Dodaj do ulubionych

Apple nie może się doczekać premiery Windows 7

16.10.09, 10:53
Rzecza jasna jest ze Snow Leopard jest lepszy od Windowsa.Bynajmniej sie nie
zawiesza i nie robi tylu problemow. Osobiscie przesiadlem sie na Maca 1,5 roku
temu i nie wyobrazam sobie uzywac innego OS'u
Obserwuj wątek
    • Gość: Arczi Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 10:57
      windows sie zawiesza? gdzie i kiedy kolego?
      windows 7 jest bardzo dobrym i nowoczesnym systemem. pamietaj tez ,ze nie
      musiszz placic za maka jak za zboze.

przypomne ci tez o zawieszajacych sie kartach nvidii w macbookach jesli juz nie
      pamietasz.

pozdr.

• Gość: plplpl Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: 90.156.118.* 16.10.09, 11:18
        Arczi, te mity o windowsie pochodza z czasow pirackich 95 i xp. Chlopaki
        instalowaly "wersje promocyjne" na samodzielnie zlozonych z niekompatybilnych
        czesci komputerach i klely na... microsoft. :)
        Moja praca od 15 lat to codziennie co najmniej 12 godzin uzytkowania komputerow.
        Najwieksze problemy zawsze mialem z applem, zajmuje sie edycja video wiec
        komputery pracowaly na pelnych obrotach. Przeszedlem wszystkie etapy od OS9
        do X i od 98 do 7 i wybieram 7.
        Od 6 lat chyba nie widzialem zawieszonego windowsa, a maca i owszem. Pozdrawiam
        uzytkownikow obydwu systemow.
        • Gość: zzz Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.acn.waw.pl 16.10.09, 11:34
          ja widzę codziennie jakąś zawieszoną windę, BSOD lub inne wynalazki, nie pisz więc że windows się nie zawiesza.
          • Gość: Arczi jesli jestes adminem i sie zawieszaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 13:03
            to nadajesz sie do zwolnienia kolego.
            widuje mase zaznaczam MASE sprzetu na windows xp, vista i nie widzialem od paru
            lat BSOD'a

tak wiec zastanow sie o czym mowisz bo widocznie masz problemu ze sprzetem.
          • Gość: Antixus Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 16:32
            To naj widoczniej nie umiesz kożystać z komputera albo syfy z neta
            instalujesz.

Nie miałem zwieszki czy jak wolicie blue screna w żadnej wersji
            windowsa, a miałem w98, xp i windows7 i zostaje przy 7, a dlaczego
            bo mi się podoba na innym dysku zaistalowałem linuxa a potem produkt
            Mox i nie sprostały moim oczekiwaniom.

Informacja dla innych co mają zwieszki nauczcie kożystać się z
            własnych komputerów zanim coś powiecie. Mówie tak ponieważ w mojej
            szkole jest 60 komp z windowsem i informatycy powiedzieli mi że nie
            mieli zwieszek ani żaden uczeń nie zgłosił takiego problemu.

BO TRZEBA UMIEĆ KOŻYSTAĆ Z KOMPUTERA - pozdrawiam i polecam lektury
            • Gość: smutas Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.dsl.bell.ca 18.10.09, 06:50
              Wiem, nie na temat. Wiem, nie powinienem... ale to aż kłuje w oczy jak bardzo
              powinieneś nauczyć się KORZYSTAC ze słownika :-)

cheers
            • Gość: slaj Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: 82.139.179.* 25.10.09, 19:46
              A ja programuje w visualu, mam windows server 2k8 enterprise ($3999), wszystko
              of coz legalne... i mam przecietnie jeden-dwa BSOD'y dziennie. To nie wina
              hardware, bo linux na tym samym sprzecie ani razu nie zwisł. To wina Microsoftu
              i konkretniej Visuala. Zeby system wystartowac zajmuje dobre 15 minut...
        • Gość: d.sign Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: 94.75.113.* 16.10.09, 12:13
          To fakt, przy typowych pracach dtp maki są strasznie powolne i zupełnie nie warte swojej ceny, ponadto regularnie się psują a producent oferuje jakąś śmieszną paromiesięczną gwarancję, w ramach której trzeba czekać około dwóch miesięcy na wymianę sprzętu. Myślę, że ich pozycja na rynku wynika ze stanu jaki miał miejsce kilkanaście lat temu, kiedy to faktycznie dystansowały pc na polu tworzenia i edycji grafiki, w chwili obecnej obie platformy mają identyczne możliwości. Również nie bez znaczenia jest umiejętny marketing firmy Apple, gdzie oprócz tendencyjnych porównań mac vs. pc, zastosowali również masowe pozycjonowanie swoich produktów w produkcjach kinowych i telewizyjnych, dzięki czemu uzyskali pewien popkulturowy status w przeciwieństwie do czysto technologicznego MS. Reasumując, każdy kto czerpie jakąkolwiek przyjemność z obcowania z przedmiotami, z pewnością wybierze Apple, są to gadżety z całą pewnością podnoszące poczucie własnej wartości i dające wrażenie do przynależności do elity, tylko czy pewność siebie i elitarność powinno się kupować?
          • kosmiczny_swir Wiesz jaka jest prawda? 16.10.09, 13:01
            Wiesz jaka jest prawda? Ani Windows ani Mac OS X nie sa idealne. Nawet Linux nie
            jest idealny. Jednym ludziom bardziej odpowiada Mac OS X, innym bardziej
            odpowiada Windows a jeszcze innym Linux. Dla mojej mamy idealnym systemem jest
            Mac OS X. Dla gracza Windows. Dla kogos kto komputera uzywa do Matlaba i
            komunikacji idealnym systemem jest Linux.

Cala dyskusja PC vs Mac vs Linux to debata nad wyzszoscia swiat Wielkiej Nocy
            nad swietami Bozego Narodzenia.
            • Gość: meg Re: Wiesz jaka jest prawda? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 16.10.09, 17:18
              "Nawet Linux nie jest idealny."

Zwłaszcza Linux! Zwłaszcza!
              • kosmiczny_swir Re: Wiesz jaka jest prawda? 16.10.09, 19:09
                Wiesz, ludzie jezdza po Linuxie jak po lysej kobyle. A to ze im nie dziala to, a
                ze to im nie dziala tamto. Do jasnej anielki, to nie jest wina Linuxa, tylko
                producenta sprzetu! Jak sie kupuje komoponenty od niepowazanych producento to
                tak jest. Intel wspiera Linuxa i ze sprzetem Intela nie ma problemow. Schody
                zaczynaja sie z wynalazkami od Broadoma i innych podobnych.

Oczywiscie, Linux sam w sobie nie jest pozbawiony wad. Wezmy jednak pod uwage,
                kto glownie uzywa Linuxa - Linuxa uzywaja przede wszystkim duze firmy, takie jak
                np. Google czy IBM. Oczywiscie sekretarka w IBMie nie korzysta z Linuxa. Linux
                jest na serwerach i na stacjach robczych. Duze firmy zazwyczaj maja tez swoj
                profesjonalny IT support i bardzo czesto moga skroic Linuxa do swoich potrzeb.

Linux jest naprawde wydajny. Z moich wlasnych obserwacji - Matlab pod Liuxem
                dziala 30-40% szybciej niz pod Windows.

Dla przecietnego uzytkownika domowego - Linux to tragedia. Przecietny bardzo
                czesto nie rozroznia systemu opracyjnego od przegladarki. Dla takich ludzi, do
                ktorych zaliczaja sie np. moi rodzice, jest Mac OS X.

Dla gimnazjalistow, kotrzy naparzaja w WoWa 4 godziny dziennie codziennie jest
                Windows. Dla nic Mac OS X jest zbyt uproszczony i malo jest gier, Linux jest
                zbyt trudny i nie ma gier w ogole. Biorac pod uwage, ze jak narazie wiekszosc
                PCtow w domach jest wykorzystywana do gier, widze powodu czemu ludzie mieliby
                masowo zaczac korzystac z Linuxa. Ja osobicie mam Linuxa, bo odpowiada mi
                wydajnosc, ale Windows tez trzymam, do gier wlasnie.
                • maruda.r Re: Wiesz jaka jest prawda? 18.10.09, 18:14
                  kosmiczny_swir napisał:

> Wiesz, ludzie jezdza po Linuxie jak po lysej kobyle. A to ze im nie dziala to,
                  > a
                  > ze to im nie dziala tamto. Do jasnej anielki, to nie jest wina Linuxa, tylko
                  > producenta sprzetu!

Jednak coś w nim nie działa. Cieszę się, że przyjąłeś do wiadomości ten znany od
                  lat fakt.

• gpolkusz Re: Wiesz jaka jest prawda? 17.10.09, 01:03
              Nie mieszaj Świąt do techniki.
              Technika opiera się na tym co można sprawdzić, czego można dotknąć i
              ocenić naocznie, świeta zaś opierają się na wierze. Zależnością jest
              to, czy i jak wierzysz to tak oceniasz i widzisz rolę Świąt. Bóg nie
              jest ciałem, a kimś kogo nigdy nie widziałeś. Technika jest
              terminem, który tworzy to co możesz dotknąć.
              Więc nie myl pojęć.
          • Gość: smiejmy_sie Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.09, 13:05
            nie powinno się kupować, te elementy to 'zdobycze' przyznawane przez
            innych. Nie zaś nabyte w sklepie. To tak, jakbyś chciał kupić 2kg
            szczerości na wagę...

Nie rozumiesz marketingu Apple (pomijając ich chęć zysku naturalnie
            i konsekwencje z tym związane). Apple stara się pokazać użytkownikom
            lepszy system operacyjny. I owszem, jest on lepszy do pewnych
            zastosowań (i nie mów mi, że MS ma takie możliwości programistyczne,
            o które oparto S.Leoparda). Mówisz o grafice, ale w wąskim znaczeniu
            fotografii, gdzie rzeczywiście obydwa systemy doczekały się naprawdę
            imponujących aplikacji do edycji. Natomiast jeśli chodzi o:
            1) przetwarzanie wektorowe
            2) edycję wideo
            3) nakładanie efektów w czasie rzeczywistym na projekcję z green-
            screenem to niestety MS idzie do piachu.

Weźmy teraz sytuację muzyczną:
            1) Apple wydało jakiś czas temu zarówno program (iTunes) jak i
            urządzenie dedykowane (iPod). Wydało olbrzymią kasę na reklamę i
            promocję marki. Teraz dla większości odtwarzacz muzyki to po prostu
            iPod a nie MP3 czy MP4 (w dodatku trudniej się je wymawia ;))
            2) MS ma niby Media Player, ale chyba nie wątpisz, że sklep iTunes
            bije na głowę rozwiązania proponowane przez MS. W dodatku ich
            aplikacja nadaje się do kosza, gdyż zajmuje dużo miejsca, bardzo
            długo się uruchamia (jeśli nie pozwolimy jej na ładowanie bibliotek
            podczas startu systemu), jest zależna od kodeków zewnętrznych, słabo
            współpracuje z urządzeniami peryferyjnymi (to ostatnie to powinien
            być zarzut wobec Apple, jeśli chodzi o inne mp3 niż ipod).
            Urządzenia: uważam, że dopiero Zune HD jest jakąś tam odpowiedzią na
            iPoda Touch... zbyt wolno to wszystko przebiega.

Trzecia rzecz: wartości estetyczne: komputer z windows można nabyć
            taki, jaki się chce. Niestety wybór przeważnie dotyczy parametrów,
            nie zaś wyglądu urządzenia. U Apple nie ma prawie żadnego wyboru ;)
            Ledwie kilka urządzeń z całego 'segmentu', ale
            1) design podoba się około 70-80% zwykłych ludzi - olbrzymia kasa na
            design produktu
            2) urządzenie zawsze gwarantuje, że będzie poprawnie działać (czego
            MS nie zapewnia, nawet ze sterownikami od producenta...)

Apple daje ciała na polu:
            1) Gwarancji
            2) Trwałości produktu
            3) Brakiem rozsądnej alternatywy dla Office konkurencji (OpenOffice
            nie zawsze się sprawdza w przypadku firm, dla użytkownika domowego
            teoretycznie różnicy nie ma).
            4) Zewnętrzne aplikacje dla MacOsX są bardzo drogie

Bije na głowę innych:
            1) rozwiązaniem systemu operacyjnego
            2) dużą ilością sprzętu pod jedną marką: PC, Telefon, Mp3 ->
            wszystko od apple - jest jeszcze kilka innych, mniej znanych
            peryferiów oczywiście jak monitory czy time-capsule.
            3) designem i wytyczeniem grupy odbiorców (celuje obecnie w młodych,
            zainteresowanych szeroko pojętą sztuką i nauką).
            4) własnymi aplikacjami dostarczanymi z systemem (ich jakością)
            5) Optymalizacją systemu operacyjnego do podzespołów w celu
            osiągnięcia maksymalnej wydajności.

Osobiście: mam teraz stacjonarny PC. Myślę, że niedługo nabędę 13.3'
            MacBookPro i tam będę miał dwa systemy operacyjne.
            • bling.bling Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. 16.10.09, 13:42
              > imponujących aplikacji do edycji. Natomiast jeśli chodzi o:
              > 1) przetwarzanie wektorowe
              > 2) edycję wideo
              > 3) nakładanie efektów w czasie rzeczywistym na projekcję z green-
              > screenem to niestety MS idzie do piachu.

he he ales sie napisal.... a wszystko bzdury wyssane z brudu za paznokciem duzego palca,
              nie potrafisz oczywiscie podac zadnych danych weryfikujacych te rewelacje, prawda? Ktore to dane mogly by udowodnic w jakikolwiek sposob ze MAC "nadaje sie lepiej" niz Win, powtarzasz zaslyszane opiwiastki dla chopcow z waskikiem.
              Nad "przetwarzaniem wektorowym" -LOL znecal sie nie bede, bo pozniej bylo by ci glupio a i ja nie czul bym sie z tym najlepiej.
              • Gość: Pio Final Cut Pro? IP: *.toya.net.pl 16.10.09, 14:03
                To jest jedyny program jakiego na Windows nie ma, ale...

Premiere Pro bardzo się zbliżył do FCP. Sam siedzę na Avid'ach, bo są do edycji
                wideo niezastąpione.
                • bling.bling Re: Final Cut Pro? 16.10.09, 14:24
                  Gość portalu: Pio napisał(a):

> To jest jedyny program jakiego na Windows nie ma, ale...
                  >
                  > Premiere Pro bardzo się zbliżył do FCP. Sam siedzę na Avid'ach, bo są do edycji
                  > wideo niezastąpione.

fair enough, FCP nie ma na windows ale nie dowodzi to ze FCP na windows sprawuje sie tak ze "windows do piachu"
                  Po prostu nie mozna obiektywnie porownac tych dwu platform i tyle.
                  Prawdopodobnie stoi za tym przeciez przemyslana polityka apple, unikajaca wydania FCP na Win wlasnie by pomoc w niedajacej sie logicznie wygrac wojnie win vs mac. Z cala pewnoscia jednak dostarcza to amunicji do flame wars. Ta amunicja to slepaki ale tak samo zaslepieni sa glownie apple fanboje ktorzy myslac ze kupujac wyraznie przewartosciowany sprzet kupuja sobie miejsce w raju obok SJ.

Na Win jak i na Mac jest jednak After Effects - ani Mac ani Win nie daja przewagi w zadnej kategorii. Wniosek? Skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?

A dlaczego FCP jest industry standard? Tego chyba tlumaczyc nie trzeba....
            • Gość: meg Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 16.10.09, 17:26
              @śmiejmy się

Sama uważam, że MacOS X jest lepszy i przede wszystkim bepiczniejszy od
              Windowsa. Ale MacBooki Pro sa dwa razy droższe nawet od notebooków Sony
              Vaio. A z iTunes mozesz korzystać bez problemów i kupowac tam muzykę,
              nawet jeśli masz PC.
          • Gość: fifi Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 16.10.09, 14:02
            > To fakt, przy typowych pracach dtp maki są strasznie powolne i
            zupełnie nie war
            > te swojej ceny, ponadto regularnie się psują

Dobra rada: nie pij w pracy...
          • Gość: Watashi Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.40.65.226.sub.mbb.three.co.uk 16.10.09, 14:29
            Podpisuje sie oboma recami!

Dodam tylko od siebie ze pracuje na Windowsie , Macu i .. Ubuntu systematycznie
            i kazdy system moze sie zawiesic. Jednak najbardziej irytujace jest to na maku
            gdzie najczesciej nie wyskakuje zaden monit co sie wlasciwie stalo. Przy tym
            system nadaje sie do restartu albo ... sam to robi z wlasnej inicjatywy
            ignorujac pootwierane i edytowane projekty.
            Pzdr
            • Gość: fifi Re: Smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 16.10.09, 17:39
              > Jednak najbardziej irytujace jest to na maku
              > gdzie najczesciej nie wyskakuje zaden monit co sie wlasciwie stalo.

Komunikaty o tym co sie stalo masz w logach. Mac OS to nie Windows
              zeby co chwile wywalac jakies upierdliwe okienka z komunikatami. Swoja
              droga musisz byc niezlym miszczem w te klocki, skoro tak czesto
              zwieszasz maka, ze az doskwiera Ci brak komunikatow :)
    • Gość: gosc Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: *.115.20.208.plusnet.pcl-ag01.dyn.plus.net 16.10.09, 11:13
      Na Apple nie ma ani jednej technicznej aplikacji, Windows XP, Vista na dobrej
      platformie sprzetowej nie stwarza problemów.
      • kosmiczny_swir Co ty gadasz? 16.10.09, 11:32
        Co ty gadasz? Na Maca jest LabView i Matlab. Tak samo z reszta jak na Linuxa.

Moj podzial systemow jest taki:
        1. Mac do grafiki i lansowania sie.
        2. Windows do gier.
        3. Linux na serwer i do Matlaba.

PS.
        U mnie Matlab dziala szybciej na linuxie niz na Windowsie wiec Windows mam do
        gier a Linuxa do pracy w Matlabie. Jesli cos pisze, to glownie w LaTeX-u, ale
        Worda mam na Windowsie. PC z dual-bootem to fajna rzecz - mam wszystko co
        najlepsze z dwoch swiatow.
        • Gość: meg Re: Co ty gadasz? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 16.10.09, 17:30
          @kosmiczny_swir

Windows nie jest aż taki ograniczony (chyba, że twój)! Wyśmienicie nadaje
          się do multimediów, odbierania TV (poprzez Media Center) oraz prac
          biurowych (MS Office, puki co najlepszy).
          • kosmiczny_swir Re: Co ty gadasz? 16.10.09, 19:11
            Windows nie jest ograniczony, ale Mac OS X w swiecie grafikow to legenda i chyba
            nic tego nie zmieni. W kazdym razie, Apple nic nie psuje. To raczej MS dogania
            Apple.
    • maruda.r Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 16.10.09, 11:23

"Apple ma nadzieję, że choć część tych użytkowników uzna, że skoro i tak muszą
      przesiadać się na zupełnie nowy system i komputer, to może warto wypróbować
      Mac OS X i Maka?"

A skąd można ściągnąć Mac OS X do testów?

• Gość: Piotr Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.mrozak.com.pl 16.10.09, 11:23
      Tylko zapomniales dopisac, ze w Snow Leopard spieprzyli sprawe z
      obsluga fontow TYPE1, co zmusilo mnie do powrotu do starej wersji
      systemu (10.5.8) i koniecznosc instalowania wszystkiego od nowa, bo
      downgreadu nie da sie zrobic.
    • Gość: Muwe Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 11:30
      "Rzecza jasna jest ze Snow Leopard jest lepszy od Windowsa."

Rzecz jasna. Windows nie kasuje dokumentów użytkownika po zalogowaniu się do
      komputera jako gość.
    • Gość: mmm Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 16.10.09, 11:48
      żeby tam do testów... gdyby można legalnie na PC lub lapka zainstalować nie byłoby problemu, ale tak... zamiast 3 koła na lapka wydawać 7-9 na maca??? dziękuje postoje...
      • kosmiczny_swir Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows 16.10.09, 13:13
        Wiesz, PC z tym samym sprzetem co Mac tez bedzie kosztowal 5k. Porownaj ilosc
        cache w procku w kompie za 3k i Macu za 5k.

Zaskocze cie jeszce jednym - Thikpad T400 jest jakies 500 PLN drozszy od
        porownywalnego Maca. Bylem absolutnym fantykiem ThinkPadow, ale mi przeszlo. To
        juz nie sa te same thnikpady co kiedys i w tej chwili mysle na Mace. Oczywiscie
        na Macu bedzie Linux, ale sam MBP15 jest tanszy niz T400.
    • Gość: Cardi Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: 89.174.38.* 16.10.09, 11:48
      hi2per napisał(a):

Bynajmniej. ;)
      A teraz, skoro już zarobiłeś za swój post 0,5 zł, bądź łaskaw nie śmiecić już więcej.
    • Gość: Freel4ncer Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: 79.97.91.* 16.10.09, 12:00
      Mam macbooka z zainstalowanym Windows 7 Pro i smiga super , wydajnie i
      bez zawiech . ( mimo ze mam tylko 1gb ram )
    • Gość: Gość Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: *.nordeabank.pl 16.10.09, 12:04
      Dla mnie impulsem do przesiadki z Maka na Windows był bublowaty system OSX
      10.5 - nie dość że powolny to jeszcze niestabilny. Do tego mała dostepność
      oprogramowania na OS X i wyższe ceny niż aplikacji dla Windows.

Nie mam nic przeciwko alternatywnym systemom, ale w polskich realiach OS X
      słabo się sprawdza. Prym wiedzie Windows i jeszcze bardzo długo tak będzie...
      • kosmiczny_swir Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows 16.10.09, 13:05
        Bla bla bla. Mala dostepnosc oprogramowania? Chyba pirackiego. Czego ci brakuje
        na Maca? Gier? Masz Boot Campa. Ja mam dualboot windows-Linux. Linux do Matlaba,
        windows do gier. Jesli kupie Maca bede mial triple-bot MacOSX, Linux i Win. W
        czym problem?
        • Gość: Gość Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.nordeabank.pl 16.10.09, 15:02
          Tak, mała dostępność oprogramowania i ich ceny. Pirackiego nie używam. Najlepszy
          przykład - MS Office. Czy jest Access na Maka? Nie ma.

Pierwsze lepsze pisemko z płytą - zadziała na Maku? Nie, producent tego nie
          przewidział.

Treści multimedialne w internecie? Na Windows od ręki, na Maku nie działają
          wcale albo wymagają instalacji dziwnych wtyczek.

Sama platforma sprzętowa również pozostawia wiele do życzenia. Najtańszy Mac
          Mini jest dużo droższy od firmowego PC z Windows.
          W czerwcu, po sprzedaniu Maka kupiłem nowego HP DX7200 (Core 2 Duo E6550, 1gb
          ram, dysk 500gb, Windows Vista Business, klawiatura i mysz) za 1096zł.
          Do tego gwarancja - na Maka 12 miesięcy kulejącego serwisu (długie dni
          oczekiwania na naprawę sprzętu - opinie użytkowników forów internetowych), na HP
          24 miesiące gwarancji door-to-door.

Mam jeszcze wymieniać?
          • maruda.r Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows 18.10.09, 18:19
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Tak, mała dostępność oprogramowania i ich ceny. Pirackiego nie używam. Najlepsz
            > y
            > przykład - MS Office. Czy jest Access na Maka? Nie ma.

Podstawową siłą MS Office jest Access.

• Gość: Artur Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: 193.36.183.* 16.10.09, 12:12
      Już pędzę i się przesiadam. Z tego co się orientuję to oprócz systemu muszę też od nich kupić sprzęt i to po zawyżonych cenach....
      Poza tym mam synowi powiedzieć, że od dzisiaj nie gra już w swoje ulubione gry bo tata miał dosyć zawieszającego się Windowsa i przesiadł się na Mac Os X? :) Powodzenia. PS Mi się Windows nie wiesza bo dbam o zdrowie swojego kompa.
    • kuballa Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 16.10.09, 12:14
      Musze przyznac racje, wiem ze taki skok poopularnosci mac osx
      osiagnal kiedy vista ujzala swiatlo dzienne(i je skutecznie
      zablokowala) ja sam jestem tego doskonalym przykladem. Jednak w tym
      momencie win7 to poprostu wycieta i polatana vista i ze wzgledu na
      marketing zmieniono nazwe na win7 system jest naprawde szybki i
      stabilny. Nigdy nie myslalem ze to powiem o microsofcie ale zrobili w
      koncu dobry produkt. Uwazam ze nadzieje Apple w tym przypadku sie nie
      sprawdza. Cena jest za wysoka a funkcjonalnosc zaczyna byc ta sama
      jak z innymi systemami. Nie chce w zadnym wypadku zaczynac nigdy nie
      konczacej sie wojny co jest lepsze i tego rodzaju brednie wszyscy
      bardziej poimformowani uzytkownicy wiedza ze system zalezy od twoich
      potrzeb.

Pozdrawiam,
      Kuballa
      • kosmiczny_swir Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows 16.10.09, 13:09
        Cena nie jest wysoka. Porownywalem MacBooka 13" z Dellem Studio XPS 13" i wyszlo
        mi na to samo. MacBook ma wieksza baterie a Dell ma wiekszys dysk. Reszta ta sama.

Wezcie pod uwage, ze procki w komputerach Apple obecnie sprzedawanych nie maja
        nigdy mniej niz 3 Mb Cache, a nie 1MB cache jak w Acerach. Cache jest drogi,
        cholernie drogi.
    • Gość: Batory Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.pzu.pl 16.10.09, 12:23
      to może udać się Apple'owi! Jak wychodziła vista byłem w takiej
      sytuacji, miałem dość XP a visty się bałem. Wtedy zainteresowałem
      się Mac OS X i wybrałem... Linux Ubuntu !

Mac OS X jest super! Bardzo super ! Ma tylko dwie duże wady:
      1. jest drogi
      2. jest bardzo drogi bo żeby go mieć trzeba kupić do niego drogi
      komputer

Wybrałem Ubuntu bo jest darmowy i tak samo lepszy od windows ja Mac
      OS X. Przesiadka kosztowała mnie około miesiąca nauki systemu i
      wszystkich jego udogodnień. Nowego komputera nie musiałem kupować.
      Podobnie jak Ty, ja nie wyobrażam sobie korzystania z innego OS niż
      Linux (dystrybucja: Ubuntu).
      Pozdrawiam
    • Gość: Miszal Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.toya.net.pl 16.10.09, 12:25
      Zgadzam sie. Tez mam 1,5 roku Maka (jak na razie ze "zwyklym"
      Leopardem) i jak mam gdzies czasem cos wykonac na pececie to
      zalamka. Jak to sie czlowiek do dobrego przyzwyczaja :) A
      malkontenci zazwyczaj nigdy dluzej nie pracowali w srodowisku MAC OS
      X i bazuja na opinii wyssanych z palca. Jeszcze tylko dodam, ze
      porzadny laptop z Win, o podobnych parametrach do MacBooka, kosztuje
      w Polsce niewiele mniej. A z aplikacjami nie mam zadnego problemu. I
      zero pirackich kopi ;) A najbardziej mnie smieszy, ze ktos twierdzi,
      ze Apple sie kupuje dla lansu. Pewnie sa i tacy. Tak samo jak sa
      tacy co kupia peceta za 8 tys., chlodzenie ciecza i przezroczysta
      podswietlana obudowa, a tylko filmy na nim ogladaja i do netu
      wchodza.
      • Gość: meg Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 16.10.09, 17:40
        @Miszal
        "A najbardziej mnie smieszy, ze ktos twierdzi,
        ze Apple sie kupuje dla lansu."

Ja mam już od dłuższego czasu wrażenie, że Apple kupuje się dla lansu.
        Prawie w każdym amerykańskim serialu i filmie ma ktoś Maka (najczęsciej
        laptop).
        Sony Vaioa (seria NW, 15.4") są równie piękne co MacBook Pro, mają
        podobne parametry, a są o 1/3 tańsze.
    • Gość: Jacek Czemu nie Mac? Bo za mało gier i "piratów"! IP: 85.222.64.* 16.10.09, 13:05
      Dlaczego Windows i PC mają w Polsce tak wielu zwolenników? Bo praktycznie
      wszyscy wychodzą z założenia, że komputer to taka maszynka do wszystkiego,
      włącznie z grami. To pierwszy powód małej popularności Maca w Polsce - za mało
      gier. Powód drugi to zbyt mała w stosunku do peceta ilość pirackiego
      oprogramowania. Po prostu większość użytkowników Windows w Polsce ma lewy
      system i lewe oprogramowanie (i nie ma co zaprzeczać, że jest inaczej). I tu
      znowu okazuje się, że na Maca trudniej znaleźć lewe wersje software'u. Trzeci
      powód, to ogólnie ilość dostępnego oprogramowania - na pececie i Windows
      wszyscy się przyzwyczaili, że istnieje po kilkadziesiąt programów do tego
      samego - na Macu jest ich mniej.
      Jeśli ktoś wybiera Maca, to zwykle bardzo dobrze określa swoje potrzeby - co
      chce robić z komputerem. Jeśli ktoś wybiera Windows, to po prostu oczekuje
      kombajnu i eksperymentowania z oprogramowaniem.
      Co do stabilności systemu, to w sumie obecnie jest podobnie - z tym, że np.
      Vista zaczyna dobrze się czuć przy 3-4 GB pamięci, a OS X zadowala się 1-2 GB.
      Codziennie używam i Windows, i OS X, i stwierdzam, że pod względem
      bezproblemowej pracy to Macintosh jest lepszy. Windows próbują dogonić OS X i
      przy Windows 7 może im się to nawet udać.
    • Gość: Zaloguj się a ja tam wole maki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 13:14
      mysle, ze o tym czego normalny uzytkownik (a nie profi IT) uzywa
      decyduje w 90% przyzwyczajenie, a nie wyimaginowana jakosc danego
      systemu.

ja akurat uzywam (od polowy lat 1990tych) appla, bo to dla mnie byl
      zawsze najlepszy kompromis.

jako zawodowy fotoreporter potrzebuje czegos lekkiego, ale nie za
      malego, i w miare szybkiego. teraz mam macbooka 13cali i jestem
      dosyc zadowolony. szybki, lekki, ekran wystrczajaco duzy.

jak robilem przeglad rynku okolo roku temu, to wszystkie laptopy PC
      o porownywalnych parametrach, byly co najmneij tak samo lub nawet
      drozsze. wiec z mojej perspektywy apple wcale nie jest drogi.

u nas biurze pracuje informatyk, ktory m.in. buduje globalne strony
      dla yamahy (tej od instrumentow muzycznych). niedawno przesiadl sie
      z linuxa na mac os x i byl bardzo pozytywnie zaskoczony. dla mnie to
      jest jakis argument.

ale zgadzam sie ze, profesjonalne aplikacje (np. typu np. duze bazy
      foto online, na miliony zdjec)na platformie maca bylyby
      kilkukrotnie drozsze, niz na bazie windows.

wiec wszystko zalezy od zastosowania, apple na pewno ma swoja nisze.
      mnie tez nie podoba sie image apple, jako sprzetu dla coreczek z
      dobrego domu, az czasem sie wstydze go publicznie wyciagac. tutaj
      obdrapana obudowa bardzo pomaga ;-)

aha, no i na pc wprawdzie da sie zrobic wszystko to samo co i na
      macu, ale do wielu "mykow" potrzebujesz osobnego programu. te
      rzeczy, ktore akurat ja czesto uzywam, zalatwia mi od razu system
      mac os x. na pc tych akurat mykow nie ma, pytalem sie znajomych
      fotografow z pecetami, kazdy z nich uzywa kilkunastu programikow do
      tego co ja mam w systemie.

no i niezaprzeczalna zaleta macow jest w praktyce absolutny brak
      problemow z wirusami.

jakos to tak jest, ze jak ktos juz raz sie przesiadl na mac, to do
      windows juz wiecej nie wraca, wiec cos w tych makach jednak musi
      byc.

ogolnie jestem wiec zadowolony, ale zdaje sobie sprawy ze wszystkie
      w danym momencie "naj" - komputery to zawsze beda pecety
      (najszybszy, najmniejszy, najlzejszy). ale to "naj" tez ma swoja
      cene.
      • bling.bling Re: a ja tam wole maki 16.10.09, 14:42
        Gość portalu: Zaloguj się napisał(a):

> mysle, ze o tym czego normalny uzytkownik
        > jako zawodowy fotoreporter potrzebuje czegos lekkiego, ale nie za
        > malego, i w miare szybkiego. teraz mam macbooka 13cali i jestem
        > dosyc zadowolony. szybki, lekki, ekran wystrczajaco duzy.

nalezysz da waskiej grupy uzytkownikow ktorzy z calej masy mniej lub bardziej racjonalnych powodow uzywaja Mac.

> wiec wszystko zalezy od zastosowania, apple na pewno ma swoja nisze.

> jakos to tak jest, ze jak ktos juz raz sie przesiadl na mac, to do
        > windows juz wiecej nie wraca, wiec cos w tych makach jednak musi
        > byc.

W latach 80tych Apple mial w USA ogromna przewage nad MS lub byl to co najmniej remis. Mackintosh byl na wyposazeniu niemal kazdej szkoly i stanowil platforme ktorej uczyly sie dzieci i byl to dla nich pierwsze zetkniecie z komputerem. Historia pokazala ze trzeba miec niebywaly talent by stracic ten kapital do takiego stanu ze obecnie w samych USA Mac to ok 8% rynku a na swiecie 5%!! Inna sprawa ze rosnie i uratowal sie od kompletnej anihilacji (dzieki pieniadzom MS m.in.)
        • kosmiczny_swir Re: a ja tam wole maki 16.10.09, 15:23
          To nie Apple robilo wszystko zle. To MS robil wszystko cwaniej. Zauwaz, ze
          konkurencje z Apple wygrali dla MS producenci sprzetu. W tej walce wszyscy
          wyrzynali sie nawzajem bijac sie o to kto dostarczy najtanszy komputer. Tego
          Apple nie przewidzial. MS doprowadzil do segmencacji rynku komputerow. Apple nie
          mialo szans, zeby nie wiem co robili.
          • maruda.r Re: a ja tam wole maki 18.10.09, 18:26
            kosmiczny_swir napisał:

> To nie Apple robilo wszystko zle. To MS robil wszystko cwaniej.

Analogicznych odkryć dokonano przy podboju rynku kasetami C60 i VHS. To były
            najgorsze z możliwych propozycji pod względem technicznym. Były jednak tanie, a
            w związku z tym dostępne dla wszystkich.

Cały świat doskonale wie, że najlepsze samochody produkują Bugatti, Ferrari i
            Aston Martin. Jednak cały świat kupuje fiaty, renówki i skody. Z tego samego
            względu.

• Gość: ex-mac user Nie dajcie się oszukać IP: *.acn.waw.pl 16.10.09, 13:31
      Rozumiem kampanię Apple'a. Sam się dałem na nią nabrać jakieś 2 lata temu -
      jak wymieniałem laptopa. Postanowiłem dać szansę MacBookowi i
      zainwestowałem w MBP 17.

To była gehenna. Z tym komputerem było ciągle coś nie tak. Na MBP nie było
      odpowiedników programów, które na codzień używam do pracy. Pod Windowsem
      sprzęt działał jak kupa - osiągał zawrotne temperatury (75 - 90 stopni) -
      ze względu na jakąś sprytną blokadę w warstwie emulacji BIOS w EFI.

W tech supporcie mi powiedzieli, że oni nie wspierają instalacji
      innych systemów - czyt. celowo ją sabotują. A poza tym to, że się grzeje
      to nie problem bo to notebook a nie laptop, czyli nie jest do trzymania na
      kolanach - (c) by Apple tech support. Wcześniej słyszałem, że tego tekstu
      Steve Jobs użył, ale traktowałem to jako żart. Apple tego nie traktuje
      jako żart.

Niedawno wymieniłem MBP na sporo tańszego Della i jestem szczęśliwy.
      Różnica w jakości sprzętu jest powalająca.

No i w końcu mam Windows 7...

Więc rozważacie danie szansy MacOS X, to najpierw zróbcie sobie
      hackintosha - czyli zainstalujcie MacOS X-a na próbę na normalnym kompie,
      a potem dopiero warto rozważać zakup tego drogiego i miernej jakości
      sprzętu - tylko dla fajnego systemu operacyjnego...

Z moich doświadczeń: MacOS X jest świetny, ale nie dla wszystkich się
      nadaje - za to wiem, że jak komuś się spodoba i sobie wszystko poustawia
      to pozostaje mu wierny - trzeba sprawdzić samemu.

Windows 7 - jest świetny i ciut bardziej uniwersalny, no i działa na
      dowolnym sprzęcie, a nie tylko oficjalnie na sprzęcie jednego producenta.
      Ja osobiście wolę Windows 7, ale część moich znajomych woli Mac OS X.

A przed sprzętem firmy Apple przestrzegam - mizerna jakość i beznadziejne
      wsparcie - co łatwo uzasadnić brakiem konkurencji.

W sumie to blokowaniem instalowania Mac OS X-a na innym sprzęcie powinien
      się UOKiK zająć...
      • tymon99 Re: Nie dajcie się oszukać 16.10.09, 15:20
        Gość portalu: ex-mac user napisał(a):

> nie było odpowiedników programów, które na codzień używam do pracy

których używam. kogo, czego. dopełniacz.
        a co to za programy?
        • Gość: ex-mac user Re: Nie dajcie się oszukać IP: 80.72.45.* 16.10.09, 18:25
          Żeby daleko nie szukać to chociażby Remote Desktop.

Microsoftowe Remote Desktop for Mac nie działają prawidłowo mimo
          najszczerszych moich chęci.

Próbowałem jeszcze CoRDa i innych wynalazków, ale z każdym coś było
          na tyle nie w porządku, że nie dało się tego w praktyce używać.

Wyprzedzę pytanie - tak używałem różnych hakerskich input remapperów.

Już nie będę mówił o środowisku developerskim - ale to akurat
          chciałem ustawić sobie przez Remote Desktopa i jakby ten nieszczęsny
          Remote Desktop działał nie byłoby żadnego problemu...

Próbowałem używać Paralelsów, ale są dość mocno zbugowane i windows
          czasami bluescreenował przy hibernacji Maca.

Po miesiącu wojowania wymiękłem i zainstalowałem Windowsa i juz do
          OS X-a nie wróciłem.

Nie podoba mi się również chamska polityka blokowania odtwarzania
          muzyki w WMA, a w tym formacie głównie ripowałem muzykę, przez
          iTunes. Microsoft udostępnia codeci dla Maca ale iTunesy je jawnie
          blokują. Z tym sobie poradziłem konwertując wma pro na AAC+, ale
          mimo wszystko to ssie.
          • tymon99 Re: Nie dajcie się oszukać 18.10.09, 05:31
            używasz w pracy muzyki w wma?
    • Gość: gucio Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: *.chello.pl 16.10.09, 13:42
      "Przedstawiciel firmy Jobsa przypomina, że Microsoft nie zaoferował swoim klientom możliwości łatwego uaktualnienia XP do "siódemki" - a to znaczy, że użytkownicy będą musieli instalować system od nowa. "

Tiaaa, bo Apple oferuje uaktualnienie z Mac OS X 10.1 do Mac OS X 10.6
    • Gość: Centrala Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: 85.94.248.* 16.10.09, 13:44
      moja 2 i pół letnia córeczka zawiesiła mojego imaca!

Mi się to jednak nigdy nie udało.
      • Gość: trele Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: 193.195.120.* 16.10.09, 14:03
        nie rozumiem ludzi z tymi wirusami... na niszowy system nie robi sie
        wirusow - to sie zwyczajnie nie oplaca. OSx i Linux z tego powodu
        jeszcze dluuuugo beda "bezpiecznymi" systemami. Jesli chodzi o
        wirusy na Win to ja nie miale nic od jakichs 5 lat na kompie
        podlaczonym do netu 24/7.... nic. Ale nie sciagam crackow i mam
        sprzetowy i software'owy firewall. No i mysle co robie...
    • Gość: fifi Winda 7 vs SL IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 16.10.09, 17:42
      reviews.cnet.com/8301-31012_7-10319612-10355804.html?part=rss&tag=feed&subj=Crave
      • Gość: dżi Re: Winda 7 vs SL IP: 94.75.113.* 16.10.09, 18:24
        Chciałbym zwrócić uwagę, że test pt."multimedia multitasking" był przeprowadzany na Qucktime i iTunes, co całkowicie wypacza sens tego badania.
    • Gość: dżi Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: 94.75.113.* 16.10.09, 18:02
      OSX ma już natywnego Photoshopa czy ciągle tą 32bitową wersję? :D
    • Gość: doniek Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows IP: *.net.inotel.pl 16.10.09, 19:49
      Jeśli sobie tego nie wyobrażasz to znaczy że masz ograniczoną wyobraźnię... albo
      ci jej brak... :-P
    • Gość: andrzej mój Komp: Procesor Core Duo 3 ghz, 4 gb ram, dysk IP: *.netis.net.pl 16.10.09, 21:55
      1 terabajt - co za bzdury pociska gość, że nie dam rady z Win7.
    • Gość: zzzZZZzzz Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 IP: *.chello.pl 17.10.09, 00:00
      Niech wszyscy ci, którzy chwalą Maci za domyślny soft w systemie operacyjnym
      zważą, że Microsoft ostro dostaje co i raz po dupie za to, że ośmielił się
      dołączyć do Windowsów Windows Media Playera i Internet Explorera. To są
      praktyki monopolistyczne, za które Microsoft ma płacić wielomilionowe kary.
      Czymże jest więc dołączanie do maców leoparda z itunes, quicktimem i safari ??
      Te aplikacje są dużo bardziej funkcjonalne niż ich windowsowe odpowiedniki.
      Apple powinien więc w ramach sprawiedliwości również zarobić ostrą karę ...
    • gpolkusz Apple nie może się doczekać premiery Windows 7 17.10.09, 00:33
      Co znaczy (...większość "pecetów", na których działa obecnie XP, nie
      będzie w stanie obsłużyć Windows 7).

Ja ma dwa komputery, na których mam zainstalowany system Windows 7.
      Na obu System pracuje równie płynnie, mimo iż dużo różnią się w
      konfiguracji.

Pierwszy komputer na którym od początku testowałem Windows 7 beta,
      aż po Windows 7 RC i obecnie wersję 90 dniową pełną RTM - to:
      Intel Dual Core 2,66 GHz, 1,5 GB RAM, karta graficzna 512Kb z
      pamięcią 1 GB i dwa twarde dyski po 80 GB. Każdy podzielony na trzy
      partycje.

Drugi komputer to: Intel Celeron 2,4 GHz, pamięć 256 MB, karta
      graficzna 64 MB i dysk 40 GB podzielony na dwie partycje.

Jeżeli na tak słabej konfiguracji system Windows 7 pracuje perfect,
      to czego Apple chciałoby się w nim złego doszukać?

Ja stawiam na podzespoły Intela i oprogramowanie Microsoft.
      • maruda.r Re: Apple nie może się doczekać premiery Windows 18.10.09, 18:08
        gpolkusz napisał:

> Jeżeli na tak słabej konfiguracji system Windows 7 pracuje perfect,
        > to czego Apple chciałoby się w nim złego doszukać?

Potwierdzam. Testowałem W7 x86 na Toshibie Satellite U-200 i W7 x64 stacjonarnym
        Athlonie 64 3200 bez możliwości sprzętowego wspomagania wirtualizacji. W obu
        przypadkach bez problemów spolszczyłem system, a w drugim uruchomiłem tryb XP
        (wolny, ale działający). Obie maszyny po 2GB RAM.

Pod W7 (x86 i x64) sprawdziłem: typowe aplikacje biurowe, internetowe i
        multimedialne. Kilka aplikacji księgowych, w tym tworzoną w FoxPro dla Windows.
        Pojawił się kłopot ze sterownikami do drukarki pod x64, ale to problem
        producenta drukarek (Brother).

Osobiście, nie widzę większej różnicy między W7, a XP. Jeżeli ja jej nie widzę,
        to przeciętny zjadacz bitów też jej nie zauważy - co z kolei spowoduje, że
        postawi na system, którego ideologię już zna. Ewentualne problemy można
        zdiagnozować i rozwiązać przed zakupem systemu - korzystając z wersji testowej.

Można dyskutować nad tym, czy W7 jest produktem potrzebnym, skoro z perspektywy
        przeciętnego użytkownika niewiele wnosi, ale sprawa drastycznych problemów z
        przejściem z XP na W7 jest dęta (w przypadku użytkownika domowego). Proces
        przejścia będzie równie łatwy, co reinstalacja systemu XP, a przeniesienie
        danych na pewno łatwiejsze, niż na egzotyczny z punktu widzenia windziarza Mac OS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka