Dodaj do ulubionych

Facebook a szklane domy

11.05.10, 23:39
Całe szczęście że nie jestem trendy i nie mam konta na fejsbuku.
Obserwuj wątek
    • deflokracja Facebook a szklane domy 11.05.10, 23:46
      Szkoda, że ciekawy temat Autorka kompletnie zajechała tragiczną formą. Zwykły słownik wyeliminowałby "stróżkę", a trochę lepszy - "gównie". Gdyby z kolei Autorka przestała używać słów, których znaczenia nie rozumie, świat nigdy nie dowiedziałby się, że "ambiwalentny" to według niej tyle co "niechętny".
      Nadużywanie rzadkich słów i brawurowe porównania (co to za jakieś astronomiczno-galanteryjne karły, szewcy i supernowe?!?) nie wystawia wcale piszącemu dobrego świadectwa. Kłaniam się.
    • pawel.bruksela Re: Facebook a szklane domy 11.05.10, 23:57
      Ludzie nsa zalosni. Przeciez jesli decydujemy sie na napisanie czegos w sieci to wlasnie po to, by inni to czytali. A wogole - o co ten halas? przeciez nie ujawnia wiecej niz sami o nas napiszemy, nie?
    • kosmiczny_swir Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 00:04
      Facebook kiedy powstawał był naprawdę fajny. Teraz właściciele Facebooka postanowili zrobić z niego dojną krowę i sprzedają coraz więcej informacji reklamodawcom.

Swoją drogą, natura nie lubi próżni. Jeśli pojawi się serwis społecznościowy dający większą prywatność, to na pewno zdetronizuje facebooka. Problemem może jednak być rentowność takiego seriwsu. Facebook jak by nie było na siebie zarabia.

Oczywiście open sourceowcy mogą zrobić open sourceowego rozproszonego facebooka, w którym każdy mógłby mieć swój własny serwer, ale jak wyłumaczyć zwykłemu laikowi, że powinien mieć komputer włączony non-stop, żeeby inni mogli zobaczyć jego profil?
    • ziutabak Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 00:56
      gdyby autorka uwaznie przeczytala cytowane teksty, to zobaczylaby ze chodzi o ustawienia domyslne. wystarczy - zdajac sobie z tego sprawe - je zmienic, ograniczajac dostep do naszych danych. zamiast nie histerycznie uciekac z serwisu.
    • ziutabak Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 00:58
      ok, to ja nieuwaznie przeczytalem. zwracam honor
    • yallaify Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 01:12
      głupi ten portal, w ogóle wszystko głupie, jak można podawać swoje dane, wszyscy jesteście (może ja też) idiotami
    • ssee Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 01:30
      I oto kolejna osoba, która wypowiada sądy na temat przyszłości i wyrokuje coś "z całą pewnością". Czy to nieznajomość znaczenia słów czy zwykła głupota?

O jawnej tendencyjności autorki nie warto nawet wspominać.
    • radioerewan Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 07:31
      Zawsze można prowadzić pamiętniczek w zeszycie z chłopakami z boysbandu na okładce. To będzie kompletna tajemnica.
      Tajemnicą są dla mnie powody, dla których autorka dostała histerii związanej z prywatnością. Nie chcę być męskim szowinistą i nic nie zasugeruję ]:->
    • marti_de Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 08:04
      ogólę, ą ę... hehe
    • mmai Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 08:21
      czemu to przy dramatycznych obrazach setek osobó wypisujących się z FB autorka nie zająknęła się słowem nawet, że te ustawienia można zmienić (MOŻNA ZMIENIĆ!) i nie upubliczniać wszystkim praktycznie niczego... nie pasowało do histerycznego obrazu złego FB?
    • dr.kuppelweiser Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 08:30
      A ja uważam że jest to zaleta a nie wada. Dzięki tej jawności poziom wpisów na fejsbuku jest dużo wyzszy.
      Co do artykułu to faktycznie wygląda jakby przetłumaczony albo posklejany z kilku.
    • bruthal Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 08:51
      Lubię to!
      ;D :D
    • brytnej Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 10:16
      W Niemczech Facebook wielokrotnie lamie prawo, jesli chodzi o obchodzenie sie za danymi osobowymi. Pani minister ds. ochrony konsumenta podjela juz postepowanie kontrolne i ostrzegla otwarcie spoleczenstwo przed publikowaniem w Facebooku. P.S. Data urodzin to bardzo wazna informacja, w wielu krajach znajac czyjes nazwisko i date urodzin mozna sie wszystkiego o tym kims dowiedziec i niemal wszystko w jego imieniu zalatwic. Data urodzin pelnie role taka jak w Polsce nr PESEL.
    • tomesio Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 11:24
      Skasowałem konto na tym lanserskim badziewiu, między innymi z opisanego powyżej powodu.
    • monkeysoundsystem Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 12:07
      FB to jeszcze jeden powod, zeby siedziec przed komputerem, zamiast wyjsc z domu. idiotyzm.
    • barbakuda Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 12:09
      Kazdy ma prawo do prywatnosci a facebook i inne portale spolecznosciowe w brudnych butach wchodza w nasze zycie.A ja nie chce by ktokolwiek
      bez mojej zgody mial prawo do tej ingerencji. Dlatego smieszy mnie przesciganie sie w umieszczaniu doslownie wszystkiego o sobie przez bezmozgowcow.
    • tommy.boy.ltd Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 12:16
      Większość moich znajomych ma tam konta a dla mnie to jedyna możliwość żeby pozostawać z nimi w jako takim kontakcie :/
    • asen Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 13:09
      Tak grudniowego poranka powitał mnie facebook. Zmiana domyślnych ustawień prywatności, tylko kliknij a to co miałeś ustawione Tylko Znajomi, zmieniało się na Znajomi Znajomych, a ci zmieniani automatycznie dla Wszystkich.
      link i screen: blip.pl/s/25719314

Facebook zamiast zachęcać do prywatności beztroskich, często nieletnich użytkowników, wypuszcza ich na świat, bo tylko w ten sposób zarobi kasę. A prywatność użytkowników? Cóż, "zapewne wielu z Was zginie, ale jest to poświęcenie które jestem gotów ponieść".
    • babajack Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 14:05
      Taka mała ciekawostka szpiegowska. Na adres prackowy, dostałem informację z Facebooka, że moja koleżanka założyła profil na portalu, normalka, tylko,że przy okazji jakiś programik spenetrował moją książkę adresową i do listu dodał komunikat "Inne osoby, które możesz znać na Facebooku" i tu wymienił nazwiska z mojej służbowej listy adresowej :(
    • mst Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 19:23
      @babajack skoro mu pozwoliłeś/łaś to Twój problem
    • funkenschlag Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 19:31
      A konto na FB wcale nie jest tak łatwo wykasować. Najpierw trzeba usunąc linki na różnych stronach, do których podczepiło się FB (tak aby się nie logować). I wykonać taką oto procedurę: tnij.com/fbdel Potem konto będzie usunięte po 14 dniach, jeśli się nie zalogujemy. Proste, nie? ;)
    • zygzag3 Re: Facebook a szklane domy 12.05.10, 20:03
      A czy autorka wziela pod uwage kwestie uzaleznienia od facebook? Prawdopodobnie wiele osob probuje usuwac konta poniewaz nie maja kontroli nad czasem ktorym poswiecaja na facebook.
    • grzesiek12340 Re: Facebook a szklane domy 13.05.10, 00:21
      Autor niestety nie zauważył że to są jedynie opcje domyślne. Wystarczy jedno kliknięcie 'Tylko znajomi' i już nikt obcy na nasze konto nie wejdzie. To właśnie różni Facebook od Naszej-Klasy w której nie ma możliwości ustawienie opcji 'tylko znajomi' i wszystko jest zawsze publiczne.

Druga sprawa to brak zrozumienie ideii OpenGraph. Kilka tygodni na jednym z blogów "technicznych" źle przetłumaczono artykuł i poszła fala że 'facebook jest zły'. Autor tego bloga stwierdził że strony na których jest przycisk like mają dostęp do danych. Co jest oczywiście bzdurą jednak na zasadzie domina informacja ta jest publikowana przez kolejne gazety. A wystarczyłoby wejść na stronę źródłową i przeczytać:

"Wtyczki społecznościowe pozwalają zobaczyć, co spodobało się znajomym, co skomentowali lub czym się podzieli na stronach w sieci. Wszystkie wtyczki są rozszerzeniem Facebooka i zostały zaprojektowane tak, aby nie udostępniały żadnych danych na stronach, na których są wyświetlane"

Smutne
    • grzesiek12340 Re: Facebook a szklane domy 13.05.10, 00:27
      Osobą które są zainteresowane sposobem działania kontrolek facebooka polecam stronę z ich opisem. To zdecydowanie bardziej wiarygodne źródło informacji niż nasze lokalne blogi "technologiczne" które w 95% są tłumaczeniami blogów anglojęzycznych (w dodatku z błędami, oraz z brakiem sprostowań gdy tłumaczony tekst się zmienia)

developers.facebook.com/plugins

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka