Dodaj do ulubionych

jak zrobić korek ?

23.10.14, 19:56
=> zainstalować 12 progów zwalniających na odcinku 2 km ul. ostródzkiej
pseudo bezpieczeństwo za 2 gr. pogratulować RADNEMU ?
Obserwuj wątek
    • aha902 Re: jak zrobić korek ? 23.10.14, 21:00
      Dodajmy, że w bardzo sensownych miejscach, np. przy Współczesnej (gdzie bez problemu z dużej odległości widać pieszych, a piesi bez problemu widzą auta), czy przy Biedronce (ciekawe ile Jeronimo Martens zapłacił, żeby kierowcy zwalniali do 30km/h aby dokładnie przeczytać reklamy promocji).
      Ale na progi przy Spichrzowej (gdzie jadąc w kierunku Kobiałki zaraz za niebezpiecznym zakrętem jest przejście dla pieszych), czy na drugi próg przy szkole na Kobiałce to już nie było środków.
      Aaaa no tak, tam jest za mało wyborców, P&L ewidentnie mówi że się nie opłaca....

P&L - Profit & Loss (nasz rachunek zysków i strat)
      • zuzka_2000 Re: jak zrobić korek ? 27.10.14, 14:41
        Z tych spowalniaczy przy Biedronce to jestem zadowolona, przynajmniej z Juranda można teraz bezpiecznie wyjechaćsmile
      • 7leho Re: jak zrobić korek ? 29.10.14, 19:18
        Z tą Kobiałką to prawda. Czy faktycznie spowalniacze będą tylko po jednej stronie? Rozumiem, że z drugiej strony są zakręty ale jak ktoś postoi tam trochę to przekona się, że ludzie jeżdżą znacznie ponad 40 km/h.
        • sibeliuss Re: jak zrobić korek ? 29.10.14, 20:09
          Jak będą po jednej stronie to nawet podwójna ciągła nie wygra z zaradnością.
          • aha902 Re: jak zrobić korek ? 30.10.14, 20:30
            Po jednej stronie, tzn. na obu pasach ale tylko z jednego kierunku (jadąc do ronda). Jadąc od ronda nie ma żadnych progów przed szkołą, kolejne są za skrzyżowaniem przylegającym do szkoły.
      • waldek_roszak Re: jak zrobić korek ? 29.10.14, 22:35
        aha902 napisał:
        > Ale na progi przy Spichrzowej (gdzie jadąc w kierunku Kobiałki zaraz za niebezp
        > iecznym zakrętem jest przejście dla pieszych), czy na drugi próg przy szkole na
        > Kobiałce to już nie było środków.

Pieniędzy starczyło na tylko na 5 zestawów progów. Wiem, że potrzeb jest więcej i każdy z nas mógłby wymienić kilka miejsc, gdzie powinny się znaleźć (np. okolice Spichrzowej). W ostatnim czasie otrzymałem wiele maili i telefonów w tej sprawie.

Na Kobiałce zainstalowano DWA zestawy progów przy szkole: przed i za skrzyżowaniem.

Pozdrowienia

Waldek Roszak
        • aha902 Re: jak zrobić korek ? 30.10.14, 20:35
          waldek_roszak napisał:

>
          > Pieniędzy starczyło na tylko na 5 zestawów progów. Wiem, że potrzeb jest więcej
          > i każdy z nas mógłby wymienić kilka miejsc, gdzie powinny się znaleźć (np. oko
          > lice Spichrzowej). W ostatnim czasie otrzymałem wiele maili i telefonów w tej s
          > prawie.
          >
          > Na Kobiałce zainstalowano DWA zestawy progów przy szkole: przed i za skrzyżowan
          > iem.
          >
          >
          > Pozdrowienia
          >
          > Waldek Roszak

To chyba je od razu zdemontowali. Codziennie jeżdżę tamtędy dwa razy: odwożąc dzieci do szkoły i odbierając jej z niej, i jakoś ich nie zauważyłem. Dwie godziny temu jechałem na basen w Stanisławowie od strony Regat i nadal ich nie było...
          Więc Panie Waldemarze, radzę odświeżyć pamięć.
          Radzę odświeżyć
    • arfog Re: jak zrobić korek ? 28.10.14, 08:35
      Ja bardzo dziękuję za progi. Dzięki nim mam szansę włączyć się bezpiecznie do ruchu na Ostródzkiej i to w kilku punktach. Skrzyżowanie z Juranda jest bardziej przejezdne i ma szans na rozwijanie prędkości 100 km/h dla tych, którzy uważają, że Ostródzka jest tylko dojazdem do S8. A fakt, że przejścia dla pieszych były widoczne? może i były, ale niewielu kierowców zatrzymywało się przed nimi, kompletnie nie zwracając uwagi na pieszych nawet wtedy, gdy kierowca z naprzeciwka przy pasach się zatrzymał.
    • sibeliuss Re: jak zrobić korek ? 29.10.14, 08:24
      Na znak buntu zmień trasę smile
    • waldek_roszak Re: progi dla BEZPIECZEŃSTWA a nie dla korków :) 29.10.14, 22:27
      ladny33 napisał(a):
      > => zainstalować 12 progów zwalniających na odcinku 2 km ul. ostródzkiej
      > pseudo bezpieczeństwo za 2 gr. pogratulować RADNEMU ?

Witam Cię @Ładny33 smile

Z jednej strony masz rację ale z drugiej już nie. Progi oczywiście spowalniają ruch ale tylko "punktowo " i... takie właśnie jest ich zadanie. Z roku na rok na głównych ulicach ZB jest coraz większy ruch pojazdów. Niestety część kierowców zapomina, że nie jest na autostradzie. Myślę, że każdy z nas był świadkiem niejednej niebezpiecznej sytuacji.

Jak można rozwiązać ten problem? Budując nowe drogi. Oczywiście - to wiem. Nastąpi to za jakiś czas. Ale co dzisiaj? TERAZ? Od pewnego czasu regularnie na Ostródzkiej bywa Policja z fotoradarem. Nie są niestety na stałe. sad

Nie ma chyba prostszej metody niż progi zwalniające. Gdy pojawiły się pieniądze na ich instalację, to było sporo dyskusji gdzie mają się znaleźć. Nie może być ich za dużo, bo wylejemy dziecko z kąpielą. Zamiast uspokojenia ruchu, możemy otrzymać odwrotny skutek.

Progi instalowane są zawsze po 2 zestawy: przed i za chronionym miejscem. Są szczegółowe przepisy, które mówią o odległościach od przejść dla pieszych, zakrętów, skrzyżowań itd. Dla przykładu konsekwencją instalacji progów przy ul.Hemara było przeniesienie pasów w inne miejsce. Dla każdej instalacji zamawiany jest specjalny projekt organizacji ruchu, który musi zyskać akceptację miejskiego inżyniera ruchu.

Myślę, że dość rozważnie wybrano miejsca instalacji progów zwalniających. Znajdują się wyłącznie w miejscach, gdzie i tak POWINNO SIĘ ZWOLNIĆ. Może po kolei:

Skrzyżowanie Ostródzka/Współczesna
      Z całym szacunkiem, ale pozwolę się nie zgodzić ze stwierdzeniem @aha902 "z dużej odległości widać pieszych, a piesi bez problemu widzą auta". Może i tak, ale ta "długa prosta" ani trochę nie zwiększała bezpieczeństwa w tym miejscu a wręcz na odwrót. Jestem częstym bywalcem przystanku w tym miejscu i regularnie obserwowałem scenę, gdy ktoś (np. dziecko czy osoba z wózkiem) wiele minut czekał przy pasach i bał się przejść przez jezdnię.

Skrzyżowanie Ostródzka/Juranda ze Spychowa
      Jakiś czas temu udało mi się doprowadzić do przesunięcia ogrodzenia, co bardzo poprawiło widoczność dla jadących od JzS. W dalszym ciągu było to bardzo niebezpieczne miejsce.

Filia SP 112
      Nie muszę chyba mówić dlaczego

Gimnazjum i przedszkole przy Ostródzkiej
      Także chyba nie muszę tłumaczyć

Szkoła na Kobiałce
      j.w.

Wiem, że przejazd tych 2km, o których pisze @Ładny33 potrwa np. minutę dłużej, ale jeżeli taka ma być cena uratowania czyjegoś zdrowia lub życia, to ja się na to zgadzam.

Pozdrowienia

Waldek Roszak
      • aha902 Re: progi dla BEZPIECZEŃSTWA a nie dla korków :) 30.10.14, 20:42
        Panie Waldemarze, nie ma dwóch zestawów progów przy szkole na Kobiałce, jest jeden od strony Olesina.
        Nie neguję progów przy szkołach, jak najbardziej są potrzebne.
        Jednak pozostałe... Sprawa jest dyskusyjna.

A przy Spichrzowej są dwa przejścia, które można było "ogarnąć" dwoma zestawami progów. I one są zdecydowanie bardziej niebezpieczne niż te przy Współczesnej. Korzystając z Pańskiej retoryki: sam niejednokrotnie widziałem, jak przechodnie cofają się na tych przejściach, bo nagle zza zakrętu pojawia się auto.
    • 7karolinka22 Re: jak zrobić korek ? 31.10.14, 13:38
      Witam, a jedzie Pan tam 50. To nie chodzi o to że pieszych widać, ale jak ktoś jedzie 70 a nawet więcej to go słychać. LUDZIE słychać was a ten kto mieszka przy ulicy nie może spać. Zresztą co to za argument widać. Prawdą jest że nit tam nie przestrzega przepisów. Na Juranda była mierzona prędkość 99,9 kierowców ją przekracza. Oglądając telewizję mam co jakiś czas świst za oknem. A przez ulicę biję się przejść z dziećmi.
      Inna spraw jest, że nie są to spowalniacze ale zatrzymywacze. Bo głupotę jest że są aż tak wysokie. Nikomu by nie przeszkadzało gdyby dało się przez nie przejechać 50/h.
      • ladny33 Re: jak zrobić korek ? 31.10.14, 17:34
        argumenty o bezpieczeństwie smile - z bezpieczeństwem się nie dyskutujące; ale z nieudolnością, nieróbstwem i bezmyślnością naszych radnych już tak; wytłumaczcie panie RADNY jak wydostać się z naszego słoikowa mamy Głebocką zakorkowaną od mnogości skrzyżowań i z dwoma szlabanowymi przy obu szkołach; Ostródzką z progami zatrzymującymi, pozostają więc loty lub kierunek na Nieporęt; więc panie Radny kiedy to metro ? możne jakaś trasa olszynki co by dawał możliwość względnie swobodnego i sprawnego (nie szybkiego) i nieuciążliwego co do hałasu wyjazdu; bo skansen, getto lub enklawę pan nam tu zbudujesz
        dziś na zdziarskiej przy nowo ukończonym chodniku postawili znak ostrzegawczy uwaga piesi => bo chodnik się kończy i biedny pieszy musi wrócić na jezdnię, a zabrakło ze 20 m żeby betonowa dolina mogła względnie bezpiecznie z autobusu przejść do swoich lokali i tu szczere głębokie i z głębokiego serca pozdrowienia dla panie RADNEJ AGNIESI...
        meksyk
        • uahcim Re: jak zrobić korek ? 31.10.14, 19:56
          I najlepsze że na tym odcinku jest i tak chodnik po drugiej stronie ulicy. A większość chodzi do przystanków za mostek. Za te pieniądze może by zrobili kładkę obok mostku byłby większy pożytek. Taki tam rzut na taśmę przed wyborami.
          • 7leho Re: jak zrobić korek ? 31.10.14, 21:34
            Panie Waldku kiedy powstaną dwa brakujące spowalniacze przy szkole na ul. Kobiałka.
            • dan-y13 Re: jak zrobić korek ? 31.10.14, 21:42
              spowalniacze spowalniaczami, Zielona Białołęka potrzebuje DRÓG i WIAT AUTOBUSOWYCH na przystankach. Mamy XXI wiek a w tym kraju z wszystkim "pod górkę", nie wspomnę o metrze, które powinno budować się od skrajnych (nieskomunikowanych) stacji w kierunku centrum a nie skupiać się tyle lat na budowie "centralnego" czyli żadnego odcinka metra.
              • lkjhgfdd Re: jak zrobić korek ? 04.11.14, 15:29
                radiokolor.pl/wiadomosc/1837/na-jezdni-pojawily-sie-nowe-progi-ale-kierowcy-je-omijaja-jak-/
                • len-kaa Re: jak zrobić korek ? 04.11.14, 17:41
                  Dziś widziałam, jak kierowca ominął progi jadąc po chodniku- nie ma bowiem słupków na poboczu - chodzi o progi przy ul. Ostródzkiej przy szkole podstawowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka