Dodaj do ulubionych

Firefox kończy 5 lat

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 16:43
Dopiero w poniedziałek Firefox skończy 5 lat, jaki jest sens pisania o tym już
teraz? Jutro napiszecie, że za 3 dni skończy, po jutrze że za 2 itp...?!
Obserwuj wątek
    • Gość: cs Re: Firefox kończy 5 lat IP: 83.238.95.* 05.11.09, 17:00
      i nikt nie pisze, że firefox to kiedyś był firebird ;)
      • Gość: dex Netscape IP: *.chello.pl 05.11.09, 18:40
        Nikt nie pisze, że to był wcześniej Netscape Navigator
        • Gość: gość Re: Netscape IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 22:07
          navigator był za dobry i tyle! dobrze , że jest opera!
    • Gość: c Firefox kończy 5 lat IP: 87.205.147.* 05.11.09, 17:12
      Właśnie ukazała się wersja 3.5.5 :D
    • Gość: kwant Zemsta netscape zza grobu IP: *.ghnet.pl 05.11.09, 17:17
      Firefox powstał na bazie netscape (po opublikowaniu źródeł tej aplikacji na
      wolnej licencji). Netscape to była przeglądarka internetowa, która rozpoczęła
      rewolucję internetową. Microsoft jak zwykle przespał początek rewolucji więc
      później postanowił zniszczyć firmę netscape nieuczciwymi praktykami (np. zakaz
      instalowania netscape na nowych komputerach przez ich producentów pod groźbą
      nieudzielenia rabatów na preinstalowany Windows).

Obecny, sukces FireFoxa można więc traktować też jako swoistą zemstę zza grobu
      Netscape :-)
      • Gość: lukass Re: Zemsta netscape zza grobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 18:04
        Sukces Firefoxa ma i miał miejsce dzięki tworzeniu u siebie tego co już dawno jest w Operze. Zaczęło się od zakładek, które jako pierwsza wprowadziła Opera, później blokowanie zawartości - w Firefoxie jako AdBlock itp.itd.

Netscape nie miał nic co wyróżniałoby go od IE w latach 90 (IE miał początkowo problemy z ramkami pływającymi, ale ostatecznie działał na nich). Firefox wykorzystał dobrze reklamę - a raczej antyrekalmę IE przy promocji swojej przeglądarki. Gdyby Opera patentowała swoje rozwiązania jak np. karty czy blokowanie zawartości to dziś Firefox by nie istniał a ludzie używaliby tylko Opery.

Sukces Firefoxa to ściąganie do siebie najlepszych rozwiązań od innych i otwartość kodu co pozwalało na robienie całej masy wtyczek programistom-amatorom.
        • Gość: gosc Re: Zemsta netscape zza grobu IP: *.chello.pl 05.11.09, 18:18
          dokładnie tak, dlatego właśnie używam Opery do przeglądania stron www a nie Firefoxa. FF zawdzięcza swoją popularność ....??...., no właśnie właściwie to nie wiem czemu, Opera jest wg mnie o wiele lepsza.
          • yulek_cezar Operowy afront! 05.11.09, 18:30
            Jakby Opera bezczelnie przez długi czas nie wyświetlała reklam WEWNĄTRZ
            przeglądarki to może bym jej używał. Za taki afront nigdy więcej do niej nie
            zajrzę i wszystkim dookoła ją odradzam, a nóż widelec im się odwidzi i będą
            chcieli prezentować pełnoekranowe reklamy.

Pewnych gestów się nie wybacza.
            • Gość: old user Re: Operowy afront! IP: *.privacyfoundation.de 05.11.09, 18:55

yulek_cezar napisał:

> Jakby Opera bezczelnie przez długi czas nie wyświetlała reklam WEWNĄTRZ
              > przeglądarki

No właśnie, żaden operowy śpiewak się o tym nie zająknie, ani o tym że by
              wyłączyć reklamy trzeba było zapłacić!
              • Gość: gosc Re: Operowy afront! IP: *.chello.pl 05.11.09, 19:18
                "nie zająknie się", ponieważ odkąd używam Opery, to nie ma w niej żadnych reklam. dane historyczne nie mają dla mnie w tym przypadku znaczenia, ważne jest to co jest teraz, a teraz jak dla mnie Opera jest super.
                mój katalog stron www
            • Gość: denver85 Re: Operowy afront! IP: *.chello.pl 05.11.09, 20:21
              Gdyby dawaliby Ci Mercedesa klasy S tez nie wzialbys, bo x lat temu nie mial ABS i poduszek? Smieszne wg mnie. Siedz sobie na FF przeladowanym wtyczkami, aby mial jakakolwiek funkcjonalnosc.
        • Gość: c Re: Zemsta netscape zza grobu IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 20:03
          No widzisz a jednak ludzie wola ff od opery :D i biadolenie na forach nic
          operowcom nie pomaga :D
    • and_nowak Wyjątkowo głupi artykuł 05.11.09, 18:51
      Radio Erewań podaje: Firefox kończy 5 lat.
      Czy to prawda? Tak ...i nie.
      Owszem NAZWA "Firefox" i numeracja wersji kończy 5 lat, tylko że wcześniej
      nazywało się toto Mozilla, a jeszcze wcześniej Netscape.
      Firefox nie urodził się na kamieniu tylko odrodził z niegdyś absolutnie
      najpopularniejszej przeglądarki. Nie zyskał rynku, tylko odzyskał jego część.

A reszta się prawie zgadza ;-)))

• Gość: wrdn Re: Wyjątkowo głupi artykuł IP: *.net.inotel.pl 05.11.09, 21:19
        Firefox kończy 5 lat. Wcześniej była Mozilla (Suite) czyli jedna duża aplikacja
        do wszystkiego - przeglądarka, klient poczty, klient IRC, edytor html. Teraz to
        się nazywa Mozilla SeaMonkey. Tak więc nie do końca masz rację...
    • szasza7 Gratulacje dla twórców FF.Korzystam i jestem 05.11.09, 21:24
      zadowolony.
      Dużo zdrowia i dalszych sukcesów.
    • Gość: ! Firefox kończy 5 lat IP: *.opera-mini.net 06.11.09, 10:43
      W tej chwili piszę z OperyMini, ale na desktopie w użyciu głównie Fx. Jeśli kiedyś przestanę korzystać z Firefoksa, to tylko wskutek zmęczenia komentarzami psychofanów Opery. I na pewno wtedy nie przesiądę się na tę przeglądarkę.
      Zawsze, ale to ZAWSZE przy każdym newsie o Fx zjawiają się jacyś fanatycy czerwonego O i smędzą, trują i męczą. Jakieś grubsze kompleksy wchodzą w grę chyba...
      Większości userów kto co wymyślił, kto był pierwszy itd. Ma działać i koniec. I znakomita większość nie narzeka na Fx, działa OK, a dzięki konstrukcji jego możliwości są dużo większe niż większość konkurencji. Chrome też taki będzię (raczej prędzej niż później). Opera - nie.
      Ja nie mam z tym problemu. Co kto lubi, prawda?
      Tylko przestańcie ewangelizować...
    • Gość: Autor Firefox kończy 5 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:32
      Ja 65.
    • Gość: noname Firefox kończy 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 09:07
      Firefox jest spox
    • Gość: gość Firefox kończy 5 lat IP: *.eltronik.net.pl 12.11.09, 19:09
      www.betanews.pl/2009/11/5-lat-firefoxa/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka