Dodaj do ulubionych

Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom za...

IP: *.pljtelecom.pl 28.09.09, 09:59
a moja instalacja google chrome, z czasem sie poprostu rozleciala. ot, tak:
dziala, dziala, dziala wolniej, zaczyna sie zatrzymywac na kilka sekund, potem
na minute (proces ktory twal tygodniami), az w koncu zamiast listy ostatnio
otwartych stron z Opery wyskakuje lista z tresci "strona niedostepna". Od
czasu do czasu jakies zawieszenie i na koniec hit sezonu: po uruchomieniu
wyswietla pasek favorites i biale tlo.

No to odinstalowalem (wypelnilem ladnie ankiete), zainstalowalem ponownie i...
to samo. proba odinstalowania i tez nic.

a Explorer 6 dziala jak dzialal. Moze i google chrome bylo wygodniejsze
(wielozakladkowosc), ale na pewno nie czulem sie na nim bezpieczniej.
Open-Sourcowy kod poprawiony na predce, przez pracownikow firmy, ktorym firma
sama kupuje obiad i tlumaczy wielkimi plakatami: "jestescie najlepsi,
jestescie najlepsi" ? Potem z przegladatki wyskakuja komunikaty (message box):
"Upsik!", "Opsik", "To nie mialo tak byc!", "Pardonsik!"

do zabawy b. fajna, ale nieprofesjonalna. szkoda, ze juz nie dziala.

p

Obserwuj wątek
    • Gość: p Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom za... IP: *.pljtelecom.pl 28.09.09, 10:01
      i jak z tymi komentarzami? Mozna dodawac, bo mi sie juz nie chce drugi raz
      pisac :D
    • Gość: ghfhgf Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.09, 10:07
      typie, jak tak lubisz ie 6 to może przesiądź się na ie 8? i nie bajdurz żr ie 6
      jest bezpieczny, bo ta przeglądarka to jakaś parodia..
      • Gość: p Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.pljtelecom.pl 28.09.09, 11:29
        nie to ze lubie. :-) po prostu taka jest zainstalowana na moim pc. tzn instaluje
        sie razem z systemem. i dziala. Chcialem sprawdzic co zrobil google, no i b.
        fajna, wyogdniejsza, ale czemu "bezpieczniejsza" :-)

ale chetnie dowiem sie, na czym polega niebezpieczenstwo uzywania IE6. nie znam
        sie na tym za bardzo, ale od 95 roku, uzywam pod windowsem przegladarki Internet
        Explorer [podkreslam: roznych wersji! ].
        I nie bardzo wiem na czym polega owo niebezpieczenstwo - przed ktorym urchoni
        mnie np google chrome, firefox, czy moze IE8.

Moze ktos wie? Tzn cos konkretnego... Moze jakis przyklad jak z pluginem
        Quicktime (chyba w wersji 6), ktory odtwarzajac pewna konkretena sekwencje filmu
        "wskakiwal" do jego srodka i wykonywal kod binarny zawarty w filmie. cos co
        ewidentnie zadziala pod IE6, a nie pod google chromem.

Wiem, ze IE6 niepoprawnie obsluguje format HTML/CSS. No, ale to nie jest
        niebezpieczne.
    • Gość: chromek Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 28.09.09, 11:22
      rozumiem, że według ciebie to ie6 jest profesjonalną przeglądarką??? :-
      )
      radzę przeskanować system jakimś antywirem jeśli inne przeglądarki poza
      ie ci się sypią :D
      hehe
      • Gość: p Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.pljtelecom.pl 28.09.09, 11:34
        nie, inne dzialaja. Tylko jedna mi sie wysypala :D. ale dlugo dlugo dzialala
        dobrze.

poza tym generalne pytanie jest: Dlaczego Google Chrome mialby byc
        bezpieczniejszy od IE6 ? Moim zdaniem jest wiecej argumentow w druga strone.
        • Gość: chromek Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 28.09.09, 13:23
          Może dlatego że: nie ma ActiveX, odpala każdą kartę w sandboxie jako
          osobny proces, pluginy też są pozamykane w sandboxie no i Google nie
          zwleka parę miesięcy z wydaniem łaty by w końcu powiedzieć że ze
          względów technicznych i tak jej nie wyda bo dziury tak naprawdę nie
          ma.. itp. itd.
          A może dlatego, że na ostatnim hakerskim konkursie Pwn2Own jedyną
          przeglądarką która się ostała bez udanego ataku był Chrome. Zaś sam
          zwycięzca mówił, że ze względu na mechanizm sandboxa będzie wyjątkowo
          trudno złamać tą przeglądarkę.
          • Gość: p Re: Google: wtyczka Chrome Frame zwiększa poziom IP: *.pljtelecom.pl 28.09.09, 14:47

Na razie jedyny konkret to: nie ma ActiveX. Co osobiscie raczej uznaje za wade
            niz zalete [najwieksza wada poczty gmail jest brak mozliwosci przesylania plikow
            .exe ]

Moze to poprawia bezpieczenstwo nieswiadomych uzytkownikow komputera. W sumie,
            to masz moze troche racji - ze uzytkownikow przegladarek nalezy podzielic na
            swiadomych i nieswiadomych.
            Zablokowanie ActiveX, to troche jak blokada predkosci w samochodzie - mniej
            wypadkow. Jestem za. Jest to jakis argument.

Niestety - nie moge w tej chwili polemizowac z konkursem hakerskim (nie wiem na
            czym on polega). Ale jest to jakis argument.

Informacja o latach na dziury, to chyba raczej nagonka.

Moim najwiekszym problemem jest to (oprocz tego, ze juz mi google chrome nie
            dziala), to jest to, ze jak ja zainstalowalem po raz drugi, to ustawila mi sie
            jako domyslna. Mimo iz jestem przekonany, ze takiego ustawienia sobie nie
            zyczylem. I to nie jest wazne, czy tam byl gdzies fifek "zaznacz ten fifek,
            jesli chcesz aby google chrome nie byla domyslna przegladarka". To jest
            dzialanie troche podstepne, a wrecz zlosliwe i juz dyskwalifikuje aplikacje.

Jak instalujemy gmail notifier, to mamy prosbe o zainstalowanie google toolbar
            do internet explorera - to tez jest zlosliwe i na swoj sposob dyskwalifikuje
            producenta.

Moze - jesli bede mogl ja kiedys pobrac na dysk, przeprowadzic testy i uznac za
            stabilna i mozliwa do zainstalowania offline [chodzi mi o to, zebym nie musial
            za kazdym razem pobierac innej - nie przetestowanej wersji] to bedzie mozna ja
            rozwazyc.

pozdrawiam
            -dziekuje za dyskucje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka