Dodaj do ulubionych

Zastanów się, zanim ściągniesz mp3

IP: *.koof.com.pl 22.01.03, 22:35
Po przeczytaniu tego artykułu nasówa się jedno pytanie: gdzie
jest granica naszej prywatności i czy zdołamy ją obronic przed
stowarzyszeniami takimi jak RIAA ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Z. Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 22.01.03, 23:24
      Gość portalu: Antoniusz napisał(a):

> Po przeczytaniu tego artykułu nasówa się jedno pytanie: gdzie
      > jest granica naszej prywatności i czy zdołamy ją obronic przed
      > stowarzyszeniami takimi jak RIAA ??

Nie ma problemu z obroną - wystarczy kupić CD z muzyką
      czy filmami w sklepie zamiast krasc na internecie.
      I mozna spać spokojnie - dane osobowe będą bezpieczne.
      • Gość: Tomek Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.echostar.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 22.01.03, 23:52
        Ciebie może stać na ten luksus. Ale wielu Polaków nie.
        • Gość: ariel Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.gl-jp.digi.pl 23.01.03, 02:37
          To, że kogoś nie stać na kupno samochodu nie upoważnia do skradzenia go komuś.
          Jeżeli kogoś nie stać na taki "luksus" jak oryginalna płyta CD to niech nie
          słucha muzyki.....
          • mapmuh Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 25.01.03, 15:02
            Według mnie samochód jest pewnym luksusem, zbytkiem ułatwiającym wiele spraw, ale większości jednak niepotrzebnym.
            Muzyka i film to elementy kultury, zaspokajające elementarne potrzeby człowieka. Istota żywa musi jeść, a człowiek ma wrodzoną potrzebę obcowania ze sztuką. Nie można porównać dramatu głodnych afrykańskich dzieci do problemu nastolatka, który chce kupić CD, pojść do kina, a nie ma na to pieniędzy (inne pytanie: kto jest jego dostawcą internetowym?) - jednak nawet ta druga sytuacja jest problemem.
            Podobno firmy fonograficzne wydaja monstrualne sumy na walke z piractwem. Moze jakis wielki ekonomista przekona je, ze obnizenie cen do akceptowalnego poziomu bardzo rzadko przynosi spadek zysków - stąd zjawisko wyprzedaży.
        • Gość: Barti Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.4.* 24.01.03, 16:23
          No właśnie. Trzeba mieć "nierówno pod sufitem", aby dać za oryginalną płytę CD
          50-60zł, jak można kupić tą samą na bazarze za 20 zł, albo ściągnąć pliki MP3 z
          Internetu zupełnie za darmo. Zamiast walczyć z piratami, niech producenci
          fonograficzni obniżą ceny płyt CD do poziomy 20-30zł to wtedy piractwo umrze
          samo, śmiercią naturalną...
      • Gość: Ra Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: proxy / 193.0.242.* 23.01.03, 09:05
        Gość portalu: Andrzej Z. napisał(a):

> Nie ma problemu z obroną - wystarczy kupić CD z muzyką
        > czy filmami w sklepie zamiast krasc na internecie.
        > I mozna spać spokojnie - dane osobowe będą bezpieczne.

Fajnie by było - mogę ci podać kilkanaście przykładów z mojego
        doświadczenia kiedy muszę kupić legalne nielegalne płyty,
        których w Polsce poprostu NIE MA i NIGDY NIE ZOSTAŁY WPROWADZONE
        DO OBROTU!!!! Udaję się wtedy do jak najbardziej legalnego
        sklepu typu Amazon.com i...dostaję płytkę na której jak byk stoi
        Not for sale outside UE bądź USA. I co - posiadam legalną płytę
        czy nie????!!!!
        • jelonki Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 23.01.03, 09:54
          Gość portalu: Ra napisał(a):

> Fajnie by było - mogę ci podać kilkanaście przykładów z mojego
          > doświadczenia kiedy muszę kupić legalne nielegalne płyty,
          > których w Polsce poprostu NIE MA i NIGDY NIE ZOSTAŁY WPROWADZONE
          > DO OBROTU!!!! Udaję się wtedy do jak najbardziej legalnego
          > sklepu typu Amazon.com i...dostaję płytkę na której jak byk stoi
          > Not for sale outside UE bądź USA. I co - posiadam legalną płytę
          > czy nie????!!!!

Witaj,
          Raczej nie bo "not for sale outside UE". Niestety prawo nigdy nie bedzie
          nadążać za postępem i wiecznie będziemy "wozić się" z takimi ptaszkami jak MP3
          czy DIVX.
      • tinyger Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 23.01.03, 14:41
        Witam!

wczoraj w radiu slyszalem, ze miasto Krakow wydalo 4000 kompaktow z piosenkami
        dla dzieci. Podali że koszt wydania jednej plyty wyniosl ok. 10zl.

To dlaczego przy produkcji rzedu dziesiat tysiecy sztuk (przez wytwornie
        plytowa) plyta kosztuje 50zl? czy artysci w Krakowie spiewali za darmo? na
        pewno nie. Wszyscy zarobili przy produkcji tych 4000 plyt i taki koszt!!!

Mam wiele oryginalnych plyt (kupuje srednio 1 na kwartal) ale mam bardzo duzo
        pirackich (szczegolnie ze skladankami). Niech plyta kosztuje 20zl to kupie ok
        10 oryginlanych plyt rocznie. To malo? inni kupia tez.

Pozdrawiam
      • Gość: J23 Nadaje Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: whazup:* / 192.168.0.* 23.01.03, 16:18
        Czysty cyrk
        Żeby przerwać piractwo czeba by
        1- Obniżyć i 70 % cene płyt CD - Nierealne
        2- Wprowadzić Format MP3 jako Obowiązujący - jeśli firmy
        Fonograficzne zmoądzeją to przejdzie
        3- Zlikwidoeać sprzedaż DVD z MP3 - Nieralne - bedzie tego
        zatrzesienie
        4- Podwyszyc cene cztstych płyt CD np z 1 zł na 10 -
        Nierealne
        Wniosek - Nie da sie poprostu nieda sie ,
      • Gość: levanter www.naiwniak.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 16:42
        www.naiwniak.com
    • Gość: w Antoniusz! Zasuwaj do ortografii. IP: 4.2.* / *.gdynia.mm.pl 23.01.03, 02:31
    • Gość: Chutch Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.ilowo.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 11:18
      Gość portalu: Antoniusz napisał(a):

> Po przeczytaniu tego artykułu nasówa się jedno pytanie: gdzie
      > jest granica naszej prywatności i czy zdołamy ją obronic przed
      > stowarzyszeniami takimi jak RIAA ??

Dla wielu osób to jest źródło utrzymania się, śćiągają>sprzedają
      Może to i jest źle, ale nie można od razu krzyczeć nie zapoznając się ze
      szczegółami każdego przypadku. Ale ten fakt mnie nie przekonuje, że jeżeli u
      nas płyta nie wchodzi w obrót, a my chcemy ją kupić wolałbym ją ściągnąć, a
      nie zamawiać z zagranicy za 50zł Poza tym nie wszyscy znają obce języki, więc
      następna bariera. Takich barier jest dużo! Wszyscy się nagle tacy dobrzy
      zrobili, pirata w ręku nie mieliście? Dziwię się... Zapraszam do dyskusji...
      • Gość: krupski rypczak Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.nyc.rr.com 23.01.03, 15:41
        Nie bojcie sie. Verizon wygra te sprawe nawet jesli dojdzie do sadu
        najwyzszego. A CD sie nie sprzedaja gdyz na 20 piosenek jest tylko jedna dobra
        a reszta to gnioty. Nic dziwnego ze sprzedaz spadla o 9%. Jak zaczna sie
        lepiej starac i robic dobra muzyke to i CD beda sie sprzedawaly, ale jak mi na
        sile pchaja w gardlo eminema to mowie NIE i szybko uciekam do procentu
        niekupujacych. RIAA przegrala juz sprawe o zobowiazanie producentow CDRomow i
        DVD drive do wprowadzenia specjalnych kodow uniemozliwiajacych nagrywanie i
        odtwarzanie.
        • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.01.03, 19:03
          problem jest nie tylko w decyzji sadu, ale i mentalnosci
          osob, ktore mysla, ze to nic zlego sciagnac sobie film
          czy mase mp3. zaloze sie, ze nawet gdyby plyty kosztowaly
          20zl to i tak ludzie by kradli, bo mozna miec cos za darmo..
          nie rozumiem tez podejscia, ze sciagam mp3 bo musze miec.
          nic nie musisz. tak ten swiat dziala, masz to na co cie
          stac, nie ma tak, ze bierzesz to na co masz ochote.

nie chce byc zlym prorokiem, ale czy to czasem nie jest
          obcinanie galezi na ktorej sie siedzi? to w koncu
          microsort + producenci medialni chca cyfrowe
          zabezpieczenia (paladium np), tak, ze byc moze w
          przyszlosci nie bedziesz w stanie otworzyc mp3 do ktorych
          nie masz prawa.. na razie wydaje sie to smieszne i
          niemozliwe, ale birac pod uwage miliardy dolarow o ktore
          tutaj biega, to moze byc calkiem prawdopodobne za kilka lat.
          • Gość: HAHAHA Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.acn.waw.pl 25.01.03, 01:40
            Gość portalu: kell napisał(a):

> problem jest nie tylko w decyzji sadu, ale i mentalnosci
            > osob, ktore mysla, ze to nic zlego sciagnac sobie film
            > czy mase mp3. zaloze sie, ze nawet gdyby plyty kosztowaly
            > 20zl to i tak ludzie by kradli, bo mozna miec cos za darmo..
            > nie rozumiem tez podejscia, ze sciagam mp3 bo musze miec.
            > nic nie musisz. tak ten swiat dziala, masz to na co cie
            > stac, nie ma tak, ze bierzesz to na co masz ochote.
            >

Mój komentarz będzie krótki - gówno prawda. Powiedz tym których dzieci głodują że tak musi być bo tak już jest ten świat urządzony. Oczywiście mp3 i głód to nie to samo ale argument pod tytułem: "tak musi być" brzmi jak wyjęty z ust podrzędnego, polskiego polityka. Jak ktoś jest ofiara to nie ma nic a kto się umie zakręcić może mieć wszytsko po znajomości, za darmo albo nic nie robiąc. Trzeba sobie zdawać z tego sprawę jeżeli się nie chce być zdeptanym - czego ci życzę...
            • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 02:05
              gadaj sobie co chcesz. dla mnie sciaganie bez opamietania
              filmow i mp3 to jest zwyczajne zlodziejstwo. tak samo
              jakbys cos ukradl ze sklepu czy samochodu...
              porownujesz jedzenie z mp3 i filmami? wybacz, ale takie
              porownanie jest chore. jeszcze nikt nie umarl z braku
              filmow czy sluchania mp3.
              wiec jak? sciagasz mp3 i to co wydajesz na plyty
              przezaczasz na zarcie dla ubogich dzieci? jezeli tak, to
              podziwiam ciebie i przyznaje tobie racje...
              a jak nie, to jestes zlodziej, ktory probuje siebie na
              sile usprawiedliwiac

jest cala masa by sobie posluchac muzyki. jest radio, sa
              legalne stacje netowe (placace za muzyke), ktore sa
              najczesciej tematyczne z minimalna iloscia reklam. moge
              posluchac to co lubie legalnie.. trzeba jeszcze chciec

• Gość: HAHAHA Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.acn.waw.pl 25.01.03, 15:44
                Nie muszę się usprawiedliwiać bo nie czuję się winny. Porównanie z jedzeniem miało być kontrastem do twojego "przekonującego" argumentu o tym jak świat jest urządzony. Nie liczyłem że cię przekonam i nadal nie liczę ale lubię sobie popisać bo to jeszcze wolny kraj. A jeśli widzimy ściąganie mp3 jako kradzież to wolę kraść niż być okradany płacąc niebotyczne sumy za CD a nawet MC. Dziwi mnie że sprzedawcom/producentom płyt wisi interes klienta i ciągle podwyższają ceny oferując coraz większy chłam. To czemu ja mam się przejmować ich interesem? A ze sprzedaży płyt jakieś 5% idzie dla artystów - za mało żeby mnie zmobilizować do wydania czasami i 70 zł. Jak ktoś krzyczy głośno że ściąganie to złodziejstwo to czemu nie pójdzie na stadion dziesięciolecia i nie zacznie napominać kupujących i sprzedających. W obu przypadkach jego działanie miałoby taki sam sens i takie same rezultaty. Wniosek jest taki że jak ktoś chce zawsze znajdzie dojście innymi ścieżkami do tego na czym mu naprawdę zależy. A ja uwielbiam muzykę i gdybym miał kupić wszystko co kocham słuchać to słuchałbym nadal ich3 w polskiej TV. Bo większość zagranicznych TV też już jest niedostępna - pewnie dzięki ludziom rozumującym podobnie do ciebie.
                • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 16:45
                  .. bo wszystko jest super poki ty kogos okradasz i
                  czujesz sie bezkarny.. kiedys ktos okradnie ciebie, wtedy
                  moze troche bardziej zrozumiesz jak to jest.
                  • Gość: HAHAHA Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.acn.waw.pl 25.01.03, 18:40

> .. bo wszystko jest super poki ty kogos okradasz i
                    > czujesz sie bezkarny.. kiedys ktos okradnie ciebie, wtedy
                    > moze troche bardziej zrozumiesz jak to jest.

Żeromski się znalazł! Koń się uśmiał! Skoda że nie jestem kieszonkowcem, gangsterem albo włamywaczem bo twoje moralne nauki by się przynajmniej nie zmarnowały. A tak są tylko jaja :)

Poza tym patrząc na nieudolne poczynania elit rządzących czy nawet kupując lekarstwa w aptece czuję się codziennie okradany. Szkoda że oni nie mają takiego zmysłu moralnego jak ty. Jak emeryci kupują leki na serce za 100 mając niewiele wyższą rentę to oni też krzyczą złodziejstwo. Tylko że mają większe prawo do tego bo nikt nie szanuje potrzeb ludzi schorowanych i starych. Jak nie będzie takiego syfu na świecie to wtedy będziesz mnie mógł pouczać co jest złodziejstwo a co nie.

Ale coś bardzo czujesz się pokrzywdzony przez te bogu ducha winne mp3 - czyżbyś pracował w biznesie? Chyba nie bo wiedziałbyś że tam same złodziejstwo a RIIA zakłada banda znudzonych gospodyń domowych. Wprowadzili już cenzurowanie płyt w USA teraz się biorą za sieć i mp3. Potem się wezmą za powietrze, wodę i wszystkie takie "niepotzebne" luksusy. Odsyłam do Orwella.
                    • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 18:54
                      e marudzisz. chcesz by plyty byly tansze? chcesz dzialac
                      przeciwko riaa i innym organizacjom z piekla rodem? nie
                      kupuj plyt. i koniec. jak ludzie przestana kupowac, to
                      zmusi ich to by cos z tym zrobic (ja nie kupuje juz jakis
                      czas niczego).. ale nie wciskaj mi kitu, ze musisz krasc
                      by posluchac muzyki. jest cala inna masa mozliwosci by
                      posluchac swoja ulubiona muzyke za darmo (i nawet jak nie
                      masz dostepu do tv kablowej, to masz dostep do setek
                      legalnych stacji nadajacych tematycznie na sieci)

nie mysl, ze jestem fanem riaa i producentow. po prostu
                      to nie jest takie proste, kazdy ma swoja wine, pazerne
                      koncerny i pazerni userzy, ktorzy bezkrytycznie sciagaja
                      wszystko co im wpadnie w lapy. (soft i gry tez sciagasz?
                      zaloze sie, ze tak)

btw: ile masz lat? bo twoj tok rozumowania sugeruje 1x :)
                      skoro tak, to kiedys zaczniesz na to patrzec inaczej.
                      • Gość: HAHAHA Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.acn.waw.pl 25.01.03, 19:33
                        Nie będę się targować kto tu marudzi. Jakbym był małolatem to wolałbym cię zjebać niż wysuwać kolejne argumenty. Ale wydaje mi się że jesteś nieco egocentryczny i na siłę chcesz być praworządny a kończy się na strofowaniu innych. To idę pobawić się klockami zanim mnie zamkną.
                        • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 20:23
                          nie.. wkurzaja mnie takie cwaniakowate opinie "ja moge
                          miec wszystko za darmo, bo to czy owo mi przeszkadza" ...
                          o co ci chodzi? o to, ze plyty sa za drogie? przeciez
                          nawet gdyby byly duzo tansze i tak bys je ukradl? wiec o
                          czym bedziemy rozmawiac? ze chcesz miec cos za darmo? bo
                          ci sie nalezy???

EOT
                          • Gość: HAHAHA Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.acn.waw.pl 25.01.03, 20:57

> nie.. wkurzaja mnie takie cwaniakowate opinie "ja moge
                            > miec wszystko za darmo, bo to czy owo mi przeszkadza" ...
                            > o co ci chodzi? o to, ze plyty sa za drogie? przeciez
                            > nawet gdyby byly duzo tansze i tak bys je ukradl? wiec o
                            > czym bedziemy rozmawiac? ze chcesz miec cos za darmo? bo
                            > ci sie nalezy???

Spokojnie dziadku ;)
                            Należy mi się parę rzeczy np. wolność słowa. O takie sprawy ludzie walczyli ale ciebie to chyba nie obchodzi.
                            Coraz ciekawiej się robi skoro zaczynasz się przejmować byle jakim cwaniakiem.
                            • Gość: kell Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 23:01
                              nie, no co ty, na tym polega dyskusja:) kazdy ma swoje
                              pogladay! zaluje, jednak, ze nie widzisz chociazby troche
                              zlego w sciaganiu mp3 i filmow.
                              ja rozumiem, ze plyty sa drogie i producenci zarabiaja na
                              ich sprzedazy za duzo. ale czy ty rozumiesz chociaz
                              troche to, ze po prostu sciaganie ich z sieci nie jest do
                              konca fair?

jedno jest pewne, to jest jeden z tych bardziej
                              skomplikowanych problemow. zastanawiajace sie, ze
                              artystom nie przeszkadza (przynajmniej glosno o tym nie
                              mowia) ceny ich plyt.. gdyby chcieli mogli by z pewnoscia
                              udostepniac swoje nagrania na sieci
    • Gość: hodzio Re: Zastanów się, zanim ściągniesz mp3 IP: *.morag.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 16:58
      następna paranoja, przedchwilą czytałem o innej głupocie,
      pozatym co oni myśla że nie będa ludzie ściągać muzy, tak i tak
      zawsze będzie się ściągać muze i nie tylko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka