Dodaj do ulubionych

Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s

24.01.12, 21:45
Witam, czy ktoś moze mi podpowiedziec,
Mam w tej chwili internet 1 M (chyba megabit), konczy mi sie umowa. Zastanawiam sie nad zmianą operatora. Tylko nie wiem co jest wieksze 1 M czy 25 Mb/s. W tej chwili przy 1 M korzystalam z netu bez zadnych problemow (przegladanie, od czasu do czasu ściagniecie jakiegos filmu), ale jestem zwiazana rowniez umową na telefon stacjonarny, z którego wcale nie korzystam, a płacić muszę. DLatego zastanawiam się nad zmianą operatora tak zeby placic tylko za to z czego korzystam tj za internet. Tylko czy predkosc np 25 Mb/s lub 40 Mb/s bedzie wystarczajaca?
Doradźcie proszę, warto zmieniać? czy lepiej przedluzyc obecną umowę i miec ten 1 M?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 24.01.12, 22:20
      Prędkość łącza tradycyjnie mierzy się w Mb, więc zapewne 1M to 1Mb,
      czyli sporo wolniej niż 25Mb po kablówce, bo pewnie taką rozważasz.
      Tamże możesz sobie przekonwertować telefon na internetowy zachowując numer.

Zmierzyć szybkość łącza też można. Na przykład: www.speedtest.pl/
      • sunday1974 Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 25.01.12, 09:06
        Pewnie w takim razie zdecyduję się na te 25 Mb/s lub 40 Mb/s po kablu. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
        • krisstofferr Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 25.01.12, 11:32
          no 25 Mb/s to 25 razy szybciej niż 1 Mb/s :) Generalnie do swobodnego korzystania z netu wystarcza prędkość 2 Mb/s :)
          • manhu Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 25.01.12, 14:42
            > no 25 Mb/s to 25 razy szybciej niż 1 Mb/s :)
            Niezupełnie, samochodem o prędkości maksymalnej 1000 km/h nie pojedziesz w Warszawie w korkach 25x szybciej niż samochodem o max 40 km/h. Tak samo z netem: piraty będą lecieć 25x szybciej, ale przy korzystaniu ze stron www prędkość odczuwalna się zwiększy ze 2 razy (chyba, że ktoś jest idiotą i tylko klika bez czytania to wtedy dużo więcej).
          • spawacz.drewna Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 25.01.12, 18:04
            Generalnie do swobodnego korzystania z netu wystarcza prędkość 2 Mb/s :)

no nie wiem, odwazna teza, moze 10 lat temu
            • manhu Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 26.01.12, 15:07
              Znasz się jak przystało na twój nick. 8 lat temu najszybszą Neostradą była 512-ka (0,5 Mb/s) i była wystarczająca, kolejne kilka lat wystarczał 1 Mb/s. Ostatnio pewne "moje" łącze zostało przyśpieszone z 2 na 6 Mb/s i różnicy nie zauważam, nawet przy 10 Mb/s minimalna różnica (znacząca jedynie przy otwarciu 20 stron naraz).
              • spawacz.drewna Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 26.01.12, 19:06
                Ciezko mi z Toba dyskutowac bo mam 50Mb/s a w lipcu bede mial 120Mb/s ale moge powiedziec ze zauwazylem zdecydowana roznice kilka lat temu jak mi zmienieli predkosc z 2 Mb/s na 10. Mimo wszystko calosc zaczela jakos blyskawiczniej chodzic i choc dla zwyklego uztkownika to bzdura dla mnie nie byla.
                A po co lacze 10Mb/s? chocby po to by swobodnie korzystac VoD czy roznych xPlayerow. Jak u mnie leci muzyka online w tle, ktos w drugim pokoju ogladac materialy online w HD a ja lece na youtube to zapewniam Cie, ze i 10Mb/s sie zapycha.
                • smutas Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 27.01.12, 16:41
                  Zapotrzebowanie na predkosc lacza jest sprawa indywidualna. W twoim wypadku; kilka pecetow podpietych do domowej sieci, ma to sens.

Jest tez druga strona medalu; predkosc / wydajnosc pecetow. Uzytkownik surfujacy po stronach www na srednim pececi nie zauwazy zadnej roznicy miedzy 15Mbps a 50Mbps. Po prostu wiecej czasu zajmie renderowanie strony niz sciagniecie zawartosci. Nie ma tez zadnego sensu pchania sie w 50Mbps jesli w sieci mamy 1 - 2 komputery, ogladamy Youtubke i jakies filmy na VOD, czy inne streamy SD. Zapotrzebowanie na przeputowosc tych uslug to ok. 3 do 5Mbps, a filmu zbuforowanego w 2 minuty nie obejrzymy w tym czasie :-) Ludzki interface dalej potrzebuje na przecietny film jakies 2 godziny. O muzyce nawet nie warto wspominac: typowe radio internetowe to 128kbps...

Suma sumarum; Do zwyklego jednokomputerowego surfowania po Internecie wystarczy 10 - 15Mbps. Do Mulimediow na wielu komputerach potrzeba zdecydowanie wiekszej przepustowosci. Gry sieciowe wymagaja pingow o jaknajnizszej wartosci; a ta zalezna jest bardziej od techologii (DSL, kabel, radio, satelita) niz od predkosci.

cheers
              • Gość: a Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.warszawa.mm.pl 27.01.12, 10:11
                royal.pingdom.com/2011/11/21/web-pages-getting-bloated-here-is-why/
                Średnia waga strony internetowej wynosi około 800kB. Przy łączu 2Mb/s będzie się ładowała ponad 3 sekundy. To sporo. Zauważenie różnicy pomiędzy łączem 2 i 6 Mbit nie powinno być zatem dużym problemem.
                • manhu Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 27.01.12, 15:29
                  Tyle, że ja czytam przeglądane strony. Więc nawet jeśli wejdzie 3x szybciej (a nie wejdzie, bo czas odpowiedzi serwerów jest strasznie długi, więc to będzie śr.1.5x) to i tak te 2 sekundy nic nie zmienia. Dodam, że w 2004 bodajże średnia strona to było chyba ok.150 kB.

Co do zauważenia to nie zauważyłem, bo to nie moje łącze, więc nawet nie wiedziałem, że przyśpieszyli. Dowiedziałem się kilka dni po fakcie.
                • smutas Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 27.01.12, 16:47
                  Roznicy specjalnie nie zauwazysz. Strona Internetowa to najczesciej wiele malych elementow a nie jeden plik o rozmiarze 800kB. Znaczy to, ze twoj kopmuter nawiazuje wielokrotnie lacznosc z webowym serwerem - a w tym wypadku bardziej liczy sie czas pingow oraz predkosc samego serwera niz predkosc lacza (oczywiscie mowimy o porownaniu 2Mbps z 6Mbps a z 512kbps...)

cheers
                  • Gość: a Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.warszawa.mm.pl 27.01.12, 17:37
                    2 sekundy zostają bezwzględnie tak czy inaczej :)
                    • smutas Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 27.01.12, 17:57
                      2 sekundy zostają bezwzględnie tak czy inaczej :)

Could you elaborate? Skad ci sie wezma 2 sekundy zysku jesli komputerek bedzie "myslal" nad rederem strony przez 2 sekundy?
                      • Gość: a Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.warszawa.mm.pl 27.01.12, 19:33
                        Żeby zrenderować, trzeba najpierw stronę ściągnąć, więc tak czy inaczej 2 sekundy zostają.

> Could you elaborate? Skad ci sie wezma 2 sekundy zysku jesli komputerek bedzie
                        > "myslal" nad rederem strony przez 2 sekundy?
                        • wariant_b Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 27.01.12, 20:33
                          Wydaje mi się, że dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo cena łącza 25Mb
                          od operatora kablówki jest niższa niż Neostrady 1Mb + niepotrzebny telefon.
    • Gość: problemswithorange Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.12, 00:44
      Ja niestety niedawno zmienilem usluga na Niby szybsza predkosc. mam teraz Turbo DSl dla neo 10000. Niby predkosc ma byc 10 mb a jest az 6 razy mniejsza. czujes sie bardzo rozczarowany ta usluga firmy Orange.
    • Gość: Adam Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.14, 17:46
      Polecam ratingspeed.com , daje najbardziej wiarygodne wyniki i udostępniają publicznie ranking providerów.
      • Gość: Marek Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.centertel.pl 25.06.14, 00:08
        Fajna stronka i rzeczywiście wyniki wydają mi się bardzo realne, sprawdziłem i działa to również bez żadnego instalowania oprogramowania na tablecie ;)
        • Gość: gościowy Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s IP: *.cli.nitronet.pl 27.06.14, 15:36
          Ja mam w netii i dzowniłam do nich sprawdzali mi sami, ale są też linki pod którymi można sprawdzić: www.speedtest.net/
          • liveyourdreams Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 04.07.14, 16:02
            Nie no błągam was - wiadomo, że im więcej mb tym lepiej :) jak się szuka nowego operatora to fajnie się rozejrzeć też za promocjami, które są w danej chwili - teraz w netii z tego co wiem był, albo jest tablet przy podpisaniu umowy. Ja mam Netię i jest bardzo w porządku, no ale wiadomo, pewnie nie w każdej lokalizacji można ją mieć :( ja nie mam opłaty za utrzymanie łącza (albo o tym nie wiem:)) płacę 50 ł/mies. W każdym razie polecam :)
            • kszynka Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 04.07.14, 19:26
              ja ostatnio przesiadłem się z opcji do 10 mega na 60 mega i różnica jest duża :-)
    • mili4500 Re: Prędkość internetu 1 M czy 25 Mb/s 05.05.18, 15:05
      A mierzysz szybkość na predkosc.pl ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka