Gość: gość IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.09, 21:34 Witam, podobno kościół NMP na Żeraniu ma zostać zburzony, a w zamian zbudowany będzie nowy. Czy ktoś wie czy to prawda i gdzie dokładnie będzie się znajdował nowy kościół? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mary Re: Kościół na Żeraniu IP: *.aster.pl 31.08.09, 01:04 Czy chodzi o Kościół przy moście, naprzeciwko pętli tramwajowej? Nic nie wiem na ten temat, ale wielokrotnie się zastanawiałam, że w tym miejscu kościół to już przeżytek, nie pasuje do otoczenia, ludzie mają niewygodnie, daleko, a księdzu nocą chyba bardzo nieprzyjemnie i niebezpiecznie musi być na tym pustkowiu. Zapewne został wybudowany, gdy nie było trasy i było więcej w okolicy domków jednorodzinnych. Teraz dziwnie się komponuje z otoczeniem. Może wybudują nowy bliżej Konwaliowej? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kościół na Żeraniu 31.08.09, 08:24 Kiedyś ten kościół stał po środku dużej osady, która nazywała się Różopol. Ja z dzieciństwa pamiętam tylko domy stojące w miejscu dzisiejszej pętli autobusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kościół na Żeraniu IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 20:06 Tak, chodzi mi właśnie o ten kościół. Podobno już odwołano proboszcza, właśnie ze względu na przeniesie. Nie znam szczegółów, bo chodzę akurat do innego kościoła, ale to jednak moja parafia, więc temat bliski :) Odpowiedz Link Zgłoś