Dodaj do ulubionych

Szybsza neostrada

16.02.06, 20:12
wiem ze sa mozliwosci wylaczenia pewnych funkcji w windowsie i wtedy wzrasta
transfer,pomocne jest to zwłaszcza przy radiowkach bo tam nie ma limitu danych
ale chcialbym sie spytac czy majac neostrade jest mozliwe aby no wiecie "w
pewien sposob" oszukac neostrade.Tzn mam limit na 7Gb a sciagnąc 10 gb dla
przykladu.Chyba z emulem tak jest bo wydaje pisze mi w statystykach ze sciagam
8gb a na oficjalnej strone neostrady informacja ze mam dopiero 5 gb. chodzi mi
o to czy znacie jakies metody oszukiwania transferu.pozdro
Obserwuj wątek
    • neder Re: Szybsza neostrada 16.02.06, 20:35
      troche pokręciłeś. Nie wiadomo czy chodzi Ci o szybsza neo czy o oszukiwanie w
      transferach (ilości).

1. nie wiem jakbys sobei skjonfigurował winde, szybsze łacze ci się nagle nie zrobi

2. na stronie neo ściągnięte dane naliczane sa z pewnym opóźnieniem. Wydaje się,
      ze dokładne dane sa jak zalogijesz się do panelu -> tam masz tyle ile jest.
      • cineo Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 09:36
        Nie tyle szybciej co efektywniej możesz pracować przy nesostradzie jeśli po
        pierwsze pozbędziesz się softu z TP; po drugie zainstalujesz Cfoss speeda
        odpowiedzialnego za zarządzanie pakietami podczas ruchu w sieci(dzięki temu
        przeglądasz strony www nie odczuwając negatywnie np. działającego w tle
        któregoś z programu p2p - powiedzmy emule'a. Na dokładkę proponuję autoconnecta
        dzięki któremu będziesz się łączył z siecią już przy starcie windy. Dodatkową
        zaletą autoconnecta jest licznik faktycznego ruchu download i upload.
        Licznik panelowy neostrady ostatnio (przez 3 miesiące) bardzo szwankował i
        chwała mu za to, dzięki temu ściągałem przy takich samych jak Ty limitach (7GB)
        co miesiąc po około 19 GB. I rzeczywiście dane w panelu neostrady wskazywały mi
        przy tej ilości danych, że jeszce nie przekroczyłem limitu :)

Pozdrawiam.
        • cineo Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 09:45
          Notabene w ostatnim miesiącu licznik działa nadspodziewanie dokładnie. Na
          chwilę obecną mam tylko około 400 MB "do przodu".
          Jest jeszcze jedno wyjście(choć niegłupie) - śledząc transfer danych czekasz na
          moment, kiedy licznik panelowy będzie w okolicy 7GB ale jeszcze nie przekroczy
          tego progu odpalasz kompa i "podtrzymujesz łącze" na ile to możliwe. Może Ci
          skapnąć od 1 Giga wzwyż - zależnie od tego czy posiadasz łącze 128 czy 256.
          Ukłony.
      • maynard5 Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 12:07
        neder napisał:
        "troche pokręciłeś. Nie wiadomo czy chodzi Ci o szybsza neo czy o oszukiwanie w
        transferach (ilości). "

no wlasnie chodzi o oszukanie transferu bo co z tego ze bede mial szybszy
        internet skoro np 5 marca juz sciagne 7 gb i klapa na reszte miesiaca.
        asposoby na szybszy net istnieją bo okazuje sie ze windows wykorzystuje tylko
        20%!!!! mozliwosci łącza ,wystarczy wyłączyc pewną funkcje.na pewnym forum
        szczegółowo to opisali.pozdro
        • cineo Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 12:59
          maynard5 napisał:

"okazuje sie ze windows wykorzystuje tylko
          > 20%!!!! mozliwosci łącza ,wystarczy wyłączyc pewną funkcje"

Przyznam, że trochę nie kumam Twojego rozumowania ale spróbuję.
          Jeśli chodzi Ci o zwiększenie szybkości transferu np. z 256 na 1024 lub więcej
          to niestety nic z tego i żadna "funkcja w windowsie" nic tu nie pomoże.
          Wszystko dzięki temu, że masz odpowiednio scrosowane łącze i tyle.
          Znawcy tematu twierdzą, że jednak istnieje luka (nie związana z windowsem) ale
          jej zastosowanie grozi wejściem w konflikt z prawem.
          Jeśli chodzi o licznik i limit to już wspominałem wyżej.
        • Gość: Antek Re: Szybsza neostrada IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 19:02
          > bo okazuje sie ze windows wykorzystuje tylko 20%!!!! mozliwosci łącza

Nie "wykorzystuje 20%" tylko rezerwuje sobie od 10-20%. A wylacza sie to tak:
          1. START/Uruchom
          2. gpedit.msc
          3. Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Harmonogram pakietow QoS
          4. Ogranicz rezerwowalna przepustowosc -> Wlaczone, Limit 0%

Poprawa szybkosci - golym okiem niezauwazalna.
    • Gość: barteek1 Re: Szybsza neostrada IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.06, 13:19
      podzielam twoje zdanie.
      • maynard5 Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 14:21
        Moje rozumowanie jest bardzo proste:)
        1 sprawa to oszukanie transferu :czyli sciagam z emula 7gb i mam koniec
        transferu,no i wlasnie sie pytam czy jest sposob aby sciagnąc np13gb w miesiacu?

2 sprawa to przyspieszzenie lacza :czyli uzyskanie lepszych osiagow przy
        sciaganiu.mi to jest niepotrzebne bo i tak mi by sie szybko transfer skonczyl
        wlasnie ze wzgledu na ten LIMIT.dlatego takie przyspieszenie moze zainteresowac
        np radiowcow.na pewnym forum opisali to i 3/4 osob uzyskalo lepsza przepustowosc
        i tu cytuje :

"Szybszy Internet a pakiety QoS
        Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że Windows XP, chyba najbardziej ukierunkowany
        na współpracę z Internetem, domyślnie ... ogranicza dostępną przepustowość
        połączenia do zaledwie 20% za sprawą tzw. pakietów QoS (Quality of Service).
        Dzieje się tak dlatego, że niektóre specjalnie napisane programy korzystają z
        części przepustowości łącza, zarezerwowanej właśnie dla nich. Ponieważ jednak
        większość aplikacji nie spełnia wymagań QoS, przepustowość z jakiej moglibyśmy
        korzystać po prostu się marnuje. Można to jednak zmienić.

i jesli ktos potrzebuje info jak to zrobic to pisac na maila.choc moze jacys
        koledzy informatycy nie zgodza sie z tą tezą to jednak próbuje komuś
        pomoc.napiszcie co o tym myslicie i pozdrawiam

• maynard5 Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 14:21
          maynard5@gazeta.pl
          • cineo Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 15:31
            Ach to już wiem o który tekst Ci chodzi - cytuję:
            "Szybszy Internet a pakiety QoS
            Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że Windows XP, chyba najbardziej ukierunkowany
            na współpracę z Internetem, domyślnie ... ogranicza dostępną przepustowość
            połączenia do zaledwie 20% za sprawą tzw. pakietów QoS (Quality of Service).
            Dzieje się tak dlatego, że niektóre specjalnie napisane programy korzystają z
            części przepustowości łącza, zarezerwowanej właśnie dla nich. Ponieważ jednak
            większość aplikacji nie spełnia wymagań QoS, przepustowość z jakiej moglibyśmy
            korzystać po prostu się marnuje. Można to jednak zmienić.
            W tym celu z menu Start wybieramy Uruchom i wpisujemy polecenie gpedit.msc.
            Uruchamiamy w ten sposób narzędzie Zasady grupy. W gałęzi Konfiguracja
            komputera rozwijamy Szablony administracyjne - Sieć - Harmonogram pakietów QoS.
            W prawej części okna zaznaczamy opcję Ogranicz rezerwowalną przepustowość i z
            jego menu podręcznego wybieramy polecenie Właściwości. Teraz zaznaczamy pole
            Włączone i określamy limit przepustowości - proponuję 0%. Zatwierdzamy zmiany
            przyciskiem OK i restartujemy komputer.

Limit jednocześnie pobieranych plików
            Pomimo, że coraz więcej użytkowników ucieka od Internet Explorera i do
            ściągania plików stosujemy specjalne programy, to domyślna przeglądarka ciągle
            jest w przewadze, a metody ściągania poprzez "Zapisz element docelowy jako" nie
            zawsze można uniknąć. Kto pobiera dużo plików z sieci i dysponuje odpowiednią
            przepustowością łącza nie może wykorzystać tych możliwości gdyż Internet
            Explorer 6.0 dopuszcza jednoczesne pobieranie z tego samego serwera nie więcej
            niż dwóch plików. Aby pozbyć się tego oryginalnego ograniczenia musimy
            zmodyfikować odpowiedni klucz Rejestru. Przechodzimy zatem do klucza:
            HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings
            Tworzymy w nim dwie wartości typu DWORD:
            MaxConnectionsPer1_0Server i MaxConnectionsPerServer. Obydwu nadajemy tę samą
            wartość, na przykład 5 lub 10, a tym samym określamy własną maksymalną liczbę
            połączeń.
            Uwaga! Przed wpisaniem liczby w polu Dane wartości zaznaczamy Dziesiętny w polu
            System.
            Wartość domyślną 10 ustawi za Ciebie plik: max_connections.reg

To nie jest zadna sciema, dziala na 100%"

Źródło: www.fotka.pl/forum/read.php?f=4&t=1125521&p=2
            lewap.div.pl/info_winxp.php
            • cineo Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 15:41
              support.microsoft.com/kb/316666/pl i to jeszcze w odniesieniu do
              powyższego cytatu :)
              Pozdrawiam
              • maynard5 Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 16:36
                Cineo>dokladnie o to mi chodzilo ,po prostu nie wiedzialem czy mozna te sposoby
                tutaj opisywac,bo kazde forum ma swoje zasady i juz sie nie orientuje co gdzie i
                jak mozna pisac,ale to tak nawiasem:)pozdro i dzieki za wlaczenie sie do dyskusji
                • souls_hunter Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 23:18
                  Jak inaczej wejsc w gpedit.msc? Po w pisaniu w start->run mam komunikat ze windows nie moze tego znalezc i zeby sprawdzic czy prawidlowo komenda zostala napisana i sprobowac jeszcze raz.
                  • Gość: Antek Re: Szybsza neostrada IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 23:30
                    gpedit.msc jest tylko w xp pro.
                    • souls_hunter Re: Szybsza neostrada 17.02.06, 23:34
                      Czy zatem w Home jest cos podobnego? Jesli tak jak w to sie wgrzebac;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka