Dodaj do ulubionych

Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB

IP: *.as.kn.pl 28.10.09, 19:36
świetny artykuł, szczegółowy i fajnie napisany; prosto i na temat.....tak dla ludzi ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: castel Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.ryb.abpl.pl 28.10.09, 23:16
      Jeśli ktoś uważa, że ten telewizor jest dobry to ja przepraszam ale może po
      prostu nie widział dobrego telewizora. Osobiście w życiu bym nie kupił
      czegokolwiek marki Funai, chociaż by ze względu na "chińską" jakość wykonania
      i użytych materiałów.
      • Gość: rubin Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.09, 08:36
        a miałes kiedykolwiek jakis sprzet marki Funai? 99% telewizorow jest produktowych w Chinach lub z chinskich komponentów a ten nie - to chyba dobrze, prawda? model ten wcale nie odbiega jakością wykonania oraz wyglądem od sprzętu z najwyższej połki .....a nie kosztuje tyle co on.
        • Gość: ja Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: 57.66.197.* 29.10.09, 09:40
          Hmm... W promocjach MM mozna za te pieniadze kupic 32" Samsunga.
          Rownież HD ready. Wiec jak dla mnie to ta cena dupy nie urywa:/
          • ariasz Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB 29.10.09, 12:59
            Samsung b350. Dziękuję. Cena parę złotych większa, jakość kilkanaście razy
            większa. I jak wszyscy znawcy twierdzą nie jest produkowany w chinach! Uwaga, na
            Słowacji lub Węgrzech.
            • Gość: Bogdan Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.09, 14:07
              powiem ci tak co z tego , że jest produkowany na słowacji czy gdzie
              ci się tam podoba , podzespoiły i tak z korei albo z chin trak było
              z dell w żyrardowie w Tomsonie teraz to się nazywa TCL także czy
              chcesz czy nie i tak masz chińszczyzne pozdro
        • Gość: obs Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.10.09, 19:23
          Nie rozumiem dlaczego chinskie produkty tak zniechecaja rodakow, sa
          one zdecydowanie lepsze od polskich, zatrzymaliscie sie w latach
          80tych a swiat sie zmienil
    • Gość: tak prawie z jednym chyba wyjątkiem IP: *.piastlan.net 29.10.09, 01:07
      "Funai LH7-M32BB pobiera tylko 130W energii. To mało. Oznacza to, że
      kupując ten TV nie zapłacimy drugie tyle za rachunki za prąd."

Dla 32" pobór mocy 130 WAT to dużo! Telewizory tej przekątnej innych
      producentów w większości mają zdecydowanie niższe zużycie energii.
      • Gość: Miś Re: z jednym chyba wyjątkiem IP: *.stacje.agora.pl 29.10.09, 16:57
        Mój Samsung 32 cale pobiera więcej prądu niż 130W. ;)
        • col.markos Re: z jednym chyba wyjątkiem 29.10.09, 20:15
          Mój Toshiba pobiera 160 watt:)
    • Gość: D Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 10:32
      Ciekaw jestem, czmeu 1368x768 a nie 720p? Po co ?
      • simplex Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB 29.10.09, 11:16
        Moze dla kompatybilnosci z PC, ew taniej jest wyciac matryc o takiej
        rozdzielczosci (tzn mniej materialu sie marnuje).
    • do100jnik Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB 29.10.09, 11:26
      zacząłem czytać, ale po wczytaniu się we fragment o dizajnie (designie, czy
      jeszcze inaczej) pusty śmiech mnie ogarnął, w tych urządzeniach nie ma niczego
      takiego jak design, duża płaszczyzna dominująca cały wygląd i ważne by
      tworzywo na obrzeżach było dobrze ogradowanie a powierzchnie nie parchate
    • Gość: kombinerki ale bzdety IP: *.server4you.de 29.10.09, 11:38
      Telewizor Funai o przekątnej 32 cale potrafi wyświetlać rozdzielczość HD
      Ready 720p (czyli 1366x768). Nie ma rozdzielczości Full HD, ale ten model tak
      dużej rozdzielczości nie potrzebuje, gdyż większe różnice pomiędzy HD Ready, a
      Full HD widać dopiero na telewizorach od 42 cali wzwyż.

Szkopuł w tym szanowny panie autorze, że telewizja i filmy z płyty to nie
      wszystko - większość osób podłącza pod taki TV konsolę do gier lub komputer, a
      wtedy widać przepaść między 720p, a Full HD(1080p).
      • Gość: M. Koryszewski Re: ale bzdety IP: *.stacje.agora.pl 29.10.09, 11:54
        Chciałem zauważyć, że większość gier na konsolach jest wciąż robiona na rozdzielczość HD Ready, a nie Full HD. Więc to nieprawda, że ten TV jest zły dla gier na konsolach. Sam sprawdzałem na tym TV Funai Call of Duty WoW na konsoli i grafika była równie dobra jak w moim TV.
        A co do komputera do gier, to podłącza się raczej monitor, a nie TV.
        Pozdrawiam.
        • ariasz Re: ale bzdety 29.10.09, 13:05
          Ok, masz racje. Dużo, na pewno nie większość gier ma rozdzielczość HD Ready. Ale
          zapomniałeś chociażby o fakcie przeskalowywania do rozdzielczość FHD, efekt
          widoczny gołym okiem. No chyba że postawisz jakiegoś starego dziadka dla którego
          szczyt technologii to Unitra z programatorem manualnym. Co do monitora również
          się mylisz. Obecnie coraz więcej kart graficznych wyposażonych jest w HDMI, aż
          prosi się żeby kupić pad od PS3 albo Xboxa 360 i pograć na wielkim ekranie.

Telewizor może i dobry ale w jakiejś mega promocji, niestety w tej cenie albo
          podobnej niespecjalnie większej jest masa modeli które nawet samym wyglądem
          niszczą Funaie.
    • Gość: egon ehehehe jak ten ma obraz 4+/5 to modele... IP: *.171.204.65.awakom.net 29.10.09, 12:45
      Jak ten TV ma obraz 4+/5 to modele z wysokiej półki powinny mieć np.
      12 punktów w skali 5 punktowej.
      • Gość: Dokładnie Re: ehehehe jak ten ma obraz 4+/5 to modele... IP: *.rene.com.pl 29.10.09, 13:03
        We wrześniu kupiłem LH7-M32BB i powiem tyle:

Jakość obrazu jest faktycznie bardzo dobra, jak na tą klasę cenową
        minus to jednak czas reakcji matrycy - 5 ms podawane przez producenta to zwykła
        manipulacja (stosowana powszechnie, ofkoz). Smużenie jest wyraźnie zauważalne
        tam, gdzie treść obrazu zmienia się dynamicznie. W sklepie bardzo trudno to
        wychwycić!

Ostatecznie wymieniłem go w sklepie, bo się po dwóch tygodniach zepsuł (zaczął
        buczeć) na inny, innego producenta (nie chodzi mi o reklamę, więc nie podaję
        danych).
      • Gość: M. Koryszewski Re: ehehehe jak ten ma obraz 4+/5 to modele... IP: *.stacje.agora.pl 29.10.09, 16:56
        Już wyjaśniam - ocena była wystawiana za obraz w tej kategorii cenowej.
        Jasne, że ten Funai nie ma szans do wielu lepszych i droższych TV zarówno LCD jak i plazm.
        Ale w tej cenie nie spodziewałem się, że bedzie taki dobry obraz - stąd wysoka ocena dla tego obrazu.
        Gdybym porównywał obraz do wszystkich TV na rynku, to na pewno ocena byłaby niższa.
    • Gość: krzystof114 kto chce za 999? IP: 193.59.33.* 29.10.09, 12:47
      Już 5.11 będzie można kupić ten telewizor za jedyne 999 zł w
      Sochaczewie, w nowootwieranym elektromarkecie Mediaexpert
    • Gość: tmb28 Funai wytwarza głównie części OEM IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.09, 13:04
      A to oznacza, że w Waszych super mega hiper markowych Samsungach,
      Philipsach siedzą np. matryce Funai...
      Typowe dla nowobogackich - jaranie się MARKĄ :)
      • Gość: castel Re: Funai wytwarza głównie części OEM IP: *.ryb.abpl.pl 29.10.09, 13:15
        No tylko że samsung jest jednym z czołowych producentów matryc. Zapomniałeś o
        paru faktach.
    • simon_r Do czego komu telewizor LCD??? 29.10.09, 13:28
      Osobiście uważam, że TELEWIZOR jak sama nazwa wskazuje służy głównie do
      OGLĄDANIA TELEWIZJI. W związku z takim założeniem ja kupowałem swój. I zanim
      kupiłem to przeszedłem się po kilku sklepach oglądając wszystko co tam stało z
      bliska i daleka, z sygnałem cyfrowym i analogowym i wnioski z tego oglądania
      miałem praktycznie natychmiastowe. ŻADEN LCD nie zasługuje na to aby go nazwać
      telewizorem. Nawet te z wysokiej półki dają obraz, który (IMO) kompletnie nie
      nadaje się do oglądania. Wszystko jest fajnie dopóki obraz jest w miarę
      statyczny ale gdy tylko zaczyna się ruch to następuje masakra... kolory gdzieś
      giną, tworzy się posteryzacja na płaszczyznach gdzie jest jednolity kolor z
      przejściem tonalnym, twarze zamiast mieć kolor skóry są jakieś pomarańczowe. Chała!!

Dlatego uważam LCD za technologię dla frajerów, którzy łapią się na chwyty
      marketingowe typu "podświetlenie LED".

Jak ktoś chce mieć telewizor, który służy do oglądania ruchomych obrazów w
      prawdziwych kolorach z akceptowalną dynamiką przejść tonalnych powinien kupić
      PLAZMĘ.
      • Gość: Miś Re: Do czego komu telewizor LCD??? IP: *.stacje.agora.pl 29.10.09, 14:03
        Uwaga! Nigdy nie porównuj jakości obrazu w TV w marketach. Oglądanie telewizorów w marketach jest niemiarodajne. W większości puszczają tam syfiasty sygnał analogowy, albo łączą cyfrowy sygnał starym kablem typu Scart (Euro). I stąd obra zna LCD w marketach potrafi być taki słaby. Do tego markety często faworyzują telewizory jakiejś firmy.

Zrób sobie test. Weź dobry telewizor LCD, zapuść na nim nowy film na Blu-ray ze znakomitą jakością obrazu i wtedy zobaczysz, jaką jakość potrafi dzisaj dawać LCD.
        Ktoś kto to sam zobaczy, nigdy już nie napisze o tym, jakie to LCD dają kiepski obraz... Plazmy wcale nie są lepsze. Obie technologie pod względem obrazu są juz na mniej więcej tym smaym poziomie.. Kiedyś miałbyś rację, bo stare LCD były słabe.
        Ale dzisiaj LCD mają świetną kolorystykę i b. dobry poziom czerni(zwłaszca LED).
        • simon_r Re: Do czego komu telewizor LCD??? 29.10.09, 14:47
          Misiu!!
          Kolorystyka LCD jest imponująca zwłaszcza z gdy się ogląda szajsungowego
          koliberka lub inną bajkę animowaną. Niestety nie jest naturalna.

Robiłem wszelkie testy o których wspominałeś stawiając obok siebie porównywalne
          cenowo telewizory 42 cale (gdyż taki rozmiar mnie interesował)... żaden LCD nie
          dorównuje płynnością ruchu i gradacją półtonów plaźmie. I nie ma znaczenia czy
          idzie to z odtwarzacza blue czy ze zwykłej anteny.

Warto również wziąć pod uwagę fakt, że póki co jeszcze długo będziemy oglądać
          głównie sygnał o małej rozdzielczości i w większości analogowy. UPC, z którego
          korzystam oferuje raptem 3 kanały HD i to takie, które raczej rzadko oglądam.

Dlatego jak ktoś potrzebuje TELEWIZORA a nie monitora do oglądania sygnału HD z
          BlueRay to powinien kupić plazmę nawet HD ready a nie LCD. Zresztą, jak
          wspomniałem LCD nie wytrzymuje porównania z plazma nawet dla sygnałów cyfrowych.

LCD jest technologią promowaną przez producentów gdyż jest technologią tańszą i
          można więcej na tym zarobić a większość ludzi i tak nie widzi różnicy. Tak samo
          jest ze sprzętem grającym. Ludzie kupują jakiś totalny chłam zwany zestawami
          "mini HiFi" o paśmie przenoszenia porównywalnym z telefonem i im to wystarcza bo
          się ładnie błyszczy.
    • Gość: Chiński szajz Jakaś kryptoreklama chińskiego gówna? Kupiłem ... IP: *.acn.waw.pl 29.10.09, 13:37
      kiedyś magnetowid Funai, to gó... rozsypało się w miesiąc. Nie kupujcie
      • Gość: :) Re: Jakaś kryptoreklama IP: *.backiel.com.pl 23.11.09, 12:18
        Panie szanowny, Funai ma montownię w Nowej Soli, zmiarkuj trochę wypowiedź.
      • Gość: GOŚĆ Re: Jakaś kryptoreklama chińskiego gówna? Kupiłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:14
        Człowieku, obudź się! Ruskie ili amerykańskie, wsio zdjełano na
        Tajwanie! Znajdź mi niechiński telewizor, magnetowid czy niechińskie
        majtki a będziesz wielki.
        Też miałam magnetowid Funai, służył mi od 89 do 95, później
        wymieniłam na DVD. Nie potwierdzam, że to gó.
    • Gość: jane Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 29.10.09, 13:55
      czemu panie pismaku pana poprawna polszczyzna kończy się na słowie
      "design"??? Dalej powinno być:
      - nie dżwięk tylko "sound or audio"
      - nie obsługa tylko "handling"
      - nie wyposażenie tylko "equipment"
      - nie inne cechy tylko "other features"
      I ja nie czepiam się pana tylko proszę o poszanowanie dla nowoczesnej
      polszcyzny.
      • Gość: awa_nti Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: 94.75.121.* 09.02.10, 17:15
        A najlepsze że polskie nazwy piszą w nawiasach
    • Gość: Ancymon Lepiej uważać na telewizory marki FUNAI IP: *.centertel.pl 29.10.09, 14:20
      Przypomnę historię mojego telewizora marki Funai 32 cale LCD. Cała
      partia tych telewizorów miała wadę w postaci przydźwięku, buczenie w
      głośnikach słyszalne przy bardzo cichym słuchaniu. Funai Polska
      olała sprawę, choć sprawa została do nich przesłana. Telewizor stał
      w serwisie łącznie 3 miesiące. Wniosek ogólny - jaka cena taka
      jakość. Chcesz dobry telewizor to nie Funai.
    • Gość: farmi Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.mofnet.gov.pl 29.10.09, 14:34
      Z artykułu wynika, że ten TV to super okazja. Ale wszyscy wiedzą, że
      pełny HD z dekoderem cyfrowym MPEG-4 można kupić za 200 zł więcej
      (np. LG 32LF2510 - od 1623 zł). Czy warto więc pisać o okazji?
    • Gość: AT Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.centertel.pl 29.10.09, 22:08
      Litości jak mozna pisac sponsorowane artykuly i udawac ze to test - to krypto reklama!

Wstyd dla gazety i niestety brak podstawowych dobrych praktyk
    • Gość: eRb Test telewizora LCD... Mała poprawka... IP: *.unregistered.net.exatel.pl 01.11.09, 15:47
      Produkty LCD są monitorami, a nie telewizorami. Telewizorem jest
      plazma, kineskop... ale nie LCD. I choć obraz z pewnoścą jest super
      i hiper, to i tak nie doścignie przeciętnej nawet plazmy.
      • Gość: Miś Re: Test telewizora LCD... Mała poprawka... IP: *.stacje.agora.pl 04.11.09, 14:38
        Jasne eRb....w takie rzeczy, o których piszesz, to uwierzą tylko ludzie oglądający dobranocki.

Wychwalając te plazmy, zapomniałeś dodać, że plazma żre więcej prądu, wypalają sie logo programów TV na ekranie, ma też gorszą jasność ekranu, wiec w naświetlonym pokoju nic nie obejrzysz.

Plazma ma tylko dwie świetne rzeczy - poziom czerni oraz szybkość matrycy -(idealna do oglądania meczy). I to wszystko.

W pozostałych kategoriach LCD jest równie dobry, albo lepszy niż plazma.
        • zona_jarka Re: Test telewizora LCD... Mała poprawka... 19.12.09, 11:03
          misiu piszesz bzdury mam plazmę półtora roku, nic się nie wypala,
          jasnosc super nawet w dzien, prąd tyle co LCD lub mniej (poczytaj
          wypowiedzi fachowców a nie wydawaj opini o tym o czym nie masz
          zielonego pojecia)
    • Gość: Majki Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.nat.tvk.wroc.pl 23.11.09, 11:57
      Stałem niedawno przed wyborem telewizora 32". Wahałem się między Samsungiem B450
      i testowanym Funai. Wystarczyło, że zobaczyłem oba odbiorniki obok siebie z
      jednego źródła. Ku mojemu zdziwieniu Funai wygrał pojedynek. Polecam każdemu kto
      szuka dobrego i taniego telewizora.
      • Gość: Ula Re: Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: 78.8.138.* 15.12.09, 19:59
        tez rozwazam Funai :) Cena ok, MPEG4, Rozdzielczosc przy 32 calach -
        wystaczajaca,Kusi tez 5 lat gwarancji i 2 lata na bad piksele,
    • Gość: piotrw111 Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.09, 10:27
      bardzo trafna recenzja tego odbiornika. Kupiłem go wczoraj i bardzo
      mile mnie zaskoczył tym, że przy pierwszym uruchomieniu sam sie
      elegancko zaprogramował. Swietnie odbiera DVB-T mpg4. Po kilku
      minutach ogladania podswiadomie zaczałem szukać ustawień jasności bo
      fabryczne ustawienie jest super w słoneczne dni. Po zmiejszeniu
      jasności i stonowaniu kontrastu odbiór OK. Do foni chyba jednak
      podłaczę zewnętrzny wzmacniacz i głośniki lubię dobre brzmienie
      tego się nie wyciągnie z tego plastyku.
    • Gość: Boguslaw Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.as.kn.pl 21.12.09, 20:42
      tez kupilem ten telewizor i podzielam opinie recenzenta. dobry sprzet dla niewymagajacego telewidza i w dodatku za rozsadna cene. odbior cyfrowy bardzo dobry, fakt - lepiej podlaczyc wlasny sprzet naglasniajacy, ale nie ma tez powodow do czepiania sie. generalnie bardzo dobry sprzet w rozsadnej cenie.
    • Gość: Bielawianka Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.as.kn.pl 29.12.09, 16:23
      nie znam sie zdbyt dobrze na sprzecie i kupilam ten telewizor sugerujac sie recenzjami oraz opiniami w necie. troche sie obawialam ze sprzedawca bedzie mi wciskal jaka "mega-promocje" wiec troche poczytalam i wybralam wlasnie tego LCDika. Musze przyznac ze byl to trafny wybor. obsluga banalna, obraz i dzwiek bardzo dobry, rewelacyjna gwarancja i korzystna cena ;-)
    • Gość: Bobi Test telewizora LCD Funai LH7-M32BB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 00:37
      Jak by ktoś nie wiedział, to Funai ma montowane matryce od Toshiby.

A to że Funai jest składany w Polsce to nie znaczy że jest to gówno chińskie..

Toshiba i Sharp są składane 20 km ode mnie w Łysomicach k./Torunia i co? też
      powiecie że są gówniane? nie radzę używać tego określenia, bo nie jeden z Was
      tak naprawdę nie wie co siedzi w telewizorze (firma podzespołów).

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka