malgosia75 13.07.05, 23:04 a ja szukam kogoś kto mógłby dac mi kilka lekcji jazdy na rolkach..bardzo chciałabym się nauczyć ale jakos brak motywacji.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jareczek5 Re: rolki 14.07.05, 13:20 Ja sobie czasem jeżdżę na rolkach po parkingu przed wjazdem do zarządu metra. Zapraszam do wspólnej jazdy. Nauki sie nie podejmuję . To tak samo jak na łyżwach Odpowiedz Link
shnupke Re: rolki 22.07.05, 22:00 jareczek5 napisał: > Zapraszam do wspólnej jazdy. Nauki sie nie podejmuję . No pewnie, nauki się pobiera ) Pozdrowienia dla sąsiadów Odpowiedz Link
makmar Re: rolki 17.07.05, 20:59 Ja przez pare lat nie moglem sie zdecydowac na kupno, ale zawsze chcialem. Teraz juz mam rolki od 2 tygodni. Na Kabatach sprobowalem raz przed wjazdem do metra, srednio mi szlo, ale chce jeszcze jezdzic tylko rowniez krucho z motywacja. Mozemy razem pouczyc sie na bledach jak chcesz. Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 18.07.05, 15:56 Dziś i jutro nie mogę ale od środy ok. godz. 19 jestem wolna. Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 19.07.05, 10:47 W czwartek jest spotkanie forum...może też przyjdziesz to się wtedy dogadamy co do rolek. Odpowiedz Link
makmar Re: rolki 19.07.05, 12:15 ja rowniez caly czas podtrzymuje chec wspolnego jzezdzenia tylko teraz przez pare dni jestem zabiegany, po srodzie wolniejszy. Dajcie znak jak sie umowicie ja sie dostosuje. Generalnie od jutra ewent. od czwartku moge nawet w ciagu dnia. I pamietajcie - my tu gadu, gadu a pogoda i lato mija. Kiedys jak bylem maly to spadlem z wrotek bo sie poslizgnalem na mokrych lisciach wiec wiem co mowie Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 22.07.05, 10:29 No nie byłam choć bardzo chciałam przyjść..Ale może jak pogoda na to pozwoli umówimy sie na wspólne jezdzenie.. Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 22.07.05, 15:29 Może w niedzielę ok. 20-21. Jak będzie pogoda oczywiście... Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 22.07.05, 18:17 ok, pasuje mi niedziela. może ktoś jeszcze się przyłączy? Odpowiedz Link
agatka_s Re: rolki 23.07.05, 08:51 A gdzie sie jezdzi na rolkach ? ja umiem ale chetnie bym pojezdzila z kims (nawet nie umiejacym, bo w 5 minut i bedzie umial bo to zadna sztuka, jak na lyzwach)! Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 24.07.05, 13:47 Przy stacji końcowej metra jest dobre miejsce...Albo uliczki Borsuka, Villardczyków.. Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:14 Było naprawde super aczkolwiek trochę czuję łydki...Do śody. Odpowiedz Link
agatka_s Re: rolki 26.07.05, 10:34 A czy Panie ktore kilka dni temu mialy 38 urodziny (ale niezle sie trzymaja) tez sa akceptowane ? jesli tak to poprosze o bardziej szczegolowe dane dotyczace tej srody (sody jutrzejszej ?) Dzieki Agata Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 26.07.05, 10:38 Oczywiście że są akceptowane..Jeżdzimy przy zajezdni metra, około 20. Odpowiedz Link
ello7 Re: rolki 26.07.05, 13:00 Czesc Gosia, czesc Jarek i wszyscy rolkarze Przyznaje, ze bylo bardzo fajnie, chociaz troche stopy mnie bolaly, ale juz nie moge sie doczekac kiedy bedziemy sie rolowac w srode Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 26.07.05, 14:03 To następnym razem po rolkach będziemy organizować masaż stóp : ) Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 27.07.05, 20:52 ja byłam,samej sie nudno jeżdzi ale przed 21 musiałam już wracać... Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 28.07.05, 08:17 No to pojeździliśmy.... Ja przyjechałem o 20.45 i jeździliśmy do 23 Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 28.07.05, 13:18 W sobote rano jadę nad morze...odezwe sie po 15 sierpnia to bedziemy sie umawiać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 12.08.05, 16:52 Może w poniedziałek wieczorem, bo dzisiaj i w weekend nie mogę... A na razie to Ty nie przyłaś we środą jak się umawiałaś... Odpowiedz Link
elo7 Re: rolki 13.08.05, 11:58 ok. w poniedzialek o 20,00. Gosia przyjdziesz? w srode nie moglam niestety Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 13.08.05, 17:18 cześć Elu. ja jeszcze nie wróciłam z wakacji...bedę od środy to się mozemy umawiać. pozdrawiam Odpowiedz Link
elo7 Re: rolki 15.08.05, 12:09 oki, to daj znac kiedy bedziesz gotowa Na zdjecia oczywiscie glosujemy Odpowiedz Link
czarna_a Re: rolki 19.07.05, 12:02 Hej, jeśli nie macie nic przeciwko temu, to ja też chętnie się przyłączę – im więcej uczących się tym mniej wstydu Jednak będę miała czas dopiero od drugiej połowy sierpnia, bo teraz jadę nad morze – NARESZCIE!!! Odpowiedz Link
malgosia75 Re: rolki 01.08.05, 17:43 Mój zapał absolutnie nie ostygł. Po prostu wyjechałam na wakacje, ale po 15 melduję się.. Pozdrawiam Odpowiedz Link
amlutka Re: rolki 01.08.05, 16:23 Witam, Ja też chętnie się dołączę ale dopiero pod koniec sierpnia bo rolki mam u rodziców na wsi (w Wawie jakoś nie mogłam sobie znaleźć miejsca do jeżdżenia) i przywiozę je po urlopie. A póki co może rower? Taką większą grupką chętnie się wybiorę choćby do Lasu Kabackiego bo samej to nudno Dodam że liczę sobie 30 wiosen Odpowiedz Link
ol4 Re: rolki 03.08.05, 15:26 Dodam tylko ze informacja o 30 wiosnach nie odgrywa tu zadnej roli Odpowiedz Link
amlutka Re: rolki 03.08.05, 15:56 ol4 napisał: > Dodam tylko ze informacja o 30 wiosnach nie odgrywa tu zadnej roli To było czysto informacyjnie Jak znajdę chwilę (w najbliższym czasie pracuję przeważnie wieczorami) to mogę się gdziesik przejechać Odpowiedz Link
chingachgook Re: rolki 10.08.05, 23:59 Ja sie dam zwerbowac... ale do hokeja na rolkach... gra ktos moze...? Odpowiedz Link
czarna_a Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 18.08.05, 12:52 ...bo moje stoją i czekają na wypróbowanie Przy okazji chciałam się zapytać czy jeździcie w ochraniaczach, a także poddać pod rozwagę alternatywną lokalizację: koniec ul. Zaruby przy szkole Sióstr Niepokalanek - rok szkolny jeszcze się nie zaczął, więc jest tam spokojnie, czasami spotykają się deskorolkarze. Odpowiedz Link
jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 20.08.05, 02:45 Rolki sa jak najbardziej aktualne. Jezdzi sie najlepiej po parkingu przy wjezdzie do zarzadu metra. Jak bedie pogoda to bede 8 ok 21. A na razie pozdrawiaam z drugiej strony swiata, tj USA. Odpowiedz Link
elo7 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 15:58 Ludzie......jezdzimy czy spimy? Odpowiedz Link
malgosia75 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 16:28 może środa? Odpowiedz Link
czarna_a Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 22.08.05, 21:48 super, dla mnie może być środa. Ja mam już jazdę próbną za sobą i niestety kiepsko mi poszło Trochę mnie to zdziwiło, bo np. z łyżwami w ogóle nie miałam problemów. Najwięcej kłopoptów sprawia mi hamowanie, muszę kilka razy solidnie przyciskać rolkę zamnim się zatrzymam – strach pomyśleć co by było gdybym się solidnie rozpędziła. Myślałam nawet, że coś nie tak z hamulcem, ale jest ok. Odpowiedz Link
jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 20.09.05, 09:18 Jeszcze jest ciepło... Wczoraj byłem wieczorem i nawet nie było zimno. Może w czwartek ok. 19 większą grupą? Odpowiedz Link
jareczek5 Re: Hop hooop... czy rolki są jeszcze aktualne??? 02.10.05, 21:45 Pogoda jeszcze ładna a tu rolkowców ani widu ani słychu... Odpowiedz Link
czarna_a Re: rolki 24.08.05, 21:41 no i co? w nagrodę za słowność pogryzły mnie komary... Odpowiedz Link
mk13 Re: rolki 14.09.05, 12:15 Mi ostatni zaświtał pomysł coby się nauczyć jeździć na rolkach ... ale ponieważ gdyz nie wiem czy będę w stanie i czy mi sie spodoba, szukam na początek w miade dobrych, nie w calości plastikowych i niedrogich rolek. Poradzcie które powinnam wybrać, gdzie można takie kupić i ile kosztują? Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 15.09.05, 09:38 Nie wiem czy niedrogie rolki to dobry pomysł... No i co to znaczy niedrogie? Wg mnie ok 300 - 400 PLN trzeba wydać, żeby się do tej zabawy nie zniechęcić. No i oczywiście obowiązkowo komplet ochraniaczy. Polecałbym również kask - wywrotki gwarantowane i można się nieźle potłuc Ale najważniejsze jest, żeby buty "rolkowe" były wygodne. To tak jak z butami narciarskimi. Trzeba spędzić trochę czasu w sklepie z rolkami na nogach... Proponuję wizytę w gosport, decathlon itp. Może coś trafisz na wyprzedaży jeśli jeszcze są... Odpowiedz Link
czarna_a Re: rolki 15.09.05, 13:46 Ja tez proponuję wizytę w gosport. Tanie rolki kupisz praktycznie w każdym większym markecie, ale warto trochę dołożyć i kupić porządny sprzęt w promocyjnej cenie (dwa tygodnie temu była jeszcze wyprzedaż w gosport). Chyba nie opłaca się kupić coś taniego, żeby tylko spróbować czy będzie fajnie – można przecież pożyczyć albo wypożyczyć... Poza tym na początku na pewno nie będzie fajnie, trochę bolą stopy (nawet w tych wygodnych, markowych rolkach – strach pomyśleć jakie są tanie plastiki) i trzeba nauczyć się hamować Odpowiedz Link
czarna_a rolki powracają:) 03.04.06, 23:26 wywołuje tematZrobiło się ciepło, moze ktoś będzie miał ochotę Odpowiedz Link
dszymanska Re: rolki powracają:) 06.04.06, 23:07 ja!! ja chętnie... moze mnie ktoś wreszcie nauczy hamować...?! Doris Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki powracają:) 07.04.06, 11:19 No myślę, że wreszcie w przyszłym tygodniu pogoda pozwoli rozpocząć uroczyście sezon rolkowy, więc pojeździmy... i pohamujemy też Odpowiedz Link
ania.priv Re: dszymanska 07.04.06, 21:34 a ja myślałam, że tylko ja nie umiem hamować! na kurs hamowania chętnie się piszę!!) Odpowiedz Link
jan-w hamowanie 07.04.06, 22:01 W temacie hamowania, są 2 szkoły: 1. Wystawianie nogi do przodu, i hamowanie tylną częścią uchwytu kół. 2. Zakręt. Chyba będę musiał odkurzyć mój zestaw Odpowiedz Link
ania.priv Re: hamowanie 08.04.06, 19:30 sposób pierwszy nie sprawdza się przy szybkiej jeździe lub w przypadku nagłego zahamowania - przynajmniej u mnie kończy się to hamowaniem na pupie a co do sposobu drugiego, to właśnie tego chcę się nauczyć, zakręt - masz na myśli taki 'obrót' w miejscu? mam nadzieję, że podpatrzę jak robią to forumowi profesjonaliści kiedy pierwsze rolkowanie? po Świętach?? Odpowiedz Link
jan-w Re: hamowanie 08.04.06, 20:16 Jeszcze można zbliżać nogi i oddalać, na zmianę. To też stopniowo spowalnia. Odpowiedz Link
aanimal Re: hamowanie 14.04.06, 17:13 jan-w napisał: >W temacie hamowania, są 2 szkoły: >1. Wystawianie nogi do przodu, i hamowanie tylną częścią uchwytu kół. >2. Zakręt. >Chyba będę musiał odkurzyć mój zestaw Co do hamowania to pierwszy sposób jest nawet nie tyle nieefektywny co niezalecany dla dalszej jazdy. "Hamulec" należy jak najszybciej zdjąć, żeby nie przeszkadzał w jeździe. Standardowo w niektórych rolkach jest nawet dodawana śruba, niestety o ile pamiętam w Salomonach trzeba ją dokupować samemu. Po zdjęciu "hamulca" podobną zasadę wykorzystuje się poprzez jazdę na jednej rolce w czasie gdy drugą umieszcza się z tyłu prostopadle do przedniej. Umiejętnie dobierając odległość od "przedniej" nogi oraz siłę nacisku uzyskuje się właściwą siłę hamowania Ten sposób jest dobry jeszcze z jednego powodu - generuje hałas a o to często nam chodzi, żeby ktoś ustąpił nam miejsca. Zbliżanie i oddalanie nóg w moim przypadku się nie sprawdza (może mam za słabe uda??) większość prób kończyła się niestety smutno, a i efektywność hamowania niewielka Pozdrawiam A Odpowiedz Link
anthonka Re: rolki powracają:) 07.04.06, 12:03 I ja bym się chętnie dołączyła, tylko najpierw muszę nabyć sprzęt Odpowiedz Link
teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:16 witam, a czy przyjmiecie także mnie??? ale ostrzegam: 1. jestem z imielina 2. nie potrafię hamować 3. na rolkach jeździłam z 5 lat temu przez jakieś 2 godziny (łącznie) 4. no i tez sprzętu nie mam (tzn. rolek, inne mam sprzęta pozdrawiam ps. baaardzo fajne forum, cieszę się że Was znalazłam i mam nadzieję że nie przeprowadzicie rejonizacji ;D Odpowiedz Link
jan-w Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:25 Rejonizacja jest ścisła. Założyciel forum ma mapkę, gdzie grubą, czerwoną linią, zaznaczony jest dokładnie obszar Kabat i Moczydła. ) Odpowiedz Link
teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:28 ok. i co dalej czyni? tenże (ojciec)założyciel Odpowiedz Link
jan-w Re: rolki powracają:) 08.04.06, 12:58 Przy użyciu IP i GPS, pozycjonuje nadawcę i jeśli jest spoza obszaru, wycina, a potem banuje. Odpowiedz Link
rubeus Re: rolki powracają:) 08.04.06, 16:12 Wcale nie prawda )))) Wszyscy zaglądający są tu mile widziani... A banuję i wycinam tylko niegrzecznych bywalców... Odpowiedz Link
teatreee Re: rolki powracają:) 08.04.06, 18:27 oooo fajnie. bo już myślałam, że wycięta i zabanowana będę samotnie chlipać w kąciku Odpowiedz Link
bez.wyksztalcenia Re: rolki powracają:) 17.04.06, 19:12 czy jatez moge sie dolaczyc? rolki mam, jezdze, ale hamowanie mi nie wychodzi. stacja natolin, ale blizej Kabat niz imielina Odpowiedz Link
jonajona Re: rolki 09.04.06, 18:34 Mam pytanko o numerację, z rolkami to taki jak z butami ?? Czy jakoś inaczej ?? Pewnie banalne to moje pytanie... ale może powinny byc nieco większe ? Czy lepiej aby były dopasowane. Mam rozmiar "butowy" 37-38 czy takich rolek mam szukać ? Będe wdzięczna za pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link
jan-w Re: rolki 09.04.06, 18:56 Tak jak z butami. Ale numer 43 w butach chińskich, jest dużo mniejszy niż w niemieckich (też zwykle chińskich). Trzeba przymierzyć. Odpowiedz Link
melquiadez Re: rolki 09.04.06, 23:19 to ja mam jeszcze pare pytan jako "bezrolkowy" 1. czy da się jeżdzić po chodnikach (kostka) - czy za bardzo telepie? 2. czym sie różnią łożyska abec7 od abec5 (wiem.. "klasą"..ale tak dokładniej?) 3. kółka duże = lepsze? 4. na co jeszcze zwrocić uwagę przy rolkach? Odpowiedz Link
czarna_a Re: rolki 10.04.06, 10:14 1. oczywiście można jeździć po kostce, ale na początek lepszy asfalt 2. nie wiem 3. nie wiem 4. kup sprzęt markowy (np. salomony), z łatwym zapięciem (przy niektórych patentach można się nieźle namęczyć:/)i koniecznie z wygodnym butem (miękka wyściółka, amortyzacja) Odpowiedz Link
aanimal Re: rolki 14.04.06, 16:50 Witam, 1> Zależy jeszcze od kostki. Rewelacyjnie jeździ się na kostce wzdłuż płotu metra, ale to bardzo chlubny wyjątek. Raczej żadne systemy pochłaniania wstrząsów na klasycznej kostce się nie sprawdzają 2> również nie wiem 3> na równi z wielkością ważna jest twardość kółek. Na początek polecałbym duże i mięciutkie kółka. Niestety im mniejsze tym krótsza ich żywotność 4> dodałbym tylko, że amortyzacja nie zawsze się sprawdza, więc na początek można sobie darować. Natomiast na pewno trzeba założyć w sklepie i przejechać kawałek. Odpowiedz Link
jareczek5 Re: rolki 19.04.06, 09:21 No, sezon rolkowy wczoraj rozpoczęty - jest już wieczorem całkiem ciepło, stan nawierzchni przy stacji postojowej metra się może nie poprawił ale i nie pogorszył, więc jeździć można... Odpowiedz Link
neco Rolki - sierpien 2006 09.08.06, 22:41 Czy jest ktos chętny na rolkowanie - ale niestety w okolicach dopiero 20.30 ? Odpowiedz Link
neco Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 20:10 ja jeżdze na koncu Zaruby - taka pusta uliczka równoległa do Wąwozowej. Asfalt miękki, nie boli jak sie przewracam Na upartego moge podjechac pod metro.. Odpowiedz Link
moroszka_75 Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 21:56 Zaruby mi odpowiada jako że mieszkam przy tej ulicy tyle że akurat idę na tygodniowy urlop ale po powrocie chętnie dołączę, godzina 20:30 jak dla mnie odpowiednia Odpowiedz Link
neco Re: Rolki - sierpien 2006 10.08.06, 22:39 no mniejsza z dokładnym umawianiem sie. ciagle nie wiem co to za ulica, ale jak ktos zobaczy tam goscia o wygladzie Bampi na rolkach w pomaranczowej kamizelce odblaskowej kolo 20:30-21:30 to pewnie ja... Odpowiedz Link
dszymanska Re: Rolki - sierpien 2006 29.08.06, 14:02 no wiec ja wczoraj wieczorem na tej pustej uliczce rownolegle do wawozowej ) jezdzilam. Hamowalam na towarzyszacej osobie ) goraco polecam ) aczkolwiek nie jest to stan docelowy nadal sie boje tych hamowań sa chetni na dolaczenie np. w czwartek? Odpowiedz Link
neco Re: Rolki - sierpien 2006 01.09.06, 20:52 zimno sie jakos zrobilo i jakoś się ciężko zebrać Odpowiedz Link