makoba 08.12.05, 15:19 My na buzie uzywamy na noc alantan, a w dzien 2 razy smarujemy linomagiem. Czekamy az wszystko sie zagoi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma.kupczyk Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 09.12.05, 12:13 Ja do natłuszczania używałam wazeliny kosmetycznej ale o wiele lepszy jest linomag. Lekarz mówił, że dobra jest też maść z wit. A i maść tranowa Odpowiedz Link
vanessa_io Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 09.12.05, 15:33 My natłusczaliśmy jakąś mieszanką, którą dali nam w szpitalu przy wyjściu: detreomycyna, wazelina, lanolina- taki skład z tego co pamiętam. Odpowiedz Link
mama4dzieci Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 09.12.05, 16:48 Zbyt dlugie stosowanie wit.A jest szkodliwe,to raz. Dwa miejsc po oparzeniu nie powinno sie smarowac mascia z wit,A,bo wysusza tak samo jak alamntan i alantan plus. My uzywamy calej serii OILATUM,ADERMA oraz TOPYALIZE. Kąpać dziecko najlepiej w olekach do skóry atopowej ww wymienionej serii,. Odpowiedz Link
ma.kupczyk Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 09.12.05, 19:43 To lekarz powiedział o maści z wit. A ale ja jej nie stosowałam Odpowiedz Link
makoba Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 09.12.05, 22:12 Mi rowniez lekarz zalecal stosowanie masci z vit. A lub tez dermosanu, ktory rowniez posiada ta witamine. Twierdzil, ze ta wit posiada wlasciwosci regenerujace i odbudowujace naskorek, a jednoczesnie inne skladniki natluszczaja skore. Widze, ze co lekarz to opinia. U nas dermosan sie nie sprawdzil, bo chyba byl zbyt mocno perfumowany i podraznial skore Michalka. Potem sprobowalam alantanu (nie alantanu plus). Bylo lepiej, ale jeszcze nie rewelacyjnie. Najlepiej synek zareagowal na linomag masc. Doslownie po niecalych dwoch dobach skora na krawedziach (pisze o oparzeniach buzi i szyjki) oparzen zaczela bielec, a ogiolnie kolor nie byl juz tak intensywnie czerwony. Dodam, ze smarujac masowalam delikatnie skore, co podobno jeszcze lepsze od samej masci. Wlasnie masaz jest konieczny, a masc to tylko do niego dodatek. Uslyszalam jednak jedno madre zdanie: wybierajmy ta masc, ktora pomaga naszemu dziecku, zdajmy sie na intuicje, czy zastosujemy linomag, alantan, dermosan, lub inna polecona przez lekarza. Kazde dzieciatko jest inne i inaczej reaguje jego skora. Odpowiedz Link
ewaradosz Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 11.12.05, 20:05 my używaliśmy maści robionej w aptece wypisanej przez lekarza oraz maści silikonowej którą robili nam w szczecinie (bardzo tłusta żółta ale miałą w składzie silikon ta była najlepsza) Odpowiedz Link
blou1 Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 03.01.06, 11:41 Ja używam linomagu, stosowałam też zwykłą oliwkę bambino. Ważne żeby skórka była natłuszczona. W szpitalu polecano maść czy krem z nagietka, nie używałam. Smarowałam po masażach cepanem, czyli trzy razy na dobę i jeszcze ze dwa razy pomiędzy. Odpowiedz Link
tess74 Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 21.03.06, 22:42 a ja się martwię bo pan doktor kazał mi smarować dermosanem również niezagojony fragment oparzenia a na dermosanie jest napisane że uszkodzonej skóry nie wolno, dodam że pan doktor jest specjalistą w swojej dziedzinie i pewnie wie lepiej Odpowiedz Link
tess74 Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 23.03.06, 23:40 czy Wy myślicie, żę mogę na własną rękę wypróbować różne maście natłuszczające, bo wcale z tego Dermosanu zadowolona nie jestem? Myślę o Linomagu, Alantanie itp. Odpowiedz Link
makoba Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 24.03.06, 10:59 Czesc, Sobczynski wszystkim dzieciom dermosan przepisuje.... Nie potrafie Ci doradzic, ale uwazam, ze intuicja podpowie Ci co jest najlepsze. Ja probowalam wszystkich masci. U nas najlepiej sprawdzil sie linomag i tointex. Jesli chodzi o alantan, to nie kupuj alantanu plus. Wysusza. Sciskam Marta Odpowiedz Link
janeczkowamama Re: Masci natluszczajace, ktore polecacie 13.07.18, 21:55 Zgadzam się, w naszym przypadku zauważyłam że Alantan Plus też strasznie wysusza( choć polecony przez panią chirurg z CLO) ,więc zaczęliśmy stosować Lipobase i widać jak fajnie nawilża. Bądźcie mamusie czujne i obserwujcie same dzieciaki jaka jest reakcja. Nie zawsze, nawet polecona przez lekarza maść będzie akurat u Was się sprawdzała. Odpowiedz Link