Gość: aaa IP: *.icpnet.pl 05.03.06, 20:49 jestem jak najbardziej za karaniem ludzi rozsylających spam. ni dosc ze denerwujące to jeszcze nic nie wnoszące do życia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Coraz więcej niechcianych e-maili 05.03.06, 20:52 Według Tulokasa ilość spamu systematycznie rośnie i jest ściśle powiązana z atakami zarówno na komputery, jak i serwery w celu ich przejęcia i stworzenia sieci komputerów, które wysyłają spam bez wiedzy swoich właścicieli. *************************************** Główną przyczyną jest całkowita ignorancja adminów, i tych od Windowsów, i tych od Linuksów. Sprawę pogarsza nadgorliwość innych adminów, którzy w imie walki ze spamem blokują np. serwery pocztowe osadzone na tepsowych dsl-ach ze stałym ip albo wszytkie załączniki. Nawet zdjęcia z wakacji nie mozna juz przesłac. Ale przecież ignorancja adminów to jedno, a kuteczność spamu to drugie. Najwyraźniej reklama tego typu jest bardzo skuteczna, skoro zjawisko sie nasila. Chyba tylko zmiana standardów w dziedzinie komunikacji może coś tu zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyspam Re: Coraz więcej niechcianych e-maili IP: *.chello.pl 05.03.06, 21:16 > Sprawę pogarsza nadgorliwość innych adminów, którzy w imie walki ze spamem > blokują np. serwery pocztowe osadzone na tepsowych dsl-ach ze stałym ip albo > wszytkie załączniki. Nawet zdjęcia z wakacji nie mozna juz przesłac. Spam się akurat zazwyczaj obywa bez załączników... Zaś o głupocie adminów można snuć całe sagi. W połączeniu z ignorancją większości użytkowników (nie do uniknięcia, nie można zbyt wiele wymagać) stwareza idealną pożywkę dla wirusów i spamu... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Coraz więcej niechcianych e-maili 06.03.06, 01:50 Gość portalu: antyspam napisał(a): > Spam się akurat zazwyczaj obywa bez załączników... *********************************** Zazwyczaj. Ale chodzi tu o adminów nadgorliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Coraz więcej niechcianych e-maili IP: *.autocom.pl 05.03.06, 22:19 > Ale przecież ignorancja adminów to jedno, a kuteczność spamu to drugie. > Najwyraźniej reklama tego typu jest bardzo skuteczna, skoro zjawisko sie nasila > Właśnie chyba tylko edukacja użytkowników może skutecznie wyeliminować spam. Co z tego, że "tylko" 1 na 40 tys adresów zaskakuje wg to bardzo duża skuteczność gdy za kilka dolarów można mieć mailing na kilkunaście (a nawet kilkudziesiąt!!!) milionów adresów. Jedyny sposób na spamerów to nie otwierać i namawiać innych do takiego samego postępowania. Pozdrawiam TOmek Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Coraz więcej niechcianych e-maili 06.03.06, 01:54 Gość portalu: tomek napisał(a): > Jedyny sposób na spamerów to nie otwierać i namawiać innych do takiego samego > postępowania. ********************************************* Przykro mi, ale nie do końca masz rację. Co z tego, że nie otwieram? Ba, nie ściągam nawet na komputer, tylko kasuje za pomocą narzędzie typu "skrzynka bogiego". Powtarzam: sposobem na spamerów jest prawidłowo przygotowany serwer pocztowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Coraz więcej niechcianych e-maili IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.03.06, 08:35 maruda.r napisał: > Sprawę pogarsza nadgorliwość innych adminów, którzy w imie walki ze spamem > blokują np. serwery pocztowe osadzone na tepsowych dsl-ach ze stałym ip albo > wszytkie załączniki. Nawet zdjęcia z wakacji nie mozna juz przesłac. <rotfl>!!! <hahaha>!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nospammmx_xx Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:36 rbl,spf zeby zmniejszyc ruch w sieci (poczta.gazeta.pl/poczta/1,50580,2266042.html) algorytm bayes'a do oznaczania spamu. I w efekcie masz 0,01% spamu. Ja od siebie dodałbym jeszcze jakies opoznienie w przyjmowaniu wiadomosci, zeby zapchac spamerow (cos podobnego ma exim). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Łatwizna 06.03.06, 02:08 Gość portalu: nospammmx_xx napisał(a): > algorytm bayes'a do oznaczania spamu. > I w efekcie masz 0,01% spamu. ****************************************** I po pewnym czasie nie masz żadnych zapytań ofertowych i zamówień od klientów. Każdy kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauta Nie otwieram i juz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:04 Nigdy nie otwieram nieznanym mi maili ani zadnego spamu. Od razu laduja w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Re: Coraz więcej niechcianych e-maili 05.03.06, 22:42 A co powiecie na kradzież poczty? POdejrzewam, że moją skrzynkę ktoś regularnie opróżnia. Cytuję maila, jakiego dostałam: życzę Ci wytrwałości w tworzeniu Twojego bloga. I odbierz moją poczte z konta na gw. irenka40.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
blq banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. 05.03.06, 23:25 umożliwoć użytkownikom zablokowanie wszelkiej korespondencji przychodzącej z innych domen niż *.pl mało kto otrzymuje maile z domen "com" i reszty. mało kogo one interesują, wiekszosc ma znajomych z Polski. oczywiscie pewna czesc ludu posiada skrzynki na hotmailach itp, ale chyba tez by sie dało zrobić wyjątki dla tych dostawców. ciekaw jestem, czemu jeszcze zadna gazeta,onet,wp, czy o2 nie wpadły na tak banalny pomysł ochrony przed spamem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwert Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.03.06, 23:40 Na spam jest prosta rada - Thunderbird + Blue Frog i rozszerzenie do Thunderbirda które ułatwia nam wysyłanie raportów. Thunderbird sam wykrywa spamy i wrzuca je do folderu spam (99% skuteczności, czasem wrzuca e-maile które chcielibyśmy mieć ale to nie kłopot, thunderbird sam nie usuwa tych e-maili i można je przejrzeć - bezpiecznie, gdyż e-mail oznaczony jako niechciany nie uruchamia różnych skryptów śmieciowych), następnie zaznaczam wszystkie i wysyłam je na mój meil raportowy w blue frog (program działa na tej zasadzie, że wysyłamy do nich spam a on jakoś swoimi sposobami usuwa nas z list mailingowych, dokładnie się w to nie zagłębiałem). 100% bezpieczeństwa, nie dość że meile przychodzą coraz rzadziej (używam blue froga od 3 tyg. i z 7 spamów dziennie spadło do 2 jak narazie) to thunderbird nie pozwala uruchomić niczego tym co przyszły. Dodatkowo można ustawić własne filtry. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. 06.03.06, 02:19 Gość portalu: Qwert napisał(a): > Na spam jest prosta rada - Thunderbird + Blue Frog i rozszerzenie do > Thunderbirda które ułatwia nam wysyłanie raportów. Thunderbird sam wykrywa spam > y > i wrzuca je do folderu spam (99% skuteczności, czasem wrzuca e-maile które > chcielibyśmy mieć ale to nie kłopot, thunderbird sam nie usuwa tych e-maili i > można je przejrzeć - bezpiecznie, gdyż e-mail oznaczony jako niechciany nie > uruchamia różnych skryptów śmieciowych), następnie zaznaczam wszystkie i wysyła > m > je na mój meil raportowy w blue frog (program działa na tej zasadzie, że > wysyłamy do nich spam a on jakoś swoimi sposobami usuwa nas z list mailingowych > , > dokładnie się w to nie zagłębiałem). ************************************************** To widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. IP: *.ipartners.pl 06.03.06, 10:35 Proponujesz leczenie objawowe a nie przyczynowe. Nie tedy droga. Chodzi o to, zeby ten ruch nie trafial na serwery twojego operatora i do twojej skrzynki. pomysl - dwa razy mniej pieniedzy na inwestycje - lacza, serwery, dyski - dwa razy tansze uslugi dla uzytkownika koncowego. Jesli wszyscy na swiecie w sumie placa dajmy na to 100 milionow dolarow za uslugi, oznacza to ze wszyscy placa 50 milionow dolarow na utrzymanie struktury wykorzystywanej przez spamerow. Rozwiazanie problemow ze spamem to m.in. blokada mozliwosci samodzielnego wysylania maili przez kazdy z komputerow. Do tego sluza serwery pocztowe! Kilka wypowiedzi wyzej ktos pisze o nadgorliwych administratorach nie przyjmujacych maili z tepsianych neostrad/internetdsl'i. Wbrew pozorom to nie nadgorliwosc. Windowsy uzytkownikow nie powinny samodzielnie wysylac maili ( laczac sie z serwerami na swiecie ), tylko wysylac je przez serwery smtp. Jesli to robia - na 99% to jest zarazona/przejeta maszyna, ktora wlasnie probuje rozsylac spam. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. 06.03.06, 02:12 blq napisał: > umożliwoć użytkownikom zablokowanie wszelkiej korespondencji przychodzącej z > innych domen niż *.pl > > mało kto otrzymuje maile z domen "com" i reszty. mało kogo one interesują, ************************************** Nie działa w przypadku przedsiębiorstw. Są polskie firmy, które używaja domen *.com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. IP: *.orasoft.net.pl 06.03.06, 09:13 @blq pomyslales ze ktos moze miec konto z .com dlatego bo nikt w polsce nie oferuje takiego wysokiego poziomu uslugi (np: bezpieczenstwo) Odpowiedz Link Zgłoś
blq Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. 06.03.06, 09:23 mowilem o "zwyklych szarych uzytkownikach", a nie o tuzach. to jest pierwsza sprawa. druga sprawa: hotmail, itp badziew na pewno nie oferuje jakiegos wielkiego bezpieczenstwa, a ludzie co maja tam skrzynki to albo z niewiedzy, albo dla lansu (mam na mysli Polakow) trzecia: przeciez spam nie jest wysyłany z uznanych skrzynek mailowych, tylko z jakichs "wizbizkiz.com", i wlasnie o blokowaniu takiergo gówna wnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Re: banalny sposob na zagraniczny spam w POLSCE. 06.03.06, 11:03 Sorry koles ale zadne wp, onet czy inne polskie gowno nie rowna sie z np. yahoo. Nie ma tutaj nic do dodania. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Propozycja odrzucona. 06.03.06, 18:51 Za bardzo jestem przyzwyczajony do list dystrybucyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Coraz więcej niechcianych e-maili IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.03.06, 09:02 Zadziwiająca jest indolencja dostawców usług internetowych w zwalczaniu spamu. Przecież istnieją rozwiązania pozwalające uporać się z tym zjawiskiem, wystarczy tylko chcieć. I nie chodzi tutaj o kasowanie spamów po otrzymaniu w programie pocztowym (czy to ręcznie czy automatycznie) czy o jakieś „skrzynki boogiego”. Pierwszy sposób jest banalny – biała lista, na którą można wpisać zaufane adresy i domeny, z których mogę otrzymywać maile. Pozostałe, wysyłane z innych adresów i domen, są odrzucane. Że też nikt jeszcze tego nie wdrożył! Powinno to być dostępne, najlepiej jako opcja (bo zapewne nie każdemu to będzie odpowiadać). Drugi sposób – z którym się spotkałem – wygląda tak: wysyłam maila na podany adres. Autoresponder odpowiada mi, że aby mail dotarł do adresata, muszę wysłać go jeszcze raz (fakt, jest to nieco kłopotliwe), a w tytule maila (w dowolnym miejscu) wpisać podany w treści listu z autorespondera ciąg znaków (np. FD543). Wtedy taki mail zostanie dostarczony do adresata, a mój adres (nadawcy) zostanie automatycznie dodany do listy zaufanych (tym samym następnym razem już nie będzie trzeba nic wpisywać w temacie, żeby mail dotarł). To tylko dwa przykłady skutecznych sposobów ochrony przed spamem, na pewno jest ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś