Gość: Light Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.Zabrze.Net.pl 14.12.05, 22:00 rozumiem ze jesli zobacze film w wersji angielskiej i sobie go przetlumacze - lamie prawo?albo jesli zobacze film zacytuje pare kawalkow to tez lamie prawo?i slyszac piosenke w radiu w wersji angielskiej(zalozmy) tlumaczac ja na polski piszac sobie ten teks, przesle go koledze tez lamie prawo?? NAPISY.INFO WROCCIE BO jakos tak brak napisow w zyciu czuje:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:12 Fajnie jest mieć wszystko za darmo i za nic nie musieć płacić. Przecież autorskie DVD kupują tylko frajerzy. A że i na języki nie było czasu, to niech jeszcze ktoś udostępnia koślawe ale przecież spoko tłumaczenia. A tak w ogóle to wszystkiemu są winni krwiopijcy wielkie koncerny, bo gdyby były uczciwsze, to może bym co któryś film kupił a nie ściągnął pirata. No i teraz chcą nam zamknąć nasz portalik z tłumaczeniami - niedoczekanie wasze, już ja wam pokażę. Już wiem, przestanę w ogóle chodzić na filmy dystrybuowane przez Gutek Film - wprawdzie to same smutasy i i tak na nie chodzę, ale liczą się przecież zasady - a ja zawsze trzymam się zasad! -- Oj dzieci, dzieci - kradniecie czyjąś własność intelektualną i szukacie tysiąca lewych usprawiedliwień w imię tego, by nie było Wam trudniej kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:16 Dodatkowo rozszerzę Wasz język o jedno słowo opisujące Wasze zachowanie: hipokryzja Wyjaśnienie na swo.pwn.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko święta prawda,dziadku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:32 fiat iustitia et pereat mundus...,czyli po polsku : plebs,który nie ma kasy na legalne DVD,niech ogląda telewizję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: święta prawda,dziadku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:37 zawsze znajdą się bogacze oraz laicy nie dostrzegający problemu. to tak samo jak z nokiami typu 6020 - zarówno bogacz jak i laik nie zauważy, że są około 200zł za drogie w stosunku do tego, co sobą reprezentują. bogacze i laicy mają dobrze na tym świecie. niestety (a raczej na szczęście) jest jeszcze kilkadziesiąt procent normalnych. i jak ktos już dobrze powiedział - psy szczekają, karawana jedzie dalej. napisy (przetłumaczone za darmo i tylko dzięki własnej wiedzy) są własnością tłumaczy. tłumacze za darmo oddają je innym. jeśli kogoś to swędzi, to niech się podrapie. na nic więcej - niech nie liczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 14.12.05, 22:42 Akurat mam spora plytoteke (tak okolo 1000 DVD). Twoj pech lezy w tym, ze to same oryginaly. Wydalem na to w sumie (szacuje) tak z 50 tys. PLN (w ciagu okolo 7 lat). Fakt, mam taki odchyl i jestem 'frajerem'. Moje szczescie polega na tym, ze mnie na to hobby stac. Tu problem lezy gdzie indziej: 1. Gutek straszy ludzi, ktorzy nie lamia prawa (wbrew temu co sadzi) przez co sam dziala na granicy prawa. 2. Czasem siegalem po pliki z napisy.info ze wzgledu na to, ze oryginalne napisy staly na zenujaco niskim poziomie (nie lubie "szeptanki") - braki w tlumaczeniu, przeinaczenia, itepe. Przyklad? "Dzikosc serca" - tlumacz nie zauwazyl, ze glowny bohater ma na imie Sailor i pare razy inne postacie zwracaja sie don per "zeglarzu" (sic!) chociaz 'normalnie' tego nie robia. 3. Wiesz jak reaguje producent/dystrybutor gdy próbujesz zwrócić 'zajechana' plyte (mialem tak z "ojcem chrzestnym" - 300 PLN za zestaw)? "Well... na drzewo - minal miesiac od daty zakupu - kup se nowe" i *nie ma mozliwosci wymiany nosnika*! Juz nie mowie, ze bezplatnie - ja chetnie zaplace te 5 do 10 PLN za wymiane (zawyzony koszt tloczenia+transport). Co mialem zrobic - kupilem drugi zestaw... od razu z nagrywarka dvd i pudlem plyt - teraz ogladam tylko 'przepalanki'. Dzieki Bogu to jeszcze jest w Polsce legalne. 4. Wiem o tym, ze moja sytuacja finansowa w tym kraju to 'wyjatkowy ewenement'. I powiem, ze rozumiem (nie usprawiedliwiam, nie pochwalam, ale rozumiem) tych, ktorzy sciagaja filmy z sieci nie mogac sobie pozwolic na zakup kilku pozycji miesiecznie. Nie zmienia to faktu kradziezy, lecz istnieja tu okolicznosci lagodzace. 5. Dzialalnosc pana Gutka kojarzy mi sie z protestem piekarzy przeciwko dzialalnosci charytatywnej, bo przez to sprzedaja mniej chleba. Do tego mowia, ze przez to mniej ludzi bedzie jadlo pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:51 Z Twojego listu wynika, że szanujesz prawa autorskie. Ja również nie miałbym nic przeciw temu, by istniał komercyjny portal udostępniający na określonych zasadach tłumaczenia i odprowadzający odpowiedni procent zysku osobom/instytucjom posiadającym prawa majątkowe do danego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 14.12.05, 23:21 Ale nie istnieje, bo dystrybutorowi zalezy tylko na jednym - sprzedac jak najwiecej pudelek. Dalsze 'zycie' produktu go calkowicie nie interesuje. I zeby bylo smieszniej niekiedy kupujac plyte naprawde czuje sie jak frajer. I to nie dlatego, ze moglbym pobrac ten tytul z internetu. Problem jest tego rodzaju, ze 'jakosc' jest ponizej wszelkiej krytyki (i chodzi mi tu o 'technikalnia' a nie o wartosc artystyczna), a towaru (de facto) nie moge zwrocic. Przeciez nie przyjma mi np. "Matrix" dlatego ze tlumacz sie rozpedzil i przetlumaczyl ksywki bohaterow, co bawi mnie do lez, lecz akurat nie tego efektu oczekuje od tego filmu. W dodatku w swietle prawa (a to sugerowalaby cytowana tu wczesniej wykladnia Sadu Najwyzszego) tlumaczacy 'ze sluchu' nie lamia prawa autorskiego. Co wiecej autor takiego tlumaczenia umieszczajac je w takim wortalu jak napisy.info zgadza sie na to aby nieograniczona ilosc osob z jego pracy korzystala. Przykro mi, lecz pan Gutek walczy zlymi metodami z niewlasciwymi osobami. Rownie dobrze moglby wysunac podobne zarzuty hipermarketom - sprzedaja czyste nosniki. Parafrazujac list: "piractwo byloby mniejsze gdyby czyste plytki nie byly tak latwo dostepne". Wg mnie - nie tedy droga. PS. W sumie to gdybysmy mieli inne prawo to moglbym byc piratem - niekiedy pozyczam swoje plyty znajomym. A nie mam licencji na wypozyczanie! I zdarza mi sie (zwykle co miesiac) zapraszac znajomych (do 20 osob) na maratony filmowe (w zeszly weekend byl Jarmush, teraz czas na cos lzejszego, wiec nastepnym razem bedzie Kevin Smith) a kurcze nie place skladek na ZAiKS. Dziekuje wiec Bogu, ze poki co, jest to ciagle 'dozwolony uzytek'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczek Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: 80.50.161.* 15.12.05, 07:31 > PS. W sumie to gdybysmy mieli inne prawo to moglbym byc piratem - niekiedy > pozyczam swoje plyty znajomym. A nie mam licencji na wypozyczanie! [...] > Dziekuje wiec Bogu, ze poki co, jest to ciagle 'dozwolony uzytek'. Intensywnie ograniczany, na razie kruczkami prawnymi typu "paragraf 22", za Wielką Wodą. Za naszego życia zacznie się go niszczyć i tutaj. Widać po intensywnym wpajaniu terminu "własność intelektualna". Póki nie zacznie funkcjonować, nie zostanie przyjęty jako bezdyskusyjna oczywistość. Dalej już z górki - jeśli to czyjaś, cudza własność, to czemu prawo miałoby pozwalać komukolwiek na jakiś 'dozwolony użytek', jeśli 'właściciel' nie chce na to pozwalać? Sądząc po niektórych wypowiedziach na tym forum, ale i w innych miejscach, wiele osób już łyknęło propagandę i zaczyna szerzyć wynikający z niej sposób rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.chello.pl 15.12.05, 11:09 dodajmy jeszcze zakazywanie produkcji programów do kopiowania nośników, lub obchodzenia zabezpieczeń. Bo jak Szanowny Pan Wydawca stwierdzil, że mam koniecznie zobaczyc reklame przed filmem (kupionym w sklepie, nie w kiosku z gazetami) to mam obejrzec i juz. Bo skoro wydawcy stwierdzili ze nie moge sobie skopiowac oryginalnej plyty na dysk twardy zeby zrzucic do ipoda to nie i juz. Jacy Ci wydawcy nasi kochani, a oni o nas dbaja, a my tacy niewdzięczni, chlip ;.( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.chello.pl 15.12.05, 10:48 Gość portalu: obserwator napisał(a): > Z Twojego listu wynika, że szanujesz prawa autorskie. Ja również nie miałbym ni > c > przeciw temu, by istniał komercyjny portal udostępniający na określonych > zasadach tłumaczenia i odprowadzający odpowiedni procent zysku > osobom/instytucjom posiadającym prawa majątkowe do danego filmu. Chłopie, czy Ty naprawdę nic nie rozumiesz? Komu mają odprowadzać zysk skoro w tym przypadku tłumaczenie jest własnością tłumacza? Boli Cię że za friko udostępniają? Ciekawe że nie odpowiedziałeś na zarzuty nikodema, o róźnych ciekawych praktykach wydawców, co jest, argumentów zabrakło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KingRat Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.compi.net.pl 14.12.05, 22:18 Nie ma co się podniecać łatwiej będzie podszlifować język :) Odpowiedz Link Zgłoś
wild Panie Gutek kradzież to zabranie materii :) 14.12.05, 22:27 a nie literek i cyferek... więc podatki i cło to kradzież? waga dóbr okradanego się zmniejsza czy jest taka sama po kradzieży? LOGIKA Panie Gutek LOGIKA dawaj jakiś argument żeby skonfiskowac reprodukcje Van Gogha ze ściany? co to było z NSDAP? palnie książeczek Panie Guten Tagen co z biblitekami przybytki złodzieji alfabetu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathy Re: Panie Gutek kradzież to zabranie materii :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:19 wydaje mi sie ze gutek ruszyl jedynie wierzcholek gory lodowej - jest to problem praw autorskich w zderzeniu z nieograniczona wolnoscia wymiany czegokolwiek via net. ciekawe jak to sie rozwiaze, chyba proces uregulowania pokojowego wspolistnienia tych dwoch spraw zajmie duuuuuzo czasu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Panie Gutek kradzież to zabranie materii :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 00:30 > wydaje mi sie ze gutek ruszyl jedynie wierzcholek gory lodowej - jest to > problem praw autorskich w zderzeniu z nieograniczona wolnoscia wymiany > czegokolwiek via net. > ciekawe jak to sie rozwiaze, chyba proces uregulowania pokojowego > wspolistnienia tych dwoch spraw zajmie duuuuuzo czasu.... Zapewne w sposób podobny do powstających tu i ówdzie serwisów mp3 - legalna możliwość ściągnięcia filmu z netu, po konkurencyjnej cenie i bez materialnego nośnika. Mając możliwość ŚCIĄGNIĘCIA filmu o GWARANTOWANEJ JAKOŚCI za np. 10-20 zł nikt nie będzie zawracał sobie głowy szukaniem tandetnych divxów. Tylko że wtedy skończy się wszechwładza różnych Guciów (to wydam a tego nie wydam, a to za 5 lat), licencje na wyłączność, okrojone wersje sprzedawane za nieokrojoną cenę, zmuszanie do wielokrotnego kupowania tego samego (ciekawe czemu posiadacze kaset VHS nie dostają za darmo tych samych filmów na DVD - przecież za film już raz zapłacili) i renty monopolistyczne (nowości 200 zł i więcej). I to Guciów boli. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Panie Gutek kradzież to zabranie materii :) 15.12.05, 00:30 w propsty spos. można tego dokonać - police zakłada serwer z napisami, namierza kto ściąga i robią "naloty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever Re: Panie Gutek kradzież to zabranie materii :) IP: *.chello.pl 15.12.05, 10:34 naloty za co, skoro to legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czyli ja Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:28 ja bym proponowal zeby Ci z Gutek film przestali sie wyglupiac, szkoda ich czasu i zachodu, piracta nie powstrzymaja, troche moze utrudno zdobycie napisow, ale siec jest taka cudowna rzecza ze nie da sie jej kontrolowac, nie lamiac konstutucji, a tak to tylko zraza do siebie mnustow ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kai Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.rene.com.pl 14.12.05, 22:49 mam wrażenie, że działania Gutek film, po pierwsze nie do końca uprawomocnione, po drugie populistyczne wywody, spowodują, że stracą sami Ci którzy korzystają z napisów czy też nie, oraz sam Gutek Film. Sprawa jest jasna, po przeczytaniu tego listu napisanego przez P.Duszyńskiego, mam wrażenie ze pisze to człowiek, który: 1-na siłę chce przekonać szeroką rzeszę do swoich "niekomercyjnych produkcji" , 2-jest w kiepskim stanie finansowym i szuka wszelkimi sposobami możliwości zwalczania przejawów, które mogły by doprowadzić do spadku zaionteresowania jego produkcjami lub też wciskania na siłę ludziom swoich wywodów - całe to rozumowanie jest czysto trywialne i nie uzasadnione.Oba serwisy z napisami dziłają już dość długo i moim zdaniem napisy nie są w prawnym rozumieniu własnością dystrybutorów! To czysty twór autorstwa osoby, która tenże film przetłumaczy. Wogule bez sensu sie rozpisywać. ja bym kompletnie te roszczenia olał, bo po pierwsze nie ma najmniejszych podstaw prawnych żeby np zamykać serwis, po drugie żeby wogule rządać np od administatorów jakiegoś zadośćuczynienia.Moim zdaniem powinien dal;ej działajć jak działa. Jest to w zupełności zgodne z prawem i nie łamie żadnych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:50 Na szczęście znam angielski i od dawna nie kożystam z napisów. Ale kiedyś kożystałem i jestem wdzięczny osobą tłumaczącą filmy. Co więcej orginalne tłumaczenia są często żałosne. Tłumacze orginalników nie potrafią zrobić dobrych napisów. Wramach walki z orginalnikami postanowiłem, ze w 2006 roku nie pójdę do kina na żaden film, a do tej pory chodziłem kilkanaście razy w roku. Nawołuję do walki z tyranią. Orginalnicy muszą zobaczyć, że ich działania obracają się przeciwko nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:57 Tak jest! Dowalmy tym 'originalnikom', niech zwiną pod siebie ogony,a najlepiej niech przestaną kręcić filmy, bo i tak większość z nich jest albo denna albo nudna jak flaki z olejem! Wtedy wygramy! Hurrrraaaa -- Kradzież jest fe nie tylko jak Wam ktoś coś kradnie, ale jak Wy komuś również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq "cynizm to oręże przegranych" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:39 albo jakoś tak :D pozdrawiam Cię, Beholderze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:39 Panie Gutek. Swoich kumpli niech pan poda, jeżeli pan twierdzi, że ściągają filmy przed premierą. Hipokrytą pan jest i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juriusz Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:49 gdybym ja polegał tylko na tym co łaskawie dystrybutorzy u nas wydadzą na DVD czy wprowadzą do kin to bym oglądał połowę tego co oglądam. A rzeczy w stylu "Hotel Rwanda" rok po premierze światowej, "Nocna Straż" w ponad półtora, czu "Guzikowcy" w nie wiem nawet ile to jest po prostu bezczelność i robienie sobie jaj z ludzi. Już nie mówiąc, że np. "Akira" nigdy nie miała polskiej oficjalnej premiery na niczym w naszym kraju, "Ghost In The Shell" dopiero z czasopismem (i to za 19,99zł z DTS, dwoma ścieżkami audio - czyli się jednak da, a samego filmu szukałem niezły kawałek czasu i miasta - wszędzie wykupiony), część druga rzecz jasna nadal nie. Czy ktoś wie jak jest z prawem autorskim na filmy? W ile lat po premierze wygasają ? Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 14.12.05, 23:57 Nie dożyjesz: w różnych krajach od 50 do 100 lat. Minimum z konwencji berneńskiej to 50 lat. Polska nie wiadomo czemu dorzuciła jeszcze 20. A przecież obrót staje się coraz szybszy. Za 70 lat obecnych filmów nie da siejuż nawet odtworzyć, jeśli za wczasu grupka jakiś szaleńców nie przeniesie ich w formy zapisów cyfrowych, które wówczas bedą obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juriusz Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 00:14 jak 50 lat to już do 1955 na dzień dzisiejszy by można było, czyli całkiem niezły kawałek klasyki. Tylko jak to jest, bo sie nie znam? Czy jak jestem w kraju gdzie 50 lat to mogę oglądać i ściągać i rozdawać na ulicy, ale jak przekroczę granicę to już nie? Ale u nas, skoro 70 lat to zasadniczo jak Draculę z 1931 wydali za 40zł to nie musiałem kupować, bo jak ściągnę to legalne? I mogę np. go wyświetlić sobie dla kolegów i to też będzie legalnie? Może dożyję, młody jeszcze jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 00:37 Ok... Dracula z 1931 ;) tylko pamiętaj: Draculę wydano w USA, a tam jest inny system ochrony autorskoprawnej. Co prawda odtworzysz ją legalnie w Polsce, ale to wcele nie znaczy, że w jednym z licznych stanów USA cię nie pozwą (nie znam praw ich stanów - każde jest trochę inne) Odpowiedz Link Zgłoś
peaka Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 10:51 Z tego co wiem, istotne jest miejsce dokonania danego czynu, czyli wyświetlając film w jednym ze stanów, o których piszesz, zamknęli by Cię, a robiąc to samo w innym stanie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolo Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.05, 23:57 nigdy juz niekupie nic co ma cokolwiek wspolnego z gutek film tego mozecie byc pewni pff chyba cos im sie w glowach pomieszalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Recruit84 Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 00:27 Osobiście chcę powiedzieć, że właściciel strony NAPISY.INFO ma prawo wystawiać na tej stronie tekst przetłumaczony do filmów. Nikt nie może nawet sąd mu zabronić lub go skazać, za to, że tłumaczy to dla własnego użytku. Po przetłumaczeniu tekstu może on zrobić z nich co mu się tylko żywnie podoba nawet wystawić na stronce internetowej. To on jest prawowitym autorem tego i nie ma żadnego przepisu, który by mógł go skazać za rozpowszechanianie ich za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAMBO XIII Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 01:03 Z piractwem nie da się sety lub niestety zwyciężyć. Należałoby by raczej podjąć takie działania które spowodują że będę wolał zapłacić za film niż ściągnać go z sieci. Przywoływanie przez GutekFilm haseł że na świecie jest inaczej, normalnie to czysta manipulacja!!! dlaczego? Bo polskie zarobki są mierne w stosunku do tych z NORMALNEGO świata i nie stać nas na zakup filmów DVD. Panowie Dystrybutorzy - Microsoft też walczy z piractwem i co? i nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramyard Ej Gutek wyluzuj ! IP: *.mysmart.ie 15.12.05, 01:54 zawsze byles dla mnie kims! chodzilem do kina na filmy, ktore sciagales do Polski, kupowalem je pozniej w sklepie bo klasa a scierwo sciagam z netu bo szkoda kasy. kazdy tak robi. kijem rzeki nie zawrocisz a i mniej cie za to lubie. po h ... sie napinasz co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Ej Gutek wyluzuj ! IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.05, 03:04 Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kemiz p.Gutek 15.12.05, 03:18 do tej pory pan Gutek kojarzyl mi sie z tak wspanialym filmem jak Tanczac w Ciemnosciach (kupilem swego czasu VHS) i kinem Muranów, od kilku dni kojarzy mi sie zupełnie z czymś innym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SuperZbyszek Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.12.05, 03:25 Z Gutek Film taki producent jak z polskiej filmówki Hollywood Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowmaz Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 04:23 Jak tylko Gutek..., sorry koncern płytowy sie dowie co W. Mann w Wyborczej robi (udostępnia tłumaczenia piosenek)to ma przerabane.. Gazetę zamkną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Prawo autorskie to najbardziej chory i wypaczony IP: *.aster.pl 15.12.05, 07:56 produkt prawny na świecie. Jak tak dalej pójdzie to puszczenie bąka podczas odtwarzania filmu bedzie piractwem i ingerencją w ścieżkę dźwiękową wykraczającą poza dozwolony użytek. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 07:59 Przeczytałem list pana Duszyńskiego i szczerze mówiąc uważam, że autor listu wciska ciężki kit. Powody podawane przez pana Duszyńskiego przypominają mi niedawną kuriozalną akcję "tanich cd", w których na podobnej zasadzie wmawiano ludziom, że książeczki w oryginalnych płytach cd kosztują po 20 złotych:). A Gutkowi już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krass Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: 193.201.167.* 15.12.05, 08:03 Hehehe, Duszynski w obronie rezyserow. pusty smiech, obu stronom chodzi o kase, ktora wplynie, zostanie w kieszeni. argumenty inne niz finansowe sa demagogiczne. poza tym, troche juz za pozno na obrone. panie Duszynski, jesli chce pan robic kaske, proponowalbym sie przylaczyc do zwyciezcow, moze "TV on demand"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Domagała Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 08:07 Co ma Gutek Film do wszystkich produkcji ? Od kiedy to ten ledwo mierny dystrybutor posiada prawa do dystryucji wszystkich produkcji świata ? Nie dość że żądanie jest prawnie niedozwolone ( nie przedstawiono zarzutów ) to jeszcze treść listu daleko odbiega od prawdy. No większej bzdury z punktu prawnego nie widziałem... Widać Gutek Film chce zrobić siebie większe pośmiewisko od Microsoftu, który kiedyś ścigał pirackie oprogramowanie działające na ich systemie operacyjnym. Microsoft się z tego szybko wycofal i mam nadzieję że dyrektor firmy Gutek Film też albo szybko ochłonie albo podziękują tem Panu za współpracę. Marna reklama rystrybutora kosztem innych. Mimo że jestem za prawami autorkimi i rozumiem producentów, ścigających pirackie filmy i oprogramowanie to jednak wolę używać napisów tworzonych przez "amatorów" niż tłumaczeń oferowanych przez firmę Gutek Film. Dla przykładu: - cztery zdania w filmi po angielsku wymawiane podczas powitania rodziny - polskie tłumaczenie: "cześć jak się macie" nie oodaje ani gry słownej tworzonej przez autorów ani nawet klimatu samego powitania. Jeżeli będzie o trwało nadal, obawiam się, że internauci stworzą bojkot a wszystkie błędy tłumaczeń wylądują na stronie z rankingami mierzącymi poziom głupoty oraz brak profesjonalizmu. Komu wtedy będzie głupio ? Jestem przeciwny temu by jakiś ledwie mierny dystrybutor robił sobie reklamę kosztem wszystkich... chociaż.... Prawa autorkie prawami więc zrozumiem jeżeli z serwisów zostana wycofane napisy do filmów dystrybuowanych w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Kowalkowski Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.12.05, 08:12 Idac za ciosem proponuje zlikwidowac wszystkie strony, na ktorych przytacza sie slowa piosenek (takowe tez znajdziemy w filmach a zatem - wczesniej czy pozniej - sa/stana sie czescia skladowa tej tworczosci) i wypowiedzi aktorow (na DVD moga sie takowe rowniez znalezc i co wtedy????). Nawiasem mowiac nalezaloby zawiesic dzialalnosc wszystkich ksiegarni, biblioteki i drukarni - zwlaszcza majacych jakikolwiek zwiazek z literatura naukowa. Jak sami wykladowcy twierdza (a duza ich czesc to wlasnie autorzy) - sa to jedynie autorskie tlumaczenia publikacji badz zbioru fragmentow publikacji (glownie zachodnich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.pl.cement.lafarge.com / 217.153.30.* 15.12.05, 08:14 "Waglowski zwraca uwagę, że nie istnieją nawet orzeczenia polskich sądów potwierdzające ewentualną legalność wykonywania tłumaczeń na własny, domowy użytek bez zgody twórcy utworu (filmu)." - co za bzdury? naszczeście Polskie Prawo nie działa na zasadzie domniemania winy, o czym Pan chyba powinien wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kris.m Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 08:17 Jeśli GutekFilm ma rację, to Gazeta Wyborcza wspólnie z Panem Mannem dokonali przestępstwa: serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51813,3058118.html?as=2&ias=2 o to mamy nielegalne, nieautoryzowane tłumaczenie, na dodatek rozpowszechnione przez gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jaworski Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.kig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 08:16 a boże bojkot kin Gutek Film np. Kina Muranów Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Coraz mniej wolności dla zwykłych ludzi... 15.12.05, 08:26 wszystkie prawa mają koncerny, firmy, przedsiębiorcy, a ty człowieku płać po kilka razy za to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: 217.153.131.* 15.12.05, 08:35 gutek ty fr..... są inne metody zdobycia napisów a na pewno nigdy nie pójde i nie kupię filmu od ciebie chory koleszko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxrayski Guteksmutek - nie pierwszy raz sie osmiesza IP: *.icpnet.pl 15.12.05, 08:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Musiałby zamknąć cały internet... IP: 62.29.248.* 15.12.05, 08:54 W ten sposób napędza się tylko odbiorców serwisom zagranicznym, bo wiadomo, że napisy nie znikną, tylko zmienią miejsce przechowywania... Nie żyjemy już za żelazną kurtyną, żyjemy w społeczeństwie informacyjnym i miejsce przechowywania plików nie ma najmniejszego znaczenia. Jesli p. Gutek tego nie rozumie zasad działania internetu, to chyba pozostał mentalnie w XIX w. (gdzie sztuka prowadzenia samochodu była znana nielicznym - p. Gutek nie opanował jej do dziś) A dlaczego nie walczy ze sciąganiem filmów? Tej lawiny nie da sie powstrzymac... to samo będzie z napisami.. dopóki nikt nie sprzedaje ich zarabiajac na tym nie mozna mu praktycznie nic zrobić. P. Gutek jak dotąd miał b. pozytywny wizerunek wśród kinomanów, lecz obawiam się, że cheć jeszcze większego zysku obróci sie przeciw niemu. Szczególnie, że p. Duszyński odwraca kota ogonem, nie widzac prawdziwego problemu - zubożenia społeczeństwa (szczególnie tej myślacej mniejszości) vs. wysokich cen płyt. Skoro tak mało sprzedaje sie tytułów ambitnych na dvd, niech Gutek, zamiast tłoczyc, po prostu nagrywa płyty na zamówienie. Będzie to kosztowało zdecydowanie mniej niz mastering i przygotowanie tłoczenia chocby 1000 szt, z których sprzeda sie 200... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes again Narażasz sie pan na bojkot kina Muranów... IP: 62.29.248.* 15.12.05, 08:58 Takim działaniem, wymierzonym przeciw olbrzymiej społeczności internetowej, mozna tylko pogorszyć swój wizerunek. A ze akurat ta społeczność potrafi sie porozumiec działania musza byc bardzo ostrożne, bo jeden ruch za daleko i po prostu nikt nie przyjdzie do kina... Lubię (jeszcze) p. Gutka, ale dajmy mu nauczkę i nie przychodzmy do jego kina w tę sobotę (17 XII) a zrozumie co to potęga internetu... Odpowiedz Link Zgłoś