Dodaj do ulubionych

3x11 "Enter 77" - dyskusja

08.03.07, 13:27
Czy ktoś już obejrzał? Ja przed chwilą skończyłem i powiem tylko WOW! To był
odcinek! :D Po dość słabym 3x09 i lajtowym 3x10 nikt chyba nie będzie
narzekał. <optymista> ;)
Obserwuj wątek
    • luczijka Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 13:33
      W takim razie już ściągam i mam nadzieję, że będzie ciekawie :))) A kto jest we
      flashbackach?? :))
      • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 13:35
        Sayid. :) Flashback też jest spoko, ale akcja na wyspie - mmmm miodzio. :)) No
        i chociaż raz przydała mi się znajomość rosyjskiego. <lol>
        • aneta05 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 15:59
          Tez juz widzialam i nie nudzilam sie ani minuty...bardzo dobry odcinek
          • mendosita Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 19:03
            Po takich pozytywnych opiniach obejrzę ten odcinek z przyjemnością (co się
            ostatnio w Lost rzadko mi zdarza, niestety).
            • mendosita Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 20:19
              Ulala, jestem pod wrażeniem. Odcinek- moim skromnym zdaniem- pobił ten z
              Desmondem. Czuć było klimat 1 serii, po prostu prawdziwy Lost.
              O co tu chodzi, bo ja już nic nie wiem: Othersi nie są z Dharmy? To kim w takim
              razie są??
              • lenkaaa Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 12.03.07, 10:52
                Myślę, że Othersi są z Dharmy. Mikaił mówi o "hostiles" i gościu z filmu
                instrukcyjnego również mówi o wciśnięciu 77 jeśli wtargną "hostiles"; odnoszę
                wrażenie, że "hostiles" oznacza naszych wyspowiczów a nie othersów.
    • olusimama Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 08.03.07, 21:04
      Niezły.
      Ale obawiam się, że za dużo już było tych złych i nie wciągnie mnie tak jak
      kiedyś. Bardziej mnie interesował wynik meczu ping-ponga niz wydarzenia w krzakach.

"Przyczajony Tygrys i Ukryty Smok" lądują na pierwszym miejscu nicków
      nadawanych przez Sawyrea. Cieszę się, że znów jest sobą :-)
      • gaudia Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 05:10
        ekhm, to najbardziej zaludniony kawałek naszej planety!

ludzie, auta, konie, krowy...

w nastepnym muszą znaleźć McDonalda

ps. wyspa jakos przestała dokarmiac intelekt Locka:P
        ps2. Mój kot tez drapie wykładzinę. Odkryłam, ze pod spodem mam sąsiadów!
    • siuil_a_run Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 09:23
      he, fajny odcinek, choc mnie ten z Desmondem podobal sie bardziej. ale to
      pewnie dlatego, ze tam byl Desmond :P

akcja z ping-pongiem fajowa :D podobalo mi sie, jak Sawyer pojechal Nikki: who
      the hell are you? - dokladnie to pytanie, ktore cisnie sie na usta za kazdym
      razem jak ona lub zorro sie odzywaja :P no i Crouching Tiger, Hidden Dragon -
      bosssskie :)

flashback Sayida naciagany, nie przekonal mnie, ale to nie pierwszy fb mocno na
      sile w tej serii, wiec nie jestem zdziwiona. akcja w domku niezla, tylko...
      szkoda ze zginela Ms Clugh (tak ona sie nazywala?), to byla ciekawa, rozwojowa
      postac.
    • aniuta75 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 12:59
      Dobra jestem już "po". I muszę przyznać, że w końcu zaczyna się coś dziać.
      Oczywiście mam mnóstwo pytań :). Dlaczego Locke nacisnął 77? Sayid był wyraźnie
      wkurzony na niego o to. Locke już nikogo się o zdanie nie pyta, robi to co
      chce. Dlaczego pan z przepaską na oku zabił panią murzynkę? Swoją drogą
      śmiesznie to wyglądało, jak owa pani po rosyjsku nawijała hehehe. Oczywiście
      będąc przy temacie mam prośbę do znawcy tematu, czyli Marcina coby napisał o
      czym oni rozmawiali :D. Flashback Sayida - czemuś służył (?), bo chyba nie
      załapałam :P. Oczywiście Sawyer jak zwykle złośliwy i czarujący - "przyczajony
      tygrys i ukryty smok" rulezzzz i piękne spuentowanie pani-nowej-blondi "co z
      ciebie za jedna?". Kate w końcu jest sobą i to mnie się podobuje :D.
      Zdezydowanie wolę odcinki o naszych lostowiczach niż o othersach :))).
      • malwes Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 13:47
        Dla mnie działanie Lock'a było bez sensu - nietrudno było domyślić się, że 77
        zniszczy stację.
        Flashback Sayida też nie do końca mnie przekonał - do tej pory ta postać była
        kreowana na taką, która choćby nie wiem co - zawsze jest prawdomówna. Jak nie
        torturował to nie - a jak tak to tak. Bez sensu było to, że najpierw zaprzeczył
        a potem się przyznał. Jaś mi to do tej postaci nie pasuje.
      • xanaka Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 15:50
        Klugh: Mikhail. Mikhail! Wiesz co masz zrobić.
        Mikhail: Wciąż mamy inne wyjście.
        Klugh: Nie możemy ryzykować. Znasz warunki.
        Mikhail: Jest inne wyjście.
        Klugh: Oni nas złapali. Nie damy im.
        Klugh: Wiesz co robić. To rozkaz.
        Mikhail: Ciągle mamy inne wyjście!
        Klugh (po angielsku): Po prostu zrób to, Mikhail.
        Mikhail: Wybacz mi. (strzela)

chaotic
        • aniuta75 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 17:05
          > Klugh: Oni nas złapali. Nie damy im.

Ciekawe czego nie chceli im dać?

P.S. Dzięki za tłumaczenie :D.
    • xanaka Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 09.03.07, 16:41
      NARESZCIE oglądałam z wielkim zainteresowaniem :)
      Powrócił Lost-stajl ;) - oby tak dalej!

Scena Mikhail&Bea - napięcie 9/10
      (uwielbiam rosyjski akcent;)

Czekamy z niecierpliwością na 3x12 :D
    • piotrek_mirabelki_tata_aurelki Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 11.03.07, 20:35
      Nie rozumiem scenarzystów czemu nagle robia takiego debila z locka?? W
      pierwszej seri na samym poczatku wydawalo sie ze to jedyna rozumna osoba na
      wyspie moze poza jackiem Pomagal wszystkim rozwiazywal problemy Dojrzaly
      doswiadczony przez zycie mezczyzna posiadajacy olbrzymia wiedze Zamiast zamowic
      zrzut jedzenia ktory nie watpliwie by sie przydal, koles wysadza chate chodz
      oczywste jest ze wcisniecie 2X7 spowoduje cos zlego i ten jego glupkowaty wyraz
      twarzy kiedy to robi Jaki jest cel scenarzystow robic z niego takiego gnoma??
      Pozatym znow zagadki malo odpowiedzi. Flashback tylko po to zeby Sayid nie
      zabil ruska bez sensowny gdzie te stare dobre flashbecki ktore wnosily cos do
      sprawy ?? Odcinek ok ale male minusy
      • shamsa Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 12.03.07, 12:29
        moze wcale locke nie byl taki debil

moze to idzie tak: locke sie domyslił ze mikhaił (majkel ;))) nie chcial
        pozwolic mu wygrac w szachy, zeby nie zobaczyl co potem wyskoczy. moze nie
        chcial zeby locke doszedl do tego 77 i wysadzil chate w powietrze. skoro byla
        zaminowana, skoro mieli sie pozabijac, jesli wrog to przejmie - musiala byc
        strategiczna .

i tak dlugo by tam nie porzadzili, a tak - othersi nie maja z tego pozytku
        • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 12.03.07, 14:29
          Jak dla mnie Locke jest coraz bardziej podejrzany... Odnoszę po raz kolejny
          wrażenie, że on celowo działa destrukcyjnie. Tak jak kiedyś ogłuszył Sayida,
          żeby nie nawiązał połączenia radiowego, później doprowadził do implozji bunkra,
          tak teraz zniszczył satelitę. Co prawda była uszkodzona, ale to nie znaczy, że
          nie dałaby się naprawić... Locke mógł się domyślić, że wprowadzenie kodu
          sygnalizującego najazd wroga spowoduje dość radykalną reakcję.. Jego działania
          są coraz bardziej podejrzane - robi wszystko, żeby uniemożliwić opuszczenie
          wyspy... Ja rozumiem, że on jest tym wszystkim podjarany, bo to jego życiowa
          przygoda, a poza tym odzyskał tam władzę w nogach, ale może niektórzy chcieliby
          wrócić do swojego dawnego życia?! :>

Ogólnie odcinek na bardzo duży plus - Lost zdecydowanie wrócił na stare dobre
          tory i funduje nam ostrą przejażdżkę pełną tajemnic i zagadek. Ale oprócz
          nowych pytań dostaliśmy też kilka istotnych informacji:
          - Kim naprawdę jest Mikhail Bakunin? Wiemy już, że jest jednym z Innych. Ale na
          rosyjskim wydruku, który czytał była jego odręczna notatka: "Меня тоже зовут
          Андрей" - Ja też mam na imię Andrzej. Z tego wynikałoby, że Mikhaił Bakunin
          jest tylko pseudonimem. Zresztą jest to kolejne do kolekcji znaczące nazwisko!
          Locke, Hume, Rousseau, teraz Bakunin (pierwszy rosyjski anarchista)
          - Bea Klugh (też znaczące nazwisko - anagram. Tak jak w przypadku Ethan Rom =
          Other Man, Bea Klugh = Be a Clue?) była w Stacji The Flame razem z Mikhailem i
          zna język rosyjski (chociaż gada ze strasznym akcentem). Dlaczego Ms. Klugh
          wydała Mikhaiłowi rozkaz zastrzelenia siebie? Co tak ważnego ukrywają Othersi,
          że wolą zginąć, aniżeli ujawnić swe tajemnice? :>
          - wyjaśniło się czym jest przewód, na który natknął się Sayid w 1x08. Wszystkie
          Stacje połączone są systemem kabli i przewodów elektronicznych.
          - Jeśli Mikhaił mówi prawdę, to Inni byli na wyspie przed Dharmą, co nasuwa
          wniosek, że mogą być rdzennymi mieszkańcami wyspy. Wiemy, że Dharma (naukowcy)
          prowadzili wojnę z rdzennymi tubylcami i przegrali. Nikt z Dharmy nie przeżył.
          Inni przęjeli Stacje Dharmy i była to klęska projektu, dlatego po utracie
          łączności Kelvina już nikt nie zmieniał w stacji The Swan.
          - Dowodem na to, że czystka naprawdę miała miejsce może być filmik
          instruktażowy ze stacji "The flame". Dr Candle mówi: "Jeżeli do Stacji wtargnął
          WRÓG wciśnij 7-7". Pytanie tylko czy Inni są rdzennymi mieszkańcami wyspy? W
          końcu wyglądają na cywilizowanych ludzi, a nie na dzikusów. A może na wyspie są
          jeszcze inni "Inni"? Szepty w dżungli, a także istnienie czteropalczastej stopy
          sugerowałyby możliwość istnienia tam do dziś jakichś prymitywnych plemion...
          - "Nasi Inni" przejęli sprzęt Dharmy w tym łódź podwodną oraz statek, którym
          transportowano na główną wyspę Jacka i Juliet
          - W filmie instruktażowym Perły Dr. Marvin Candle mówi: po odbyciu 8-godzinnych
          dyżurów, operator odwiezie was na prom i udacie się do waszych kwater. Na
          mapie, którą zabrał Sayid są zaznaczone "BARAKI". O barakach Dr. Marvin Candle
          wspomina również w filmie instruktażowym The Swan. Z pewnością "Inni" po
          wybiciu naukowców z Dharmy przejęli ich miejsca zamieszkania i tam się
          osiedlili (miasteczko, które widzieliśmy w 3x01, nazwane przez widzów
          Othersville).
          - Promo do odcinka 3x12 "Par Avion" jest jeszcze ciekawsze - ekipa ratunkowa
          napotyka na tajemniczą konstrukcję - rząd słupów rozciągający się wzdłuż
          doliny. Sayid uważa, że to mur obronny. Widzimy, że Locke wpycha za owe słupki
          Mikhaiła, po czym słychać krzyk i odłos prądu. Czyżby płot miał go
          zabić/porazić/usmażyć? Jeśli tak, to Locke dokonał kolejnej akcji sabotażowej -
          unicestwił jedyne źródło informacji jakie posiadali. :| Pytanie też do czego
          służy ta konstrukcja? Prawdopodobnie broni przed czymś Baraki/Othersville...

Powtórzę się - Lost wrócił na stare tory i jest świetnie. :D

P.S. Flashback był taki sobie, ale ogólnie w tym sezonie to smutna
          prawidłowość. Mam nadzieję, że w 4 sezonie już z nich zrezygnują...
          • sarniak Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 13.03.07, 23:17
            A ma byc czwarty sezon? Czy to potwierdzone?
            • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 14.03.07, 13:44
              Potwierdzony jest sezon 4 i 5, z tym że ten ostatni może być krótszy niż
              standardowy, czyli poniżej 20 odcinków. ;)
              Już słyszę te lamenty. :D
              • jackie_brown Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 14.03.07, 16:31
                Z mojej strony lamentów nie będzie. Niech zrobią dwa sezory po 6 odcinków i
                niech się w końcu wszystko wyjaśni. Póki co to nie można mnożyć zagadek bez
                wyjaśnień, bo nawet wytrwały widz się zgubi (np. ja).
                • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 14.03.07, 18:28
                  Wstępnie ma być tak:
                  S4 - 21 odcinków
                  S5 - 12 odcinków
                  Ale, jak podkreślam, to wstępne ustalenia pomiędzy twórcami, a stacją ABC.
                  • malwes Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 14.03.07, 20:12
                    Szkoda, jak dla mnie to 3 sezony to i tak dużo.Już bym chciała aby wszystko
                    zmierzało ku końcowi (wyjaśnieniu).
                    • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 16.03.07, 22:31
                      A ja bym chciała żeby się wszystko jeszcze bardziej skomplikowało.
                      A potem żebyśmy dostali wskazówki, żeby trzeba było pokombinować samemu (jakieś
                      lektury, tropy...) a nie od razu "kawa na ławę" :)
          • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 16.03.07, 22:22
            Locke jest inny. Nie mylić z the Others ;)
            Z nim coś zrobiono podczas operacji (nerki-pamiętacie?) coś mu wszczepiono, tak
            przypuszczam. Dlatego m.in nie mógł chodzić.
            Zawsze był dziwny. Jest jak robot.

Chyba nie wierzycie w bajer że Mikaił nigdy nie wygrał z komputerem??? hehehe
          • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 16.03.07, 22:26
            Marcin czy The Others mówią z akcentem kanadyjskim? Pytam bo pewnie się
            orientujesz. Wielu z nich mówiło że jest z Ontario (Ethan, Ben jako Henry...).
            • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 16.03.07, 22:46
              Niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć. Nie jestem specjalistą od akcentów, mam
              tylko ogólną orientację, a Canadian English i Standard American są bardzo do
              siebie podobne.
              Jedyne co mogę stwierdzić na pewno, to że w 1 sezonie Evangeline (Kate) mówiła
              z dość silnym kanadyjskim akcentem, ale teraz już tego tak nie słychać - chyba
              3 lata mieszkania w USA jej zniwelowało te różnice. ;))
            • sarniak Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 18.03.07, 14:53
              Jesli Kanadyjczyk nie jest z Quebecku to raczej trudno go poznac, ale... jest
              jeden sposob :) Oni czesto wymawiaja slowko "about" jak [abołt] a Amerykanie
              jak [abałt] dla porownania. Pewnie jest wiecej przykladow ale tylko jakos to
              zauwazylam :)
              Pozdro
              • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 18.03.07, 15:55
                W Canadian English dość prominentną cechą jest tendecja do wydłużania
                samogłosek i niewymawiania "r" po samogłosce (cecha zbliżająca Can Eng do
                BrE). ;)
                • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 18.03.07, 16:23
                  czyli tak jak początkowo mówiła Kate, ja czuję różnicę.

A Claire - czy mówi po australijsku? :) Ja zawsze jej English słyszę jako
                  podobny do tego jakim mówi Charlie. Ale może się mylę?
                  • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 18.03.07, 16:26
                    Anyway, dobrze że wszyscy w Lost mówią wyraźnie :) Nie to co w PB, gdzie
                    niestety często muszę czytać :(
                    • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 18.03.07, 16:56
                      Claire ma australijskie dyftongi (dwudźwięki samogłoskowe) np: /ai/ tam gdzie w
                      BrE, AmE /ei/ -> baby /baibei/, ok /aukai/.

To jest też fajne w Loście, że mamy dialektalne zróżnicowanie (mamy Standard
                      American, British English, Australian English, Korean English, Southern US
                      English, Canadian English). :)
                      • siuil_a_run Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 19.03.07, 12:28
                        no i Scottish!

a z BrEng to tak dokladnie jest akcent z Manchesteru - ktory b. lubie ;)
                        • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 19.03.07, 14:10
                          No jak mogłem zapomnieć!!! :/ :)
                          • sarniak Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 19.03.07, 19:14
                            a kto mowi southern?
                            • sarniak Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 19.03.07, 19:14
                              ok, po przemysleniu - to pewnie bedzie sawyer
                              • mmorawski Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 19.03.07, 19:34
                                Indeed. :)
                      • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 20.03.07, 17:01
                        nawet OK /aykai/ :)
                    • limonka_3 Re: 3x11 "Enter 77" - dyskusja 20.03.07, 17:03
                      A co do PB to najgorzej jest w więzieniu, nie? /jou/! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka