Gość: realista IP: *.net.autocom.pl 25.11.04, 17:37 kupować kompa dla świecącej obudowy, tych ludzi nieźle poje*ało... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: iPod wypiera PC? IP: *.xdsl.tiscali.nl 25.11.04, 17:52 swiecacej obudowy?? lepiej sprawdz ile masz wirusow na swoim blaszaku.... Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Wirus? A co to jest? 25.11.04, 18:12 Mam "blaszaka", ale o żadnych wirusach nic nie wiem. Na wszelki wypadek sprawdzę jeszcze w managerze pakietów, może się zainstalowały jako zależności. ps. kupiłbym sobie Mac'a, ale mając 2000PLN na jednostkę centralną, o macku można tylko pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: superraf Re: iPod wypiera PC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 20:08 ciesz się że on, ja i większość użytkowników kompów ma blaszaki bo właśnie dzięki temu Ty nie wiesz co to wirus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: iPod wypiera PC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 02:37 To nie takie proste. Napisanie złośliwego kodu na maka jest równie proste jak na peceta. Tyle, że żeby go upowszechnić potrzebna jest platforma dystrybucji. Pod Win służą do tego głownie IE i OE, które dzięki swojej integracji z systemem udostępniają(ały?) wymarzone ku temu warunki. Oba programy mają swoje wersje na maka ale nie są tak groźne jak wersje pod WIn. Poza tym nie znam nikogo kto by ich używał ;) Dalej, użytkownik Win zalogowany jako administrator + IE to chodząca bomba zegarowa. IE zaatakowany z Internetu jest w stanie zrobić z komputerem wszystko. Na maku w podobnych warunkach (admin + IE lub dowolny inny program) atak nie będzie tak skuteczny - konto admina nie daje możliwości uszkodzenia/zmodyfikowania plików systemowych. Do tego potrzebne jest konto root'a, które w OS X oczywiście istnieje ale nie jest aktywne - nie można się na nie zalogować. Jego aktywacja też niewiele zmienia - nabycie uprawnień root'a wymaga zalogowania się użytkownika do systemu a dopiero potem (np. na "życzenie" wirusa) zalogowanie się jako root. A i tu po drodze jest zgryz - system wyświetlając okno logowania użytkownika zawsze pisze jaki program (nazwa i lokalizacja na dysku) domaga się nabycia dodatkowych uprawnień. Nie jest łatwo zostać root'em pod OS X ;) Popularność platformy to jedna sprawa a podatność systemu na ataki to druga. Różnice pomiędzy Win a innymi systemami operacyjnymi nie sprowadzają się tylko do różnic w wyglądzie - to głownie różnice w architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: iPod wypiera PC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 17:32 Naiwny czlowieku - wejdz sobie na www.securemac.com/ i zobacz ile roznego rodzaju swinstwa jest dostepne na maki. A to czy ktos ma wirusy na PC zalezy od uzytkownika ... jesli ktos jest inteligentny inaczej to predzej czy pozniej nawet na maku cos zlapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mogador Re: iPod wypiera PC? IP: *.softpro2.pl 25.11.04, 18:22 Swiecace obudowy z wiesniackim neonem to domena pcuserow koteczku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: &Corp. Każda pliszka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 23:18 Piper Jaffray oraz Needham & Co są własnością firmy Apple. To tak, jakby radio TOK FM ogłosiło, że - według ich rynkowych analiz - czytelnicy "Faktu" przejdą do "Gazety Wyborczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?duzy? Re: iPod wypiera PC? IP: 217.17.36.* 26.11.04, 10:10 może nareszcie ludzie zaczną używać normalnych komputerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: iPod wypiera PC? IP: *.pronet.lublin.pl 26.11.04, 15:24 Niektórzy już używają... A reszta (taka jak ja) czeka aż te komputery nieco stanieją i będą na nich mogli używac niektórych programów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowiec Re: iPod wypiera PC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 02:26 Mam 2 Maki i jednego peceta. kiedy go odpale raz na tydzien, to mi sie rzygac chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: iPod wypiera PC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 02:02 To zupelnie tak jak ja kiedy mam wlaczyc maka ... na szczescie mam tylko jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszen Re: iPod wypiera PC? IP: 62.233.200.* 01.12.04, 13:45 no i zaraz swieta wojna sie rozpocznie mac vs. pc :) ja pracowalem na obu, zawodowo ze tak powiem, jako dtp, czyli w czyms do czego zekomo mac nadaje sie najbardziej na swiecie :) i wiem jedno nadaje sie obecnie tak samo dobrze jak pc to po pierwsze wywalasie dokladnie tak samo jak pc a kosztuje duzo drozej, wiec jak mam okreslono kwote pieniedzy to wole ja wydac na pc bo bedzie on przynajmniej o polowe lepszy niz mac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACMAN Re: iPod wypiera PC? IP: *.abcdata.pl 03.12.04, 17:19 nie widzialem nigy maca ze swiecaca obudowa wiec bzdur nie pisz drogi panie, a jak ktos nie wie co to jest iPod to niech prasy troche poczyta echh rece opadaja jak takie bzdury czytam, czasem mam wrazenie ze ktos cos pisze byle glupote zeby colowiek napisac to chyba taki syndrom malego penisa :) Odpowiedz Link Zgłoś