Dodaj do ulubionych

Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacja

• Gość: Ktoś RADA DLA WOTRALI IP: *.filar.pl 15.12.05, 09:08
      Zmineńcie wizytówkę na coś w stylu "Wortal z napisami dla niesłyszących" i po
      sprawie :)
    • peaka tłumaczenia 15.12.05, 09:20
      "Waglowski zwraca uwagę, że nie istnieją nawet orzeczenia polskich sądów
      potwierdzające ewentualną legalność wykonywania tłumaczeń na własny, domowy
      użytek bez zgody twórcy utworu (filmu)."

Osoby znające język obcy w stopniu umożliwiającym zrozumienie treści dialogów,
      ale jeszcze nie na poziomie "myślenia w danym języku", słuchając dokonują 'w
      głowie' szybkiego tłumaczenia na polski. Czy oni też, zanim zaczną tłumaczyć
      sobie podczas oglądania filmu, mają poczekać na ORZECZNICTWO SĄDU?

To był tylko żart, ale faktem jest też, że głupota różnego rodzaju prawników
      nie zna jednak granic... :-/
    • Gość: Pyniu Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:22
      hmmm... ale się porobiło! Trochę was zanudzę ale to dlatego, że na forach bywam
      raz a dobrze ;-) No to jedziemy: Wpisałem dziś w wyszukiwarce www.napisy.info a
      tu ZONK. Oczywiście w pirwszej chwili, komp otrzymał obuwie na monitor.
      Pomyślałem: K*** ja się chyba jeszcze nie obudziłem, co to k***
      jest, "internet" czy mięsny w latach '80... Jak już mi przeszło postanowiłem
      poczytać o co w tym wszystkim chodzi, a to są moje wnioski: Gdybym zarabiał
      1500 EUR NETTO miesięcznie, tzn. tyle ile przeciętny obywatel UE to
      wybudowałbym sobie KINO i całymi dniami oglądał bym filmy na dużym ekranie!
      Dlaczego? Z bardzo prostego powodu: Tak jak d*** jest od srania tak KINO jest
      po to by przeżyć film w pełni. Myślicie, że przyjemnie jest oglądać film
      kręcony kamerą w kinie przez jakiegoś popaprańca, który nawet jej nie potrafi
      prosto ustawić. Ale co mam K***! zrobić jak zarabiam 150 EUR BRUTTO... nawet na
      internet mnie nie stać (piszę to w pracy). Pożyczam filmy od znajomych
      (ściągnięte z sieci) a w niedzielę i święta z wypożyczalni. Na koniec, mam
      ochotę napiać: "Odp*** się od SIECI" ale z drugiej strony, możemy zawisnąć w
      takim punkcie, że nie będzie co ściągać bo nie będzie pieniędzy na produkcję.
      Jak widać temat jest ciężki do przełknięcia ale postaram się choć trochę
      sensowną i spujną puentą zakończyć: Gdyby każdy mieszkaniec tego globu był
      ludzki i dążył do rozwiązań wyrządzających jak najmniejsze szkody wokół siebie
      to "zamożniejszy" internauta poszedł by do kina a Pan Duszyński nie PRZYPIE***
      by się do tych "biedniejszych" a przede wszystkim do INTERNET - machiny, której
      nie da się już zatrzymać...
    • Gość: Qoul Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 15.12.05, 09:31
      Skoro ja tlumacze film i udostepniam to na jakiejs stronie to jest to tylko moja
      decyzja. Gowno komokolwiek, a szczegolnie Zaiksowi i Gutekfilm do tego. To jest
      tylko i wylacznie moj tekst. Gutekfilm moze mnie w d..pe pocalowac jak na to
      zasluzy. Jak zamkna te "wortale" to ja otworze 30 nastepnych. Bedzie za malo?
      Otworze 60. i bedzie tak,(ftp) ze kazdy kto chce bedzie mogl zostawic sobie
      kopie filmu (najlepiej Gutekfilm)bo ma do tego pelne (do kopii ale jej nie
      udostepniajac), oczywiscie po zalogowaniu. Nie musze mowic, ze kazdy kto sie
      zaloguje bedzie mogl z tego korzystac. Po 6-10 miesiacacach po tej firmie
      zostanie tylko wspomnienie....
    • Gość: giga Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.12.05, 09:31
      nie ma nic darmo skończmy z tą dziecięcą naiwnością
    • Gość: maly Co za różnica skąd ściagnie się napisy IP: *.lot.pl 15.12.05, 09:32
      Przecież jezeli ludzie mają nielegalne filmy to napisy beda sciagać z tego
      samego źródła co film. Zamknięcie witryn nic nie da.
    • Gość: WOjtas Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:56
      Winduja ceny filmow na dvd do nieosiagalnych dla przecietnego czlowieka poziomow
      powyzej 100 zl za nowosc kina tez nie sa tanie po ok 20 zl za film to duzy
      wydatek i dziwia sie ze piractwo kwitnie to samo tyczy sie muzyki czy gier
      przeciez to ich ceny to jakis absurd w usa czlowiek moze sopbie kupic okolo 10
      plyt w miesiacu i to nie jest dla niego dzuy wydatek a u nas zeby kupic jedna
      trzeb aoszczedzac z miesiac :(.
      • jackpotter Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 15:57
        To juz mnie dobijacie. Za nowosc w Polsce trzeba placic nawet 200PLN ????????????
        To przeciez prawie 65USD. Tu w USA nie ma takich cen nawet...szok! Za nowosc
        maksymalnie trzeba dac 25USD, po 3 miesiacach 13usd, po roku 9.90 usd a pozniej
        5,50 usd. Czy moze ktos mnie oswiecic jakie filmy kosztuja w Polsce 200 PLN ???
        A Gutek na drzewo!!!
    • Gość: buahahahahah z 10 razy IP: *.mn.agh.edu.pl 15.12.05, 10:04
      bym pomyślał zanim kupiłbym coś od firmy o nazwie "gutek".
    • Gość: Kupiak Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 10:30
      Chciałbym spytać właśnie pana Duszyńskiego co mają zrobić osoby niesłyszące kiedy niektóre filmy wychodzą tylko w wersji z lektorem??? Autorów napisów do takich filmów zapewne kazałby umieścić z mordercami gwałcicielami i podrabiaczami szkolnych legitymacji...toż to najgorszy element kryminału. A tak na poważnie to cieszę się z tego że zaczyna panować ogólny bojkot filmów "Gutka" .Tak samo jest z atakami hakerskimi na serwis. Za głupotę trzeba płacić - za bezpodstawne zastraszanie również. A co do aspektów prawnych...w sądzie "Gutka wyśmieją - dzięki internautom znaleziono już tyle ustaw i artykułów mieszających ich z błotem że starczyłoby na 5 spraw.Aha - jeszcze o cenach - jak znam polskie realia....a niestety znam - to mimo wszystko nie sądzę aby realne było obniżenie cen DVD-raczej bardziej prawdopodobny jest tylko zysk wydawców (coś jak z paliwami).Pozdrawiam.Wszystkich oprócz pana Duszyńskiego i Spółki oczywiście.
    • Gość: An Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.chello.pl 15.12.05, 10:37
      A tak na marginesi, czy w tym kraju byle palant może cokolwiek nakazywac lub
      zabraniac. Są odpowiedzialne instyucje, ktore dbają o prawa autorskie, nie jest
      to napewno Gutyek film!
    • Gość: rozsądna Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 10:56
      aż trudno mi uwierzyc że Gutek nie rozumie calego problemu - likwidacja portali
      z napisami nic nie da, jeżeli chcą przciwdziałąć piractwu powinni wcześniej
      wprowadzać filmy do polskich kin - jeżeli premiera polska następuję w rok po
      premierze światowej ????? przepraszam kto pojdzie na to do kina, każdy kto ma
      dostep do internetu nie wytrzyma rok czasu i ściągnie go i obejrzy - normalna
      kolej rzeczy - przykładem jesy film Hotel Ruanda (fakt dystybutorem jest chyba
      BestFilm - nie chcę zagłębiac sie w filmy Gutka), który został wyswietlony w
      Polsce dokładnie w rok po premierze światowej - film rewelacyjny, okrzyknięty
      filmem roku - stwierdziłam że nie bedę czekać rok i obejrzałam go szybciej,
      gdyby leciał w tym samym czasie co na świecie, poszłabym do kina - także proszę
      nie zrzucać winny na internet, za wymieranie kultury tylko zastanowić się gdzie
      został popełniony błąd i zacząć od źródła inaczej jest to wojna z wiatrakami -
      jeżeli premiery będą odbywały się równocześnie na całym świecie to piractwo
      internetowe spadnie realnie a nie fikcyjnie !!!!!!!!!!!!
    • roak Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 15.12.05, 11:33
      Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow a w szczegolnosci GUTEK FILM,
      Czytam wlasnie list Pana Jakuba i nie moge wyjsc z podziwu w jaki piekny
      sposob probuje nas przekonac ze ceny filmow dvd sa nasza zasluga.
      Naprawde uwaza Pan ze dalo by sie zejsc do ceny kilkunastu zlotych na filmach
      anime (domyslam sie ze skoro tak Pan mowi to istnieje takie grono ludzi ktore
      interesuje sie rysunkiem japonskim i mogloby wykupic taki naklad z taka cena)?
      Jestem przekonany ze gdybyscie zaczeli wypuszczac anime i sprzedawac plytki w
      takich cenach to ludzie kupowaliby wersje dvd zamiast sciagac ja z sieci.
      Przynajmniej ja bym tak zrobil. Co to jest 20pln za np. Appleseed czy Ghost in
      the Shell 2...

Kolejna rzecz - skoro my wytwarzamy takie ceny to prosze mi powiedziec czemu
      filmy VHS sa tak tanie? Moze sie myle ale wyprodukowanie pewnej puli plytek
      dvd jest chyba tansze niz wyprodukowanie kaset magnetycznych.

Moze zamiast zwalczac piractwo i pozbawiac nas mozliwosc tworzenia wlasnych
      przekladow filmow przekonac nas ze lepiej wyjdzie nam kupic Was za cene
      kilkunastu zlotych od DVD?? moze warto by sprobowac... mozecie Panstwo nawet
      zaczac od tych gorszych polproduktow.

Pozdrawiam
    • Gość: Glut buster Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.eti.pg.gda.pl 15.12.05, 12:20
      wg ustawy o prawach autorskich i pokrewnych producent filmu ma prawo *wylacznie* do
      filmu jako calosci (obraz+ dzwiek itp.) natomiast prawo do poszczegolnych skladowych
      'podutworow' (jak np. scenariusz, sciezka dzwiekowa, zdjecia) maja ich tworcy.
      Zatem do tworzenia i upowszechniania napisow do filmow moglby sie 'przyczepic' jedynie
      autor scenariusza, gdyz to scenariusz de facto zawiera dialogi. Jednak skoro Sad
      Najwyzszy orzekl, ze do wykonania tlumaczenia warstwy slownej w celu pomocy w odbiorze
      filmu nie potrzeba zgody scenarzysty i nie narusza to jego praw autorskich to
      ostatnia watpliwosc tym samym znika. Podstawa: art.70 ww ustawy.
    • Gość: benjie charakterystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:21
      Ściągam mnóstwo filmów z sieci, często chodzę do kina, nie kupuję żadnych płyt DVD.

Do kina chodzę zazwyczaj na filmy, których odbiór na małym ekranie jest dużo
      gorszy, niż w kinie (efekty specjalne). Nigdy nie poszedłem do kina na film,
      który wcześniej widziałem na komputerze, ale fakt, że dzięki ściąganiu filmów
      oglądam ich DUŻO więcej, niż kiedyś, spowodował, że do kina chodzę częściej i
      chętniej. Płyt DVD nie kupuję, bo są śmiesznie drogie, a przez to niedostępne.
      Lubię też filmy wymagające, których albo nie ma na polskim rynku albo, jeśli już
      są, to zabijają ceną.

To charakterystyka, która opisuje dużą część społeczności internetowej,
      korzystającej m.in. ze stron z napisami. Oczywiste jest, że to absurd i
      bezczelność wmawiać ludziom, że potencjalnie nielegalne skorzystanie z
      umieszczanym tam napisów usprawiedliwia dążenie do zamykania tych stron. Problem
      nie polega na napisach, ale na nielegalnym ściąganiu filmów z sieci, bo przecież
      o to chodzi Gutek Film, nie o jakieś tam tłumaczenia. Co można by zrobić, żeby
      taki ktoś, jak ja, wpłacał co jakiś czas moje ciężko zarobione pieniądze na
      rzecz wspomnianego dystrybutora?

1. W przypadku filmów "kultowych", "efektownych", takich, na które "trzeba
      pójść" - nic. Na takie filmy i tak będę chodził do kina
      2. W przypadku filmów "zwykłych", często okazujących się "miernymi" - za takie
      filmy - jeśli okażą się beznadziejne - nie będę płacił w żadnej formie: biletu
      kinowego, czy płytki DVD. Z tej racji postuluję, żeby była możliwość
      "przetestowania" filmu, tak jak każdego innego towaru (co oferują bardziej
      przedsiębiorczy producenci owych towarów). Piractwa się nie zlikwiduje, a takie
      podejście może wzbudzić poczucie, że nie mamy do czynienia z nastawionymi
      głównie na zysk biznesmenami, ale ludźmi, których interesuje propagowanie
      kultury i sztuki. Prawdopodobnie większość ludzi korzystałaby wtedy z tych
      "testowych" filmów - więc to niby strata dla dystrybutora - ale dużo większa
      część tej większości kupiłaby później taki film na DVD (za rozsądną cenę, np.
      20zl) w porównaniu z grupą, która teraz sama sobie organizuje takie "testowe
      oglądanie" poprzez ściąganie filmów przez sieć.
      3. W przypadku filmów "ambitnych" - tutaj kupowałbym w ciemno pozycję, która
      przyciągnęłaby w ten, czy w inny sposób moją uwagę (ponownie, za rozsądną cenę).

Mimo, że jestem złodziejem i piratem, bo ściągam nielegalnie filmy z sieci i
      udostępniam je innym, to jednak bardzo chętnie stanę się praworządny, jeśli
      tylko sytuacja na rynku kinowo-płytowym (także w obrębie przemysłu muzycznego)
      się zmieni. Jeśli nie z chorej na zdrową, to przynajmniej tylko na przeziębioną.
      Tutaj apel do ludzi, którzy mają jakiś wpływ na to, co się dzieje w tym
      biznesie: ratujcie moją zdemoralizowaną duszę, bo sami się do tej demoralizacji
      przyczyniliście. Może nawet na tym zarobicie, a przecież o to głównie chodzi.
      • Gość: padaka Re: charakterystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:28
        sram na tego kolesia z gutek film...kochani i tak moga nam naskoczyc, wkrotce napisy znow beda dostepne ...pozdrawiam was PADAKA
        • k4free Już jest dostępny MIRROR 15.12.05, 16:18
          ed2k://|file|www.napisy.org_mirror_id000001-Id056619.rar|1055717581|F0140AD31D977B035F45534A054B4B98|/
      • Gość: Wincon Re: charakterystyka IP: *.77.classcom.pl 25.12.05, 23:35
        A jeśli zrobię tak:
        Darling, I'm killed,
        (słonko, umarłam jak zmierzch)
        I'm in a puddle on the floor,
        (w kałuży leżąc, bo wiesz)
        Waiting for you to return
        (liczę, że wrócisz i mnie wydłubiesz.)
        Oh, what a thrill,
        (taką mam chcicę na leżąco,)
        Fascinations galore,
        (mimo, że płonę, dokucza mi słonko)
        How you tease
        How you leave me to burn.
        (słonko i bezruch też.)
        It's so deadly, my dear,
        (to zabójcze mój miły)
        The power of having you near
        (ja tu leżę bez Ciebie - a one Cię spiły)
        Until that day
        (póki jest dzień)
        Until the world blows away
        (póki się jeszcze chce)
        Until you say there'll be no more goodbyes
        (póki mi leż i nie gadaj nie powiesz)
        I see it in your eyes
        (położę się i spokojnie)
        Tomorrow never dies
        (przyjmę nowy dzień)

pewnie w kryminale skończę za licentia poetica?
    • Gość: gosc Filmy z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 19:44
      Dostaje orginalne filmy DVD bez tłumaczenia polskiego z USA.Przerabiam sobie je
      na Divx i dodaje napisy ściągnięte z polskiej stronki.Czy to jest piractwo?!?!?
      Moim zdaniem wyraźne NIE.Teraz takiej mozliwości juz nie będę miał dzieki
      takiej "firemce" dziwnie myślącej jak Gutek!!! Pozdrawiam ale ludzi normalnie
      myślących.
      • kris.m A może to Gutek popełnił przestępstwo? 15.12.05, 22:04
        UWAGA!!! Cytat z forum na napisy.org, napisany przez Rafflexa:

"Natomiast poddam pod rozwagę inny problem, który wyniknął w ostatnich dniach, a mianowicie działania pana "dyrektora artystycznego" pewnej firmy...

Kodeks Karny (jest takie coś w polskim prawie) mówi:

"
        (...)
        Art 268.
        $1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia
        zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia
        osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
        do lat 2.
        $2. Jeżeli czyn określony w $1 dotyczy zapisu na komputerowym nośniku
        informacji, sprawca podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
        $3. (...)
        $4. Ściganie przestępstwa określonego w $1 - 3 następuje
        na wniosek pokrzywdzonego.
        "
        Pytanie: czy napisy są "istotną informacją"?
        Zależy dla kogo, bo dla osoby niesłyszącej, która nabyła film (np.poprzez internet), a który nie ma polskiej listy dialogowej, to wydaje się być istotną informacją.

I dalej:
        "
        Art. 268a.
        $1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia
        lub utrudnia dostęp do danych informatycznych, albo w istotnym stopniu zakłóca
        lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie
        takich danych, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

$2. (...)

$3. Ściganie przestępstwa określonego w $1 lub 2 następuje
        na wniosek pokrzywdzonego.
        "
        Pytanie: Czy pewien "dyrektor artystyczny" pewnej firmy poprzez swoje działania utrudnia, czy nie utrudnia dotęp do "danych informatycznych" zawartych w serwisie napisy.info (bo głównie tego serwisu na dzień dzisiejszy ten problem dotyczy), osobie nisłyszącej, która nabyła legalnie film... itd.?

I jeszcze dalej:
        "
        (...)
        Art.286
        $1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę
        do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą
        wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do
        należytego pojmowania przedsiębranego działania,
        podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
        $2. (...)
        $3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie,
        karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2..
        (...)
        "
        Pytanie: Czy po zamknięciu serwisów udostępniających napisy pewien "dyrektor artystyczny" pewnej firmy osiągnie korzyść majątkową, czy wręcz przeciwnie?

Pytanie: Czy znając przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych pewien "dyrektor artystyczny" pewnej firmy wprowadzał świadomie w błąd administratorów serwisu napisy.info albo napisy.org, tak by niekorzystnie rozporządzali swoją własnością?

I jeszcze na koniec:
        "
        Art.287
        $1 Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej
        osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie,
        gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa
        albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych,
        podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

$2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia
        wolności albo pozbawienia wolności do roku.
        "
        Pytanie: Czy pewien "dyrektor artystyczny" telefonował "w celu isiągnięcia korzyści majątkowej" i czy wpłynął na "przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych" zgromadzonych w serwisie napisy.info?

Czytając wypowiedzi tego "dyrektora artystycznego" sądzę, że odpowiedź na powyższe pytania brzmi: TAK. (...) "
    • uodream Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj 16.12.05, 00:55
      Jaki problem przeniesc serwis do Chin, Rosji czy na Tajwan gdzie Gutek moze
      sobie.... ;)) Przeciez w necie nie jest wazne gdzie serwis jest byle byl
      dostepny
    • Gość: rober Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.derbynet.pl 16.12.05, 03:00
      jedynym efektem jaki osiągną to zniechęcenie ludzi do oglądania legalnie,
      dystrybuowanych przez GutekFilm pozycji. A polskie teksty jak były tak będą
      dostępne - tylko forma przekazu się zmieni.
      • k4free "ITI CINEMA" oraz "BEST FILM" popierają NAPISY! 16.12.05, 03:08
        Oto list z forum dyskusyjnego NAPISY.ORG który WIELE WYJAŚNIA:

"Witam wszystkich

Delikatnie prześledziłem cały wątek i zwróciłem uwagę, że ktoś wspomniał o ITI i
        BestFilm, że mogą zrobić podobną akcję.

Otóż mogę powiedzieć tyle, przez pięć lat byłem tłumaczem filmów dla ITI (do
        grudnia roku 2002). Już wtedy prężnie działały strony z napisami i działali
        ludzie tłumaczący filmy na dość dobrym poziomie. Nie da się zaprzeczyć, że
        niejednokrotnie korzystaliśmy z tych napisów, a kierownictwo ITI było temu jak
        najbardziej przychylne i niejednokrotnie pozwalali nam zamieszczać tam nasze
        tłumaczenia (oczywiście po jakimś czasie ok 2 miesięcy). Owszem słyszało się
        głosy o spadku zapotrzebowania na filmy spowodowane wejściem divx na stronach
        p2p czy torrentach, ale był to spadek szacowany przez firmę na ok. 2-3 %. Walkę
        z torrentami czy p2p przegrały takie kompanie jak WarnerBros czy właśnie BestFilm.
        O tym że bez problemu można zdobyć napisy do tych filmów wiadomo było każdemu z
        firmy. Kiedyś ktoś zaproponował, że moglibyśmy coś z tym zrobić, ale od razu
        został ten człowiek (kierownik nasze grupy) przez nas wyśmiany. To i tak nic by
        nie dało, gdyż powstałyby nowe, gdzie indziej, w innej formie etc. etc. I sprawa
        została zamknięta.

Podkreślę jeszcze raz, ITI uwzględnia straty, ale dostrzega też korzyści - Jeśli
        ktoś obejrzał jakiś film ściągnięty w internecie (ze średnim, słabym bądź
        świetnym tlumaczeniem), którego dystrybutorem było ITI - z reguły filmy kasowe i
        jeśli się spodoba to cześć z widzów zażyczy sobie wypożyczenie tego filmu z
        lektorem, pójdzie do kina, czy kupi pełniejszą, ładniejszą wersję na DVD bądź
        kasecie video.

Więc prawie z całkowitą pewnością mogę stwierdzić, że ITI a już na pewno
        BestFilm które już nie walczy z p2p nie zrobi nic aby narazić się rzeszy
        klientów walcząc i tak z wiatrakami, a może czerpać z tego korzyści i tak też
        robi :-)

A Gutek Film to świeży dystrybutor zdenerwował się chyba właśnie po rozmowie ze
        znajomymi odnośnie przyłych planów dystrybucji. Kuby Duszyńskiego co prawda
        nigdy nie spotkałem, ale w tej branży wszyscy się znają. To człowiek trochę
        wyjęty z realiów, zapatrzony w ambitne kino, potrafiący dostrzec piękno naprawdę
        porządnego filmu i faktycznie stworzył kampanię która wypuszcza na nasz rynek
        filmy które mają w sobie to coś, przesłanie, metafory a wręcz poezję i życie. No
        ale jak wiadomo taki człowiek nie ma zbyt wielkiego pojęcia o rynku, ekonomii i
        prawdziwych odbiorcach.

Mam nadzieję, że Kuba zrozumie swój błąd i spróbuje w jakiś sposób odzyskać
        swoich klientów bo filmy wydawane przez niego są naprawdę godne obejrzenia.

Pozdrawiam
        Jacek M (ITI)

cytowane za: napisy.org/forum/showthread.php?t=21026&page=51
        • Gość: osiol Re: "ITI CINEMA" oraz "BEST FILM" popierają NAPIS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 05:05
          Jakim prawem GUTEK sie oburza na napisy.org czy napisy.info jesli on
          bezposrednio ani posrednio nie moze czuc sie poszkodowany.
          Przeciez nikt nie tlumaczy polskich filmow na polski.

To ze nie moze sprzedac Hinskich filmow bo mozna je sciagnac z internetu? A co
          jemu do tego, ma prawa autorskie do filmow Hinskich zeby podnosic glos?

Niech sie wezmie GUTEK za uczciwa prace, a niech nie zabiera glosu w sprawach
          ktore go nie dotycza. A straszyc sobie moze, swoich dzieci, jak sobie zrobi.
          Od innych ludzi WARA!
    • Gość: Bigol Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: 217.97.177.* 17.12.05, 00:57
      Jedyna słuszna droga to skazać ich na zapomnienie.
      Ja nią poszedłem. Dostałem na gwiazdkę 2 filmy tego gutka
      tytułów nie podam nie będę robił im reklamy.
      Poprosiłem darczyńcę o paragon za te filmy poszedłem do sklepu i je
      zwróciłem. Facet miał ciekawa minę ale powiedział " wie pan ja wiem o co chodzi"
      Ja też wiem.
    • Gość: Bigol Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: 217.97.177.* 17.12.05, 00:57
      zwróciłem. Facet miał ciekawa minę ale powiedział " wie pan ja wiem o co chodzi"
      Ja też wiem.
      Ja też wiem.
    • Gość: marcin Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:42
      na szczescie znam angielski i nie musze sciagac zadnych napisow, a tym bardziej
      nie zamierzam kupowac oryginalnych filmow, wiec duzo to chyba nie zmieni, bo
      Gutek Film, chyba zapomnial ze duzo ludzi zna jezyk i nic mu to nie da....
      powodzenia. Buhahahaa, ale numer, ja cie krece. Skad on sie urwal?
    • Gość: Wik :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 03:37
      Hmm...a co jak filmu nigdy nie bedzie na polskim rynku ? skad wtedy zdobyc
      napisy, jak sie nie zna jezyka ?

bezsens...czasami w napisach mozna zauwazyc komentarze tluamcza(czasami zabawne)
      ktorych nie ma w normalnych napisach...

Walczyc z piractwem ? hmm bezsens..piractwo bylo, jest i bedzie...nic sie na
      to nie poradzi...taka natura ludzka :P
    • Gość: Fucker Re: Serwisom z napisami do filmów grozi likwidacj IP: *.e-wroc.com 19.12.05, 19:45
      SKUR... bo inaczej nie można ich określić ! Nie pojmuję jednej rzeczy - ściągam
      film z netu - oglądam go (ok - z napisami bo chłamu oglądać nie chce) - Jeśli
      mi się spodoba lecę do sklepu i kupuję wersję DVD a jak nie - idzie do kosza -
      i sorki ale dzięki temu mogę kasę przeznaczyć na filmy które naprawde mi się
      podobają i które będę chciał jeszcze raz oglądnąć a nie że HU...OM w kieszeń
      nawala kasiore bo recenzja w gazecie zaj...sta a film DO DUPY !!! Sorki -
      Napisy wykorzystuję głównie po to aby obejrzeć film w polskiej wersji językowej
      i niech pan GUTEK nie pie.. tutaj że u nich to profeslonaliści są od
      tłumaczenia bo chyba mu okulary trzeba doje.. jakieś jak tam są
      profesjonaliści - a na necie w 90% jak na razie napisy były poprawne (mówię o
      osobach które DOBRZE tłumaczyły - a też AMATORZY - chociaż przy
      tych "profesjonalistach" w firmie mr. Dupka - o sorki GUTKA WYPADAJĄ NIERAZ
      (chociaż nie zawsze) o WIELE LEPIEJ !!!

Powiedzmy sobie szczerze - Gutek się przypie.. do napisów bo nie ma do czego
      innego - wszystkie filmy krążące po necie są praktycznie nie możliwe do
      zablokowania a tu serwisy i to STAŁE !!! A co tam - dojebmy im i już !!!

Jestem pewny jednej rzeczy - zamiast kupować od Gutka wolę w inny sposób dorwać
      wersje DVD bo HUJOWI nie dam zarobić za to co robi bo to dzięki napisom ma tyle
      osób bo jak tłumaczenie jest dobre to ktoś może polecieć po wersję DVD bo film
      mu się podoba a dobre tłumaczenie dużop daje - a na tych stronach jest dobrych
      napisów w cholere !!!
    • Gość: stokrotka kompilacje.prv.pl IP: *.rybnet.pl 23.12.05, 13:52
      www.kompilacje.prv.pl
    • Gość: stokrotka DARMOWE KOMPILACJE - MUZYKA FILMOWA IP: *.rybnet.pl 23.12.05, 17:47
      www.kompilacje.prv.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka