Dodaj do ulubionych

Metro na ZB?

18.03.13, 16:30
Ratusz ogłosił przetarg na opracowanie studium przebiegu końcowego odcinka II linii metra na terenie dzielnic Targówek i Białołęka. Czy metro zmieni przebieg i pojedzie na Zieloną Białołękę?
www.rynek-kolejowy.pl/41938/_Zbadaja_przebieg_metra_naTargowku_.htm
Obserwuj wątek
    • bromex Re: Metro na ZB? 18.03.13, 20:12
      To było by zbyt piękne by mogło być prawdziwe. Na dodatek duży parking P&R obok stacji metra i dojazd do Centrum to była by fraszka. Publicznych terenów tam nie brakuje.
      Z Targówka jakoś za bardzo nie protestują bo wiedzą ile warte są takie ekspertyzy. Tak samo jak urzędnicy wywalili 2 razy grube miliony by zrobić analizy gdzie powinno powstać centralne lotnisko dla kraju. I co? I powstał Modlin smile
    • pam_pa_ram_pam Re: Metro na ZB? 18.03.13, 21:03
      Pie... nie o Szopenie.

ZB potrzebuje pomocy szybko. Tramwaj to jest odpowiedź. Tym bardziej, że jest już po drugiej stronie TT na Annopolu. I w bardziej niż metro przewidywalnym terminie będzie na Trasie Mostu Północnego. Jako trzecie "wejście" tramwaju widzę przebicie linii ze Stalowej pod torami kolejowymi na Targówek i dalej przez teren CH Głębocka (powinni dofinansować, bo to byłby dla nich dowóz klientów), a następnie estakadą na oś Trasy Olszynki Grochowskiej.
      To są wykonalne projekty na 2 pięciolatki za cenę 1/10 metra.

Poza tym ZB potrzebuje w trybie awaryjnym ulicy z prawdziwego zdarzenia. Takiej Main Street. Jest rezerwa TOG, która nigdy nie powstanie. Można by na niej zrobić całkiem fajną dwupasmówkę z tramwajem środkiem i drogą dla rowerów. Chodnik powinien być raczej symboliczny, bo odległości na ZB są nie bardzo odpowiednie dla pieszych.

To są tematy dla PT Radnych i kandydatów na Radnych (bo coś mi się zdaje, że obecni Radni to niewiele robia i niewiele zrobią dla komunikacji na ZB).
      • sibeliuss Re: Metro na ZB? 19.03.13, 08:04
        Bez_radni wrócą na to forum przed wyborami tłumacząc swoją nieobecność natłokiem prac.
        Na dofinansowanie ze strony centrum handlowego nie liczmy. Czy tramwaj zyska na powodzeniu? W obecnej postaci nie sądzę, popatrz na dojazd do metra - ludzie wolną 527 od 132, bo ma czerwone cyferki i wjeżdża w osiedle (mimo, że jedzie dłużej). Do tramwaju też trzeba będzie dojść, to dla wielu też będzie mitręga. Budowa całkowicie nowej linii tramwajowej to syreni śpiew.
        • poulq Re: Metro na ZB? 22.03.13, 09:33
          Mi się wydaje, że 527 ludzie wybierają dlatego, że obecnie jeździ bardzo sprawnie i bez korków. Zawsze jedzie 30 minut, więc można sobie zaplanować drogę do pracy. Poza tym większość osób i tak docelowo jedzie do biurowców w centrum lub na Służewiu więc lepiej im dotrzeć do Ratusza niż na Marymont.
          W sprawie metra, faktycznie, super jakby powstało. Ale jak powstanie większość z nas już zmieni miejsce zamieszkania. Tramwaje to najgorszy środek transportu w mieście. Trudno mi sobie wyobrazić ile by jechał tramwaj z ZB do Centrum - godzinę? A raz w tygodniu wszyscy by stali bo coś się popsuło.
          To co ZB jest potrzebne to faktycznie remont Głębockiej lub nowa alternatywa ulica, która sprawnie wyprowadzi i doprowadzi ruch samochodowy do tego rejonu.
          No i fakt, nowe osiedla się budują i te rozwiązania powinny wejść w życie w ciągu kilku lat a nie w perspektywie 2030.
          • sibeliuss Re: Metro na ZB? 22.03.13, 10:05
            poulq napisał:

> Poza tym większość osób i tak docelowo jedzie do biurowców w centrum lub
            > na Służewiu więc lepiej im dotrzeć do Ratusza niż na Marymont.

Jest wygodniej niż 132 + S3?
            • poulq Re: Metro na ZB? 23.03.13, 08:20
              Jest wygodnie 527j. Ponieważ S3 jeździ rzadko, mnie pasuje tylko kurs o 8.14 z Żerania bo pracuje od 9 przy Galerii Mokotów. Żeby dojechać na ten kurs muszę podjechać do Marcpola, żeby wsiąść do 132 muszę wyjść przed jego godziną odjechania z 10-15 minut wcześnie z omuj. Żeby dojechać na Żerań i spokojnie zejść na peron muszę pewnie pojechać około 7.45-50. Czyli z domu wychodzę około 7.30-35. Na Służewiu jestem o 9, muszę wydostać się ze stacji, dojść do tramwaju i cofnąć się 3 przystanki co zajmuje z 10-15 minut. W sumie cała podróż najmniej 1.5h. Tak mi się wydaje. Natomiast jak wsiadam do 527 na magicznej o 7.53 to punkt 9 wchodzę do biura. A często nawet 8.50-55.
              • sibeliuss Re: Metro na ZB? 23.03.13, 21:38
                Próbowałeś 120 + 138?
                • poulq Re: Metro na ZB? 25.03.13, 14:52
                  Nie, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby to było szybsze.
                  138 to mega wolny autobus i duuużo miejsc gdzie stoi w korkach.
      • mlopaci Re: Metro na ZB? 19.03.13, 11:55
        > To są wykonalne projekty na 2 pięciolatki za cenę 1/10 metra.
        1) Na terenie ZB metro może być poprowadzone na powierzchni w rezerwie pod ToG, podobne jak np. w Londynie na Piccadilly Line. Koszt takiej linii nie jest dziesięciokrotnie wyższy, niż koszt linii tramwajowej.
        https://s0.geograph.org.uk/photos/21/51/215167_2379c803.jpg

2) Na terenie Marywilskiej były bocznice kolejowe połączone z linią Legionowską. Można te bocznice odtworzyć i zrobić tam stację końcową SKMki. Jeśli udałoby się tam zrobić parkingi P&R oraz skomunikować Bródno ze stacjami Toruńska i Praga, to byłaby to dobra alternatywa dla wożenia przez Zacisze i Targówek pasażerów ze stacji metra Bródno do centrum i na Służewiec biurowy.
    • bbkk Wątek wrócił :-) 21.03.13, 10:37

• bromex Re: Wątek wrócił :-) 21.03.13, 16:09
        A ja wam już mogę powiedzieć jak to się skończy.
        Ostatnia stacja metra będzie na Bródnie. Koniec i kropka.
        Czym się podniecać? Wydaną kasą na kolejne nic nie warte ekspertyzy?
        Ktoś tam sobie zarobi na tej papierkologii i hydra urzędnicza będzie miała zajęcie.
        Aaaa no tak. Wybory blisko więc trzeba trochę pomącić. Kto to kupuje?
        A może zrobicie ekspertyzę czy połączenie "Zielona Białołęka - Księżyc" jest możliwe i opłacalne? Tyle samo z tego pożytku.
        Ja będę pamiętał jedną rzecz gdy stanę przed urną w trakcie wyborów samorządowych.
        89zł za wywóz śmieci.
        Dla mnie to koniec głosowania na PO.
      • sibeliuss Re: Wątek wrócił :-) 22.03.13, 09:07
        Ciekawe na jakiej podstawie znikł suspicious
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka