stu26 29.03.12, 14:13 Zrobiło się niedawno głośno o chmurze, ale jakoś nie jestem przekonany do przesyłania swoich danych. Jaką mam gwarancje, że nikt nie bedzie miał do nich dostępu i nie ściągne sobie potem na kompa czy tableta jakiegos robactwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indzoj Re: chmura 29.03.12, 14:55 Gwarancję .... żadną. Ale tak naprawdę jeżeli tylko jesteś podłączony do Internetu to już w tym momencie Twoje pliki są "dostępne dla wszystkich". Nie ma takiego zabezpieczenia, jeżeli chodzi o komputery, którego nie da się obejść. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że wszystkie zabezpieczenia jest obejść łatwo. Ale to jest na tej samej zasadzie jak to, że matematyka w każdej dziedzinie i na każdym poziomie jest banalna. Jeżeli ktoś się zna na matmie to wie o co chodzi :) Także z chmur nie ma co się obawiać używać. Nie dlatego, że jest to bezpieczne, a dlatego, że jeżeli komuś będzie zależeć na Twoich plikach to i tak je dostanie, nieważne gdzie one się znajdować będą (chyba, że poza Siecią - celowo z wielkiej litery). Odpowiedz Link Zgłoś
stu26 Re: chmura 30.03.12, 14:50 a jak to dokładnie działa i do której chmury najlepiej wykupić dostęp? Odpowiedz Link Zgłoś
indzoj Re: chmura 31.03.12, 18:13 Ja osobiście korzystam z DropBoxa i fajnie się na nim pracuje. W sumie działa jak normalny folder więc "super". Swojego czasu jeszcze widziałem jakiś dodatek, który po zainstalowaniu w oknie Mój komputer ukazywał dostęp niby do dysku GMaila i niby działało to tak, że wykorzystywało się rozmiar swojej skrzynki na GMailu. Też fajnie chodziło. Z innych nie korzystałem, ale skoro te są już na takim wysokim poziomie (pod względem integralności z systemem) to myślę, że większość będzie działać "jak zwykły folder" i to chyba jest najwygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kapistran_ryms Re: chmura 02.04.12, 20:57 Ja dostałem z Netii za free cloudówkę F-Secure'a. Robi mi automatyczny backup folderów z dokumentami, do tego zarzekają się, że chmura jest chroniona, bo jest to chmura na serwerach F-Secure. Za free ma się 1 giga miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
wigorus Re: chmura 23.04.12, 09:38 Ja podobnie jak indzoj do przechowywania danych używam dropboxa, bo jest fajnym rozwiązaniem, szybko mogę podesłać pliki znajomym. Poza tym w pracy wykorzystujemy oprogramowanie w technologii cloud computing zoho i na nim działam także od dłuższego czasu, to pakiet oprogramowania biurowego, z którego mi osobiście najbardziej podoba się crm. Odpowiedz Link Zgłoś
hardele Re: chmura 27.04.12, 10:54 Mam podobnie, również korzystam z pakietu zoho, z tym, że nie tylko w biurze, ale również w domu. Często przychodzi mi pracować mobilnie, wtedy to rozwiązanie z oprogramowaniem w chmurze sprawdza się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomHat Re: chmura IP: *.pyskowice.jotanet.pl 05.05.12, 00:56 Indzoj - zgadzam się z Tobą. Kwestia obejścia zabezpieczeń systemów informatycznych to tylko kwestia kasy (czytaj wiedzy i czasu specjalistów). Także kwestia bezpieczeństwa w Internecie jest pojęciem bardzo płynnym. Oczywiście należy zadbać o to, żeby żaden przedszkolak ze smartfonem w ręce nie grzebał nam po dysku przechodząc obok naszego bloku. Sama chmura oczywiście oferuje jakiś poziom poufności danych w niej przechowywanych (szyfrowanie plików parą kluczy publiczny/prywatny itp), ale tak jak powiedzieliśmy wcześniej - nie ma zabezpieczenia, którego nie dało by się obejść, jeśli komuś będzie bardzo na tym zależało. Od samego rozwiązania chmury nie uciekniemy - coraz więcej usług w branży będzie realizowane właśnie na tej zasadzie - co ma niezaprzeczalne zalety. Podsumowując - chmura - korzystaj śmiało :) TomHat informatyka-kiedys-dzis.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś