Dodaj do ulubionych

UPC omijaj szerokim kołem.

08.11.13, 11:39
UPC łamie podstawowe zasady prawa. Uzgodnioną cenę abonamentu z konsultantem, bez wcześniejszego powiadomienia podwyżsa o ok. 50 % i to wstecz nawet o 3-4 miesiące tak, że niespodziewanie przychodzi faktura, na kwotę 3 razy wyższą od kwoty poprzedniej. Jeśli nie zostanie zapłacona, tę fakturę sprzedają firmie windykacyjnej nie informując że dotyczy podwyższonej ceny wstecz czyli za ubiegły okres. Windykator zatruje ci życie strasząc nasłaniem komornika i zarekwirowaniem np. telewizora, kina domowego, samochodu, działki itd. Radzę omijać UPC szerokim kołem jeśli chcesz miec spokojne cywilizowane życie. Ponadto podpisaną w umowie szybkość transmisji danych 60 MB osiągasz najczęsciej 15-20MB.
Obserwuj wątek
    • reebre Re: UPC omijaj szerokim kołem. 08.11.13, 13:41
      Tak się kończy, jak się nie doczytuje umowy wcześniej. To jest wszystko napisane w umowie. Rozumiem twoje poddenerwowanie, ale diabeł tkwi w szczegółach, niestety.
      • Gość: tess Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 12:32
        Zamówiłam w UPC internet z z opcją 120MB. Testuje prędkość na ich stronie internetowej(po to ją chyba uruchomili). Osiągam 73-75% prędkości z owej 120MB która deklaruje UPC. Pytam ewentualnych użytkowników korzystających z tej opcji, czy maja podobnie , czy lepiej. Ja mogę zrozumieć ,że z różnych przyczyn nie osiągnę 120MB, ale maximium 75% wydaje mi się za mało. 100MB powinnam mieć, byłoby to dla mnie do przyjęcia.
        • Gość: ? Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 20:17
          Ale o co chodzi ? Jak już pisano to trzeba uważnie przeczytać umowę z UPC,
          zresztą jak i każdą umowę...

Pewnie skończyła się "promocja - bonifikata"...

Bardzo "chytry" chwyt, część ludzi nie zauważy i zanim wypowie umowę przez parę
          miesięcy trzeba płacić 2x więcej :-(

A co do szybkości to umowa jest na szybkość "do 120", też trzeba przeczytać umowę,
          tak to akurat każdy dostawca oszukuje nie tylko UPC ?

Tak przy okazji - prędkość 120 mb to raczej mnie trudno wyobrazić do czego wykorzystać,
          nu może w jakimś programie p2m jest to możliwe
          ale co to za różnica ściągnąć film za 2 minuty czy za 1,5 minuty ?
          • Gość: tess Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 10:37
            Widzisz pytajnik, ty niczego nie rozumiesz. Tu chodzi o zasadę. Jak usługodawca deklaruję opcje do 120MB, to ja rozumiem , że ma być prędkość maksymalnie zbliżona do 120MB. Za tym stoją konkretne pieniądze , które UPC płacę. Poprzednio korzystałam z ich opcji 25MB i zawsze miałam ponad 95% tej prędkości. Podobnie oczekuje od tej samej UPC takich parametrów w przypadku opcji 120MB. Paniał pytajnik?
            "Tak przy okazji - prędkość 120 mb to raczej mnie trudno wyobrazić do czego wyko
            > rzystać,
            > nu może w jakimś programie p2m jest to możliwe
            > ale co to za różnica ściągnąć film za 2 minuty czy za 1,5 minuty ?"
            Masz pytajnik małą wyobraźnię.
            No różnica jest...pół minuty, ale za te pół minuty płacę.
            Naucz się pytajnik szanować własne pieniądze.
            • Gość: superGienek Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.146.126.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.11.13, 17:41
              W umowie jest na pewno do 120 Mb , ja mam 60 Mb i na torencie sciaga czasami 6,7 MB/s czyli wicej niz w umowie , ale słowo "do" coś oznacza.Sprobój sciagnąć cos na rapideo.pl bardzo dobry transfer, bo strony testowe przekłamują.
        • Gość: pep Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.13, 15:00
          Zaniżenie transmisji może wynikać z powodu starszego już komputera, karta sieciowa nie pójdzie wyżej jak 100 Mbit-a ( takie karty są montowane w większości komputerów) więc 120 Mbit jest nie osiągalne , ale także duży wpływ na prędkość ma szybkość procesora słaby procesor pociągnie do 50-60 Mbit. Przynajmniej mój Pentium4 2,8 GHz więcej nie dał już rady. Teraz mam nowy sprzęt i idzie równo 120 Mbita tak jak w umowie, prędkość testowałem zawsze na stronie UPC.
      • Gość: Gość-kubeł Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.12.13, 20:27
        Pytanie do Rebbe. Gdzie w umowie jest napisane, że UPC może podwyższać cenę usługi wstecz. Ja takiego zapisu nie znalazłem. A gdyby nawet taki zapis był to on jest bezprawny, bo w Polsce żadne prawo wstecz nie działa. Był natomiast zapis i jest nadal utrzymany, że o zmianie czyli podwyższeniu ceny klient jest informowany z miesięcznym wyprzedzeniem i ma podstawę wypowiedzieć umowę bez ponoszenia zadnych kosztów. Jeśli UPC podnosi cenę abonamentu wstecz ( nie ma nigdzie zapisu upoważniającego do takiego bandyckiego postępowania) i sprzedaje nieistniejący dług firmie windykacyjnej nie ujawniając prawdy, że dotyczy on podwyższonej ceny abonamentu wstecz za ileś miesięcy, tylko sprzedaje "jako niezapłaconą fakturę", to takie działania są niedopuszczalne, są przejawem oszustwa i powinny być karane jako przestępstwo kryminalne.
        • Gość: 802.11n Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.multimo.pl 14.12.13, 20:41
          Gość portalu: Gość-kubeł napisał(a):

> A gdyby nawet taki zapis był to
          > on jest bezprawny, bo w Polsce żadne prawo wstecz nie działa

Jak nie działa? A podwyższenie wieku emerytalnego?
    • Gość: browny6 Re: UPC omijaj szerokim kołem. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.13, 15:31
      jest napisane do 60. miedzy 57-58 się waha zwykle. Takie tragiczne zaniżenia ma Netia np. gdzie zamiast 20 mb/s jest tylko 10 mb/s. Po drugie mając umowe z jakim kolwiek operatorem nie moze być tak, że z nikąd podwyzszają abonement bez uprzedniej informacji o tym. Ja sam mam UPC głównie wybralem nie patrząc na jakies mniejsze niedociągnięcia ze względu na szybki internet bo taki jest i jak komuś na dobrym łaczu zalezy bez przestojów i lagów to może go brać bo u innych to średnio wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka