Dodaj do ulubionych

W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi

01.03.11, 10:06
ale droga ta polska, jak norwegia

srecenzje.blox.pl/html
Obserwuj wątek
    • aerofan Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:08
      Na zdjęciu są oznaczenia mbps, czyli milibity na sekundę. Cóż za profesjonalizm.
    • dpp.maketing Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:12
      Ta drożyzna to wszystko kwestia zacofania telekomunikacyjnego z czasów PRL. Niby rewolucja internetowa zaczęła się już po jego upadku, ale to co było przedtem miało wpływ. Bo ciężej (także finansowo) jest przeskoczyć o kilka technologii do przodu niż powoli ewoluować. Chodzi o kadry inżynierów, naukowców, know-how, firmy.

Oczywiście do tego wszystkiego dochodzi specyfika rynku, nie do końca przemyślane inwestycje i prywatyzacje.

-------------------------------------------------------------------------
      ###_*.dpp - mezochroniczna dawka optymizmu
      ddpppp.blogspot.com/
    • kiterunner Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:14
      to porównanie ma się nijak do rzeczywistości. Autor nawet nie zadał sobie trudu, żeby sprawdzić przykładowe ceny.
      1 Mb/s za 13 USD to jest 37.7 zł (1USD=2.8zł).
      Przykłady: UPC - 56zł za 5Mb/s
      Neo - 70zł za 20Mb/s (promocja)

I gdzie tu 13 USD za 1 Mb/s ??
    • astrkk Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:15
      No i gdzie te fantastyczne prędkości na zachodzie Europy lub w St.Zj.? Kolejny mit forumowy obalony. A że ceny spore to kwestia kosztów rozwoju infrastruktury. Za rok czy dwa będzie o połowę taniej i jeszcze szybciej.
    • dpp.maketing Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:15
      @aerofan: :D słuszna uwaga - milibity, tylko jak to interpretować :D. Chyba tylko zejść z warstwy logicznej na fizyczną i interpretować milibity jako wycinki sygnału elektrycznego/optycznego.

A propos jest taki batonik 3bit - czemu by mu nie zmienić nazwy na 3/8 Bajta?

###_*.dpp - mezochroniczna dawka optymizmu
      ddpppp.blogspot.com/
    • soth3d Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:18
      pozdrowienia z Korei :)
    • srb.srooba Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:23
      Hmmmm... coś mi to wyliczenie nie do końca pasuje... Wychodzi na to, że przeciętny Polak ma net 7,5 MB/s i płaci za niego ok. 300 pln. Trochę się to różni od cen jakie znam
    • bfont Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:33
      mbps zawsze było i jest oznaczeniem megabitów na sekundę więc już się tak nie gorączkuj. Ja wynoszę się do Szwecji. Nie dość że mają najtańszy i do tego bardzo szybki internet to jeszcze mają Stockholm, uznany za najlepsze miejsce do życia na świecie. A my co mamy?
    • tcl Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 10:34
      przeciętny polak ma 1-2 megabity za około 70 zł - najczęstsza umowa z tepsą podpisana w ciągu ostanich ~2 lat, na trzy lata. I to jest te 13 dolców.
      I nie czepiajcie się mbps bo każdy język ma swoje prawa i reguły.
    • nerassim Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:10
      Zapominacie tylko, że w Polsce przysługuje nam ulga podatkowa na internet w wysokości do 750zł - w moim przypadku oznacza to, że internet mam za darmo. Darmo, to nie jest drogo ;)
    • dpp.maketing Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:10
      @bfont
      pl.wikipedia.org/wiki/Przedrostek_SI

W cywilizowanym świecie M oznacza Mega, a m mili
    • stefan.gabon Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:20
      No faktycznie ciekawe czy uwzględnili w tych 13$ ulgę na internet :)

---
      4um.pl - najlepsze darmowe forum dyskusyjne phpBB3
    • bolibok Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:31
      kolejny artykuł z cyklu: "przez idiotów dla idiotów"
    • krylos.com Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:32
      We Lwowie mamy 5-10Mbps za 25 zł, a 50 Mbps za 50 zł. Ruch w granicach Ukrainy bez ograniczeń, w praktyce do 80-85Mbps.

krylos.com - najlepsze noclegi na Ukrainie.
    • info0 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:42
      Drogie dzieci, dowiedzcie się najpierw ile to jest 13 dolarów w USA. To jest NIC dla Amerykanina.

Przeliczanie tego na złotówki nie ma sensu. Tam jakość życia i pensje są ciutkę w innych realiach niż te znane w Polsce.

Co do tego, że mamy najdroższy internet to jest faktem. Druga sprawa, że tylko cyfrówki oferują prędkości jakie podają! (Neostrada 20Mb/s może nigdy takiej prędkości nie osiągnąć, bo tam jest tylko podane DO 20Mb/s).

Do tego dochodzą różne pomysły sieci telewizyjnych (ograniczenie pasma w dzień, żeby p2p działy wolniej, blokujemy porty, uwalniamy w nocy :))
    • switonemsi Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:45
      Może to jednak są milibity?
    • tym-oteusz Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:46
      Przecież to totalna bzdura. Za 30Mb płacę w UPC 90 zł, czyli 3 zł za 1 Mb, czyli mniej niż 1 USD za 1 Mb.
    • niespodziewany22 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:47
      A moze ktos by podal jaki jest koszt REALNY ,czyli w stosunku do zarobkow.W jankesowie to 2 godziny pracy.W wielk.bryt ,takze,a w polszy?............dzien chyba ?......tak mi cos wypada.A nie porownuje tego nawet do placy rocznej ,bo wtedy jeszcze gorzej by to wypadlo..........astrrk zastanow sie co piszesz,bo chyba nie powiesz ze internetowa infrastruktura polszy pochodzi z czasow prl-u,i jesli myslisz ze w polszy cos stanieje ,to podaj mi jakikolwiek przyklad,JEDEN...........
    • szoferek1 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 11:49
      Z tą szybkością to trochę przesadzają,ja mam 1Mb z TP,ale w dzień to nie wiem czy jest połowa,słabiutko!
    • wookiee.chewbacca Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:04
      Cóż za bzdury! Ja mam 6Mb od tepsy za około 100 zł miesięcznie czyli za 16.66 zł za 1Mb to daje $5.50 miesięcznie a przecież tepsa jest najdroższa. Zatem jak znaleźliśmy się w przedziale $10-$20?
    • karoryfel Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:04
      @niespodziewany22 : synek, jak ty o Polsce mówisz, bój się Boga :/
    • disoprivan Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:21
      münchen, t-home, 50 mega down, 10 up, 50 euro
    • polakslowian Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:33
      Bzdury, w Australii place 70 dolarow za 1mbps i to z limitem 50 gb na miesiac! Moze w miescie w jakims biurku to tanio ale w malych miasteczkach?
    • demaskator30 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:35
      13 $ za 1Mb/s wydaje sie ze to troche zawyżona suma , ale z artykułu nie do konca wynika jak to było wyliczane, oczywiscie biorąc pod uwage aktualne oferty operatorów to jest to duzo niższy koszt , ale jezeli wezmiemy pod uwage trwajace umowe np podpisywane przed dwoma laty plus internet mobilny to moze byc blisko tych 13$

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka