galaktycznypulpet 28.03.11, 09:22 Próbowałem gazet elektronicznych. Nie dam rady, choćby były nawet o połowę tańsze. Siedzenie z mikroekranem o kiepskiej rozdzielczości na "tronie" to nie dla mnie. Muszą być kartki, musi być wysoka rodzielczość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirafas Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 09:29 Nie da się z tym oswoić! Tablety, smarkfony i inne gadżety ze świecącymi ekranami nie nadają się doczytania czegokolwiek z wyjątkiem SMSa. Taki ekran strasznie rypie oczy, po parunastu minutach masz dość. Jedyne sensowne rozwiązanie to e-ink (lub papier). Odpowiedz Link Zgłoś
netpluss Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 09:56 Kiesys bez problemow (choz zapewne nie bez konsekwencji dla wzroku) czytalismy wprost z ekranow CRT - i dawalismy rade. OD e-bookow, a raczej tabletow z e-bookami, nie ma odwrotu - juz nawet w Polsce sprzedawane sa urzadzenia z wgranymi dwoma tysiacami elektronicznych ksiazek: netpozytywny.pl/aktualnosci/47-do-torby/369-prestigio-multipad-multimedialna-biblioteka Do mnie osobiscie tablety z ekranami TFT przemawiaja bardziej niz czytniki e-bookow z e-papierem: to na tych ostatnich tekst wyglada bardziej nienaturalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
annniii Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 10:25 Poczekam na jakieś normalne ceny... i się chętnie oswoję z takim czytnikiem... Nawet nie musi mieć funkcji przewracania stron... :) --- mejker.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 11:11 A normalne ceny to jakie? Za złotówkę? Kindle kosztuje już 500 zł. To już chyba nie jest wygórowana cena? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 12:20 Jeśli książka elektroniczna będzie kosztowała 20% ceny książki drukowanej to zacznę się zastanawiać. Jeżeli kosztuje 90% - na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocapic.duo Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 12:28 A ja mam od kilku miesięcy czytnik Vedia eReader k4 (cena - ok. 300 zł) i bardzo sobie chwalę. Nie mam czasu na łażenie po bibliotekach, a i tak w domu mam za dużo tradycyjnych książek, żeby dokładać kolejne. Poza tym to działanie ekologiczne, bo nie niszczę lasów. :) Co ważne, w sieci można zdobyć i kupić wiele, wiele, wiele książek. Przeczytałam już kilkanaście książek i nieprawdą jest (mimo że czytnik ten nie ma e-ink), że męczą się przy tym oczy (średnio czytam 150 lub więcej stron). Śmiem twierdzić, że czyta mi się nawet szybciej niż tradycyjną książkę. Możliwość wyboru wielkość czcionki (najlepiej, jeśli książka jest w formacie rtf) jest bardzo przydatna, a i tak używam wielkości tradycyjnie spotykanej w książkach drukowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
nazwakontazajeta Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 13:03 A czemu nie czytać po prostu na ekranie notebooka? Robię tak od 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
chocapic.duo Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 13:22 28.03.11, 13:03 nazwakontazajeta A czemu nie czytać po prostu na ekranie notebooka? Robię tak od 15 lat... Ponieważ czasem jest to po prostu niewygodne. A czytnik jest mały i płaski i można go nosić ze sobą w torebce. Umilił mi czas podczas czekania na złożenie rocznego PIT. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
majaroma Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 13:40 Czytam i tak, i tak. Ale prawdziwego zapachu książki nic nie zastąpi. Bezcenne mistrzwiedzy.blogspot.com/ wool-a-porter.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor.sztrum Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 13:45 Jak będą już 8" czytniki e-ink w rozsądnej cenie, to wchodzę w ten interes. Póki co Kindle jest albo 6" (jak dla mnie za mały), albo 10" (za duży, przez to niewygodny). Odpowiedz Link Zgłoś
marko_uk Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 13:56 Ja miałem ogromne zaległości w czytaniu na przestrzeni ostatnich 10 lat... Od roku jednak jestem posiadaczem smartfona HTC HD2 (obecnie z Androidem zamiast Windows) i muszę powiedzieć, że nadrabiam zaległości w szalonym tempie. Przeczytałem już około 40 książek na tym ekraniku 4.3" (w tym cegły takie jak trylogia Larssona czy Filary Ziemi Folletta). Można się przyzwyczaić jak się chce. Największą zaletą jest to, że telefon mam zawsze przy sobie, więc korzystam kiedy tylko się da - np. czekając w kolejce do kasy czy stojąc w korku... Odpowiedz Link Zgłoś
spec24 Re: Jak oswoić ebooka? 28.03.11, 15:27 Myślę, że oswojenie e-booka to nic trudnego. Oswoiłem e-papierosa: www.facebook.com/smookePL to i z tym dam radę. Ciekawe co następne...? Odpowiedz Link Zgłoś
daniel860312 Re: Jak oswoić ebooka? 02.04.11, 16:10 Ja czytam e-booki na 3,5 calowym ekranie palmtopa i przeczytałem już 3 e-książki i idzie mi to nieźle, ale mimo wszystko to jest za mały ekran. Aby dobrze się czytało na ekranie lcd obniżyłem jasność ekranu do minimum i wielkość czcionki i czytanie idzie sprawnie bo ekran nie świeci w oczy i wszystko mieści się na ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel860312 Re: Jak oswoić ebooka? 02.04.11, 16:21 A jeszcze jedno. Na początku czytanie może się wydać nieco dziwnie i niezręczne. Ja od trzech lat czytam różne artykuły i informacje (wydania internetowe dzienników) z ekranu laptopa i moje oczy się do tego przyzwyczaiły. Od lutego czytam na palmtopie booki i też się przyzwyczajam, ale tak naprawdę myślę, że trzeba przeczytać kilka książek lub poświęcić od kilku do kilkunastu tygodni, żeby przywyknąć do ekranu LCD bo czytanie e-książek to nie to samo co czytanie artykułów w internecie. Więc zmniejszcie jasność ekranu i czcionki na małych urządzeniach i nawet po długim czytaniu nie będą boleć oczy. Odpowiedz Link Zgłoś