Dodaj do ulubionych

Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj...

IP: *.magma-net.pl 12.01.10, 19:02
Pod Google Chrome są dostępne wszystkie popularne rozszerzenia znane
z Firefoxa, także te złożone jak AdBlock+. Początkowo myślano że
system wtyczek Chrome będzie miał mniejsze możliwości ale okazało się
to nieprawdą. Aktualnie jest ponad 1500 rozszerzeń pod Google Chrome.

Moim zdaniem Mozilla po prostu starała się nieformalnie zbadać rynek
przed podjęciem decyzji czy w 4.0 będzie wspierany stary mechanizm
czy tylko nowy w stylu Chrome. Myślę jednak że już nie mają
wątpliwości że Firefox to wtyczki. W czasach gdy przeglądarka jest
wolniejsza, gorzej wspiera standardy sieciowe i jest mniej bezpieczna
niż Chrome, safari czy Opera rozszerzenia są jej jedynym atutem.
Obserwuj wątek
    • rmiechowicz Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj... 12.01.10, 20:15
      Zawsze uważałem, że FF jest tak popularny, ze względu na łatwość, z jaka
      blokuje reklamy. I też z tego powodu go używam.
      Gdyby mi zabrano tą możliwość, szukałbym innej przeglądarki, która wywali
      reklamy z netu.
      • Gość: adblock plus Reklamy blokuje także Google Chrome (AdBlock+) IP: *.magma-net.pl 12.01.10, 20:49
        Aktualnie nie tylko dla przeglądarki Firefox istnieje rozszerzenie
        AdBlock+. Od wersji 4.0 rozszerzenie to można także instalować pod
        przeglądarką Google Chrome. Jest to dokładna kopia wtyczki znanej od
        kilku lat z FF :)

chrome.google.com/extensions/detail/chmimgmjdabgiilljdjfbonifbhiglao
        • Gość: aras Re: Reklamy blokuje także Google Chrome (AdBlock+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 20:56
          Bzdury gadasz. Chrome Extensions API nie wspiera jeszcze blokowania
          skryptów adwertajsingowych itp (czyli niektórych rodzajów reklam), więc
          nie jest to dokładna kopia!
          • Gość: denver85 Re: Reklamy blokuje także Google Chrome (AdBlock+ IP: *.chello.pl 13.01.10, 12:37
            Adwertajsingowych? Nie prosciej napisac 'reklamowych'? Czy szpanujesz tylko, ze wiesz co to znaczy? Ludzie, piszcie po polsku!
          • Gość: pio AdTwarth blokuje wszystkie reklamy IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 12:52
            jeśli o to Ci chodziło ;). Ba nawet możesz sobie subskrypcje zrobić BSI
            i Lista Polska na Chrome ;).

Do tego Shift + E i możesz sobie niechciane elementy sam wywalić :D.
          • Gość: . Re: Reklamy blokuje także Google Chrome (AdBlock+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 14:22
            Nie "nie wspiera" a "nie obsługuje". Nie popularyzujmy bezmyślnych kalek z jęz.
            angielskiego.
    • Gość: GG Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj... IP: 109.243.164.* 13.01.10, 11:46
      Ja tylko dlatego używam Firefoxa bo blokuje reklamy więc jak by nie było tego
      rozszerzenia odrazu przesiadam się na chrome.
      • Gość: ktyr Ja nie ma nic przeciwko reklamom, ale ich liczba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 12:22
        te ciągle spadające okienka - doprowadzały mnie do szału. I dlatego wybrałem
        Firefoxa
        • Gość: hahaha Artykuł o niczym IP: *.irishbroadband.ie 13.01.10, 13:55
          "Przedstawiciel Mozilli szybko to zdementował"

Czyli wtyczki w obecnej postaci zostają. Więc czego dotyczy ten artykuł?
      • Gość: odp Re: Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasuger IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 12:23
        Odpwiadaja mi inne przegladarki, np bardzije mi sie podoba Safari, Ale korzystam
        przedewszsytkim i dlatego z firefoxa, ktory niestety coraz bardzije muli, Za
        jego wtyczki, dzieki ktorym moge zniej korzystac, pozwalaja poszerzyc oferowane
        uslug od np greasmonkey, kotra pozwla mi rozszerzyc min funkcjonalnosc goola
        readera poprzez wyczki, po wspomnianego wyzej Adblocka, i t jest najcenniejsza
        rzecz.
        Po pierwszy portale musza na czyms zarabiac. anie moga???? jak w gazei dac nei
        migajac nie skaczacych niewyskakujacych nie halasujacyhc bez filmikow reklam
        ????!!!!! czesciej wejde na statyczna reklame z dobrym zachecajacym zdjecienm
        azeli animacja czy filmem!!! i wile osob tak mysli. Gdyby nie Adblock itp. to
        nie moglbym wejsc nawet na Gazete.pl !!! pol storny to baner, niewpsominajac o
        onecie. A najgorsza jest Interia, z ktorej nie korzystam jezeli nie mam tej
        wtyczki przy sobie u kogos innego. ale co sie dziwic jak ten portal nalezy do
        Polsatu.
        PS
        Gdyby istniala wtyczka do telewizora do reklam :D. Moze bym wrocil do jej
        ogladania!!! a tak juz od kilku lat staram sie jej nie ogladac.
        • Gość: dyslektyk Re: Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasuger IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 13:01
          Jak widać nie ma jeszcze wtyczki poprawiającej pisownię...
          • Gość: ppp Re: Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasuger IP: *.tktelekom.pl 13.01.10, 19:00
            No i tu jest problem ... a raczej go nie ma, bo nie potrzeba żadnej wtyczki do
            FF w nowszych wersjach sprawdza pisownię, więc nie wiem skąd tyle błędów w
            poprzednim poście ...
        • Gość: Mario Wtyczka antyreklamowa do TV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 15:23
          Polecam BBC na 28.2°E. Talerz 2m i można oglądać, żadnych reklam :-)
          To gó... z TVP jest żałosne.
      • Gość: Pio Reklamy o wiele lepiej blokuje już Chrome i Opera IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 12:54
        Niż Firefox. Taka prawda ;)

Do tego Firefox się zrobił strasznym BloatWare. Im więcej dodatków
        dodasz do niego tym gorszy się staje ;).
    • Gość: denver85 Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj... IP: *.chello.pl 13.01.10, 12:40
      Dlaczego uzytkownicy FF zachowuja sie, jakby wynalazek blokowania reklam istnial tylko na FF? Ja mam AdMuncher i moge siedziec nawet na IE bez reklam. AdBlock to jedna z wielu wtyczek a gloryfikujecie ja jakby byla wazniejsza od samego FF.
      • Gość: Pio AdMuncher jest płatny. Zakładam, że ty go po prost IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 12:54
        u piracisz :0. Nie zapłaciłeś za niego przyznaj się.
        • Gość: kazik Re: AdMuncher jest płatny. Zakładam, że ty go po IP: 77.255.253.* 13.01.10, 14:24
          Oj mylisz sie w Koputer Swiat byla wieczna licencja za darmo :)
          • Gość: denver85 Re: AdMuncher jest płatny. Zakładam, że ty go po IP: *.chello.pl 13.01.10, 18:55
            To raz, po drugie zaplacilem, wole wydac 70 pln na rok i miec swiety spokoj. Chociaz niektorzy wola wydac 200 pln za gre, ktora przechodzi sie w 4h
      • luni8 Re: Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasuger 13.01.10, 13:06
        > Dlaczego uzytkownicy FF zachowuja sie, jakby wynalazek blokowania reklam istnia
        > l tylko na FF?

Niestety to samo zauważyłem.
        I 90% "wojenek" użytkowników FF z Operą polega na próbach wyjaśnienia tym pierwszym tego faktu.

Co do AdBlocka to prawdopodobnie najbardziej użyteczna wtyczka w necie.
        • Gość: Egghead Re: Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasuger IP: 156.17.207.* 13.01.10, 15:51
          Nie "FF" tylko "Fx", względnie "fx".
    • zdzichu_bhp No AdBlock = No Firefox! 13.01.10, 13:34
      Gdyby nie AdBlock (i parę innych fajnych wtyczek) to już dawno FF by był
      eksmitowany z mojego kompa.
    • Gość: usr "Redaktorze"!!! Nie "wtyczki"!!! IP: *.ip.netia.com.pl 13.01.10, 13:36
      a rozszerzenia!
      To jest kolosalna różnica! Chyba że się nie wie o czym pisze...
    • Gość: akodo widzę że pieniacze są na całym świecie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 13:55
      jak dzieci... będzie straszył że przestanie używać tej przeglądarki..
    • czwarty.wymiar Firefox = AdBlok? 13.01.10, 14:40
      Mam wrażenie, że dla większości fanów Firefoxa tym "faktycznym" Firefoxem jest wtyczka AdBlock, a nie przeglądarka jako taka... Trochę to dziwne.
      • Gość: qść Re: Firefox = AdBlok? IP: *.cdma.centertel.pl 13.01.10, 15:37
        Nie. Jeszcze Flashblock i kilka mniej "codziennych".
    • Gość: Mario AdBlock jest jedyny powodem korzystania z FF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 15:20
      W zasadzie, gdyby nie Adblock to po jakiego grzyba było instalować
      FF. Co on ma takiego, czego nie ma IE 8? Odpowiedź - Nic!
      • stoova Re: AdBlock jest jedyny powodem korzystania z FF 13.01.10, 16:19
        Tak, tak...
        Łopatologicznie wytłumaczyli to tutaj:
        Tekst linka
    • www.openmind.desk.pl adblock i noscript to podstawa 13.01.10, 15:33
      i nie ma syfu na ekranie
      • Gość: Tom Re: adblock i noscript to podstawa IP: *.comarch.com 13.01.10, 16:33
        dodałbym jeszcze Customize Google - wycina reklamy ze strony wyszukiwania google
        i gmaila

• Gość: lolek Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Pomyl rozsze IP: 80.51.167.* 13.01.10, 16:42
      Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Pomyl rozszerzenie z wtyczką.
    • gelbigel Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj... 13.01.10, 18:30
      Zawsze znajda się ryki ludzi co wszystko mają za najlepszej jakości darmo a i
      tak im źle, i leją kwas krytyki po twórcach. Kogo obchodzą tacy pieniacze. FF
      jest najlepszy ze wszystkich oficjalnie i nieoficjalnie. Żadne gógle chrome
      tego nie zmienią. Bo FF będzie zawsze pierwszym od kart reszta to tylko kopie.
      • Gość: Pio Jako pierwsze karty miał Maxthon. IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 20:00
        Tak samo jak speed dial. Wystarczyłoby się do edukować ;).

Poza tym Firefox z tym swoim przestarzałym Gecko mogą się schować.
        WebKit/Presto to przyszłość przeglądarek. Dlatego dużo osób przerzuci
        się niedługo z bloatware jakim jest FF na Chromium/Safari lub Operę ;).

Chrome + AdTwarth lub AdBlock+ i o reklamach można zapomnieć. Aha Javy
        jak nie lubię tak widzę w niej niestety przyszłość programowania.
    • Gość: Carmen Chcesz wkurzyć użytkownika Firefoksa? Zasugeruj... IP: 94.75.121.* 13.01.10, 20:22
      Zupełnie nie rozumiem zachwycenia Firefox-em. To,co w nim jako nowość czy fukcjonalne wcześniej już miała Opera,bez szumu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka