mushasi 22.06.06, 01:09 Kiedyś miałem program do wyszukiwania optymalnego DNS-u . Znacie jakiś darmowy ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: w++ Re: DNS IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 03:52 mushasi napisał: > Kiedyś miałem program do wyszukiwania optymalnego DNS-u . > Znacie jakiś darmowy ?? Ale czy jest sens. Wiem że kiedyś nawet na Allegro sprzedawali takie coś jako przyspieszacz interetu (bezsens), ale zauważ że przeglądarki keszują wyniki zapytań i nie generują za każdym razem zapytania do DNS jesli już coś z danej domeny było ściągane podczas tej sesji. Czyli zysk jest minimalny (powiedzmy ćwierć sekundy na pięć minut) i nie mający związku z przepływem samych danych. Druga sprawa że ślimaczący się nieraz resolving, to kwestia jakiegoś serwera na samym końcu, odpowiedzialnego za lewą stronę adresu, a na to, już nie ma rady. Jedyna ważniejsza rzecz przy wyborze DNS to aby mieć wpisane adresy od dwóch niezależnych operatorów. Zdarzają się czasem sytuacje (rzadko) kiedy nawet tepsie padają obydwa główne serwery i wtedy sytuację ratuje np. wpisany serwer netii czy onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sino Bla, bla, bla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 16:41 Jesteś tego pewny? Tak? To ustaw sobie australijskie DNS-y i zobaczysz jak będzie chodził net. U mnie przez długi czas (w tej chwili nie-może naprawili) 2-gi DNS neostrady 217.98.63.164 odpowiadał w tempie 0,7sek (a czasem 1,5s) i to jest megatragedia! Bo jak pierwszy zaliczył timeouta, to się przełącza na drugi, który jest niemal bezawaryjny więc i wtedy chodzi tak że szkoda gadać (a 1-szy się nie przełączy) Odpowiedz Link Zgłoś