Dodaj do ulubionych

Tabloid - zło konieczne?

• Gość: WG "ubecka lista" - teraz wiemy skąd się wzięła n/t IP: *.chello.pl 14.06.05, 00:27
    • Gość: KRI$$ Od artykułów GW aż bije niekompetencja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 04:45
      Od niedawna mam stałe łącze i regularnie czytuję gazetę.pl . Nie przypominam
      sobie, żeby dawna "Wyborcza", którą czytywałem przed np. 10 laty, pisała tak
      odpychająco sensacyjnym tonem i na tak żenującym poziomie merytorycznym oraz
      językowym, jaki prezentuje dziś znaczna część artykułów gazety.pl . Ani z tak
      "osobistym", czytelnym nastawieniem autora. Co mnie, jako spragnionego
      rzetelnych informacji człowieka, obchodzą sądy jakiegoś przeciętnego
      dziennikarza? Okropna jest nie tylko powierzchowność artykułów, ale i błędy.
      Wystarczy poczytać opinie choćby pod artykułami popularno"naukowymi" - często z
      forum można zaczerpnąć bardziej fachowych informacji niż z samego artykułu!
      Przed mniej więcej miesiącem/dwoma przeraziłem się, widząc billboard z
      reklamą, która głosiła: ""Rzeczpospolita" bliższa Czytelnika/bardziej
      przystępna", "teraz bliżej Ciebie", czy coś w tym stylu. Włosy stanęły mi dęba -
      czyżby od teraz w Polsce miało nie być już ani jednej kompetentnej gazety
      codziennej? Chyba że coś źle zrozumiałem - tekst reklamowy nie był do końca
      precyzyjny. Może ktoś wie coś na ten temat?
      • zsa-zsa Re: Od artykułów GW aż bije niekompetencja! 14.06.05, 12:12
        > Nie przypominam sobie, żeby dawna "Wyborcza", którą czytywałem przed np. 10 laty, pisała tak
        > odpychająco sensacyjnym tonem i na tak żenującym poziomie merytorycznym oraz
        > językowym, jaki prezentuje dziś znaczna część artykułów gazety.pl .

masz absolutna racje. poziom coraz gorszy, a ilosc bledow (w tym ortograficznych) poraza.
        pytanie do wlascicieli portalu gazeta.pl czy te bledy to tez w ramach rownania do poziomu
        niewyrobionego czytelnika?

> Przed mniej więcej miesiącem/dwoma przeraziłem się, widząc billboard z
        > reklamą, która głosiła: ""Rzeczpospolita" bliższa Czytelnika/bardziej
        > przystępna", "teraz bliżej Ciebie", czy coś w tym stylu.

nie strasz ;)
    • Gość: Konrad Tabloidy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.06.05, 08:26
      Tabloidy
      to
      jedno
      wielkie
      KUFNO!!!
    • Gość: man Tabloid - zło konieczne? IP: 217.153.131.* 14.06.05, 09:42
      dobry artykuł niczym z tabloidu ;)
    • dolby2 Papka dla hołoty... 14.06.05, 09:48
      Odbiorców nigdy nie zabraknie.
    • Gość: harc mistrz Widać, że GAZETA WYBORCZA nie zasypia... CZUWA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:51
      Bardzo dobry artykuł!!!
      Choć nie wszystko mi się podoba w GW, to jednak widzę, że śledzi ona bacznie
      wszystko to, co dzieje się na rynku medialnym, i - w dobrze pojętym interesie
      własnym... a nawet Czytelników - CZUWA NAD TYM, żeby w porę dostosować taktykę,
      technologię i formy wydawnicze do zmieniajacych się trendów, upodobań
      czytelniczych i zapotrzebowania społecznego.
      Jak czytam tu na FORUM takie p-aniczne i przerażone "tabloidyzacją" opinie tzw.
      Wiernych Czytelników i Intelektualistów - to śmiech mnie ogarnia...
      Przecież wszystko kiedyś już było, świat nie stoi w miejscu, lecz się ciągle
      zmienia i rolą wydawców prasy jest umieć się do tych nieuchronnych przemian
      dostosować, w taki sposób, aby mieć na nie wpływ i potrafić z nich wykorzystać
      to, co dobre, nowatorskie i wartościowe oraz nie utracić osiągniętego własnego
      dorobku i pozycji.
      Forma niech się stale zmienia,
      niech się kotłuje, metamorfoizuje,
      mizdrzy zalotnie oraz epatuje...
      Ważna jest PRAWDA oraz INFORMACJA - prawdziwie, rzetelnie i skutecznie podana!!!
      (HKP)
      ...
      CZUWAJCIE, ŻURNALIŚCI,
      C Z Y T E L N I C Y
      I POŻERACZE PRASY...!!!
      Nie taki FAKT STRASZNY...
    • Gość: Purple Co się dziwić - demokracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:56
      Niestety - ale system demokratyczny to rządy przeciętniaków. Masa jako uśrednienie rządzi m.in. intelektualistami, to przykre, ale jak mówił Churchill:

"Stwierdzono, że demokracja jest najgorszą formą rządu, jeśli nie liczyć wszystkich innych form, których próbowano od czasu do czasu."

Choć ostatnio zdarza się, iż jestem bliski ostatecznego stwierdzenia, że bywały lepsze systemy, to co się dzieje na świecie - jak się nam wmawia przekonania w imię fałszywie pojmowanej tolerancji, jak się deprecjonuje wartości wyższe - przeraża.
    • Gość: zw "Big Brothera" IP: *.ngfl.ac.uk / *.cipe.legend.net.uk 14.06.05, 12:08
      Prosze mi nie ublizac, nie ogladam takich programow. Rowniez wsrod moich
      znajomych brak takich osob. Wobec tego prosze o korekte tresci sugerujacej iz
      cala Polska ogladala ten program.
    • Gość: Yorick Kto z Was ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:43
      ...doczytał do końca komentowany tekst?
      • zbig72 Re: Kto z Was ... 14.06.05, 12:45
        ja - ale nic nowego się nie dowiedziałem...
        bo to, że gazeta schodzi na psy i że jak może usprawiedliwia ten proces, to
        widać było do dawna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka