Dodaj do ulubionych

Zmienny transfer - livebox?

17.11.09, 20:53
Witam
Trzy tygodnie temu zainstalowałam liveboxa, żeby korzystać z internetu na 2 komputerach. Mój podłaczony jest kablem ethernet, drugi łapie sieć przez wifi.
Wczesniej miałam zwykły modem i szybkość 1 Mb, czyli maksymalna prędkość pobierania miałam 128 kb - i nie miałam z tym żadnych problemów.
Teraz zwiększylam szybkośc do 2 MB ale tylko w godzinach porannych mam maksymalna prędkość ściagania, czyli 256 kb.
Po południu zaczyna się sajgon: pliki ściągają się z prędkościa 20 - 30kb, przy czym często jest tak, że nagle prędkośc spada do 1 kb, by za chwile skoczyć do "oszałamiającej" prędkości 30 kb. I tak w kółko.

Poza tym, wczesniej gdy pobierałam np. dwa pliki jednoczesnie, to te 128 kb zazwyczaj dzieliło mi sie równo na dwa pliki. Gdy jeden z nich skończył sie pobierać, przy drugim automatycznie rosła prędość.
Teraz juz tak się nie dzieje. Pliki ciągle zassysają się z tą żałosną szybkościa 30 kb, bez wzgledu, czy ściągam jeden czy cztery.

Drugi komputer służy głównie do surfowania po sieci, więc nie obciąża łącza.

Czy jest sposób, by to zmienić? Ma ktoś pomysł? Proszę o podpowiedzi, bo nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Pozdrawiam
iza_dora

Obserwuj wątek
    • manhu Re: Zmienny transfer - livebox? 18.11.09, 14:50
      > Wczesniej miałam zwykły modem
      > ale tylko w godzinach porannych mam maksymalna prędkość ściagania
      Czyli masz przeciążenia w sieci. Może to być wina neostrady, ale może to być wina zabezpieczeń (WEP zamiast WPA2:), że ktoś zapycha łącze (a rano jest w szkole:) Wyłącz więc WiFi w Liveboxie i sprawdź po kablu. Oczywiście jak ściągasz piraty z p2p to należy przekierować porty w routerze (ale to raczej nie to skoro rano jest dobrze).
      • iza_dora Re: Zmienny transfer - livebox? 18.11.09, 20:24
        Bardzo dziękuję za wskazówki. Rano predkość miałam świetną, około 17, gdy sąsiedzi wracaja do dmoów, znowu padła. Odłączyłam wifi i ... cud! Znowu śmiga:)
        Czy moge sobie jakoś zmienić ustawienia w liveboxie, zeby tak sie nie działo? W konfiguracji nic nie zmieniałam, zostawiłam, tak jak było, bo i tak kompletnie się na tym nie znam. Pomocy?

I jeszcze jedna rzecz: czy wobec tego, co sie dzieje z transferem, mam podstawy do reklamowania tego? Czy po prostu powiedza mi, że to urok neostrady i liveboxa? Walczyc czy raczej darowac sobie wojne nerwów?

Tak czy inaczej, bardzo Ci dziekuję za pomoc.
        :)
        • iza_dora Re: Zmienny transfer - livebox? 18.11.09, 20:46
          I jeszcze jedno pytanie: jak zrozumiałam, po przeszukiwaniu sieci, moge podłaczyc ten drugi komputer również kablem ethernet.
          Czy to zmieni postac rzeczy?
          Bo winna jest ewidentnie sieć bezprzewodowa, tak przynajmniej mi się wydaje.
          • manhu Re: Zmienny transfer - livebox? 19.11.09, 13:41
            Ale jeszcze się upewnij bardziej. Wygląda że sąsiedzi kradną Ci internet, ale przeciążenia mogły też zniknąć jak to w TP.

>Czy moge sobie jakoś zmienić ustawienia w liveboxie, zeby tak sie
            W Liveboxie odłączasz sieć Wifi, a potem po kablu zmieniasz szyfrowanie na WPA z AES i dajesz klucz 30 losowych znaków w tym typu.#$%^. Najlepiej dać WPA2, ale chyba LB nie ma tego, ponadto dawniej miał błąd że za długie hasła (32 i więcej znaków) nie wchodziły. Potem włączasz WiFi, a klucz wprowadzasz na kompie.
            • keston Re: Zmienny transfer - livebox? 19.11.09, 14:32
              no właśnie, masz zablokowaną sieć domową? bo może ktoś pod twoje wifi się łączy.
              Ja też korzystam z liveboxa bo zamawiałem tv w pakiecie z neo i ten modem
              dawali, i założyłem hasło, ale sąsiedzi nie mają i każdy może się podpiąć :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka