erich1 05.01.06, 15:18 Jo wszyske moje smsy wala po ślónsku i je git. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo To bydzie do smiechu abo jak? IP: 203.76.50.* 05.01.06, 15:22 To tak ino do smiechu bydzie ja? A co jak jakis pieron maly wezmnie z tyj wikipedi cos do szkoly, to mu pedza, ze tak nie idzie pisac, bo to nie jes po polskiemu. To ino problem bydzie i zgorszenie. Na co nom to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polszczyzna Po śląsku czyli po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:39 Ciekawe czy pisownia będzie przeniesiona wprost z mowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo no ja IP: 203.76.50.* 05.01.06, 15:46 dyc stoi, ze po polskiemu bydzie ino po slasku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gildo Mi się to nie podoba IP: *.net.autocom.pl 05.01.06, 16:09 Jako mówiący czystą, niezniemczoną polszczyzną Zagłębiak protestuję przeciwko kolejnemu zakompleksionemu pomysłowi Hanysów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mi się to nie podoba IP: 193.109.212.* 05.01.06, 16:15 A mi się Ślązacy podobają, bo mają tradycję i nie mają kompleksów, a taki Zagłębiak - nie pies to, nie wydra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: Mi się to nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:23 a duzo sobie mozesz protestowac. Nie podoba Ci sie, ze ludzie w Polsce sa znacznie bardziej roznorodni, niz bylo widac za komuny, ktora gnebila odmiennosc Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mi się to nie podoba 09.01.06, 09:10 Gość portalu: gildo napisał(a): > Jako mówiący czystą, niezniemczoną polszczyzną Zagłębiak "Mi się to nie podoba" to jest próbka tej czystej polszczyzny?? Niezniemczona - zgoda. Ale żeby poprawna, to raczej nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 PS: 09.01.06, 09:15 duch matuszki Rossiji w Zagłębiu dalej żywy.. jako nie mówiącego po śląsku sprawa cię nie dotyczy, ale od razu chciałbyś zabronić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto język kaszubski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:23 "Dyskusyjne jest też samo istnienie języka śląskiego - większość językoznawców uważa go za dialekt języka polskiego, a nie osobny język." nie wiem, nie wypowiadam sie. "Warto zauważyć, że często tak samo traktowany jest język kaszubski, który doczekał się jednak swojej edycji Wikipedii." jezyk kaszubski jest uznany za _osobny jezyk_ z grupy jezykow lechickich, obok polskiego i wymarlych juz niestety jezykow polabskich. Jest podobny do polskiego, ale nie jest jego dialektem (inaczej doszlibysmy do absurdu: rownie dobrze jezyk polski moglby byc dialektem kaszubskiego). Ma m.in. inna ortografie, litery akcentowe, itd. Od dawna uznaje to nauka zachodnia, nauka polska od 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
kaper_trojgard Kaszubski - CSB 05.01.06, 16:44 Język kaszubski od 2004 r. posiada oznaczenie "CSB" wg normy ISO-639-2. W 2000 r. w Jerozolimie wmurowano tablicę z "Ojcze Nasz" w tym języku. Posiada ponad 150-letnią literaturę, przekłady Biblii są zatwierdzone przez władze kościelne. Od 2005 r. ustawowo jest jedynym w Polsce językiem regionalnym. Piewcy jedności kaszubszczyzny i polszczyzny powtarzają za Badouinem de Courtenay, że kaszubszczyzna jest bardziej polska niż sama polszczyzna. Jakoś jednak ci prawdziwi Polacy" nie chcą się nauczyć mówić po kaszubsku. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Bzdury. Jeszcze brakuje w grypserze. Śląsk i gwara 05.01.06, 17:18 (ok, język)śląska są ok., ale to są jawne bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorge Re: Bzdury. Jeszcze brakuje w grypserze. Śląsk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:27 toznaczy co jest bzdurą?? Grypsera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadnad Re: Będzie Wikipedia po śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:18 to bedzie half past sex :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go:) Re: Będzie Wikipedia po śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:40 half past s.e.k.s. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyż Ślónzok Re: Będzie Wikipedia po śląsku? IP: *.static.adsl.vol.cz 06.01.06, 13:50 Po prowdziwymu ślónskimu by boło: 'jo wszycki moji SMSy...' :-))) Tóż łopaternie z tym naszym piyknym ślónskim, kamracie... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Pora postukać się dębową lagą w "rozczochraną"... 13.02.07, 13:53 Kontynuacja parcelacji RP? To mi wygląda na pomysł geniusza Kutza... Odpowiedz Link Zgłoś