Dodaj do ulubionych

Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW

07.09.11, 16:21
Drodzy rodzice, ostatnio na forum "starsze dziecko" wpadłam na ranking szkół podstawowych. Z ciekawościi...jak wypada nasza 231. Co mnie jednak zaskoczyło, to ceny obiadów. Nasza szkoła ma najdroższe obiady z całej Warszawy. Ceny wahają się 4,50-5 zł (te średnie)
Owszem, klasy 0 i 1 mogą zjeść za 5 zł (mały zestaw), ale pozostałe dzieci płacą niemal 100% więcej.
Teraz rozpoczynają się zebrania, może warto poruszyć ten temat, jak dla mnie obiady są za drogie, w końcu mamy demokracje
Podaję link:
rzeczpospolita.pl/pliki/zycie/podstawowe.pdf
Obserwuj wątek
    • jogimik Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 07.09.11, 16:59
      Najdrożej jest na Białołęce, chyba szkoły obstawione przez tą samą firmę. Bemowo, Bielany,Mokotów, Ochota, Praga Płd i PŁD,i inne , to rzeczywiście cena 4 -4,50- 5 zł.
      W sp 231 podają 6,50 - 9,40 zł.
      Chyba się za to wezmę
      • blue_jean Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 08.09.11, 08:36
        Z reguły najtańsze obiady są w szkołach, które mają własną kuchnię i kucharki. W SP231 jest catering.
        • jasiek33 Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 08.09.11, 12:27
          Sprawdzić można ale nie nastawiałabym się, że przy cateringu obiad będzie kosztował poniżej 5 zł ..... wolałabym, żeby moje dziecko go nie jadłosad
    • ekoturysta Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 09.09.11, 19:04
      Rzeczywiście coś tu jest nie tak. W całej Warszawie jest taniej- sprawdziłem to jeżeli chodzi o szkoły publiczne. Wydaje mi się ,że jest to temat dla mediów. Chyba nie wszyscy rodzice są "milionerami". Ciekawe co na to tzw "ciało pedagogiczne tej szkoły"? Ciekawe jak kształtuje się kalkulacja kosztów takiego jednego obiadu i czy był na to jakiś przetarg , czy też dokonano wyboru firmy cateringowej z wolnej ręki? Może warto byłoby zapoznać się ze stosowną dokumentacją. Przecież w innych szkołach w Warszawie jest catering i jest taniej. Bardzo ciekawe.
      • blue_jean Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 10.09.11, 08:44
        Przypomniało mi się, że istnieje coś jak dofinansowanie do obiadów. Być może szkoły mające tańsze posiłki cateringowe skorzystały z tej możliwości.
    • mag74 Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 13.09.11, 08:34
      Moje dziecko korzysta z obiadow w szkole ( 1 klasa - zestaw obiadowy sredni 8,70 zł) cena gdyby byla nizsza oczywiscie bym sie ucieszyla, natomiast bardziej sie ciesze ze obiady dziecku smakuja i sa zjadane "do czysta". Firma kateringowa ktora dostarcza obiady do szkoły dostarcza rowniez obiady do przedszkola w ktorym córka wczesniej byla i przez kilka lat bylismy zadowoleni z roznorodnosci i jakosci posiłkow. Mysle ze mozna probowac zmieniac firmy ale zwykle odbija sie to na testowaniu jakosci kolejnych firm i eksperymentowaniu na dzieciach. Proba rozmowy z dyrekcja na temat dofinansowania przez szkołe obiadów wydaje sie znacznie rozsadniejsza.
      Mag74
      • mintlock Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 14.09.11, 09:51
        Też mam dziecko w tej szkole i również uważam że cena za obiady jest zdecydowanie za wysoka. W zeszłym roku gdy dziecko było w I klasie za zestaw zupa + małe drugie danie płaciłam 4,5 zł. W tym roku - 2 klasa to samo kosztuje 8,7 zł. Czyli dwa razy więcej. Zostałam więc przy samych zupach.
        Co do jakości posiłków też mam mieszane uczucia to legendy przeszło już chyba spaghetti, które regularnie pojawia sie w poniedziałki.
        Rada rodziców która miała zgłaszany problem stołówki też niewiele z tym robi - wiem bo przedstawicielem w radzie jest rodzic z naszej klasy.
        Nasz trzeci rok w tej szkole z cateringiem tej firmy i widzę że raczej nic się w tej kwestii nie zmieni.
    • boratyna Re: Rodzice, sp 231, CENA OBIADÓW 20.09.11, 12:58
      Moim zdaniem oferta jest bardzo dobra, rozpiętość cenowa i różnorodność wielkości posiłków dopasowana do różnych potrzeb małych/dużych/trenujacych/nietrenujących itd. dzieci, o ile wiem okoliczne szkoły tak dobrze do tematu posiłków nie podeszły. Moje dziecko jest z tych obiadów zadowolone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka