Dodaj do ulubionych

Zakupy przez internet

17.07.14, 18:27
Może wydać się to wam dziwne, ale jeszcze nigdy nie kupowałam nic przez internet. Dlatego mam parę pytań. Czy kupując przez internet macie zwykły darmowy program antywirusowy czy jakieś lepsze zabezpieczenia? czy są jakieś realne zagrożenia związanie z wyciekiem danych osobowych itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Zakupy przez internet IP: *.multimo.pl 17.07.14, 20:18
      olaa912 napisał(a):

> Czy kupując przez internet macie zwykły darmowy prog
      > ram antywirusowy czy jakieś lepsze zabezpieczenia?

Nie mam żadnego antywirusa. Jeśli chcesz, możesz używać jakiegoś darmowego. Jest wiele do wyboru, np. Avast Free, Avira Free, AVG Free itp.

> czy są jakieś realne zagroże
      > nia związanie z wyciekiem danych osobowych itp.

Większość stron sklepów i wszystkich banków w momencie logowania jest szyfrowanych. Jedyne możliwości wycieku danych to keylogger zainstalowany na Twoim komputerze (antywirus powinien go wykryć) albo kompromitacja/wykradnięcie bazy sklepu lub banku przez tzw. hakera.
    • sandriks Re: Zakupy przez internet 10.08.14, 15:22
      A co zakupy przez internet mają wspólnego z wirusami???? :O
      • gucek_lbn Re: Zakupy przez internet 13.08.14, 09:33
        Oj zdziwiłabyś się jak wiele mogą mieć. Dlatego jeśli nie masz zbyt wielkiej wiedzy o świecie wirusów i zagrożeń z tym związanych radzę robić zakupy tylko w zaufanych, powszechnie znanych sklepach. No i dokształcić się oczywiście, żeby minimalizowac zagrożenie.
        • murasz16 Re: Zakupy przez internet 17.08.14, 18:19
          Wiesz, co znaczy zaufany i powszechnie znany sklep? Allegro tak, ale co np z zooplus? Ja go znam, Ty nie, ona też nie. Zaufany jest więc czy nie? ;)
    • radom-asdf [...] 14.08.14, 10:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sandriks Re: Zakupy przez internet 14.08.14, 12:39
        Yyyyyy to znaczy, że adres powinien kończyć się np. allegro.pls ? Czy gdzie to s ma być?
        • radom-asdf [...] 14.08.14, 18:08
          • sandriks Re: Zakupy przez internet 14.08.14, 19:34
            Aaaaaaa nie zakumałam :) dzięki za wytłumaczenie :)
    • karo.l955 [...] 16.08.14, 13:17
      • sandriks Re: Zakupy przez internet 16.08.14, 14:37
        A jak wg Ciebie odróżnić porządny od syfu? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka