Dodaj do ulubionych

Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p...

IP: *.net.inotel.pl 19.11.09, 15:32
To wszystko to tylko zabiegi kosmetyczne nic więcej. Dlaczego ignoranci nie
piszą np. o tym że w tym wydaniu office mają być standardowo wprowadzone fonty
typu Open Type oraz tworzenie ligatur co w poprzednich wersjach nie było
możliwe. Poczytajcie trochę więcej matoły zanim coś napiszecie...
Obserwuj wątek
    • Gość: jaxa Silna inspiracja bajerami Apple IP: *.acn.waw.pl 19.11.09, 23:26
      Przecież te fonty, ligatury, maskowanie alfa itd. to zrzynka funkcjonalności
      applowskiego pakietu biurowego iWork'09.
      • Gość: haha Re: Silna inspiracja bajerami Apple IP: 89.100.167.* 20.11.09, 00:34
        A iWork z kolei zmałpował to z druku offsetowego. Podobnie jak pulpit, ikony i
        okna to zrzynka z Alto. I co, nadal chcesz się licytować?

To przecież naturalne, że konkretne koncepcje znajdują swoją implementację.
        Gdyby Microsoft nie skopiował JavaScriptu od Netscape bylibyśmy nadal w epoce
        WWW łupanego.
    • Gość: Jojek Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.11.09, 00:23
      gazeta.pl to największa reklama produktów microsoftu w necie, mdli mnie kiedy
      każdego dnia widzę co najmniej jednego super newsa o w7 albo o2010
    • jcz0r Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... 20.11.09, 00:33
      wejdzie na msn.pl i macie odpowiedź. Ogólnie poprawki naprawde do dupy i
      nikomu niepotrzebne (po co zwiększać w exelu ilość komórek ?!). Nawet
      wizualnie gorzej wygląda.
      • Gość: winio Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.zone9.bethere.co.uk 20.11.09, 00:54
        Tak już od ponad 15 lat. Od Office 95 zmieniło się w tym pakiecie niewiele dla
        przecietnego uzytkownika.
        • Gość: gosc Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.wejherowo.vectranet.pl 20.11.09, 02:34
          przecietny uzytkownik nie uzywa i nie zna nawet 10% mozliwosci excela, wiec do
          niego trafi jedynie informacja o nowym designie. od czasow office 95 zmienilo
          sie ogromnie wiele.
      • Gość: gosc Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.wejherowo.vectranet.pl 20.11.09, 02:32
        po co zwiekszac ilosc komorek w excelu ? jezeli uzywasz go do robienia listy
        zakupow w supermarkecie, to pewnie nie przyda ci sie wiecej, ale w powaznych
        zastosowaniach ograniczenie liczby wierszy/kolumn naprawde denerwuje, zapewniam cie.
        • Gość: A1 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 07:38
          > po co zwiekszac ilosc komorek w excelu ? jezeli uzywasz go do robienia listy
          > zakupow w supermarkecie, to pewnie nie przyda ci sie wiecej, ale w powaznych
          > zastosowaniach ograniczenie liczby wierszy/kolumn naprawde denerwuje, zapewniam
          > cie.

poważnie zastosowania i excel?

a podwórko też sprzątasz szczoteczką do zebów?
          • Gość: Ja Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.warszawa.mm.pl 20.11.09, 07:52
            Co by nie mówić na Excelu opiera się 3/4 analityki użytkowej w sektorze
            finansowym/telekomunikacyjnym itp. Możesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale jej
            nie zmienisz. Ja rozumiem, że traktujesz go jak narzędzie do robienia listy
            zakupów, ale to już twój problem.
            • Gość: A1 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:42
              >ale to już twój problem

raczej chłopcze twój... że szczoteczką sprzątasz podwórka

aha, podobnie jak większość.... No to jest argument...
            • Gość: gosc1 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:47
              > Co by nie mówić na Excelu opiera się 3/4 analityki użytkowej w sektorze
              > finansowym/telekomunikacyjnym itp.

zawsze mnie fascynowało czy oni wiedzą co liczą czy
              tylko im się wydaje że wiedzą. Lub inaczej czy to co liczą
              a to im się wydaje że liczą to to samo.

Jak można używać narzędzia
              w którym (przykładowo) konwersja napis-liczba jest niejawna
              i do tego zasady tejże są nieokreślone?
              • owrank Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla 20.11.09, 10:11
                > Jak można używać narzędzia w którym (przykładowo) konwersja napis-
                > liczba jest niejawna i do tego zasady tejże są nieokreślone?

kwestia wprawy i zwracania uwagi na takie rzeczy, natommiast jestem
                aż ciekaw jaką alternatywę możesz zaproponować...
                • Gość: gosc1 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 10:30
                  > kwestia wprawy i zwracania uwagi na takie rzeczy,

tak twierdzą amatorzy... oni wszystko myszą i "na oko"

> aż ciekaw jaką alternatywę możesz zaproponować...

dedykowane pakiety statystyczne + eksport danych z bazy
                  to oczywiste,...
                  • Gość: Ja Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.kpwig.gov.pl 20.11.09, 14:23
                    > dedykowane pakiety statystyczne + eksport danych z bazy
                    > to oczywiste,...

1 licencja MS Office korporacyjna to koszt nie przekraczający 1000PLN.
                    Porównajmy to z "dedykowanym pakietem statystycznym" np. SAS. Żeby cokolwiek w
                    tym zrobić potrzebujemy: SAS/BASE, SAS/GRAPH, SAS/CALC, SAS/STAT i kilka jeszcze
                    innych zabawek. Do tego żmudna nauka 4GL'a + ew. Enterprise Guide. Taka zabawka
                    kosztuje ok. 5kEUR per stanowisko (chyba, że mam serwer wtedy może być taniej
                    per użytkownik).
                    Więc koszt takiej zabawki jest "troszkę" większy. Więc ludzie sięgają po Excela.

I co to jest "eksport danych z bazy"? Że niby skąd eksportujemy i gdzie importujemy?
                    • Gość: Ja Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 18:30
                      > Porównajmy to z "dedykowanym pakietem statystycznym"

R jest za 0 zł...
                      mało wiesz a mundry jesteś że ho, ho...
                      • Gość: Ja Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.warszawa.mm.pl 20.11.09, 23:41
                        A kto świadczy usługę wsparcia? Za ile?
                        Jakiś czas temu próbowałem wykorzystać "darmowego" JBossa zamiast WebLogica. Ot
                        logiczne, bo przecież lepiej nic nie płacić niż płacić.
                        Dopiero potem się okazało, że jedyną firmą, która oficjalnie świadczy usługę
                        wsparcia dla JBossa jest Novell, a cena jest taka, że zostaliśmy przy WebLogicu.
                        Generalnie przy dużej skali wdrożenia pojawiają się koszty inne niż tylko koszt
                        licencji. Bo ja sobie prywatnie to mogę wykorzystać pakiet WEKA i w razie
                        problemów podłubię sobie na forach, ale w dużej organizacji taki model nie ma
                        szans na udane wdrożenie.
                        Udanego weekendu.
                        • Gość: A1 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 21.11.09, 08:33
                          > A kto świadczy usługę wsparcia? Za ile?

Za 0... Pytasz się i ci odpowiadają..

Np prof. Brian Ripley z Oxford czy prof. Rob Tibshirani ze Stanford
                          a nie niedouczony student zatrudniony w call-centre...

po prostu inny świat...
            • Gość: lukass Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:26
              >>Co by nie mówić na Excelu opiera się 3/4 analityki użytkowej w >>sektorze
              finansowym/telekomunikacyjnym itp.

Bzdury chłopie opowiadasz. W profesjonalnych analizach nikt excela nie używa bo
              program ten jest niefunkcjonalny. Najprostszej korelacji nie potrafi
              przeprowadzić. Ale żeby to wiedzieć trzeba pracować w analityce, a nie uważać,
              że ktoś używa excela do profesjonalnej analityki. Polecam porównać sobie
              głupiego SPSSa (program do analizy, statystyki, badań społecznych itp.) i jego
              możliwości analityczne z excelem. Wówczas zrozumiesz różnicę.
          • Gość: Gość Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.acn.waw.pl 20.11.09, 08:17
            > poważnie zastosowania i excel?

Zastosowanie nie staje się poważne/niepoważne tylko dlatego, że używasz
            poważnych/niepoważnych narzędzi.
        • Gość: igor zajmuję się między innymi srodkami trwałymi IP: *.tktelekom.pl 20.11.09, 12:07
          zajmuję się między innymi środkami trwałymi w dużej firmie. W domu owszem, ilość
          wierszy zbędna ale w pracy mam ich kilkadziesiąt tysięcy. Danych od choinki.
          Zapewniam cię, bez tego ani rusz zawodowo.
      • Gość: deeboo Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:53
        Liczba kolumn i wierszy się zwiększa, ponieważ użytkownicy duzych
        baz danych chcą je przetwarzać także w Excelu, a nie tylko w
        Accessie. Do tej pory obszerną bazę trzeba było dzielić na mniejsze
        i dopiero przenosić do Excela. Obawiam się tylko jednej rzeczy. Czy
        komputery wydajnościowo udźwigną takie ilości danych...
        • go_bsh Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla 20.11.09, 10:59
          Z tego co ja wiem to poszli do przodu z optymalizacją... kupili
          kilka startupów R&D i zastosowali ich kilkapatentów np. na szybsze
          sortowanie.
          • Gość: fiut-fiut Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 11:14
            > np. na szybsze
            > sortowanie.

nie ma to jak być lamą...
      • owrank Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla 20.11.09, 10:10
        >>> po co zwiększać w exelu ilość komórek ?!).
        jakbyś naprawdę używal excela to bys wiedział :))
    • Gość: Maciek Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... IP: 81.219.159.* 20.11.09, 08:29
      A ja się już 10 lat nie mogę doczekać na zmienną szerokość spacji
      nierozdzielającej... Bez tego wszystkie office'owe bajery można
      sobie potłuc.
      • Gość: Mario Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 09:02
        > A ja się już 10 lat nie mogę doczekać na zmienną szerokość spacji
        > nierozdzielającej... Bez tego wszystkie office'owe bajery można
        > sobie potłuc.

Dokładnie tak, bez tego nie da się jej używać - a shift+enter też nie działa za
        dobrze (tzn. nieintuicyjnie - powinien działać tylko przy danym, konkretnym
        ustawieniu marginesów; ew. opcjonalnie, jeśli stoi przed ostatnim wyrazem w
        linii to powinien się uaktywniać - inaczej jest też do d...).
        Ale za to doczekaliśmy się (przynajmniej w wersji Technical Preview była, wiec
        tu pewnie też) poprawki idiotycznego błędu przy edycji wzorów - dostawienie
        czegoś za wzorem (np. kropki czy przecinka) powodowało przełączenie całego wzoru
        w tryb inline - mnie to np. całkiem zraziło do Office'a 2007, ale 2010 chyba
        sobie sprawię, bo wreszcie będzie się normalnie wzory wstawiało.
    • Gość: Gonzales Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... IP: *.net.inotel.pl 20.11.09, 09:14
      Do pisania wzorów i innych potworów służy LaTeX a nie jakiś tam śmieszny
      Łord... prawdziwi twardziele piszą tylko w LaTeXie :-D
      • pi3141592 Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla 20.11.09, 10:04
        > prawdziwi twardziele piszą tylko w LaTeXie :-D
        >
        Prawdziwi twardziele piszą tylko w plainTeX-u. LaTeX jest dla dzieci :-)
        • Gość: fiut-fiut Re: Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla IP: *.chello.pl 20.11.09, 10:41
          > Prawdziwi twardziele piszą tylko w plainTeX-u. LaTeX jest dla dzieci :-)

raczej tacy co mają za dużo wolnego czasu....

$\exists (x,y,z,n) x^n+y^n = z^n$
      • marek.k72 ja polecam LyX-a 20.11.09, 11:17
        tworzy pliki tex-owe i nie trzeba dziergać slaszy i dolarów...
    • Gość: ??? dla publiczności? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:25
      Dla publiczności?! Rozumiem, że to łopatologiczne tłumaczenie "for public"...
      Pogratulować.
    • world5 Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... 20.11.09, 11:14
      www.youtube.com/watch?v=Mnf-tDAdfFw
    • Gość: gh :) czy :( IP: *.162.48.60.kmr03-home.tm.net.my 20.11.09, 11:18
      jak wylaczyc te wku..jace minki?
      • chromeck Re: :) czy :( 25.11.09, 18:29
        odinstaluj sam moduł ms sas lub wywal z autostartu
    • bling.bling Microsoft Office 2010 beta - już dostępny dla p... 20.11.09, 11:38
      MS Office to najlepszy pakiet biurowy. kropka.
      Konkurencja nawet nie zbliza sie na dlugosc spluniecia Steva
      Ballmera. Co by nie mowic o MS to wlasnie Office jest czempionem
      rynku a Excel krolem aplikacji biurowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka