Dodaj do ulubionych

ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.03, 10:41
Poradzcie czy założyć ISDN, czy po prostu zwykły tel. i wykupić pakiet
internetowy TPSA? Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami, jak
by "chodzi" ISDN, i czy można obniżyć koszty, tak, aby sąsiad dostał drugą
linię? Co w tedy z prędkością internetu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zajka Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: 193.110.121.* 30.01.03, 06:24
      Mozesz miec i ISDN i pakiet...
      ...na ISDN'nie net szybciej chodzi, i szybciej sie laczy, czyli wiecej
      korzystasz z pakietu, jest on rozliczany sekundowo w TPSA...
      • Gość: Aśka Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.03, 13:10
        ALe takie typowe pakiety w ISDN to chyba tylko 30h, potem normalny taryfikator
        TPSA uzależniony od pory połączenia, prawda?
        • Gość: mouchi Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: 195.136.95.* 30.01.03, 14:04
          Gość portalu: Aśka napisał(a):

> ALe takie typowe pakiety w ISDN to chyba tylko 30h, potem normalny
          taryfikator
          > TPSA uzależniony od pory połączenia, prawda?

Nie. każdy pakiet oferowany w TPSA można wykupić do ISDN, a potem impulsy.
          Swoją drogą, ciekawe, kiedy w tym kraju znormalnieje i sztywne łącze będzie
          miało opłatę abonamentową miesięczną, bez ograniczenia czasu.

Skoro koszty korzystania i internetu są takie same, to po jaką cholerę dopłacać
          do ISDN. tak wiem, szybszy, ale nie aż tak, żeby za to dodatkowo płacić i to
          niemało.
    • Gość: Monika Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: 195.205.30.* 30.01.03, 20:42
      A ja jak tak czytam Jolkę, zwłaszcza to "podzielenie kosztów z sąsiadem" to
      myślę, że jej chodzi o SDI:-) Swego czasu mi się też to myliło:))
      • Gość: Zajka Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: *.acn.waw.pl 31.01.03, 00:45
        SDI? tpsa jeszcze to montuje? chyba juz nie...
        Szybciej neostrada...
        • Gość: ha14 Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 11:37
          Montuje to za dużo powiedziane. właśnie założyłam SDI. Złożyłam zamówienie w
          BOK po tygodniu dostałam do opłacenia fakturę vat(535zł) i pudełeczko z
          terminalem, zasilaczem i kilkoma kabelkami oraz instrukcję obsługi. Udało się
          to dość sprawnie zmontować, gorzej było z konfiguracją . Oczywiście tpsa żadnej
          pomocy nie udzieliła. Najlepiej poradził sobie z konfiguracją syn gimnazjalista
          • Gość: Aśka Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 11:45
            No pięknie: Abonencie, podłącz się sam...
      • Gość: Jolka Re: ISDN czy Pakiety Internetowe TPSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 11:48
        Chcę "pokręcić" i wziąść drugi numer dod. do ISDN za 4 zl coś tam dla sąsiada.
        Żeby podzieliźć koszty. Tylko nie miem, czy lokalizacja w innym mieszkaniu tego
        numeru wchodzi w grę, no i jak by ewentualnie chodził jemu i mi internet... To
        takie na razie teoretyczne kombinatorstwo...
        • Gość: Joasia Re: bezprzewodowo IP: *.pt.lu 02.02.03, 18:04
          Gość portalu: Jolka napisał(a):

> Chcę "pokręcić" i wziąść drugi numer dod. do ISDN za 4 zl coś tam dla sąsiada.
          > Żeby podzieliźć koszty.
          (...)
          > numeru wchodzi w grę, no i jak by ewentualnie chodził jemu i mi internet... To
          > takie na razie teoretyczne kombinatorstwo...

Pomysl jest niezly. Jesli chodzi o Twoje glowne pytanie niewiele moge pomoc, bo nie mam informacji, ale jesli chodzi o dzielenie lacza to sama tak robie. Mamy w biurze ADSL; do DSL-modemu jest podlaczony router bezprzewodowy i do tego routera moze sie bezprzewodowo podlaczyc do 50 komputerow za pomoca kart komunikacji bezprzewodowej. My mamy maki, ale ta technika jest tez do pecetow. Lacze mozna spoko podzielic. Jezeli sie tylko serfuje nie czuc roznicy ile osob siedzi na sieci; trudniej jak ktos zacznie sciagac albo wysylac jakies wieksze pliki.
          Router ktorego uzywamy dzialalby takze z pecetami (AirPort Extreme Base Station firmy Apple); podlacza sie do modemu za pomoca ethernetu (modem musi miec Ethernet nie USB).
          Bez problemu dziala przez sciany, sufit i podloge. Zeby sie nikt nie mogl "z ulicy" doczepic uzywamy kodowanego sygnalu i hasla, cala komunikacjy jest kodowana. Technike uzywamy od dwoch lat i nigdy nie bylo problemow.
          • Gość: Joasia Re: bezprzewodowo (2) IP: *.pt.lu 02.02.03, 18:08
            > Jezeli sie tylko serfuje nie czuc roznicy ile osob siedzi na sieci;

To sie odnosi do DSL (od 64 kbp i okolo trzech serfujacych do 1024 kbp i dziesieciu osob w sieci jednoczesnie).

Czy placisz wiecej za minute majac dodatkowe lacze czy cena bedzie ta sama?
            • Gość: Jolka Re: bezprzewodowo (2) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.03, 10:56
              Dowiedziałam się, że do ISDN, nawet jak jest wykupiony drugi numer, może być
              wykupiony tylko jeden pakiet internetowy, trzeba by ustalać co miesiąc ile kto
              korzystał i ile musi ewentualnie dopłacić... Już mi się odechciało tego
              kombinatorstwa... A tak w ogóle, jeśli masz ISDN, to generalnie mato chodzić z
              prędkością 64 + linia tel, lub 128, ale wtedy płacisz podwójnie. Nie wiem, jak
              to "podwójnie" przekłada się na pakiety (czy liczba godzin jest zmniejszona o
              połowę). Żeby mieć i internet i nieblokowany telefon musisz mieć cyfrowy aparat
              w ISDN (groższy), jak wybierzesz analogowy, masz bajery ISDN (identyfikacja nr,
              połączeń złośliwych, przekierowania), ale w momencie korzystania w internetu
              blokujesz linię telefoniczną.
              To co piszesz o rozwiązaniu zostosowanym w Twojej pracy jest bardzo ciekawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka