Dodaj do ulubionych

Instalować formant ActiveX?

12.04.05, 14:50
Od niedawna podczas przeglądania witryn internetowych ciągle wyskakuje mi
komunikat: Ta witryna może wymagać nast. formantu ActiveX: Macromedia Flash
Player z Macromedia ,Inc. i domaga się zainstalowania. Czy instalować to? Czy
nie narażę tym komputera na jakiś wrogi atak? Nie wiem co z tym zrobić. Do
tej pory buszowałem w internecie bez problemów i nie pojawiał się podobny
komunikat.. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Instalować formant ActiveX? 12.04.05, 15:22
      ActiveX to źródło wszelkiego zła, nie instalować.
      Macromedia Flash to "nic dobrego", może zostać użyty do śledzenia użytkowników
      (skuteczniej niż ciasteczka). Flash odpowiada za większość migających reklam i
      część wyskakujących okienek reklamowych. Nie instalować bez wyraźnej potrzeby.
      • neder Re: Instalować formant ActiveX? 12.04.05, 15:51
        To skoro już ktoś poruszył temat ActiveX to się dołączę - chciałam przeskanować
        komuter skanerem online - ale przeglądarka "wiesza się" kiedy próbuje ściągnąć
        silnik skanera (czy jak to sie nazywa - sorry:/). skaner MKS standardowo nie
        działa od jakiegoś czasu - więc zrezygnowałam z prób zainstalowania go, i
        próbowałam z Symantec Security Scan i Panda Active Scan - tyle, że tu właśnie
        jest problem - w pierwszym pokazuje mi się info, że wymagane jest "ActiveX
        controls to check your computer", w drugim jest podobnie - kiedy zaznaczam, że
        chcę zainstalować to jest zwis i koniec zabawy (system XP + IE). Czy to ma coś
        wspólnego z tym, że mogę mieć wyłączoną jakąś "obsługę" ActiveX w przeglądarce?
        Z tego co wiem to jakieś ustawienia zmienia się w opcjach internetowych
        (zabezpieczenia > poziom niestandardowy) ale nie za bardzo się orientuję co tam
        ma być ustawione :(
        • Gość: targa Re: Instalować formant ActiveX? IP: *.80-202-253.nextgentel.com 12.04.05, 16:02
          Polecam zainstalowac XP-AniSpy. Jest tam opcja wylaczania i przywracania AcvtiveX.
          • moby3 Re: Instalować formant ActiveX? 12.04.05, 18:55
            A co zrobić żeby komunikat o potrzebie zainstalowania tego formanta nie
            pojawiał mi się za kazdym razem jak wchodzę do internetu? Dodam,że mam
            przeglądarkę IE. Mam włączoną opcję blokowania wyskakujących okienek, a mimo to
            to jedno cały czas się pokazuje. Jest to troche wkurzające..
            • m.gregor Re: Instalować formant ActiveX? 12.04.05, 19:42
              Najlepiej zainstalowac FireFox'a, do tego plugin do flash'a, AdBlock'a do
              blokowania reklam i innych smieci i po klopocie :-)
    • Gość: Zacho Re: Instalować formant ActiveX? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:41
      Pewnie, że instalować i to koniecznie we wszystkich przeglądarkach. Bez flasha
      net chodzi tragicznie. Inne formanty mogą być niebezpieczne i trzeba uważać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka