Dodaj do ulubionych

186 Liga Dżentelmenów

IP: *.jmdi.pl 25.09.12, 21:04
Serdecznie pozdrawiam panów, którzy codziennie rano dominują w autobusie 186. Ścisk, tłok, kobiety stoją, ciężarne, te z dziećmi, a panowie siedzą. Mam nadzieję, że panów mamy, żony i partnerki trafiają w autobusach na lepsze towarzystwo.

Obserwuj wątek
    • bbkk Re: 186 Liga Dżentelmenów 25.09.12, 21:08
      kobiety same walczyły o równouprawnienie :-D

a kobiety w ciąży to języka nie mają???
      • Gość: aa Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.jmdi.pl 25.09.12, 21:50
        o równo walczyły, ale nie o przejęcie wszystkich miejsc przez panów ;)

nie wiem czy nie mają, mam nadzieję, że Pani/Pana mama nie musiała prosić o miejsce, tylko ktoś sam użył głowy i jej ustąpił.
        • kanna Re: 186 Liga Dżentelmenów 25.09.12, 23:17
          Jak człowiek potrzebuje usiąść, to może powiedzieć, nie?
          • Gość: tridlle Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 07:12
            kanna napisała:

> Jak człowiek potrzebuje usiąść, to może powiedzieć, nie?
            >

Jeśli ci co siedzą (choć nie muszą) nie czują potrzeby ustąpienia miejsca kobiecie w ciąży lub osobie starszej lub tego nie widzą to znaczy, że mają sprawną co najwyżej jedną półkulę mózgu. Wątpię, żeby taka osoba rozumiała co się do niej mówi.
            • bbkk Re: 186 Liga Dżentelmenów 26.09.12, 08:27
              są wyznaczone miejsca dla potrzebujących
              • Gość: tridlle Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 08:39
                bbkk napisała:

> są wyznaczone miejsca dla potrzebujących

Ja o tym wiem, ale ci co im dobrze mózg nie pracuje chyba nie wiedzą.
              • Gość: aga Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.jmdi.pl 26.09.12, 09:44
                i co? czekają puste na tych potrzebujących?
                • bbkk Re: 186 Liga Dżentelmenów 26.09.12, 09:52
                  jak ktoś potrzebujący to o miejsce poprosi
                  dla mnie to jakiś wydumany problem
                  widziałam nie raz jak dzieci wchodząc do autobusu robiły wrzask że chcą usiąść i miejsce od razu się znajdowało :-D
                  • Gość: gość Re: IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.12, 10:36
                    matki są na tyle perfidne i bezczelne ze dzieci nauczyły właśnie po wchodzeniu żeby robiły wrzask ze chcą siadać, to taka nowa kultura ze wsi... staruszków przegonią z siedzeń byle dziecko usiadło, a za trzy przystanki wysiadają do przedszkola....
                    • bbkk Re: 26.09.12, 12:18
                      ?
                      Nawet jesli (nie spotkałam) to może i słusznie - gdzie staruszka/szek jedzie w porannym szczycie? Po tanią marchewkę?
                      • Gość: gość Re: IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.09.12, 19:49
                        nie wiesz ofiaro gdzie jedzie rano staruszek? do Biedronki albo Lidla albo innej stonki inteligentna kobieto inaczej... trzeba patrzeć a nie czytać książki (jedną stronę przez całą podróż). Przyjechałaś ze wsi i wszyscy maja schodzić z drogi a bachora koniecznie posadzić bo drze ryja bo tak go nauczyli kulturalni inaczej rodzice chowajacy bez stresu.... śmieszna jesteś z tym swoim pisanie mna forum i podnoszeniem lamentu... od kiedy jesteś w Warszawie?
                    • Gość: czlonek z ramienia Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 14:52
                      ja slyszalem ze rowniez perfidnie zachodza w ciaze
    • sibeliuss Re: 186 Liga Dżentelmenów 26.09.12, 09:25
      Piszesz jako stojąca?
      • Gość: aa Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.jmdi.pl 26.09.12, 09:42
        tak, jako stojąca i codziennie obserwująca tych samych zmęczonych panów
        • Gość: gość Re: IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.12, 10:38
          to zmień linie i zobaczysz czy na innej linii będą się zrywać z siedzeń i ustępować miejsca... nie rób scen, jak już koniecznie chcesz posadzić tyłek to sie odezwij... proste?
          • Gość: tridlle Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 10:44
            Jak ktoś nie widzi, że innemu należy ustąpić to znaczy, że jest ułomny. Tłumaczenie ułomnemu, że jest ułomny nic nie da.
            Skoro rodzice go nie wychowali obcy ludzie tego nie zrobią, więc pozostaną ułomni do końca życia. Proste.
            • Gość: j-23 Re: IP: *.play-internet.pl 26.09.12, 11:02
              Starsze osoby , kobiety w ciąży jak najbardziej ale kilkuletnie wypasione bachory to już lekka przesada gdy babcie i mamusie wciskają je na siedzenia a obok starszy człowiek stoi.
            • Gość: m.s. Re: IP: *.138.168.217-rev.hti.pl 26.09.12, 11:02

taka kulturka to nie tylko w 186. ja tam zawsze a jak widzę ciężarną stojącą to do niej mówię aby poprosiła o miejsce bo tak to nikt się nie ruszy :]
              • Gość: Agent MPWiK Re: IP: *.home.aster.pl 28.09.12, 15:12
                > ja tam zawsze a jak widzę ciężarną stojącą to do niej mówię aby poprosiła o miejsce bo tak to
                > nikt się nie ruszy :]

Zamiast zmuszać ciężarną do proszenia się o miejsce sam to za nią zrób jak jesteś taki kulturalny. Dobre rady to każdy potrafi dawać ...
        • Gość: Rychu Rozwiązanie jest proste... IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.09.12, 22:45
          Wystarczy otworzyć otwór gębowy i wyartykułować w stonę bliźniego potrzebę posadzenia swojej niewymownej zamias wykwikiwać.
    • kanna Re: 186 Liga Dżentelmenów 26.09.12, 14:18
      Nie mam zwyczaju ustępowania miejsca w autobusie - uznaję, ze jak ktoś chce, to może poprosić. Wtedy wstanę.

Nie zdarzyło mi się, żeby jak poproszę, to osoba nie wstała. Oczywiście, nie zawsze jest zachwycona - ja tez nie bywam, jak wstaję.

Natomiast nieprzeciętnie wkurzają mnie osoby, które stają nade mną i zaczynają narzekać na znieczulice i brak miejsc. Nad moją głową.
      Kiedyś specjalnie nie wstawałam, teraz osiągnęłam pewną dojrzałość i jak ktoś mi gdera, to mówię - wystarczy poprosić, wstanę. I czekam. Tak, jestem wredna.

Wkurza mnie też oczekiwanie, że będę śledzić drzwi wypatrując potrzebujących miejsc. Bo ja czytam. Albo patrzę w okno.

Powtarzam - jeśli ktoś sygnalizuje to wstaje bez problemu. I nie zdarzyło mi się, żeby na moje "Przepraszam, potrzebuje usiąść, mógłby pan mi ustąpić?" facet się nie podniósł.

Zachęcam do komunikacji wprost - to przynosi więcej korzyści niż pomstowanie na forum.
      • Gość: tridlle Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 15:08
        Ja postępuję inaczej.
        Jak widzę, że do autobusu wsiada osoba starsza lub kobieta w ciąży lub rodzic z małym dzieckiem to ustępuję miejsca bez względu na to czy gdzieś dalej są wolne miejsca.
        Robię tak, bo tak mnie wychowano, bo mam małe dzieci i moja żona, matka i siostra były w ciąży.
        Jestem młodym facetem i z reguły obędę się bez miejsca siedzącego choć miałem poważny uraz kręgosłupa, więc nie jest mi lekko. Myślę jednak, że inni mają gorzej, więc należy im pomagać.

Mam jednak nadzieję, że swoim zachowaniem daję przykład młodym ludziom, którzy być może ustąpią mi miejsca gdy już rzeczywiście nie będę mógł stać.
        Poza tym uważam, że osoba potrzebująca nie poprosi o ustąpienie miejsca.
        Prędzej zemdleje, czego i tak nikt nie zauważy, bo wszyscy siedzący czytają książki.
        Ja wiem, że czytanie książki to ważna rzecz.
        Zawsze można powiedzieć, że g mnie obchodzi co się dzieje obok, bo jestem tylko ja i moja książka. Być może z tego samego powodu ludzie nie udzielają pomocy innym, czy to w wypadkach czy po prostu osobie leżącej na ulicy.

I teraz sobie pomyśl, że to Ty mdlejesz w autobusie i tak leżysz, a reszta czyta książki. Miło Ci?

• sibeliuss Re: 186 Liga Dżentelmenów 26.09.12, 16:26
          Gość portalu: tridlle napisał(a):

> Ja postępuję inaczej.
          > Jak widzę, że do autobusu wsiada osoba starsza lub kobieta w ciąży lub rodzic z
          > małym dzieckiem to ustępuję miejsca bez względu na to czy gdzieś dalej są woln
          > e miejsca.

To się wynosi z domu.
        • Gość: Agent MPWiK Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.home.aster.pl 26.09.12, 18:22
          > Jak widzę, że do autobusu wsiada osoba starsza lub kobieta w ciąży lub rodzic z
          > małym dzieckiem to ustępuję miejsca bez względu na to czy gdzieś dalej są woln
          > e miejsca.

Ale chyba jakieś granice absurdu są? Jak jedziesz pustym autobusem, siedząc na końcu a przodem wchodzi babcia - to lecisz do niej i mówisz że tam na końcu są wolne miejsca?
        • Gość: ... Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: 178.73.49.* 26.09.12, 19:16
          tak, jak widze to ustępuję, a jak nie widzę to wystarczy poprosić zamiast robić aferę na pół autobusu albo wystękiwać się na forum nad brakiem kultury współpasażerów... czy wszyscy siedzący nie mogą nic innego robić jak tylko przyglądać się wsiadającym czy to już ten wiek, albo czy ten brzuch to ciąża czy tusza+ułożenie ubrania??
        • Gość: kazio deyna Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: 212.160.172.* 27.09.12, 10:34
          widzisz
          bo ty jestes dobrze wychowany
          a paru osobnikow z tego forum niekoniecznie
          im trzeba artykulowac paszczowo ze sa niewychowanymi baranami

jak sie widzi ze ktos wchodzi kto wymaga usadzenia 4 liter to sie po prostu wstaje i propnuje
          ale motolstwo potrzebuje zachety i takie jest ku... obrazone ze ktos nad glowami narzeka
          ja pie...
          wiocha pelnom gembom
          • Gość: Obserwator Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.home.aster.pl 28.09.12, 15:13
            Ty sam też jesteś dobrze wychowany. Jak cholera.
      • Gość: Rychu. Wreszcie rozsądny głos. IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.09.12, 22:46
        Niestety używanie informacji werbalnych jest problemem w tym kraju...
        • Gość: wyzwolona kobieta Re: Wreszcie rozsądny głos. IP: *.play-internet.pl 27.09.12, 10:30
          Ustępownie miejsca kobietom jest niedopuszczalne bo to seksizm i męski szowinizm.
        • Gość: czlonek z ramienia Re: Wreszcie rozsądny głos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 14:54
          rozumiem ze niemowa cie nie przekona?
          jaki ty jestes tepy chlopie
          rece opadaja
          • Gość: . Re: Wreszcie rozsądny głos. IP: *.play-internet.pl 28.09.12, 20:28
            Zarobki jednakowe, do władzy po równo to i po równo stać w autobusach,
    • Gość: jj Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.jmdi.pl 29.09.12, 01:20
      Chamstwo świadczy o kulturze tych osób płci obojętnej. Chamstwo, chamstwo i jeszcze raz chamstwo… Nieważne czy z miasta czy ze wsi – chamstwo jest „ponadmorgowe”. Chamstwo panoszy się bez umiaru (patrz wpisy) bez szacunku dla starszych, dzieci i kobiet w ciąży. Chamstwo uważa, że osoba uprawniona musi prosić o zwolnienie miejsca. Tymczasem kultura wymaga zwolnienia tego miejsca bez prośby Chamstwo jest uprawomocnione zwyczajem biednych nowobogackich. Nie mają służbowych samochodów, ale czują się jak „prezesi” w swoich biednych wioskach. Prawdziwej kultury nie nauczą się nawet za sto lat.
      I dlatego szmatławcy nie ustąpią miejsca, niezależnie od ich wykształcenia. Bo wykształcenie nie ma nic wspólnego z kulturą.
      • Gość: . Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.play-internet.pl 29.09.12, 08:44
        To dzieciom też trzeba ustępować ? Najlepiej do 18 roku życia :)))
        • Gość: gość Do jj IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.09.12, 10:52
          jj - o czym Ty bredzisz... jak mamusie tak uczą dzieci że musi posadzic tyleczek i od malego ma to wpajane to nie zdziw sie później n starość, zę te "podrosłe dzieci" juz jako dorośli nie ustapia Ci miejsca. A przedmówca ma świeta rację - więc ustepuj glupim mamusiom by ich bachorek usiadł - tak do 18 roku zycia niech siadają...ustępuj dzieciom bo 3 przystanków nie podjada na stojaka... żedana...
          • Gość: .. Re: Do jj IP: *.play-internet.pl 29.09.12, 13:22
            To prawda ludzie starsi stoją a bachory 5-6 letnie rozpieraja się na siedzeniach. Dość wychowywania egoistycznych bachorów.
      • qnegunda Re: 186 Liga Dżentelmenów 08.10.12, 07:48
        > czują się jak „prezesi” w swoich biednych wioskach

Jakieś ciężkie frustracje ciebie trapią?
    • Gość: misiek Re: 186 Liga Dżentelmenów IP: *.centertel.pl 30.09.12, 08:04
      jak komuś zależy usiąść to powie! najczęstszy widok jaki widzę to pełno wolnych miejsc i stojące stare baby i dziady w przejściach autobusu! a jak nie ma miejsc to by siadały , a jak są miejsca to nie siadają , totalna głupota i robienie na złość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka