest ok.
              • jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 20.09.05, 09:18
                Jeszcze jest ciepło... Wczoraj byłem wieczorem i nawet nie było zimno. Może w
                czwartek ok. 19 większą grupą?
                • jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 02.10.05, 21:45
                  Pogoda jeszcze ładna a tu rolkowców ani widu ani słychu...
    • czarna_a Re: rolki 24.08.05, 21:41
      no i co? w nagrodę za słowność pogryzły mnie komary...
    • mk13 Re: rolki 14.09.05, 12:15
      Mi ostatni zaświtał pomysł coby się nauczyć jeździć na rolkach ...
      ale ponieważ gdyz nie wiem czy będę w stanie i czy mi sie spodoba, szukam na
      początek w miade dobrych, nie w calości plastikowych i niedrogich rolek.
      Poradzcie które powinnam wybrać, gdzie można takie kupić i ile kosztują?
      • jareczek5 Re: rolki 15.09.05, 09:38
        Nie wiem czy niedrogie rolki to dobry pomysł... No i co to znaczy niedrogie? Wg
        mnie ok 300 - 400 PLN trzeba wydać, żeby się do tej zabawy nie zniechęcić. No i
        oczywiście obowiązkowo komplet ochraniaczy. Polecałbym również kask - wywrotki
        gwarantowane i można się nieźle potłuc smileAle najważniejsze jest, żeby
        buty "rolkowe" były wygodne. To tak jak z butami narciarskimi. Trzeba spędzić
        trochę czasu w sklepie z rolkami na nogach... Proponuję wizytę w gosport,
        decathlon itp. Może coś trafisz na wyprzedaży jeśli jeszcze są...
        • czarna_a Re: rolki 15.09.05, 13:46
          Ja tez proponuję wizytę w gosport. Tanie rolki kupisz praktycznie w każdym
          większym markecie, ale warto trochę dołożyć i kupić porządny sprzęt w
          promocyjnej cenie (dwa tygodnie temu była jeszcze wyprzedaż w gosport). Chyba
          nie opłaca się kupić coś taniego, żeby tylko spróbować czy będzie fajnie –
          można przecież pożyczyć albo wypożyczyć... Poza tym na początku na pewno nie
          będzie fajnie, trochę bolą stopy (nawet w tych wygodnych, markowych rolkach –
          strach pomyśleć jakie są tanie plastiki) i trzeba nauczyć się hamowaćwink
    • czarna_a rolki powracają:) 03.04.06, 23:26
      wywołuje tematsmileZrobiło się ciepło, moze ktoś będzie miał ochotę
      • dszymanska Re: rolki powracają:) 06.04.06, 23:07
        ja!! ja chętnie... moze mnie ktoś wreszcie nauczy hamować...?!

Doris
        • jareczek5 Re: rolki powracają:) 07.04.06, 11:19
          No myślę, że wreszcie w przyszłym tygodniu pogoda pozwoli rozpocząć uroczyście
          sezon rolkowy, więc pojeździmy... i pohamujemy też smile
        • ania.priv Re: dszymanska 07.04.06, 21:34
          a ja myślałam, że tylko ja nie umiem hamować!smile na kurs hamowania chętnie się
          piszę!!smile)
          • jan-w hamowanie 07.04.06, 22:01
            W temacie hamowania, są 2 szkoły:
            1. Wystawianie nogi do przodu, i hamowanie tylną częścią uchwytu kół.
            2. Zakręt.
            Chyba będę musiał odkurzyć mój zestaw wink
            • ania.priv Re: hamowanie 08.04.06, 19:30
              sposób pierwszy nie sprawdza się przy szybkiej jeździe lub w przypadku nagłego
              zahamowania - przynajmniej u mnie kończy się to hamowaniem na pupiesmile a co do
              sposobu drugiego, to właśnie tego chcę się nauczyć, zakręt - masz na myśli
              taki 'obrót' w miejscu? mam nadzieję, że podpatrzę jak robią to forumowi
              profesjonaliścismile
              kiedy pierwsze rolkowanie? po Świętach??
              • jan-w Re: hamowanie 08.04.06, 20:16
                Jeszcze można zbliżać nogi i oddalać, na zmianę. To też stopniowo spowalnia.
                • aanimal Re: hamowanie 14.04.06, 17:13
                  jan-w napisał:
                  >W temacie hamowania, są 2 szkoły:
                  >1. Wystawianie nogi do przodu, i hamowanie tylną częścią uchwytu kół.
                  >2. Zakręt.
                  >Chyba będę musiał odkurzyć mój zestaw wink

Co do hamowania to pierwszy sposób jest nawet nie tyle nieefektywny co
                  niezalecany dla dalszej jazdy. "Hamulec" należy jak najszybciej zdjąć, żeby nie
                  przeszkadzał w jeździe. Standardowo w niektórych rolkach jest nawet dodawana
                  śruba, niestety o ile pamiętam w Salomonach trzeba ją dokupować samemu. Po
                  zdjęciu "hamulca" podobną zasadę wykorzystuje się poprzez jazdę na jednej rolce
                  w czasie gdy drugą umieszcza się z tyłu prostopadle do przedniej. Umiejętnie
                  dobierając odległość od "przedniej" nogi oraz siłę nacisku uzyskuje się właściwą
                  siłę hamowania smile Ten sposób jest dobry jeszcze z jednego powodu - generuje
                  hałas a o to często nam chodzi, żeby ktoś ustąpił nam miejsca.
                  Zbliżanie i oddalanie nóg w moim przypadku się nie sprawdza (może mam za słabe
                  uda??) większość prób kończyła się niestety smutno, a i efektywność hamowania
                  niewielka smile

Pozdrawiam
                  A
      • anthonka Re: rolki powracają:) 07.04.06, 12:03
        I ja bym się chętnie dołączyła, tylko najpierw muszę nabyć sprzęt smile
        • teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:16
          witam,
          a czy przyjmiecie także mnie???
          ale ostrzegam:
          1. jestem z imielina
          2. nie potrafię hamować
          3. na rolkach jeździłam z 5 lat temu przez jakieś 2 godziny (łącznie)
          4. no i tez sprzętu nie mam (tzn. rolek, inne mam sprzęta wink
          pozdrawiam

ps. baaardzo fajne forum, cieszę się że Was znalazłam i mam nadzieję że nie przeprowadzicie rejonizacji ;D
          • jan-w Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:25
            Rejonizacja jest ścisła. Założyciel forum ma mapkę, gdzie grubą, czerwoną linią,
            zaznaczony jest dokładnie obszar Kabat i Moczydła. wink)
            • teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:28
              ok. i co dalej czyni? tenże (ojciec)założyciel wink
              • jan-w Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:58
                Przy użyciu IP i GPS, pozycjonuje nadawcę i jeśli jest spoza obszaru, wycina, a
                potem banuje.
                • rubeus Re: rolki powracają:) 08.04.06, 16:12
                  Wcale nie prawda smile))))

Wszyscy zaglądający są tu mile widziani...
                  A banuję i wycinam tylko niegrzecznych bywalców...
                  • teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 18:27
                    oooo fajnie. bo już myślałam, że wycięta i zabanowana będę samotnie chlipać w kąciku big_grin
        • bez.wyksztalcenia Re: rolki powracają:) 17.04.06, 19:12
          czy jatez moge sie dolaczyc? rolki mam, jezdze, ale hamowanie mi nie wychodzi.
          stacja natolin, ale blizej Kabat niz imielina
    • jonajona Re: rolki 09.04.06, 18:34
      Mam pytanko o numerację, z rolkami to taki jak z butami ?? Czy jakoś inaczej ??
      Pewnie banalne to moje pytanie... ale może powinny byc nieco większe ? Czy
      lepiej aby były dopasowane. Mam rozmiar "butowy" 37-38 czy takich rolek mam
      szukać ? Będe wdzięczna za pomoc. pozdrawiam
      • jan-w Re: rolki 09.04.06, 18:56
        Tak jak z butami. Ale numer 43 w butach chińskich, jest dużo mniejszy niż w
        niemieckich (też zwykle chińskich). Trzeba przymierzyć.
        • jonajona Re: rolki 09.04.06, 20:37
          Wielkie dzięki za pomoc.smile
          pozdr.
          • melquiadez Re: rolki 09.04.06, 23:19
            to ja mam jeszcze pare pytan jako "bezrolkowy"

1. czy da się jeżdzić po chodnikach (kostka) - czy za bardzo telepie?
            2. czym sie różnią łożyska abec7 od abec5 (wiem.. "klasą"..ale tak dokładniej?)
            3. kółka duże = lepsze?
            4. na co jeszcze zwrocić uwagę przy rolkach?
            • czarna_a Re: rolki 10.04.06, 10:14
              1. oczywiście można jeździć po kostce, ale na początek lepszy asfalt
              2. nie wiem
              3. nie wiem
              4. kup sprzęt markowy (np. salomony), z łatwym zapięciem (przy niektórych
              patentach można się nieźle namęczyć:/)i koniecznie z wygodnym butem (miękka
              wyściółka, amortyzacja)
              • aanimal Re: rolki 14.04.06, 16:50
                Witam,

1> Zależy jeszcze od kostki. Rewelacyjnie jeździ się na kostce wzdłuż płotu
                metra, ale to bardzo chlubny wyjątek. Raczej żadne systemy pochłaniania
                wstrząsów na klasycznej kostce się nie sprawdzają
                2> również nie wiem
                3> na równi z wielkością ważna jest twardość kółek. Na początek polecałbym duże
                i mięciutkie kółka. Niestety im mniejsze tym krótsza ich żywotność
                4> dodałbym tylko, że amortyzacja nie zawsze się sprawdza, więc na początek
                można sobie darować. Natomiast na pewno trzeba założyć w sklepie i przejechać
                kawałek.
                • jareczek5 Re: rolki 19.04.06, 09:21
                  No, sezon rolkowy wczoraj rozpoczęty - jest już wieczorem całkiem ciepło, stan
                  nawierzchni przy stacji postojowej metra się może nie poprawił ale i nie
                  pogorszył, więc jeździć można...
                  • neco Rolki - sierpien 2006 09.08.06, 22:41
                    Czy jest ktos chętny na rolkowanie - ale niestety w okolicach dopiero 20.30 ?
                    • moroszka_75 Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 09:16
                      Może ja smile Tylko gdzie?
                      • neco Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 20:10
                        ja jeżdze na koncu Zaruby - taka pusta uliczka równoległa do Wąwozowej.
                        Asfalt miękki, nie boli jak sie przewracam wink

Na upartego moge podjechac pod metro..
                        • moroszka_75 Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 21:56
                          Zaruby mi odpowiada jako że mieszkam przy tej ulicy smile tyle że akurat idę na
                          tygodniowy urlop ale po powrocie chętnie dołączę, godzina 20:30 jak dla mnie
                          odpowiednia smile
                          • neco Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 22:39
                            no mniejsza z dokładnym umawianiem sie.
                            ciagle nie wiem co to za ulica, ale jak ktos zobaczy tam goscia o wygladzie Bampi na rolkach w pomaranczowej kamizelce odblaskowej kolo 20:30-21:30 to pewnie ja...
                            smile
                            • dszymanska Re: Rolki - sierpien 2006 29.08.06, 14:02
                              no wiec ja wczoraj wieczorem na tej pustej uliczce rownolegle do wawozowej smile)
                              jezdzilam. Hamowalam na towarzyszacej osobie smile) goraco polecam smile) aczkolwiek
                              nie jest to stan docelowy nadal sie boje tych hamowań uncertain sa chetni na
                              dolaczenie np. w czwartek?
                              • neco Re: Rolki - sierpien 2006 01.09.06, 20:52
                                zimno sie jakos zrobilo i jakoś się ciężko zebrać indifferent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka