Dodaj do ulubionych

Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na jed...

24.03.10, 04:05
cudowne, drugi port zablokowany na renderze, a max ilosc urzadzen to 127 bo wiecej protokól nie przewiduje, chyba ze na kolejnym hoście
Obserwuj wątek
    • desperato Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 08:16
      cudownie, a co z wydajnością prądową, która zwiększa się kaskadowo w miarę przyłączania kolejnych urządzeń ? Jakieś ograniczenie musi przecież być. Nie ma cudów.
    • bchmiel75 Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 09:15
      Szanowny Panie Redaktorze Kubo Gładykowski.
      Niech Pan znajdzie chwilkę czasu i odświeży sobie wiedzę ze szkoły podstawowej nt liczebników policzalnych i niepoliczalnych. Dzięki temu nie będzie Pan więcej kłuł w oczy tytułami o "ilości urządzeń". Wstyd, szczególnie w profesji dziennikarza, nieprawidłowo posługiwać się językiem ojczystym.

Pozdrawiam
      Bartek (inżynier)
    • and_nowak Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 09:34
      Pan redaktor nie wie, albo celowo mami nas nieskończonością. Limit wynosi 127, ale w praktyce jest dodatkowo ograniczony wydajnością prądową (USB również zasila urządzenia), a w tym wypadku również mechaniczną.

I jeszcze do BCHMIEL75: cieszymy się z twojej wiedzy nt. liczebników policzalnych i nie tylko, ale nie masz racji. Co do samych liczebników - też jesteś w błędzie. ;-) Bo to rzeczowniki są policzalne, lub nie i to w jęz. angielskim ;-)))
    • szest Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 09:47
      he he, ale jak jest ich nieskończenie wiele, to się robi liczebnik niepoliczalny, więc wszystko OK ;-)
    • ffamousffatman Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 13:39
      Liczebniki policzalne i nie to kalka z angielskiego, wiele problemów z pisaniem ilość czy liczba to próba przekalkowania angielskich wyrażeń. Szczęściem sami językoznawcy popierający ten podział nie do końca są przekonani jak używać. Ja, gdybym chciał wskazać masę i ogrom urządzeń, napisałbym, wykorzystując skojarzenia, "nieskończona ilość urządzeń USB" a opisując szczegółowo maszynę napisałbym o liczbie portów.
    • ffamousffatman Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 13:56
      Znowu się spóźniłem, mam na karteczce, że kiedy w lutym mę... nudziłem się w pracy, naszkicowałem coś takiego.
    • igoro Re: Koncept: nieskończona ilość urządzeń USB na j 24.03.10, 18:24
      żeby to działało w każdej wtyczce musiałby być dwuportowy hub usb, co dodatkowo zmniejszałoby ilość urządzeń
    • malagasia [...] 24.03.10, 18:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka