Gość: ZIBIIZA Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.proxnet.3s.pl 16.09.05, 08:47 mam dwa abonamentowe telefony idei jeden 4 lata drugi 3lata wszystko jest fajnie poza jakoscia w jednym mieszkaniu [moim ] mam wyswietlane trzy miejscowosci gliwice rude i zabrze. nawet z balkonu jest trudno wykonac polaczenie na trasie z auta ten sam koszmar .przejechanie pod jakimikolwiek tramwajowymi drutami lub obok to rozłaczona rozmowa. to sie nadaje tylko do rozmow na stacjonarne lub wysyłania sms . mysle ze po polaczeniu nic sie nie zmieni na leprze dalej ten sam gnój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.godula.net / *.godula.net 16.09.05, 21:15 Ja zrezygnowałem z Idei z powodu że telefon stojąc w jednym miejscu, a sprawdzałem na noki,motoroli i siemensie potrafił przełanczać sie miedzy piecioma stacjami bazowymi i na swoim wyswietlaczu mogłem zobaczyś takie miejscowości jak Radzionków,Zabrze Rokitnica,Świetochlowice,Chorzów,Bytom no i moja Ruda Śląska kupowałem nowe baterie do telefonu o większej pojemniści i na marne telefon max wytrzymywal ze trzy dni , a wszystko przez tą dwuzakresowość Idei.Sprawiłem sobie nr w Plusie i mam święty spokoj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumin jak to się wymawia? IP: *.sejm.gov.pl 16.09.05, 09:07 oranż czy orandż... z angielska czy z fransuska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak to się wymawia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:43 Firma Orange jest firma powstałą w Angli, jednak pakiet wiekszosciowy wykupili francuzi. Powinno wumawiac sie korzystajac z jezyka angielskiego. Mysle, ze my jako klienci wyjdziemy na + na rebrandingu. Rzecz w tym, ze firma musi teraz myslec rozsadnie. Nie moze pozwolic sobie na wywalenie milionow na cala te akcje (chocby reklama) i jednoczesnie obnizyc ceny. Podejrzewam, ze w przeciagu 3-6 miesiecy ceny DO WSZYSTKICH spadna z 70 gr (POP 80 gr) najpierw do 60, a pozniej do 30 gr. Stanie sie tak poniewaz beda musieli sie stac konkurencyjni. Gdy Vodafone i T-Mobile (za jakies 2 lata z tego co czytalem) beda chcieli wejsc na polski rynek takze beda musieli poniesc spore koszty i JEDNOCZESNIE obiezyc ceny, by zrownac sie z ORANGE - chwyt marktingowy ... bedzie im troszke trudniej, aczkolwiek wyszstko sie wyjasni bo to jest jeszcze sporo czasu :) Beda mogli dobrze zbadac rynek. Tak czy owak ORANGE ma faktycznie najnowoczesniejsza siec i gdy tylko wprowadzi mozliwosc zmiany operatora bez zmiany numeru przechodze z abonamentu na pre-paid :P Jakos taniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endriu Re: jak to się wymawia? IP: *.chello.pl 16.09.05, 16:32 No wlasnie powinno sie wymawiać z angielskiego, a te barany w telewizji( w reklamach ) nie potrafią nawet tego poprawnie wymówić - żenada =/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert WYPROWADZANIE KASY Z POLSKI!!! IP: *.umk / 149.156.233.* 16.09.05, 09:08 przcież aby wytłumaczyć ludziom co to jest ORANGE trzeba wydać kupe kasy!!! jakby ją zainwestowali w promocje oraz ten 1.6% to by pozyskali tych klientów !!! to jest temat dla prokuratury!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.toya.net.pl 16.09.05, 09:19 Orange Go! NIE zastąpi POPa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marrta Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.lot.pl 16.09.05, 09:35 A na osłodę mamy niby bezpłatny koncert STINGa ! Za naszą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:00 Masz racje Marta. Postapili z nami okrutnie. Kolejna afera, a prokuratura i fiskus gapia sie bezradnie. Zrobcie cos wreszcie, puszkowac aferzystow! Mamy dosc afer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjdzmy z IDEI Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:03 Proponuje wyjsc z IDEI do Ery lub Plusa. Co o tym myslicie? Chyba przyjma nas na fajnych warunkach. Aferzystom i zlodziejom mowimy nie. Puszkowac drani, na co czeka prokuratura? Sprawdzac wszystko, kto tym razem nakradl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Wyjdzmy z IDEI IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:05 Afera, zlodzieje, lapownicy. Prokuratura do boju! Jestem za wyjsciem z IDEI, skoro oni nie licza sie z nami. Obojetnie czy do Ery, czy Plusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bemol Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 62.29.138.* 16.09.05, 10:04 Bojkotujmy aroganckich złodziei - mam w dupie Stinga, nie jestem przekupny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Wyjdzmy z IDEI IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:06 Tez mam gdzies Stinga i ten koncert. Bojkotujmy IDEE. Prokuratura, lapac aferzystow i puszkowac! Odpowiedz Link Zgłoś
kuzynone Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 10:38 Wiele osób pisze tutaj że chętnie przejdzie do sieci Orange gdy od października zaczną werbowac klijentów pozostawiająć im numer innego operatora. Jest to jakiś pomysł ale nie wiem czy doczytali państwo do końca warunki ustawy mówiącej o przechodzeni do innych sieci. Mianowicie jest tam zapis mówiący że Operator może nałożyć jednorazową zapłatę na abonamenta za przejście do innej sieci z tym samym numerem. Tak jest w całej europie że by móc zostać z starym numerem musisz zapłacić. Tyle że tu pojawia się kolejny problem. W większości krajów w ustawie zapisano górną stawkę takiej opłaty. Np o ile się nie mylę w Szwecji jest to równowartość 100 dol. Więc nie byłbym takim optymistą że bez problemu zachowamy nasze numery chyba że sieć Orange weźmie na siebię te koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:39 Ty nie jesteś przekupny - ale Sting tak. Zeszmacił się coś ostatnio. Chyba zapomniał "Roxanne" i podobne rzeczy, które stworzył. A teraz tylko kasa, i pierdzenie na scenie. Gość portalu: Bemol napisał(a): > Bojkotujmy aroganckich złodziei - mam w dupie Stinga, nie jestem przekupny Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:36 Fujaro - jaki bezpłatny bilet? Nawet jak go dostałeś za 1 platnego sms-a (czyli za darmo) to inni wysłali 50 i mają pomarańczowe gooowno. A kasa w kasie francuskich łączników, którzy postrzegają nas, Polaków, jako kompletnych baranów. Gość portalu: Marrta napisał(a): > A na osłodę mamy niby bezpłatny koncert STINGa ! Za naszą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yareq Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 81.15.190.* 16.09.05, 10:47 cholera likwidują kartkę w POPie 150+30, ale... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 10:49 Walnijcie głową w mur, może wtedy trochę otrzeźwiejecie. To że ORANGE łączy się z IDEĄ to przecież nie koniec świata! Z tego możemy mieć raczej tylko korzyści jak straty. ORANGE daje nam nowe rozwiązania, technologię, które to zmniejszą koszty rozmów itp., ale oczywiście narpiew trzeba ponieść jakieś nakłady finansowe, żeby otrzymać jakiś zysk. Co wy macie wspólnego z ekonomią, bo według mnie jest zaledwie kilka osób, które coś z tego kumają. żeby mieć przychód trzeba mieć koszty, więc na początku na pewno nie dadzą nam niskich cen jeśli nie będą wprowadzone nowe rozwiązania technologiczne. a co do 1,6% które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie. Poczytajcie sobie coś o franchisingu (wiem, że to nie to samo co rebranding, ale może tych nieświadomków uświadomi coś, chociaż wątpię). na tej zasadzie prowadzą działalność chociażby Mc`Donalds czy Tele Pizza. Dostają technologię, markę itp., a część kasy oddają na zewnątrz. boże mam wrażenie, że jesteśmy jakimś zacofanym narodem. Jeszcze nikt nie wie, co dokładnie się stanie, a tu już jakaś masowa histeria. żabojady pewnie każą nam mówić po francusku przez telefony. Boże zlituj się nad tymi nieświadomymi życia ludżmi. A poza tym po co kupujecie różne towary pochodzenia zagranicznego, po co kupujecie w supermarketach z zagranicznym kapitałem??? Zastanówcie się nad sobą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyżabojad Likwidują kartkę POP 150+30 ?? IP: 81.15.190.* 16.09.05, 10:52 Likwidują kartkę POP 150+30 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
baron_85 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:14 ładny bełkot... gdzie się tego nauczyłaś? z matury z polskiego pewnie miałas 5, bo tam też trzba było lać wodę... >a co do 1,6% które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie. Pokaż mi ekonomistko kraj, w którym zapłacono więcej? Czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.reynet.pl 16.09.05, 11:36 dokladnie to mialem napisac! nie chodzi o samo przejscie ale o SPOSOB zagarniania kasy. Spojrz co sie dzieje z (tfu!) tepsa! Ja wiem dosyc dokladnie, bo mam kilkoro znajomych w (tfu!) tepsie. Wyprowadzanie kasy nic poza tym! Tak mowi kobieta z zarzadu i moja kolezanka. I nie mam powodu, zeby jej nie wierzyc. To dlaczego mam miec powod do myslenia ze z judea bedzie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
innymacuser Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 17.09.05, 14:21 Kobieta z zarzadu.... hehhehehehehheheee.... a o ktora ci dokladnie chodzi? www.tp.pl/otp/o_firmie/zarzad/ Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 17.09.05, 21:17 No może któryś z nich to kobieta? Z Francuzami to nie wiadomo. Przecież tyle razy ich Angole najeżdżali... innymacuser napisał: > Kobieta z zarzadu.... hehhehehehehheheee.... a o ktora ci dokladnie chodzi? > www.tp.pl/otp/o_firmie/zarzad/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 he he IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 12:44 tak się składa, że z matury miałam same piątki, a z egzaminu zawodowego 6. jestem technikiem ekonomistą, teraz studiuję na WSB we Wrocku na rachunkowości i finansach przedsiębiorstw, teraz siedzę w KGHMie (wiesz co to jest? gigantyczna firma, do której byle kto się nie dostanie, tym bardziej ty!). Nie chodzi o to czy to jest najwięcej na świecie. bo jakbyśmy dawali tylko 0,5% to też byście histeryzowali) a jak ty taki mądrala, to wymień z 10 krajów i ile dają procentowo za licencje itd. w ramach rebrandingu (wiesz co to? bo to już prościutkie! mam nadzieję, że dla ciebie też :>). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bols Re: he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:30 Fajna jesteś, gratuluję podejścia. Na pewno wiele w życiu osiągniesz. France Telekom stosuje typowe ceny transferowe, jeśli wiesz co to jest. No i gratulacje za zdaną maturę na same piątki. Na pewno tacy ludzie jak ty są szansą dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 ehh IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:36 słuchaj jak popatrzysz na tą całą rozmowę, to jest żałosna. Sam przyznaj. Można się pośmiać. przynajmniej my tu polewamy. grożenie sobie Lepperem itd. poczekamy zobaczymy. wybacz, ale na żałosne opinie trzeba żałośnie odpowiadać. a ja osiągnę coś w życiu, jeśli nie wierzysz, bo w szkole średniej już dostawałam propozycje pracy w księgowości. to chyba muszę mieć jakąś wiedzę... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Technolog Re: he he IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:06 Angela, Prymusko! piszesz w klimacie żółtodzioba (jasne, prymusa) co to dostał swojego pierwszego dżoba w korporacji i myśli, że złapał życie za rogi. Niewiele to ma wspólnego z tematem wątku, ale dobrze wiedzieć, że tak Ci się szczęści. Nie mam się jednak, że rebranding w przypadku IDEI oznacza coś szczególnego czy przełomowego w kwestii technologii czy oferty. Uważam, że jest wręcz przeciwnie - to, że FT podejmuje takie kroki jest raczej podyktowane zakończeniem głównego etapu inwestycji w infrastrukturę sieci oraz pojawieniem się zysków z polskiej operacji. Od teraz nie trzeba już wiele wydawać, firma zaczyna być na plusie a zabieg z wprowadzeniem globalnej marki powinien dać dodatkowy 'boost' i wzrost (wszak sami mówią, że spodziewają się zająć pozycję lidera na rynku). Nie podzielam również zdania niektórych wypowiadających się tu osób, że nastapi jakiś drastyczny przełom w ofercie, jakieś tąpnięcie cenowe. Będzie tak jak było - pod płaszczykiem rynkowej rywalizacji operatorzy (funkconujący w quasi zmowie) powolutku będą zmniejszać ceny (bo inaczej się nie da) licytując się małymi stawkami, tak małymi jak się da, by jak najdłużej zarabiać jak najwięcej. To, co mogłoby przynieść odświeżenie na rynku (czyli gwałtowny spadek cen) to dopuszczenie do gry kolejnego operatora z prawem do korzystania z infrastruktury działających sieci. Była na to nadzieja, gdy o licencję wystąpił Hutchinson Whampoa, jednak odkąd przepadł i koncesję dostała NETIA... obawiam się, że szanse na szybką zmianę sytuacji zostały zminimalizowane. Jeszcze długo będzie drogo i pewnie nadal będzie roaming między Orange Polska a Orange Reszta Świata. Peace Out! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miedzio Re: he he IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:14 Zapomniałaś dodać, że KGHM to WIELKA PAŃSTWOWA FIRMA, przechowalnia nomenklatury i miejsce wielu przeogromnych afer gospodarczych... Ilu ludzi z kierownictwa KGHM znalazło się za kratkami i o jakie kwoty chodziło, wiesz? PAMIĘTAJ - TO SĄ PIENIĄDZE WSZYSTKICH POLAKÓW! Znam tam ludzi, którym Ty z Twoją pozycją musisz się zapewne codziennie kłaniać. Nie mówią dobrze o swoim chlebodawcy, więc nie pusz się dziewczyno i nie wywyższaj tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:43 Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA przez France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4 najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam się podoba? Bo mnie wcale nie! Gość portalu: Angela_21 napisał(a): > Walnijcie głową w mur, może wtedy trochę otrzeźwiejecie. To że ORANGE łączy się > > z IDEĄ to przecież nie koniec świata! Z tego możemy mieć raczej tylko korzyści > jak straty. ORANGE daje nam nowe rozwiązania, technologię, które to zmniejszą > koszty rozmów itp., ale oczywiście narpiew trzeba ponieść jakieś nakłady > finansowe, żeby otrzymać jakiś zysk. Co wy macie wspólnego z ekonomią, bo > według mnie jest zaledwie kilka osób, które coś z tego kumają. żeby mieć > przychód trzeba mieć koszty, więc na początku na pewno nie dadzą nam niskich > cen jeśli nie będą wprowadzone nowe rozwiązania technologiczne. a co do 1,6% > które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie. > Poczytajcie sobie coś o franchisingu (wiem, że to nie to samo co rebranding, > ale może tych nieświadomków uświadomi coś, chociaż wątpię). na tej zasadzie > prowadzą działalność chociażby Mc`Donalds czy Tele Pizza. Dostają technologię, > markę itp., a część kasy oddają na zewnątrz. boże mam wrażenie, że jesteśmy > jakimś zacofanym narodem. Jeszcze nikt nie wie, co dokładnie się stanie, a tu > już jakaś masowa histeria. żabojady pewnie każą nam mówić po francusku przez > telefony. Boże zlituj się nad tymi nieświadomymi życia ludżmi. A poza tym po co > > kupujecie różne towary pochodzenia zagranicznego, po co kupujecie w > supermarketach z zagranicznym kapitałem??? Zastanówcie się nad sobą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:49 mike-great napisał: > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA przez > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4 > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam się > podoba? Bo mnie wcale nie! Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz bzdur o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:51 Pewnie - Kulczyk oddał France Telecom udziały w TPSA w imię przyjaźni francusko- polskiej im. Bohaterskich Obrońców Polski z 1939r. jurek7 napisał: > mike-great napisał: > > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA pr > zez > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4 > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam > się > > podoba? Bo mnie wcale nie! > > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz bzdur > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 12:32 To ty mike sie obrazasz na wszystko. Z twoich wypowiedzi wynika, ze malo kapujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwazny Re: DUZO KRZYKU ...jalowa dyskusja IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 13:55 Niesamowite, zachowujemy sie jak male dzieci z przedszkola. Konkurencja rynkowa, jak macie cos lepszego do zaproponowania - PROPONUJCIE - kto nam broni. Pytanie: skad wezmiemy fundusze, kasy rzadowe PUSTE, bezrobocie, nedza. A moze operatzy amerykanscy beda lepsi??????? Ha....ha............. jalowa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 popieram IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:56 przecież to żałosne. już wierzę że sie wypiszecie Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: DUZO KRZYKU ...jalowa dyskusja 16.09.05, 14:03 No właśnie chyba przez takie transferowanie zysków (do spółek-matek za granicę) mamy: likwidację miejsc pracy, obniżanie pensji tym, co zostają (np. w TPSA) lub ulegli outsourcing'owi, w konsekwencji takie duże bezrobocie w Polsce. Mechanizm ten stosuje wiele spółek z kapitałem zagranicznym (nie tylko w telekomunikacji, sprzedaży sieci handlowych, bankowości). Gość portalu: odwazny napisał(a): > Niesamowite, zachowujemy sie jak male dzieci z przedszkola. > Konkurencja rynkowa, jak macie cos lepszego do zaproponowania - PROPONUJCIE - > kto nam broni. > Pytanie: skad wezmiemy fundusze, kasy rzadowe PUSTE, bezrobocie, nedza. > > A moze operatzy amerykanscy beda lepsi??????? > > Ha....ha............. jalowa dyskusja. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik tpsa guzik wiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 19:51 Tpsa jest cały czas blokowana ponieważ jest operatorem wiodącym i nie może obniżać cen kiedy jej się podoba połowa promocji jest odrzucana wszystkim sie wydaje, ze to takie proste obnizyc ceny...nie moi mili to jest takie proste . w zeszłym miesiacu opracowaliśmy 13 promocji wiecie ile przeszło 2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: guzik wiecie 17.09.05, 21:19 Wiesz dlaczego? Bo France interesuje niszczenie polskich firm, lub tego, co nich zostało polskiego. I, oczywiście - drenaż kieszeni polskich klientów, konsumentów. Gość portalu: pracownik tpsa napisał(a): > Tpsa jest cały czas blokowana ponieważ jest operatorem wiodącym i nie może > obniżać cen kiedy jej się podoba połowa promocji jest odrzucana wszystkim sie > wydaje, ze to takie proste obnizyc ceny...nie moi mili to jest takie proste . w > > zeszłym miesiacu opracowaliśmy 13 promocji wiecie ile przeszło 2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 12:59 A na czym polega to całe zamieszanie z Orange i Idea, oraz TPSA i France Telecom? jurek7 napisał: > mike-great napisał: > > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA pr > zez > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4 > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam > się > > podoba? Bo mnie wcale nie! > > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz bzdur > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega. > Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:28 anna-dark napisała: > A na czym polega to całe zamieszanie z Orange i Idea, oraz TPSA i France > Telecom? > > jurek7 napisał: > > > mike-great napisał: > > > > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i T > PSA pr > > zez > > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - > 4 > > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). J > ak wam > > się > > > podoba? Bo mnie wcale nie! > > > > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz > bzdur > > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega. > > Wrogie przejęcie polega w skrócie na tym, że zmienia się kontrola nad danym przedsiębiorstwem przy sprzeciwie zarządu lub rady nadzorczej. Trochę tu nie pasuje taka definicja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:31 A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się za bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły. jurek7 napisał: Wrogie przejęcie polega w skrócie na tym, że zmienia się kontrola nad danym przedsiębiorstwem przy sprzeciwie zarządu lub rady nadzorczej. Trochę tu nie pasuje taka definicja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:35 anna-dark napisała: > A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się za > bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły. Podstawowe pytanie: czy się sprzeciwiły? Nie? To nie ma wrogiego przejęcia. Zresztą w ogóle nie może być o tym mowy, skoro od wielu lat firmy te są pod kontrolą FT. W ostatnim czasie nic się tutaj specjalnie nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:39 Czyli oni są naszymi przyjaciólmi? To dobrze, bo już się martwiłam. jurek7 napisał: > anna-dark napisała: > > > A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się z > a > > bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły. > > Podstawowe pytanie: czy się sprzeciwiły? > Nie? To nie ma wrogiego przejęcia. > Zresztą w ogóle nie może być o tym mowy, skoro od wielu lat firmy te są pod > kontrolą FT. W ostatnim czasie nic się tutaj specjalnie nie zmieniło. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostyobserwator Re: Angela ma racje IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 14:01 tylko, ze my Polacy - nie chcemy slyszec , ze ktos ma racje. Pozdrowienia dla Angeli, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbarto Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.05, 17:14 Ty moze i sie znasz na ekonomii, ale z czytaniem to chyba cos nie bardzo. To, ze zmieniana jest nazwa marki nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o technologie. Jak niby wg Ciebie orange laczy sie z idea? buhaha. To nie jest zadna nowa firma, jest to jedynie zmiana nazwy Idea na orange. i idz sie walnij glowa w mur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:03 ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? MAJAC TERAZ TELEFON W IDEI WYJADE ZA GRANICE. ILE ZAPLACE ZA ROZMOWY? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? 16.09.05, 11:46 Zapłacisz tak samo drogo jak do tej pory. Naiwni - myśleli że w ramach Oranżady nie będzie roamingu - a tu kuku - roaming bez zmian, czyli płać Polaku jak za zboże (bo francuski rolnik to nie orze na ugorze) Gość portalu: pawel napisał(a): > ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? > MAJAC TERAZ TELEFON W IDEI WYJADE ZA GRANICE. ILE ZAPLACE ZA ROZMOWY? Odpowiedz Link Zgłoś
lexlex We Francji to najdrozszy operator i 16.09.05, 11:06 najmniej osob korzysta z jego uslug Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: We Francji to najdrozszy operator i 16.09.05, 11:48 Dlatego zyskami z Idei muszą pokryć problemy budżetowe Orange i France Telecom we Francji. To jest to "tworzenie inwestycji i miejsc pracy w Polsce" przez zagraniczną firmę. Oranżada - żenada ! lexlex napisała: > najmniej osob korzysta z jego uslug Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny z Francji Re: We Francji to najdrozszy operator i IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 12:37 Mylisz sie kolego, Orange we Francji ma dobre taryfy - nie zauwazylem, aby byly wyzsze od innych. Nie zapominaj, ze ceny na rynku francuskim sa kontrolowane przez specjalne instancje - obrona Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:11 Po co zmieniać to co dobre - by dostać kupę kasy. Po za to płacić 1,6% - by odbić sobie to robiąc wspólne, masowe zakupy, redukując administrację, redukując centra rozliczeń, redukując strategie regionalne do jednej światowej (co najwyżej z narodowymi odmianami), by zapewnić wymienność i kompatybilność usług, by skoncentrować badania (i nad sprzętem, i nad rynkiem), by powiększyć rynek łącząc go itd. itd. Czy klienci na tym wygrają ? - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
maryla77 Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:19 Osobiscie nie widze dla siebie zadnych korzysci z tego polaczenia firm.Korzystam z idea POP gdzie minuta rozmowy kosztuje ponad 0,75 gr. to stanowczo za duzo. Jezeli w najblizszym czasie stawka ta nie ulegnie zmniejszeniu to po prostu zrezygnuje z uslug IDEI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave A ustawa o jezyku polskim ?? IP: 193.43.93.* 16.09.05, 11:28 Czy mozna stosowac obce slowa jesli wystepuje polski odpowiednik ?? Dlaczego nie "Pomarancza" albo "Pomaranczowy" tylko "Orange" ?? Ciekawe czy mozna zaskarzyc ta zmiane za niezgodnosc z ustawa o jezyku ? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A ustawa o jezyku polskim ?? 16.09.05, 11:30 Gość portalu: Dave napisał(a): > Czy mozna stosowac obce slowa jesli wystepuje polski odpowiednik ?? Dlaczego > nie "Pomarancza" albo "Pomaranczowy" tylko "Orange" ?? Ciekawe czy mozna > zaskarzyc ta zmiane za niezgodnosc z ustawa o jezyku ? Nie można. Ustawa nie dotyczy między innymi nazw własnych i znaków towarowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja Odkupienie od FT 34% udziałów w Idea/Orange IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 16.09.05, 11:47 "Prezes Józefiak poinformował, że w drugiej połowie października TP przedstawi strategię rozwoju na najbliższe lata i zdecyduje, czy odkupić od FT resztę (34 proc.) udziałów komórkowego operatora" - cytat. Chyba nie ma się nad czym zastanawiać? Francuzi, do których należy TP na pewno zdecydują, aby od siebie samych odkupić udziały w Idea/Orange i w ten sposób wyprowadzić kasę z Polski do Francji. Pytanie tylko po co zmiana nazwy Idea na Orange, skoro zaraz ten operator będzie "czysto polski"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusek Re: Odkupienie od FT 34% udziałów w Idea/Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:18 Dokladnie tak - Franca Telekom "wydoi" TP SA, czyli jej klientów na kolejne grube pieniądze sprzedając sobie akcje Centertela. Nie liczmy również na nowe technologie, bo jakie nowe technologie przekazala Franca TP SA, no chyba,że mówimy o "Blękitnej Linii" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jus Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:00 Przeczytałem państwa wypowiedzi, chcialbym zwrócić wam uwagę na kilka spraw. Po pierwsze we współczesnym biznesie nikt nikomu za darmo niczego nie daje, co w praktyce oznacza, że koncert Stinga, abstrahując od jego wartości artystycznej opłacili użytkownicy sieci Idea, gdyż to oni dostarczyli operatorowi zysków pozwalających na sfinansowanie tego wydarzenia. Po drugie zabieg polegający na zmianie nazwy z Idea na Orange ma charakter czysto podatkowy, gdyż spowoduje znaczny przepływ gotówki z Polski do Francji. Szczególnych zysków użytkownikom sieci Idea to nie przyniesie, gdyż dostęp do nowych technologii, jako spółka-córka francuskiego koncernu Idea ma w tej chwili. Potencjalne straty są możliwe, a nawet wielce prawdopodobne. Jakie? 1,6% obrotu za samo prawo używania nazwy to bardzo dużo. Nikt z państwa nie zauważył chyba, że w istocie polski operator nie straci swej autonomii, będzie odrębną firmą, na własnym rozrachunku, a mówienie o "połączeniu" jest chwytem marketingowym. W ostatecznym rozliczeniu może się okazać, że polski operator przynosi swemu francuskiemu udzialowcowi straty, w związku z czym należy podnieść ceny połączeń lub abonamentu. Ewentualnie ceny telefonów. Kolejna kwestia to podatki. Idea "łączy się" z Orange w celu uniknięcia opodatkowania na terenie Polski zysków, które przynosi Idea. Teoretycznie nie powinno nas obchodzić jakie decyzje podejmuje wlaściciel spółki. lecz w praktyce brak wpływów podatkowych z tak dużych firm skutkuje podniesieniem podatków dla najmniej zarabiających. A efekt jest następujący: "I kto za to płaci? Pan, Pani: spoleczeństwo!" Pozdrawiam was wszystkich serdecznie. I proszę nie cieszcie się przesadnie z "połączenia" Idei z Orange, gdyż w praktyce oznacza to dla nas, szarych obywateli wzrost kosztów. W ostatecznym rozrachunku może o 1 gr miesiecznie, może więcej, ale zawsze wzrost, nie spadek, gdyż to konsument i podatnik finansują tego rodzaju wydatki (straty budżetu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pro Jus Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:24 BraWo! Najlepszy post jak dotąd. Dziękuję, Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia przeciez centertel jest francuski IP: 81.80.218.* 16.09.05, 12:15 telekomunikacja nalezy do franc telekom a centertel do telekomunikacji wiec wszytko kreci sie we francuskich lapach wiec przejecie ideii przez orange nic nie zmienia i tak oni kreca nasza kasa Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 12:16 Ja zamierzam bojkotowac decyzje o rezygnacji z wypracowanej polskiej marki symbolicznie, czyli w dniu zmiany nazwy. Za moja decyzja stoi wiecje argumentow - PTK Centertel oszukuje klientow w reklamach, jakoby "laczenie sie" z Orange mialo unowoczesnic technologie firmy i wprowadzic idee do ogolnoeuropejskiego zasiegu tej sieci (a jak wiadomo za rozmowy w sieci Orange np. w UK bedzie sie placilo takie same oplaty roamingowe jak dotad). Dzieki klamstwom i bezsensownej decyzji porzucania polskiej dobrej marki PTK Centertel/France Telekom traci jednego klienta - mnie. Mam nadzieje, ze nie tylko ja decyduje sie na zmiane operatora, zachecam do tego wszystkich. Wybor nowej firmyz achowam dla siebie - jest to bez roznicy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Welcome to Poland POZYCJĘ NA RYNKU NIE MIERZY SIĘ LICZBĄ KLIENTÓW IP: *.eranet.pl 16.09.05, 12:23 ..to żenujący błąd w myśleniu ! :)) No ale w Polszcze jest dopuszczalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre do Le Perra ja uciekam i jeszcze numer im zabiore ;-P IP: *.bremultibank.com.pl 16.09.05, 12:26 nie wiem jak licza ten wzrost, ale ja uciekam... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE dla Orange. Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.acn.waw.pl 16.09.05, 12:27 Zmienianie czegos co jest dobre i doplata jesycye 1,6% pryzchodow (nawet jak nie bedzie zyskow) jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massacre Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:33 a co z Idea ekstraklasa? Zmieni nazwe na Orange Ekstraklasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony minuta kosztuje 80 gr a ma byc 60 IP: *.icpnet.pl 16.09.05, 13:14 to dlaczego pisza ze nic sie nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: minuta kosztuje 80 gr a ma byc 60 16.09.05, 13:15 Właśnie - będzie tak pięknie. Gość portalu: zdziwiony napisał(a): > to dlaczego pisza ze nic sie nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 130.75.58.* 16.09.05, 13:19 no to w poniedzialek rezygnuje z Idei/ORANGE, francuzi tak pilnuja swojego jezyka aby nie zaszwedaly sie tam obce wyrazy, a my Polacy musimy uzywac ich gwonianej nazwy... PA PA ideo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 sranie w banie IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:24 zobaczymy ile z was faktycznie zrezygnuje z IDEI czy ORANGE!!! teraz tak gadacie i w ogóle jakimiś Lepperami i Giertychami się straszycie. Luzujcie i to bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:25 bo moze wzrost obrotow wyniesie 10% i dlatego warto zaplacic z tego 1,6% za logo Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 13:38 Przy promocji obroty wzrastają, ale po promocji trzeba koszty z czegoś płacić - miesiąc w miesiąc. Wykładając dużą kasę na rebranding i promocje we wrześniu, trudno będzie robić kolejne promocje - a Christmas tuż tuż (i napewno pozostali gracze na rynku nie będą oddawać pola bez walki o klienta). Efekt? Klienci Orange zapłacą za francuskie fanaberie. Gość portalu: stefan napisał(a): > bo moze wzrost obrotow wyniesie 10% i dlatego warto zaplacic z tego 1,6% za log > o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryland a pakiet masz gadane? IP: *.evdic.krakow.pl / 195.150.92.* 16.09.05, 13:35 czy ktos sie orientuje czy opcja masz gadane zostaje w orange? bo jesli nie to faktycznie zajefajna promocja zamiast 30 gr - 60 wewnątrz sieci:( jakby ktos wiedział niech napisze. thx:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela_21 Re: a pakiet masz gadane? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:39 No jak jesteś w IDEI, to wszystkie usługi świadczone przez nią, będą teraz świadczone przez ORANGE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryland Re: a pakiet masz gadane? IP: *.evdic.krakow.pl / 195.150.92.* 16.09.05, 14:07 jesteś pewien/na? bo ja słyszałem, że ta usługa bedzie anulowana. na pewno smsy zostaja ale nie wiem jak z ta usługą. można gdzieś o tym poczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: a pakiet masz gadane? 16.09.05, 18:11 To ty w KGHM-ie siedzisz??? Ładne kwiatki. Zamiast Plus-a wspierać, Oranżadę pijesz! Gość portalu: Angela_21 napisał(a): > No jak jesteś w IDEI, to wszystkie usługi świadczone przez nią, będą teraz > świadczone przez ORANGE Odpowiedz Link Zgłoś